Mental träning

Mental träning är något väldigt intressant tycker jag. Marco säger alltid att jag ska tänka mer positivt, allt går bara man vill. Inte lägga massa onödig energi på sådant man ändå inte kan påverka! Allt det här vet jag ju, men jag behöver påminnas och jobba med det hela tiden. Läste en väldigt intressant och bra artikel på Hippsons hemsida, här kommer endel av den:


Stressreaktion
Våra tankar sätter igång mängder av processer i kroppen, så visst är det viktigt vad vi tänker! 
Tävling brukar sätta igång tankarna hos de flesta. Alla kan nog känna igen sig i tankar som "Åh nej, är hon här – nej då går det ju inte" eller "Vattengrav?! Då är det lika bra vi åker hem". Tankarna sätter igång negativa stressreaktioner, trots att man inte borde bli stressad – det ska ju vara kul att tävla!

Slösa inte energi
Man har en del att vinna genom att ändra sin attityd till nervositeten. 

- Konstatera neutralt att du är nervös och därmed förberedd på att prestera. Sen kan du koncentrera dig på andra saker, säger Susanne.
Det är väldigt vanligt att man lägger energi och fokus på saker man inte kan påverka, som vilka som sitter på läktaren, vem som kommer in, underlaget eller hur bra favorithästen går med kompisen.
- Slösa inte energi på det du inte kan påverka. Lägg 100 procent av din energi på tävling, säger Susanne.
Andra saker hon tycker att man ska strunta i är vädret – det är bara att gilla läget - eller vilket startnummer du får. 
- Turnummer finns inte. Tur får man när man tränar bra, säger Susanne.
Det spelar heller ingen roll vilka medtävlare som är där. Du tävlar mot dig själv, med din häst.
- Bestäm dig för din plan och rid efter den. Krångla inte till det för mycket. Fokusera på framridningen och det som är viktigt för dig och din häst.
Som ryttare kan man heller inte påverka hur domaren dömer och är det en domare som inte "gillar" hästen så får man sätta upp andra mål för den tävlingen.
- Åk dit och träna tävling. Man kan ha fler mål än bara att vinna. Det finns idrottare som går in och gör sin bästa prestation någonsin och så blir de sjua. Ibland vinner man men är ändå missnöjd. På elitnivå är de så fokuserade på sin prestation. Visst är det kul att vinna, men de vill helst vinna när det känns bra.

Träningstävla
För att lära sig att hantera sin nervositet räcker det inte alltid med att tävla ofta. Ibland kan man behöva träna stresshantering även på träning. Susanne har några tips:
* Videofilma när du rider.
* Träna med någon du inte känner.
* Åk till en främmande klubb och träna för en ny tränare.
* Be någon speciell person iaktta när du tränar. Susanne berättar att fotbollsspelare får dåndimpen när det sitter en proffsagent på läktaren. 
* Sätt upp mål för passet och berätta dem för din tränare och/eller dina träningskompisar.
* Ordna en träningstävling.

Bråka inte med hästen
Det är jättevanligt att man börjar bråka med hästen när man blir spänd och det leder ingen vart.
- Andas. Prata med hästen och förmedla ett lugn i stället, säger Susanne.
Hon berättar att när man blir stressad så tappar man också en massa intelligens. När man är lugn kan man tänka som vanligt, vid en viss stressnivå får man ångest och går man ännu djupare så reagerar man bara på instinkt.
- Det här vet militären och de tränar sina gubbar för att kunna fungera på det som är intrimmat. Kent Härstedt, som överlevde Estonia, säger att han gjorde det tack vare sin militära träning. Bedöma läget – bestämma sig – genomföra.

Gå som en vinnare
Det är inte bara våra tankar som påverkar oss. Kroppspråket är också viktigt. 
- Ridning är en stolt sport. Använd er kropp! Om du känner dig liten så gå ändå som en vinnare och le, säger Susanne.
Kroppspråket påverkar dig själv, men även hästen och inte minst dina medtävlare. 
En ryttare får inte heller glömma bort att andas.
- Andningen är viktig, både för din prestation men också för din häst. Hästar har koll på varandras andning och när de blir rädda så använder de andningen och trumpetar. 
Något annat man bör komma ihåg är också vilka bilder man har i huvudet – hjälper eller stjälper de? Rid den perfekta ritten i huvudet, se inte problemen.

Hippson.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Din e-mail: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0