Tävlingsvecka, för mig och Sune

Den här veckan är det min tävlingsvecka. På fredag åker vi till Umeå ( södra) och tävlar. Jag startar Int I både lördag och söndag. Ska bli sååå roligt att tävla! Jag har inte tävlat sedan i höstas ( tror jag de va?!) Jag har ett mål med min tävling i helgen och det är att jag ska "komma till ridning" inne på banan. Det ska för den delen inte bli stressat, utan jag vill helt enkelt rida lika dant som på framridningen. Låter enkelt, eller hur...men det är lättare sagt än gjort. Jag ska åtminstone försöka. Resultatmässigt är det så klart roligt att rida på godkända %, men det är hur jag rider som är det viktigaste! 

Sune kändes i allafall riktigt fin i kväll och i morgon åker jag upp till Ånge för att rida igenom programmet. Veckan för Sune kommer att se ut så här:

Månd.: dressyr, rörelser ur programmet
Tisd: rida igenom Intermediere I
Onsd: lättare pass
Tors: vila
Fred: lättare pass på banan, Umeå
Lörd: tävla Int I
Sönd: tävla Int I

Sune är ju för rolig, grovsopor bredvid ridbanan är minsann inte ett dugg farligt, men träd....:-)Några bilder

Mirre och Sune i en MSV B:4 igår


Idag löshoppade vi Elke igen

Hon är riktigt duktig!

Idag har vi även släppt hästarna i stora sommar hagen, men de går in på nätterna. Alla fyra visste inte hur fort de skulle äta. :) Sune vilar idag, men i morgon börjar vi ladda upp för nästa helgs tävlingar i Umeå. 

Tävlingsdag

Idag har jag och Mirre varit i Östersund på tävling. Mirre och Sune startade en Msv B:4. 

Vi testade idag att korta ner framridningen till 30 minuter, plus ca 5 min skritt för hand. Mirre tyckte att det kändes bra och att det räcker. Hur gick tävlingen då? Ja, frågar man Mirre så gick det inte alls bra. Hon vet vad de kan och vad de kan på träning, så hon var rejält besviken efteråt. Jag har lärt mig nu, att det är i sånna situationer bäst att bara låta Mirre vara i fred ett tag och sedan kan vi prata. ( O.b.s, hon låter aldrig sin besvikelse gå ut över hästen, utan klappar alltid om honom). 

Det blev en felridning och endel missar. MEN även mycket som var bra och faktum är att detta var deras bästa resultat hittills i denna klass ( 59%) Det är bara att ta till sig av kritiken och träna vidare. Framför allt träna på att tävla Msv B, så kommer resultaten att komma. 

Kvällen innan start

I morgon är det dax för tävling igen. Vi åker till Östersund där Mirre och Sune startar en Msv B:4. De startar inte förrän 14.14, så vi åker 11.00.

I kväll har Mirre ridit igenom programdelar och det såg väldigt fint ut. De red på ängen i kväll och har tidigare i veckan ridit på ridbanan. Eftersom det varit så tungt där, så har hon endast ridit i en lägre och rundare form. Idag var första gången på hela veckan som hon red i en högre "uppvisningsform". Därför blev Sune lite stark/ stum i handen, men det kommer nog vara bättre i morgon. Mirre tyckte ändå att han kändes pigg och fräsch! 


Den här tävlingen hoppas vi bara att Mirre kan fokusera helt på själva ritten och inte en spänd häst som förra tävlingen ( i Sundsvall). 

Tandkoll

För ngn vecka sedan ringde jag och bokade en distriktsveterinär som är väldigt duktig på tänder. Eftersom dem hade väldigt mycket just då, så satte de upp mig på kölista. Idag ringde de och frågade om det gick bra att komma!

Eftersom varken jag, Marco eller Mirre kunde komma ifrån, så frågade jag pappa. Snäll som han är så ställde han upp och hjälpte till. Han for hit och tog in Elke och var med medans veterinären kollade Elkes tänder. 

Elke var inte vass, men däremot hade hon ett sår i ena mungipan! Därför ska hon nu inte ha bett i munnen på några dagar. Det var även lite små sår längst in vid kindtänderna, men dessa hade inte så stor betydelse. Vi ska nu växla bett ( ca 3 olika) och även nosgrimma. 

Skönt i allafall att få detta kollat, så man vet att allt är O.K. Nu är det bara att köra på sen! 

Inte Mirres bästisar men...

...kanske hästarna kan acceptera korna ändå! 
Elke spanar in kossorna. 

Vi släppte hästarna i lilla sommarhagen till lunch idag och naturligtvis sökte kossorna skydd för regnet även idag. Jag trodde faktiskt att hästarna skulle reagera på ngt viss, men så fel jag hade. De spanade lugnt in varandra och fortsatte sedan att beta.  Härliga framsteg, inte ens Sune brydde sig! 

I övrigt har jag tömkört både Elke och Sune idag. För Elke var det första gången och hon skötte sig jätte bra. Hon tyckte det var lite otäckt första gången jag skulle byta varv, då tömmarna kom över baken, men sen gick det bra. Hon är så otroligt lättlärd! Jösses, vad hon kan trava denna " Donna". Tog ingen galopp, dels för att det var första gången och sen för att det är tungt underlag. 


Sune var kvickare och mer allert idag. Jobbade inte så länge, pga underlaget. Hoppas det torkar upp lite tills Mirre ska rida i morgon. 

Tyvärr börjar våran älskade Moyalie 's ålder ta ut sin rätt och vi måste nu ta ett beslut....

Tävlingsvecka-Mirre och Sune

När det är tävlingsvecka brukar vi försöka planera och strukturera upp så vi vet vem som rider/ jobbar med vem. Mirre spelar ju fotboll också, så det gäller att planera. 

Månd. : Mirre joggar Sune ( gick inte att göra annat).
Tisd: Jag jobbar Elke och Sune ( Mirre har match).
Onsd: Mirre rider Sune ( Elke också tror jag)
Tors : Sune vilar
Fred: Mirre rider Sune ( kanske rida igenom programmet)
Lörd: Mirre-Sune Msv B:4 i Ö-sund
Sönd: Sune vila/ promenad

Nästa vecka blir min tävlingsvecka, för nästa helg åker vi till Umeå, där jag ska starta två Intermediere I. :)

Mirres bästa kompisar

Precis när vi gjort i ordning Elke för att Mirre skulle rida, gissa vilka som söker skydd för regnet...alldeles vid ridbanan?! Ja, Mirres bästa kompisar....korna!!! Det blev en promenad ut med Elke i stället. Det är ju så bra med unghästar, all träning är bra träning. Idag var första gången hon gick ensam från stallet och det var inga problem alls! 

Som tur var hann hon rida Sune innan korna kom, men eftersom ridbanan är vattenfylld så blev det endast trav i en låg rund form. Sune såg jätte fin ut och det var även Mirres känsla. Hon kommer fortsätta rida honom endel denna vecka eftersom de ska tävla på lördag. 

Våra hästar blir i allafall van att gå i vatten...

Lördag

Härligt med helg! Tyvärr är inte vädret som bäst, men det gör inget. 

Senaste dagarna har vi jobbat med hästarna ( som vanligt) på lite olika sätt. Vi har ridit, promenerat med de och idag  jobbade Mirre lite ledarskap med Elke. Finns ett klipp på min Insta: @lizettepadellaro
Elke är iallafall bättre nu när hon fick på sig skor. Stackaren hade ont i fötterna! 

Ledarskapsövningar 

Promenad med klättring tidigare i veckanSune tömkörde jag idag. Lite segt var det innan han kom igång ganska bra mot slutet. I morgon ska Mirre rida honom, så då är han nog bättre. 

Sune mumsar havre efter dagens tömkörningspass


Skoning Elke

I dag har Lisa varit här och skodd Elke. Elke ska ju ha varit skodd förut, men det är nog inte många gånger. 

Vi märkte ju  förra veckan att hon blev väldigt hovöm och sulan var tunn och Lisa hade nästan ingenting att spika i. Lägg då till en ovan Elke som inte höll hoven still när hon skulle spika fast skon, där det var millimeter precision för att inte sömsticka henne...ja, jag är så imponerad över Lisas lugn och tålamod. Vi satte på henne en brems till slut och då stod hon stilla. 

Det kommer säkert gå bättre nästa gång, då hoven hunnit växa till sig lite så det finns mer att spika i. Det och att Lisa var så lugn gör att framtida skoningar bara kommer att gå bättre och bättre. Nu var ju inte Elke dum eller elak på ngt vis, utan lite "unghäst ovan". 

Vi håller nu tummarna att skorna sitter. Därför har hon även boots på sig bak och får ha på sig det nu ett tag framöver. 
Jag kan säga att hennes redan fina bakbensaktivitet, blev nu ännu bättre med bootsen där bak. :)

Longerade henne på ridbanan efter skoningen och hon såg redan mycket bättre ut. T.o.m höger galoppen gick mkt bättre. Hon fick även skritta och trava över bommar och det gjorde hon jätte bra. Bra träning för henne! På slutet travade hon lugnt och fint över med sänkt hals och höjd rygg. Även Sune fick trava över lite bommar idag. 

Effektivare

Jag försöker verkligen bli effektivare när jag rider nu och tycker faktiskt att jag blivit det. Jag kommer fortare till ridning och sitter inte och nöter i onödan. Som idag tex., då red jag endast ca 20 minuter. Under den tiden värmde jag upp, sedan kände jag på nästan alla delar ur Int I (piruetter, saxen, seriebyten , öppnor, slutor). Eftersom det kändes så bra, bestämde jag mig för att avsluta. Ingen idé att nöta på när allt funkar! 

Jag tror att detta upplägg passar Sune ypperligt. Han är ju faktiskt 17 år nu, så det gäller att hålla honom pigg och positiv. Sedan har ju Sune sällan en dålig dag. Han känns nästan jämt mjuk och fin. 
Grönbete

Idag har alla hästarna fått gått och betat i lilla sommarhagen. Det tyckte de om! 

De passade på att ta ett motionsrace också. Mest av alla sprang faktiskt Pumba! :) Elke såg mest brydd ut och undrade varför alla sprang ( ja, hon sprang ju lite hon med). 


Det är bra om de får vänja magen innan vi släpper de i stora sommarhagen. Där behöver det dock fortfarande växa på sig lite till. 

Hovöm

Vi tror att Elke är hovöm. Hon blir väldigt försiktig och vet ibland inte vart hon ska sätta fötterna. Nu får hon vila tills hovslagaren kan komma. Jag tror bara det gör henne gott att få smälta allt nytt. Hon har varit så duktig, så återhämtning är aldrig fel! 


Mirre har ridit Sune också idag. De tränar på delar ur Msv B:4 och det är egentligen inget som är svårt för de nu. Finns några klipp på min Insta: @lizettepadellaro
Framsteg

Elke har på väldigt kort tid gjort stora framsteg i ridningen. Traven är nu ungefär lika bra i båda varven. Galoppen är fortfarande jobbig, men det är bara att träna på så kommer den med styrka och kondition. Precis som i traven förut, så har hon i galoppen svårare för höger galopp. 

Vi är så nöjda med henne. Hon är så positiv och klok. Verkar också väldigt trygg i sig själv. 


Sune jobbar på och känns väldigt fin och fräsch! Nästa tävling blir med Mirre i Östersund i slutet av maj. De rider då en Msv B:4. Efter det tävlar jag honom i Umeå i början av juni. Startar då Int I båda dagarna. Ska bli så himla kul! Därefter rider Mirre Norrlandsmästerskapen på honom i mitten av juni, i S-vall. 
Lek och bus

I dag skulle Sune ha vilodag, men det blev en aktiv vilodag med lite lek och bus på ridbanan! 
Vilken härlig dag!

Idag har det varit ännu en härligt varm och solig dag. Jag och Mirre tog en promenad i skogen med Sune och Elke, innan det blev ännu varmare. 


Jag har även bygg lite dressyrstaket idag, som vi ska ha på ridbanan. Är faktiskt riktigt stolt. Först ska kanterna fixas till med traktor. Det blir nig jätte bra när det är klart. Ska även sätta dit lite blommor. Det blir bra träning för hästarna! :)

Tragglar på

Jag fortsätter jobba på med piruetterna på Sune och faktiskt börjar det ge resultat. De är inte på något vis "färdig", men de känns nu mycket bättre och det ser bättre ut också. Red ett kort effektivt pass idag. I morgon blir det en promenad med Sune och Elke. 


Elke och Mirre gör framsteg för varje pass nu. Hon vågar ta mer stöd och är jämnare i bjudningen. Galoppen är fortfarande jobbig, framför allt höger men det kommer. Elke är ju mer som en 4-åring i ridningen just nu, men hon kommer att komma i kapp. 

Sune idag

Jag hade sån tur att Mirre ( @mpdressage) fotade idag när jag red. 

Jag är väldigt nöjd med dagens pass. Piruetterna börjar sakta men säkert bli bättre. Vi jobbar på med dessa och att han ska bli starkare i de. Hellre stora piruetter och att sprången blir bra. 

Mirre lät Elke vila idag  ( Elke la sig och vila i hagen idag) och rider i morgon i stället. Det gäller att vara lyhörd när man har en ungponny. 

Värme

I går och idag har det varit runt 18 grader varmt! Det sägs att det ska bli ännu varmare i helgen! 

Mirre har nu ridit två pass på Elke i skritt och trav. (Vi har haft lite för lång sadelgjord, så hon har varit rädd att sadeln inte ska sitta.) Jag tycker att det såg bättre ut redan idag. Elke är väldigt oliksidig, så vi jobbar på att få henne liksidig. Det får ta sin tid, så hon inte får massa träningsvärk. I morgon blir det lite galopp, för nu har vi en kortare gjord till sadeln. :)

Sune kändes jätte fin i kväll. Det var första gången jag red i linne och utan långkalsonger. :) 

Jag har även köpt ledtillskott till Sune, som jag ska testa och se om det gör ngn skillnad. Han var helt fräsch på veterinär undersökningen jag gjorde nyligen, men lite stel i sina leder ( helt normalt för en 17:åring.) 


1:a maj

Tänk, nu är det äntligen maj månad! Härligt, nu är det bara värmen som saknas. 

Helgen har gått fort, som vanligt. Mirre har jobbat Elke från marken båda dagarna med ledarskaps övningar. Hon lyssnar fint och lär sig fort. Det märks att hon börjar "landa" här hos oss nu.  

Det finns några klipp på våra Insta: @lizettepadellaro eller @mpdressage


Sune har också jobbat bra i helgen. Idag tömkörde jag och jobbade lite piaff och passage. Fick riktigt bra snurr på bakbenen, så han blev riktigt fin i både trav och galopp. 

Idag har vi även varit och hjälpt till på Ånges ponny dressyrtävlingar. Jag har varit skrivare och Mirre har sprungit med protokoll. 

RSS 2.0