LDR

"Low deep round

 
Ett missförstått och missbrukat begrepp. Om man kan låta hästen söka stöd och känna frihet och söka sig framåt-nedåt med nosen så får man en önskad och lösgörande effekt. NOSEN FRAM!!!
Om man däremot rider hästen med indragen nos eller ännu värre "fastlåst" huvud med hjälp av starka bett / kandar eller "hjälp"tyglar så är det misshandel. Fruktansvärt stressande och obehagligt för hästen (tänk om någon tvingade ner ditt huvud med hakan i bröstet och samtidigt begär att du ska "träna" så. USH! Det enda man gör då är att missbruka sin makt och förstöra sitt förtroende.
Att däremot KUNNA rida hästen balanserat framåt-nedåt är oerhört stärkande för hästen och inte minst skönt för den (som uppvärmning och "check" under passet för att kontrollera att ryggen inte "fuskar". När en häst är avspänd i vill den sänka sitt huvud. Det vet vi, då frigörs endorfiner i kroppen på samma sätt som en spänd upprest nacke får hästen att producera adrenalin, redo för flykt. Vi vill ju helst ha de där endorfinerna först så att hästen kan bli kominucerbar och låta sig ridas av sin ryttare med fina hjälper.I ett senare skede kanske vi vill ha mer anspänning.
Men det där får man förtjäna som ryttare, och det är väldigt individuellt från häst till häst hur mycket övertygelse hästen behöver, och från ryttare till ryttare hur skicklig denne är att läsa och förstå hur de kan lösgöra hästen mentalt.
Däremot vill jag att ryttaren skall "visa" hästen att det är skönt att sträcka på hals och nacke framåt-nedåt. INTE tvinga den. meningen är att hästen ska förstå var komfortläget är. Det förstår den när den får eftergift. Eftergiften kan ibland vara nog när ryttaren spänner av, andas ut och mjuknar i hela kroppen. Tänk hur obehagligt det är när någon med spänt hårt grepp håller i din hand, helt plötsligt slappnar den av som blir mjuk och smidig. ÅÅÅHH vad skönt.
Hur känns det när man svankar i ryggen och hur känns det när man sträcker ut sina ryggmuskler. Det är alltid tröttande att vara i samma läge för länge och använda samma muskler för länge. Därför behöver vi ändra form, tempo, takt, gångart och pausa ofta! Nyckeln är förståelse och empati för våra vackra djur för att kunna rida dem. That´s the beauty of it!"
Text från : Dressyrbloggen
 
MYCKET läsvärd text, med tanke på artikeln i tidningen Häst & Ryttare, som man fick idag. Jag håller med den här tjejen, som för övrigt skriver mycket bra inlägg på sin sida!

Kommentarer
Postat av: Jenny

jaa de är ju helt sjukt hur en del hästar tvingas gå!! Ser ju så onormalt ut som de bara kan!!
Nä, misshandel är vare är!!

2012-10-18 @ 21:26:54
URL: http://jen81.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Din e-mail: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0