Grattis Sune, pÄ namnsdagen!

(null)

Finaste Sune har namnsdag idag, ja egentligen heter han ju C.G:s What s Man, men han kallas Sune och han har namnsdag idag! 😊

Sune har ny skrittats i snart 2 veckor,men han börjar nu tycka att detta Ă€r fruktansvĂ€rt trĂ„kigt. Idag longerade jag honom i skritt och lite trav. Han spetsade öronen direkt nĂ€r han fick trava. 

Till helgen tĂ€nkte jag lĂ„ta honom komma igĂ„ng lite mera genom longering och sedan öka pĂ„ detta till veckan. DĂ€refter sĂ€tter vi igĂ„ng honom igen. 😊

Hoppning med Elke

I kvĂ€ll har vi varit upp till Ånge dĂ€r Elvira har hoppat med Elke. 

Elke hade nog lite trĂ€ningsvĂ€rk efter trĂ€ningen i söndags, men kĂ€mpade pĂ„ bra Ă€ndĂ„. Hon tycker verkligen hoppningen Ă€r jĂ€tte rolig! Även om en liggande sockerbit kan vara jĂ€tte farlig! 😜 Elvira lotsar henne lungt men bestĂ€mt framĂ„t, sĂ„ duktig. 

Mirre ( eller vi) har nu insett, efter lite " bassning" frĂ„n Issa, att hon mĂ„ste nu sluta med  "unghĂ€stridningen" pĂ„ Elke och börja krĂ€va lite mer. Visst Ă€r det sĂ„, men det har inte varit lĂ€ge tidigare heller, Det Ă€r först nu hon kommit sĂ„ lĂ„ngt att Mirre kan börja jobba mer med ex samlingen osv. Det Ă€r Ă€ndĂ„ bra att bli " pĂ„mind", att nu Ă€r det dax att gĂ„ vidare. 😊

Mirre har nu en bra plan för den fortsatta vintertrĂ€ningen och hon fick ju Ă€ven lĂ€xa av Issa. Detta kommer bli super bra! 

Issa trÀning- Mirre och Elke

Idag har vi varit pÄ trÀning i Matfors, för Issa. Det Àr Elke som fÄr trÀna nu, eftersom Sune skrittas.

TyvĂ€rr har inte Mirre kunnat rida som hon önskat i veckan p.g.a ishalka pĂ„ grusvĂ€gen utanför oss. Vi har inte ens kunnat Ă„ka ner till lilla ridhuset, eftersom det just dĂ„ inte var grusat. IgĂ„r kunde hon Ă€ndĂ„ rida Elke pĂ„ Ă€ngen, sĂ„ hon var lite uppmjukad inför idag. 

Det Ă€r mkt fokus pĂ„ grundarbetet nu och det Ă€r precis vad Elke behöver för att komma vidare i sin utbildning. Det handlar om rakriktningen, eftergift och bĂ€righet. Mirre fick mĂ„nga bra övningar och verktyg att jobba vidare med hemma nu. Perfekt vintertrĂ€ning med andra ord. En jĂ€tte bra trĂ€ning, dĂ€r Elke kĂ€mpade pĂ„ riktigt bra. 😊

I morgon vilar hon och pÄ tisdag Àr det hoppning igen. Blev inget i tisdags, dÄ vÀdret var sÄ dÄligt att vi inte ville ge oss ut.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)



BLÖT snö!

Med betoning pÄ blöt. I natt och i morse snöade det, blöt snö. Senare under dagen gick det över till regn och flera plusgrader. BlÀ, vill att det ska vara snö nu, nÀr det Àntligen blivit bra att rida.

Jag och Mirre tĂ€nkte Ă„ka ner till lilla ridhuset med Elke i kvĂ€ll, men vĂ„ran vĂ€g ut till E14 Ă€r blankis, sĂ„ det vĂ„gade vi inte. I stĂ€llet longerade Mirre henne pĂ„ ridbanan och det var verkligen jĂ€tte blöt snö!Blev dyngsur i skorna direkt. Jag gick med Sune samtidigt. 

Elke skötte sig bra, trots att hon varit vĂ€ldigt pigg pĂ„ sistonde. 😊 I morgon vilar hon och pĂ„ lördag hoppas vi att Mirre kan rida henne, för pĂ„ söndag Ă€r det Issa trĂ€ning i Matfors. 
(null)

 

SNÖ!

Äntligen kommer det lite snö! Ska det vara vinter, sĂ„ kan det lika gĂ€rna komma lite snö sĂ„ det blir mjukare i hagen och mjukare underlag att rida pĂ„. 

Mirre red Elke pĂ„ Ă€ngen idag igen och Elke verkar gilla snön. Det sprudlar energi och glĂ€dje om henne och hon bara vill och vill. 😊 Mirre tycker hon Ă€r underbar att rida nu, sĂ„ himla duktig. Idag jobbade de lite fattningar frĂ„n skritt och avbrott till skritt. Elke börjar förstĂ„ mer och mer vad det handlar om nu, dessutom Ă€r hon sĂ„ klart starkare. 

(null)

(null)

I morgon fĂ„r hon vila och pĂ„ tisdag ska hon hoppa igen. 😊

Vilken ponny!

Elke har blivit sĂ„ himla fin! Hon har fĂ„tt en helt annan överlinje och muskler. 

Idag nÀr Mirre red pÄ Àngen, var hon pigg, jÀtte pigg....men OJ , vad fin hon Àr! TÀnk att ha en stor hÀst som henne...

(null)

(null)

(null)

I dag lĂ„g fokus pĂ„ lösgörande arbete, Ă€ven om galoppen frĂ„n början bestod av att springa av sig lite energi. 😜

Mirre kan nu rida svaga öppnor och slutor i trav, i lösgörande syfte. I galoppen kunde hon ( efter ett tag) jobba med att rida framĂ„t och sedan komma tillbaka. Även det arbetet börjar falla pĂ„ plats. 

I morgon blir ett liknande pass, med lite mer krav. 

Promenad

(null)

Eftersom  Sune ska skritta nu i ca 2 veckor, sĂ„ kommer jag att gĂ„ ut med honom pĂ„ helgerna, dĂ„ man Ă€r ledig. Under veckorna blir det nog ridbanan, dĂ€r vi har lampor, iaf vissa dagar. 

Jag kommer variera mellan att skritta uppsuttet och promenera. 

Klinikbesök -Sune

Idag har jag varit ivĂ€g med Sune pĂ„ kliniken, för en hĂ€lsokoll. 

Sune ( och Mirre) har gjort en jÀtte bra sÀsong och för att ha ett bra utgÄngslÀge inför nÀsta, sÄ ville vi kolla att alla va bra. Han blir ju trots allt 19 Är!!!

Hur var det dĂ„...ja, Sune Ă€r vĂ€ldigt frĂ€sch för din Ă„lder och med tanke pĂ„ den nivĂ„n han tĂ€vlas. Ohalt i skritt och trav, bĂ„de pĂ„ rakt spĂ„r och vid longering. Lindriga reaktioner ( ömmar ngt)fram vid böjprov, men allt inom normala grĂ€nser med tanke pĂ„ hans Ă„lder. 😊 Ingen behandling behövdes, utan han ska skrittas i 2-3 veckor och det var helt enligt vĂ„ran plan ocksĂ„. 

Helt fantastiskt vad denna hĂ€st Ă€r hĂ„llbar! Jag tror jag behandlat honom en gĂ„ng nĂ€r han var yngre, annars har det " bara" varit ngn hovböld och balltramp. NĂ„got rĂ€tt i trĂ€ningen mĂ„ste man ju gjort, sedan tror jag att hans exteriör har stor betydelse ocksĂ„.   

Efter "vilan", börjar vi vintertrĂ€ningen med honom och ser fram emot en spĂ€nnande och rolig sĂ€song -18, med förhoppningsvis ett junior SM som höjdpunkten. 

Hoppning -Elke

IgĂ„r kvĂ€ll var vi upp till Ånge igen, för hoppning med Elke. 

Det gick jĂ€tte bra! Elvira tyckte hon kĂ€ndes Ă€nnu bĂ€ttre Ă€n sist. Det blev lite gymnastik hoppning med bl.a. studs. Även fast avstĂ„ndet var lite kort för henne, sĂ„ fixade hon det galant. Precis vad hon behöver jobba med, att kunna korta sig. 

Elke tycker verkligen hoppningen Ă€r jĂ€tte rolig. Öronen spetsade och hon taggar till mer och mer. 😊 

I december ska Elvira tĂ€vla henne i en klubbtĂ€vling Ă€r tanken. Det blir bra trĂ€ning för Elke. DĂ€refter fĂ„r hon troligtvis en lite vila, innan trĂ€ningen inför tĂ€vlingssĂ€songen -18 sĂ€tter igĂ„ng. 

SjĂ€lv har jag dragit pĂ„ mig hosta och jag kĂ€nde igĂ„r att det blev jobbigt. Idag Ă€r jag hemma och kurerar mig. 

Vinterskor

Idag har Sune och Elke fĂ„tt pĂ„ sig vinterskor! 😊 BĂ„de fick dessutom glitter pĂ„ hovarna. Sune grönt och Elke rött. 
(null)

Nu Ă€r Ă€ven kotringarna pĂ„. Vill inte att han ska trampa sig igen! 

Jag han longera Sune pĂ„ Ă€ngen innan det blev mörkt och nĂ€r vi var klar i stallet, for jag och Mirre ner med Elke till ridhuset. Hon har inte gĂ„tt ordentligt pĂ„ en vecka, sĂ„ hon behövde en uppmjukning inför morgondagens hoppning. Elke sĂ„g Ă€ndĂ„ vĂ€ldigt mjuk och fin ut och kĂ€ndes Ă€ven sĂ„ tyckte Mirre. 

(null)

I morgon kvĂ€ll blir det alltsĂ„ hoppning med Elvira för Elke. Sune vilar. 

Snö

I natt har det kommit lite snö, med betoning pĂ„ lite. Det Ă€r bara sĂ„ pass att det tĂ€cker marken ( typ 1cm). Det blev i allafall lite ljusare! 😊

Även om det bara var lite snö, sĂ„ tordes vi inte ta transporten med sommardĂ€ck ner till ridhuset. Eftersom hĂ€starna inte har vinterskor heller, sĂ„ blev det helt enkelt en vilodag idag. 

I morgon sĂ€tter vi pĂ„ vinterdĂ€ck pĂ„ transporten, sĂ„ i morgon Ă„ker vi ner till ridhuset med Elke. Hon behöver röra sig inför tisdagens hoppning. Jag hoppas Ă€ven hovslagaren har tid att komma till veckan sĂ„ vi kan rida med ngn ordning. 
Idag har Marco lagt ut lite " sysselsĂ€ttning" till hĂ€starna. 

(null)

(null)


Lilla ridhuset

Nu Ă€r det verkligen stenhĂ„rt Ă¶verallt, sĂ„ idag lastade jag Sune och for ner till " lilla ridhuset". Det tar drygt 5 minuter bara att Ă„ka dit. 

Jag började med att slĂ€ppa lös Sune, sĂ„ han fick springa som han ville...han sprang runt mig som om jag longerade. 😊DĂ€refter red jag. Det mĂ€rks att han inte gĂ„tt riktigt pĂ„ nĂ„gra dagar. Han var lite seg för skĂ€nkeln och lite stel, ffa i höger sidan. Det blev mycket lösgörande galopparbete och efter ett tag blev han riktigt fin. 
(null)

(null)

I morgon blir det nog Elke som fÄr Äka ner...eller bÄda...

HĂ„rt!

Nu Ă€r det hĂ„rt pĂ„ ridbanan och inte lĂ€r den tina heller förrĂ€n till vĂ„ren. Jag vill ha snö, sĂ„ det blir bra underlag att rida pĂ„! 

Elke och Sune har inga vinterskor Ă€nnu, men jag har skruvat i traktbrodd.  Det gjorde att jag Ă„tminstone kunde longera Elke pĂ„ Ă€ngen idag, i bĂ„de skritt och trav. Hon travade lungt och avslappnat i en lĂ„g form. 

Sune vilade idag. Mirre red honom igĂ„r. 
(null)

Majsan har fĂ„tt ny grimma och nytt tĂ€cke! 😊

SjÀlv börjar jag fÄ hosta och ont i halsen....



Rymling

I morse nĂ€r Marco kom ut i stallet, stod Sune i stallgĂ„ngen och hade Ă€tit upp all MĂŒsli!!! Nu var det inte sĂ„ mycket kvar, kanske en fjĂ€rdedel av en vanlig foder tunna.....men hur tog han sig ut?? Dörren var hel och jag och Mirre tyckte vi stĂ€ngde ordentligt, men vi kan ju inte ha gjort det. 

NĂ„ja, jag tror inte det Ă€r ngn fara med Sune i allafall och Mirre ska rida honom i kvĂ€ll, sĂ„ han fĂ„r röra pĂ„ sig. 😊

Hoppning igen

IgĂ„r kvĂ€ll var vi upp till Ånge med Elke, lĂ€nge sedan sist. Det var nĂ€mligen dax för hoppning igen, Ă€ven det vĂ€ldigt lĂ€ngesedan. Som vanligt Ă€r det Elvira Boström som hjĂ€lper oss med detta. Hon Ă€r super duktig! 

Eftersom det var sĂ„ lĂ€nge sedan Elke hoppade, sĂ„ började hon med trav och galoppbommar. Elke tyckte det var riktigt skoj. PĂ„ slutet fick hon Ă€ven hoppa smĂ„ lĂ„ga hinder. Elke tyckte det var jĂ€tte roligt och var sĂ„ duktig. Elvira rider henne sĂ„ bra. NĂ€sta gĂ„ng blir nĂ€sta vecka. 

Perfekt att lĂ€gga in lite hopptrĂ€ning nu framöver. Det Ă€r ju ocksĂ„ vĂ€ldigt stĂ€rkande och sĂ„ Ă€r det bra med variationen. 

Idag, onsdag har jag ridit Sune. Ridbanan var hyfsad. Det gick att rida i alla gĂ„ngarter, sĂ„ jag passade pĂ„ att rida lite mer pĂ„ Sune. Är inte varje dag jag rider honom nu, sĂ„ det Ă€r roligt att kĂ€nna hur pigg och frĂ€sch han kĂ€nns. 😊 Han blir ju trots allt 19 Ă„r nĂ€sta Ă„r. Helt otroligt!!!
(null)

Mirre joggade Elke idag och hon sĂ„g super fin ut! Vi tĂ€nkte att hon kanske hade lite trĂ€ningsvĂ€rk efter hoppningen, men det mĂ€rktes dĂ„ inte. Mirre leker lite med olika rörelser, sĂ„ det inte ska vara sĂ„ mĂ€rkvĂ€rdigt. Dessutom vill hon kunna kĂ€nna att hon kan pĂ„verka Elke som hon vill. Elke Ă€r verkligen sĂ„ himla duktig nu, allt Ă€r bara sĂ„ enkelt för henne. 

I morgon rider Mirre pĂ„ Sune och Elke vilar. 


Skit vÀder-regn!

Idag har det varit runt 0 grader och regn! Det ligger en tunn ishinna efter vÀgen och ridbanan Àr hÄrd. Elke och Sune har bara sommar skor Ànnu, sÄ det Àr svÄrt att göra ngt...

Helgen har sett ut sĂ„ hĂ€r iallafall; 
Fred: Först red Mirre ett pass hemma pĂ„ Elke, som Ă€r inne i ett hĂ€rligt flow nu. Elke bara gör allt som Mirre ber om och de leker nu med olika rörelser, utan att nöta för mkt. 

DĂ€refter for vi till Matfors dĂ€r Mirre trĂ€nade med Sune för Issa. Issa red honom först ( första gĂ„ngen) och sedan fick Mirre rida. 😊SĂ„ himla bra med en trĂ€nare som kan sitta upp tycker jag. Nu kommer hon kunna hjĂ€lpa Mirre Ă€nnu mer. Issa tyckte Sune var rolig att rida och vĂ€ldigt ambitiös. Han behöver vara lite kvickare för skĂ€nkeln och lite mer pĂ„verkbar. Ska man tex rida en sluta, dĂ„ gĂ„r han in för det helt, nĂ€stan för mycket. SĂ„ nu ska vi jobba med att kunna pĂ„verka honom mer, att Mirre hela tiden bestĂ€mmer takt, tempo, mer tvĂ€rning, mindre tvĂ€rning osv. För att trĂ€na detta fick de bl.a. rida sluta-öppna-sluta osv. 

Som vanligt en vĂ€ldigt bra trĂ€ning för Issa. 
(null)

Lörd: promenad med Elke och Pumba. Sune vilade. 

Sönd: is pĂ„ vĂ€gen och en hĂ„rd ridbana, sĂ„ jag longerade Sune lite lungt pĂ„ Ă€ngen. Det gick bra trots sommarskor. Hoppas vi kan fĂ„ pĂ„ vinterskor snart, annars fĂ„r jag nog skruva i traktbrodd. 

Elke har vilodag idag. 
SĂ„ hĂ€r sĂ„g det ut 13/11 i fjol! 
(null)

HĂ€rligt med lite snö. HĂ€r hade Elke precis kommit igĂ„ng med galoppen sĂ„ pass att vi kunde galoppera pĂ„ i bĂ„da varven....vilken utveckling hon gjort. LĂ€tt att glömma bort det! 
PĂ„ tisdag ska hon fĂ„ hoppa med Elvira igen, ska bli roligt att se! 😊

Lampor

Idag har Marco fixat lamporna pĂ„ ridbanan, sĂ„ nu kan vi rida trots att det Ă€r mörkt. Det Ă€r skönt, för det blir ju mörkt strax efter 16-tiden nu. Vi kommer Ă€ven sĂ€tta upp en lampa till, sĂ„ dĂ„ blir det verkligen bra. 😊

Mirre har varit i Östersund hos vĂ„ra " hĂ€st vĂ€nner" och dĂ€r har hon ridit tvĂ„ fina hĂ€star. Idag ( eller i kvĂ€ll) har hon ridit Sune och jag red Elke. Ridbanan var helt O.K idag. Det har regnat och varit plusgrader, sĂ„ den var mjuk. 

Mirre red ett ordentligt lösgörande pass pĂ„ Sune. Det blir bra inför morgondagens trĂ€ning för Issa. 😊

Elke kĂ€ndes jĂ€tte fin i bĂ„de trav och galopp. Hade ett kort spö, sĂ„ jag kunde peta till henne om hon inte svarade framĂ„t i skritten. AnvĂ€nde det Ă€ven pĂ„ vĂ€nster bog i höger varv. Det funkade riktigt bra. I den förvĂ€nda galoppen, Ă€r helt plötsligt höger lĂ€ttare!? Idag var vĂ€nster svĂ„rare, som varit lĂ€ttast förut. Lite typiskt yngre hĂ€star, att det Ă€ndrar sig hela tiden, tills de blivit starkare och stadigare. Hon kĂ€nns Ă€ndĂ„ överlag mycket jĂ€mnare nu, Ă€n tidigare. 

I morgon rider Mirre henne, innan vi Ă„ker pĂ„ trĂ€ning med Sune. 

1:a november

Regn och nĂ„gra grader varmt, men 7.45 i morse var jag ute pĂ„ ridbanan med Elke för att longera henne över bommar. Underlaget var ganska bra, men jag tog ingen galopp. Det blev mkt trav över bommarna istĂ€llet. Bra trĂ€ning för bĂ„de kropp och knopp. 

(null)



RSS 2.0