Grattis Sune, på namnsdagen!

(null)

Finaste Sune har namnsdag idag, ja egentligen heter han ju C.G:s What s Man, men han kallas Sune och han har namnsdag idag! 😊

Sune har ny skrittats i snart 2 veckor,men han börjar nu tycka att detta är fruktansvärt tråkigt. Idag longerade jag honom i skritt och lite trav. Han spetsade öronen direkt när han fick trava. 

Till helgen tänkte jag låta honom komma igång lite mera genom longering och sedan öka på detta till veckan. Därefter sätter vi igång honom igen. 😊

Hoppning med Elke

I kväll har vi varit upp till Ånge där Elvira har hoppat med Elke. 

Elke hade nog lite träningsvärk efter träningen i söndags, men kämpade på bra ändå. Hon tycker verkligen hoppningen är jätte rolig! Även om en liggande sockerbit kan vara jätte farlig! 😜 Elvira lotsar henne lungt men bestämt framåt, så duktig. 

Mirre ( eller vi) har nu insett, efter lite " bassning" från Issa, att hon måste nu sluta med  "unghästridningen" på Elke och börja kräva lite mer. Visst är det så, men det har inte varit läge tidigare heller, Det är först nu hon kommit så långt att Mirre kan börja jobba mer med ex samlingen osv. Det är ändå bra att bli " påmind", att nu är det dax att gå vidare. 😊

Mirre har nu en bra plan för den fortsatta vinterträningen och hon fick ju även läxa av Issa. Detta kommer bli super bra! 

Issa träning- Mirre och Elke

Idag har vi varit på träning i Matfors, för Issa. Det är Elke som får träna nu, eftersom Sune skrittas.

Tyvärr har inte Mirre kunnat rida som hon önskat i veckan p.g.a ishalka på grusvägen utanför oss. Vi har inte ens kunnat åka ner till lilla ridhuset, eftersom det just då inte var grusat. Igår kunde hon ändå rida Elke på ängen, så hon var lite uppmjukad inför idag. 

Det är mkt fokus på grundarbetet nu och det är precis vad Elke behöver för att komma vidare i sin utbildning. Det handlar om rakriktningen, eftergift och bärighet. Mirre fick många bra övningar och verktyg att jobba vidare med hemma nu. Perfekt vinterträning med andra ord. En jätte bra träning, där Elke kämpade på riktigt bra. 😊

I morgon vilar hon och på tisdag är det hoppning igen. Blev inget i tisdags, då vädret var så dåligt att vi inte ville ge oss ut.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)



BLÖT snö!

Med betoning på blöt. I natt och i morse snöade det, blöt snö. Senare under dagen gick det över till regn och flera plusgrader. Blä, vill att det ska vara snö nu, när det äntligen blivit bra att rida.

Jag och Mirre tänkte åka ner till lilla ridhuset med Elke i kväll, men våran väg ut till E14 är blankis, så det vågade vi inte. I stället longerade Mirre henne på ridbanan och det var verkligen jätte blöt snö!Blev dyngsur i skorna direkt. Jag gick med Sune samtidigt. 

Elke skötte sig bra, trots att hon varit väldigt pigg på sistonde. 😊 I morgon vilar hon och på lördag hoppas vi att Mirre kan rida henne, för på söndag är det Issa träning i Matfors. 
(null)

 

SNÖ!

Äntligen kommer det lite snö! Ska det vara vinter, så kan det lika gärna komma lite snö så det blir mjukare i hagen och mjukare underlag att rida på. 

Mirre red Elke på ängen idag igen och Elke verkar gilla snön. Det sprudlar energi och glädje om henne och hon bara vill och vill. 😊 Mirre tycker hon är underbar att rida nu, så himla duktig. Idag jobbade de lite fattningar från skritt och avbrott till skritt. Elke börjar förstå mer och mer vad det handlar om nu, dessutom är hon så klart starkare. 

(null)

(null)

I morgon får hon vila och på tisdag ska hon hoppa igen. 😊

Vilken ponny!

Elke har blivit så himla fin! Hon har fått en helt annan överlinje och muskler. 

Idag när Mirre red på ängen, var hon pigg, jätte pigg....men OJ , vad fin hon är! Tänk att ha en stor häst som henne...

(null)

(null)

(null)

I dag låg fokus på lösgörande arbete, även om galoppen från början bestod av att springa av sig lite energi. 😜

Mirre kan nu rida svaga öppnor och slutor i trav, i lösgörande syfte. I galoppen kunde hon ( efter ett tag) jobba med att rida framåt och sedan komma tillbaka. Även det arbetet börjar falla på plats. 

I morgon blir ett liknande pass, med lite mer krav. 

Promenad

(null)

Eftersom  Sune ska skritta nu i ca 2 veckor, så kommer jag att gå ut med honom på helgerna, då man är ledig. Under veckorna blir det nog ridbanan, där vi har lampor, iaf vissa dagar. 

Jag kommer variera mellan att skritta uppsuttet och promenera. 

Klinikbesök -Sune

Idag har jag varit iväg med Sune på kliniken, för en hälsokoll. 

Sune ( och Mirre) har gjort en jätte bra säsong och för att ha ett bra utgångsläge inför nästa, så ville vi kolla att alla va bra. Han blir ju trots allt 19 år!!!

Hur var det då...ja, Sune är väldigt fräsch för din ålder och med tanke på den nivån han tävlas. Ohalt i skritt och trav, både på rakt spår och vid longering. Lindriga reaktioner ( ömmar ngt)fram vid böjprov, men allt inom normala gränser med tanke på hans ålder. 😊 Ingen behandling behövdes, utan han ska skrittas i 2-3 veckor och det var helt enligt våran plan också. 

Helt fantastiskt vad denna häst är hållbar! Jag tror jag behandlat honom en gång när han var yngre, annars har det " bara" varit ngn hovböld och balltramp. Något rätt i träningen måste man ju gjort, sedan tror jag att hans exteriör har stor betydelse också.   

Efter "vilan", börjar vi vinterträningen med honom och ser fram emot en spännande och rolig säsong -18, med förhoppningsvis ett junior SM som höjdpunkten. 

Hoppning -Elke

Igår kväll var vi upp till Ånge igen, för hoppning med Elke. 

Det gick jätte bra! Elvira tyckte hon kändes ännu bättre än sist. Det blev lite gymnastik hoppning med bl.a. studs. Även fast avståndet var lite kort för henne, så fixade hon det galant. Precis vad hon behöver jobba med, att kunna korta sig. 

Elke tycker verkligen hoppningen är jätte rolig. Öronen spetsade och hon taggar till mer och mer. 😊 

I december ska Elvira tävla henne i en klubbtävling är tanken. Det blir bra träning för Elke. Därefter får hon troligtvis en lite vila, innan träningen inför tävlingssäsongen -18 sätter igång. 

Själv har jag dragit på mig hosta och jag kände igår att det blev jobbigt. Idag är jag hemma och kurerar mig. 

Vinterskor

Idag har Sune och Elke fått på sig vinterskor! 😊 Både fick dessutom glitter på hovarna. Sune grönt och Elke rött. 
(null)

Nu är även kotringarna på. Vill inte att han ska trampa sig igen! 

Jag han longera Sune på ängen innan det blev mörkt och när vi var klar i stallet, for jag och Mirre ner med Elke till ridhuset. Hon har inte gått ordentligt på en vecka, så hon behövde en uppmjukning inför morgondagens hoppning. Elke såg ändå väldigt mjuk och fin ut och kändes även så tyckte Mirre. 

(null)

I morgon kväll blir det alltså hoppning med Elvira för Elke. Sune vilar. 

Snö

I natt har det kommit lite snö, med betoning på lite. Det är bara så pass att det täcker marken ( typ 1cm). Det blev i allafall lite ljusare! 😊

Även om det bara var lite snö, så tordes vi inte ta transporten med sommardäck ner till ridhuset. Eftersom hästarna inte har vinterskor heller, så blev det helt enkelt en vilodag idag. 

I morgon sätter vi på vinterdäck på transporten, så i morgon åker vi ner till ridhuset med Elke. Hon behöver röra sig inför tisdagens hoppning. Jag hoppas även hovslagaren har tid att komma till veckan så vi kan rida med ngn ordning. 
Idag har Marco lagt ut lite " sysselsättning" till hästarna. 

(null)

(null)


Lilla ridhuset

Nu är det verkligen stenhårt överallt, så idag lastade jag Sune och for ner till " lilla ridhuset". Det tar drygt 5 minuter bara att åka dit. 

Jag började med att släppa lös Sune, så han fick springa som han ville...han sprang runt mig som om jag longerade. 😊Därefter red jag. Det märks att han inte gått riktigt på några dagar. Han var lite seg för skänkeln och lite stel, ffa i höger sidan. Det blev mycket lösgörande galopparbete och efter ett tag blev han riktigt fin. 
(null)

(null)

I morgon blir det nog Elke som får åka ner...eller båda...

Hårt!

Nu är det hårt på ridbanan och inte lär den tina heller förrän till våren. Jag vill ha snö, så det blir bra underlag att rida på! 

Elke och Sune har inga vinterskor ännu, men jag har skruvat i traktbrodd.  Det gjorde att jag åtminstone kunde longera Elke på ängen idag, i både skritt och trav. Hon travade lungt och avslappnat i en låg form. 

Sune vilade idag. Mirre red honom igår. 
(null)

Majsan har fått ny grimma och nytt täcke! 😊

Själv börjar jag få hosta och ont i halsen....



Rymling

I morse när Marco kom ut i stallet, stod Sune i stallgången och hade ätit upp all Müsli!!! Nu var det inte så mycket kvar, kanske en fjärdedel av en vanlig foder tunna.....men hur tog han sig ut?? Dörren var hel och jag och Mirre tyckte vi stängde ordentligt, men vi kan ju inte ha gjort det. 

Nåja, jag tror inte det är ngn fara med Sune i allafall och Mirre ska rida honom i kväll, så han får röra på sig. 😊

Hoppning igen

Igår kväll var vi upp till Ånge med Elke, länge sedan sist. Det var nämligen dax för hoppning igen, även det väldigt längesedan. Som vanligt är det Elvira Boström som hjälper oss med detta. Hon är super duktig! 

Eftersom det var så länge sedan Elke hoppade, så började hon med trav och galoppbommar. Elke tyckte det var riktigt skoj. På slutet fick hon även hoppa små låga hinder. Elke tyckte det var jätte roligt och var så duktig. Elvira rider henne så bra. Nästa gång blir nästa vecka. 

Perfekt att lägga in lite hoppträning nu framöver. Det är ju också väldigt stärkande och så är det bra med variationen. 

Idag, onsdag har jag ridit Sune. Ridbanan var hyfsad. Det gick att rida i alla gångarter, så jag passade på att rida lite mer på Sune. Är inte varje dag jag rider honom nu, så det är roligt att känna hur pigg och fräsch han känns. 😊 Han blir ju trots allt 19 år nästa år. Helt otroligt!!!
(null)

Mirre joggade Elke idag och hon såg super fin ut! Vi tänkte att hon kanske hade lite träningsvärk efter hoppningen, men det märktes då inte. Mirre leker lite med olika rörelser, så det inte ska vara så märkvärdigt. Dessutom vill hon kunna känna att hon kan påverka Elke som hon vill. Elke är verkligen så himla duktig nu, allt är bara så enkelt för henne. 

I morgon rider Mirre på Sune och Elke vilar. 


Skit väder-regn!

Idag har det varit runt 0 grader och regn! Det ligger en tunn ishinna efter vägen och ridbanan är hård. Elke och Sune har bara sommar skor ännu, så det är svårt att göra ngt...

Helgen har sett ut så här iallafall; 
Fred: Först red Mirre ett pass hemma på Elke, som är inne i ett härligt flow nu. Elke bara gör allt som Mirre ber om och de leker nu med olika rörelser, utan att nöta för mkt. 

Därefter for vi till Matfors där Mirre tränade med Sune för Issa. Issa red honom först ( första gången) och sedan fick Mirre rida. 😊Så himla bra med en tränare som kan sitta upp tycker jag. Nu kommer hon kunna hjälpa Mirre ännu mer. Issa tyckte Sune var rolig att rida och väldigt ambitiös. Han behöver vara lite kvickare för skänkeln och lite mer påverkbar. Ska man tex rida en sluta, då går han in för det helt, nästan för mycket. Så nu ska vi jobba med att kunna påverka honom mer, att Mirre hela tiden bestämmer takt, tempo, mer tvärning, mindre tvärning osv. För att träna detta fick de bl.a. rida sluta-öppna-sluta osv. 

Som vanligt en väldigt bra träning för Issa. 
(null)

Lörd: promenad med Elke och Pumba. Sune vilade. 

Sönd: is på vägen och en hård ridbana, så jag longerade Sune lite lungt på ängen. Det gick bra trots sommarskor. Hoppas vi kan få på vinterskor snart, annars får jag nog skruva i traktbrodd. 

Elke har vilodag idag. 
Så här såg det ut 13/11 i fjol! 
(null)

Härligt med lite snö. Här hade Elke precis kommit igång med galoppen så pass att vi kunde galoppera på i båda varven....vilken utveckling hon gjort. Lätt att glömma bort det! 
På tisdag ska hon få hoppa med Elvira igen, ska bli roligt att se! 😊

Lampor

Idag har Marco fixat lamporna på ridbanan, så nu kan vi rida trots att det är mörkt. Det är skönt, för det blir ju mörkt strax efter 16-tiden nu. Vi kommer även sätta upp en lampa till, så då blir det verkligen bra. 😊

Mirre har varit i Östersund hos våra " häst vänner" och där har hon ridit två fina hästar. Idag ( eller i kväll) har hon ridit Sune och jag red Elke. Ridbanan var helt O.K idag. Det har regnat och varit plusgrader, så den var mjuk. 

Mirre red ett ordentligt lösgörande pass på Sune. Det blir bra inför morgondagens träning för Issa. 😊

Elke kändes jätte fin i både trav och galopp. Hade ett kort spö, så jag kunde peta till henne om hon inte svarade framåt i skritten. Använde det även på vänster bog i höger varv. Det funkade riktigt bra. I den förvända galoppen, är helt plötsligt höger lättare!? Idag var vänster svårare, som varit lättast förut. Lite typiskt yngre hästar, att det ändrar sig hela tiden, tills de blivit starkare och stadigare. Hon känns ändå överlag mycket jämnare nu, än tidigare. 

I morgon rider Mirre henne, innan vi åker på träning med Sune. 

1:a november

Regn och några grader varmt, men 7.45 i morse var jag ute på ridbanan med Elke för att longera henne över bommar. Underlaget var ganska bra, men jag tog ingen galopp. Det blev mkt trav över bommarna istället. Bra träning för både kropp och knopp. 

(null)



RSS 2.0