Uteritt och dressyr

Nu har jag precis ridit på Xet. Red först ut en sväng i skritt och trav, men släppte inte på ngt i traven för då blir han väldigt stark!

När jag kom tillbaka red jag dressyr på ängen. Jobbade honom i en låg och rund form, samt att han ska ta stöd i handen. Från början vill han gärna knäppa av i nacken och det blir då tomt i handen. Efter ett tag blev han bättre i h jobbade på riktigt bra! Bra för att vara honom. Det är vingligt och lite ostadigt och det känns som jag studsar och far. :-)
Vaccinering

Då var Sune vaccinerad igen. Jag åker till Ånge och vaccinerar, dessutom till ett bra pris. :)  

Nu blir det lugnt för Sune ett par dagar, sedan tränar vi på igen, inför nästa tävling. Den är på Färsta den 15-17 augusti.
Hittat inspirationen igen

Ja, det har varit lite si och så med inspirationen sista tiden. Idag red jag Sune på kandaret och vi jobbade delar ur Intermediere I. Det gick helt O.k efter lite påminnelse om att fortsätta ! Avslutade med travarbetet, där han var riktigt fin på slutet. 

Jobbade med övningen; öppna-sluta-öppna , i både trav och galopp. En väldigt nyttig övning! 

I morgon ska han vaccineras och får ta det lungt några dagar, sedan kör vi på igen. Nu är vi på G! Monte start nästa

Första gången i våran träning, ska Xet starta monte den4/8. Tyvärr kan inte Michelle rida, så det blir Johanna Stark som rider. Blir väldigt spännande! Xet har gjort tre monte starter tidigare i sin karriär. 


Ett bra pass

Sune gjorde ett bra pass i värmen idag. Red han bara rund och låg i alla gångarter. Såg till att han tog ett jämnt, lätt stöd i handen och var loss och rak in under sig. 

Mirre red ett skrittpass på Pumba också. Han såg fin ut! 

Sunes sår ser ganska fint ut faktiskt. Det är typiskt att han ska få ngt sånt här, speciellt under rötmånaden! 
Dålig uppdatering

....men det har inte hänt så mkt heller. Det har varit så varmt, så hästarna har fått vara inne mitt över dagen. 

Idag ska Sune och Xet skos, sedan ska jag rida Sune och Xet ska vi nog köra. Pumba får nu vara med de andra i hagen, efter 10 dagar i sjukhage. Han ser fräsch ut. Återbesök den 4/8. 

Sune har ( som vanligt när det gäller honom), fått ett sår efter ett bett, på nosryggen. Han har ofta oturen att drabbas av sånt här, helst när det är rötmånad också! :(Ännu en varm dag

I går vilade Sune och vi skjutsade Mirre till en kompis i Hälsingland. I morse gick vi först en promenad med Sune och Pumba, sedan longerade jag Sune. Han är tagen av värmen och är ganska slö. 

Vi har tagit i hästarna mitt på dagen och så får de gå ut på eftermiddagen i stället. Själva spenderar vi dagarna på Gissjöbadet, sååå härligt! 

Värmerekord?

Idag blir det nog värmerekord, 28 grader redan vid 11-tiden!! Vi startade tidigt i morse. Marco gav hästarna mat vid 7 och strax efter 8 satt jag på Sune. 

Han startade lite segt och trevande, men blev mkt bättre efter massor av halvhalter, övergångar och tempoväxlingar. Värmen tar på hästarna, det märks. 

Vid 11 tog vi in hästarna och ligger nu på Gissjöbadet! :-) Hästarna får gå ut i e. m i stället. De hade inget emot det.
Ville inte idag

Sitter i bilen nu och är på väg hem. Xet ville inte riktigt idag. Han la av på upploppet. Michelle körde i allafall jätte bra! 

Det verkar som det är ngt som stör honom när det är skitigt-löst på banan. Antingen att han inte får fäste eller att han inte gillar stänket?! Hör och häpna, trots nästan 30 grader varmt hade de vattnat banan så den var lös och jätte skitig! :( Det är de gångerna han lägger av...

Det är bara att bryta ihop och komma igen. Vi tar nya tag!
God morgon

Säger ett snabbt hej, innan vi åker. Allt är nu klart och Xet är redo. Mot Oviken och Ovalla! 
Klart för start

Då har jag putsat utrustningen, lindat benen på Xet, oljat in hovarna och masserat honom. Nu är han klar för start i Oviken i morgon! :)Annars har hästarna vilat idag. Det har varit jätte varmt. Vi tog in de tidigare också och det hade de inget emot. Två duktiga killar idag

Både Xet och Sune började lite trevande idag, men avslutade på bästa sätt! :-)

Xet kan nu trava både på rakt spår och på volt. Stundtals går han riktigt fint, men jösses vad han travar stort! 
Nu laddar vi för lite grillning och trevligt sällskap....
God morgon

I går blev det dålig uppdatering....
Jag och Mirre red i allafall på Sune. Jobbade bara grundarbete (tänkte gå vidare idag). Jag städade även sadelkammaren, vilket var välbehövligt! Pumba går nu i sjukhage och verkar ta det hela med ro. Idag får Mirre börja gå promenader med honom. 

Jag ska rida både Xet och Sune idag eller nu på f.m ( innan det blir tokhett). Sen i e.m får vi främmande. Några "häst kompisar", som kommer hit och hälsar på. Vi ska grilla och ha mysigt! :) 
Nä, nu är det bäst jag sätter fart!Vad tycker ni?
Själv är jag lite splittrad. På ett sätt tycker jag att man ska följa övriga Europa, där gränsen är 16 år. Men å andra sidan, för de ryttare som inte kan/ vill/ har möjlighet att skaffa en stor häst och rida som junior, så är det ett bra förslag. Fast i och för sig vet jag många ponnyer som hävdar sig bra i lätta klasser bland stora hästar.... ja, svårt de där. 

Nu har ju Miranda tillgång till en bra juniorhäst, så personligen tycker jag inte hon ska rida ponny för länge (ca 16 år). Alternativt rida både och under en period, för att kunna utvecklas som ryttare. 

Klinikbesök och kanon jobb med Xet

Kl 08.00 var vi på kliniken med Pumba. Vi var först och lastade av Xet hos Michelle ( Anna, Trisse). 

Det var som jag misstänkte med Pumba, halt på båda fram. Inte mkt, men så pass att vi behandlade båda knäna och båda kotorna. Vi är ändå "glad" att vi hittade ngt fel och antagligen en förklaring till att han inte bjudit framåt. 

Nu blir det boxvila idag och i morgon, därefter sjukhage i 10 dagar, med skrittpromenader.

Xet gjorde ett super jobb idag med Michelle i sadeln. Både hon och vi är jätte nöjda! Hon värmde honom med vagnen, för att få känna på honom inför tisdagen ( då det är start på Oviken). Det ska bli spännande på tisdag...
Första semester dagen

.... har varit härlig! Solsken, promenad med hästarna och en spring tur! Ja, ni läste rätt. Mirre övertygade mig att hänga på. Jag har verkligen super dålig kondis, men bättre ska de bli. 

Vi har även packat grejor inför morgondagen. Då gör vi nämligen två flugor på smällen. Pumba ska på kliniken och då passar vi på att ta med Xet in på banan, så Michelle får göra ett jobb med honom. 
Nedräkning

Nu är det snart semester! Räknar ner timmarna nu! 


Ska bli sååå skööönt! Vi har inget speciellt planerat, utom lite jobb hemma och i stallet. Ngn tävling och start blir det också! :) Hoppas även på att komma igång och träna för Peter igen.

Start i Oviken

Tisdagen 22/7 åker vi till Oviken och startar med Xet. Det är 2100 m, autostart och vi fick spår 2! :) Ska bli spännande! Kusk är Michelle Larsson.

Troligtvis tar vi med Xet ner på banan på fredag morgon, när vi ändå ska in med Pumba på kliniken. 

ArkivbildVärldens bästa häst

I kväll har Sune varit en riktig gentleman igen. Han fick agera lektionshäst åt en som fått en lektion på honom i 50-års present! Hon som red har egen häst, men hon har aldrig ridit en så utbildad häst förut.

Sune är fantastisk! Hon provade byten, slutor, piruetter, passage.... ja, de mesta. Sune ställer glatt upp på allt, även om det inte är helt enkelt att få till allt, om man inte är van. 

Hon som red var jätte nöjd och glad och det är huvudsaken! Jag är så stolt över Sune, vilken häst han är! 
Vi kollar upp

Idag när Mirre red stod Pumba emot ovanligt mkt. Jag hoppade upp och kände lite på honom och tyckte att det var mest i galoppen han inte ville riktigt. Han är inte halt på ngt vis, inget som syns åtminstone . Vi bestämde i allafall att nu ska vi kolla upp honom. Kan ju vara därför han inte vill gå fram riktigt och inte har velat sista tiden?! Bättre att vara säker i! Vi hade tur och fick tid redan på fredag kl 8.00 på kliniken. Det känns bra! 

Mirre blev så klart jätte ledsen och tycker att det känns hemskt, om han har haft ont när hon ridit. Jag sa att hon inte ska tänka så. Det behöver inte vara ngt och vi kollar ju nu, bättre sent än aldrig! Dessutom har vi ju inte haft honom ett år ännu och det tar ju minst ett år att rida ihop sig med en ny häst, så då kan det vara svårt att veta och han är inte halt. 
Löpvillig kille

I eftermiddag var vi ut en sväng med Xet. Han är så otroligt löpvillig och älskar verkligen att springa! Vi körde på lite nya vägar idag och han spetsar genast öronen och vill springa ( helst fort). 

Han både ser och känns fin ut. Dessutom går han rakare i vagnen, kan det vara rakriktningen i dressyren som gör det?

Efteråt blev det en dusch och sedan ut i hagen...Lite dåligt med inspiration

Ja, så känns det nu när jag rider. Inte för att Sune går dåligt på ngt vis, men jag behöver lite nya utmaningar, övningar nu. Vi behöver med andra ord tränar hjälp! Måste boka in ngt med Peter, snart!

Red ett pass på banan i förmiddags. Det gick väl O. K. Varmt var det, men ibland är det bra att träna i värme också. Efteråt duschade jag av Sune och det tycker han är sååå skönt. Han står blick stilla och bara njuter. Sen går han direkt ut och rullar sig...

Hästar på rymmen

Ja, inte våra men 6 av hästarna på Nordanberg! Vi och en tjej till har hand om hästarna där. Nordanberg är ett unghäst bete, för både hingstar och ston.

I allafall så fick jag både samtal och meddelande igår kväll att 6 hästar var lösa. Det var bara att bege sig dit och försöka få tillbaka de igen. Som tur är, så är de otroligt snälla och sociala, så det var bara att öppna åt de så gick de in igen. Vi fick tillbaka de i den hage de skulle gå och sedan var det bara att laga stängsel. Två timmar senare var vi klar! Jag och Mirre var hemma strax före 23.30 igen, tröööött....

Morgon tur

Eller ja, klockan var väl 9.30 när vi gav oss i väg. Innan värsta hettan i allafall. Vi red upp till våran galoppbacke , där vi tog en härlig galopp uppför i full fart! :) På hemvägen blev det skritt och trav. 
Pumba var super fin, se Mirres blogg: www.mirandapadellaro.horseworld.seNär vi kom hem duschade vi av de innan de fick gå ut igen.
Vilket fantastiskt väder!

Runt 30 grader även idag! :) Varmt åt hästarna med de klarar sig ändå bra. Vi rider sent på kvällarna då det blivit lite svalare. Ger de även X-tra salt, viktigt att de får i sig salt och vätska. 

Hästarna är nu inne, skönt att slippa alla kusar. Dessutom får de vila en stund innan vi rider. 

Kvällspasset

Blev ett kvällspass på Sune, går inte att rida på dagen i 30 graders värme! 

Hade kandaret på idag. Jobbade med skolorna i galoppen och lite piruettarbete. Det gick ganska bra. Avslutade med traven och jobbade honom i den högre formen och större steg. Sune var seg i bakbenen och ville inte riktigt ta i från början. Det var svårt att hitta ett jämnt flyt och det blev lite av och på. Efter lite tragglande blev han bättre och jag nöjde mig där och avslutade. Det märks att värmen tar på hästarna! 

Efteråt spolade jag av honom i lite ljummet vatten och det tyckte han var jätte skönt. I morgon får han vila...

Trött Sune efter kvällens passXets start igår

Vi var inte hemma förrän 00.30 igår, så jag orkade inte skriva ngt då. 

Xet blev oplacerad igår, andra utan pris. Vi är ändå jätte nöjd med honom och kusken var också nöjd. Han tyckte han kändes jättefin och han gick hela vägen in i mål! Det gick för långsamt första varvet. Sista 500 m gick på 10,9! Lite för fort för våran gamle man. Xet gick ändå 13,4 sista varvet och det är bra! 

Han verkar pigg och glad och det är det viktigaste. Man kan ju inte begära det omöjliga av en som är 11 år. Han gör sitt bästa! Det går helt enkelt för fort! 

Nu tittar siktar vi mot montelopp den 4/8. 

Ett stort tack till Anna Jansson, Michelle och Ambjörn för att vi fick stå i deras stall. Tack även för en jätte trevlig kväll!

Slagit på en tappsko för första gången

Vi har länge tänkt att en tappsko ska vi väl kunna slå på själv! Sagt och gjort, idag tog jag tjuren vid hornen och slog på en tappsko på Xet. 

Xets sko satt jätte löst i förrgår, så då tog jag bort den då. Som tur var hade den inte blivit något sne alls. Det är ju att rikta skon som är svårt. 

Vi har ju införskaffat alla grejor man behöver, eftersom vi ryckt skona när vi startat med Xet. Alltid bra att ha egna grejor. Det gick väldigt bra att slå på skon, men hoven var lite trasig på insidan så det fanns inte så mkt att spika i där. Hoppas att den sitter tills i morgon i allafall ( över värmningen). Vi ska ju nämligen starta i morgon kväll på Bergsåker. 

Är ganska stolt över mig själv faktisktJag ska tävla Pumba

Japp, på Ö- viks tävlingar i augusti ska jag rida en Msv C:2 med Pumba. Det är en evighet sedan jag red dessa klasser, ska bli riktigt roligt! 

Mirre tävlar honom på lördag. Då går även första omg av div 2 för ponny. På söndagen var det inga ponnyklasser, så då passar jag på med Pumba. 
Uteritt-konditionsträning

Blev en härlig uteritt idag med Sune och Pumba. Vi tog långbacken ( en lång backe där vi brukar galoppera, perfekt underlag med sand/grus), inte bara en gång utan två gånger. Andra gången gasade vi på ordentligt! :) Sune tyckte det var jätte roligt och blev supertaggad. På hemvägen blev det skritt och trav eftersom vägen är så hård, vill vi inte galoppera där. Ett bra pass med båda hästarna! 

Lördag- hästarna idag

Började dagen med att hjälpa till på en Fäbodag. När vi kom hem därifrån red jag och Mirre ett pass på banan. Jag red Pumba och Mirre red Sune. När jag jobbat Pumba ett tag fick Mirre känna lite på honom på slutet. Han var riktigt fin! 

Sune fick avsluta med Mirre. Han såg jätte fin ut. Hon rider honom så bra! Nu tror jag att de fått kläm på den förvända galoppen också. Sune är egentligen säker i den förvända, men det gäller att sitta stadigt, annars byter han. 

Mirre rider Sune och Pumba


Till sist red jag dressyr på Xet. Idag hade jag Sunes dressyrsadel på honom ( haft hoppsadel tidigare). Alltså, det är inte lätt att rida dressyr på en travhäst som aldrig gått dressyr innan han kom till oss och han är 11 år. Missförstå mig rätt...han har blivit otroligt mkt bättre, men han är ju inte direkt byggd som en Sune. Han är vinglig, svårt att hålla traven, han har jätte svårt  att trava rakt fram och är stel i sidorna. 

Ja, jag vet att jag härom dagen skrev att han var finare än någonsin..... det var han också OCH han var även jätte duktig idag... till slut. Man får tänka på vad man jämför med. Jag jämför bara med hur han var från början och hur han är nu. Och det är en stor skillnad! Sen är det ju synd att man inte kunnat börja i yngre år med honom.....men man får göra det bästa av det hela. Dessutom kan han ju bara bli bättre! :) Han har verkligen en fantastisk trav och han jobbar emellanåt i en bra form. 

Jag började med skritten och där kändes han mjuk och fin och att följa fyrkanten var inga problem. Sedan gick jag över till att arbeta honom i traven. Det är här det blir lite svårt för honom i bland, med ryttare på ryggen. På volten har han svårt för att komma ut på yttertygeln och ställa inåt, samtidigt som han ska behålla traven ( blir något passaktigt emellanåt). Från början idag var det jätte svårt att följa fyrkanten ( trava rakt) i traven, men efter ett tag blev det mkt bättre. Han var riktigt duktig på slutet och jösses vad han travar stort och luftigt, när han kan hålla traven. Jag känner mig som en nybörjare när han travar. Känns som jag studsar och far. :)

Äntligen lite sol

Det är bra härligt med sommar. Äntligen är det lite sol och värme. :)

Har jobbat till 18.00 idag, så pållarna har vilat. I morgon ska vi först hjälpa till på en fäbodsdag, Björnåsen och sedan rida. Tror vi ska byta hästar i morgon, jag och Mirre. Tänkte även ev rida dressyr på Xet! 

Trevlig helg! 

Sune igår och Pumba och Xet idag

Igår när jag red Sune tränade vi lite på piaff och passage.... eller ja, det är en liiiten början till detta. Han är faktiskt riktigt duktig tycker jag! Är ju även bra träning för att stärka honom ytterligare.

Idag fick Sune vila. Istället red jag Mirres fina Pumba. Jag hade på honom en graman idag, för att kunna "runda till" honom ytterligare. Dels för att slippa " bråka" med honom och för att det är enklare när jag har lite ont i armen. 

Jag fick verkligen igenom honom och gramanen hjälpte även till att hålla honom rakare. Jag kunde även hålla honom rund i alla övergångar. 

På slutet lättade jag på gramanen och han kändes jätte fin! Det kändes att han kommit upp med ryggen och bogarna var på plats. 

Pumba

Det blev ingen körning med Xet idag, Marco har fått ryggskott!!! Istället tömkörde jag honom och jä....r vad fin han va! Nu börjar han arbeta i bra form, han är mjukare i sidorna och vilken trav han har. Den skulle man ha på en dressyrhäst! -;)

XetAnmäld till tävling

Idag har jag anmält mig och Sune till Sundsvalls Fältrittklubbs Nationella tävlingar 15-17 augusti

Miranda börjar att rida en LB:3 med Sune på fredagen. Sen rider jag Intermediere ( nationell) på lördag och avslutar med en PSG ( nationell) på söndagen. En klass om dagen i tre dagar alltså, men fredagens klass blir ju inte så jobbig för honom. Dessutom har vi bara gjort tre tävlingar i år ( 4 med den Mirre gjorde med honom) och vet inte om det blir så många i höst heller...

Arkiv bild från Umeå -14
Xet

Varit ute och kört Xet nu i eftermiddag, eller Marco kör ( som vanligt). Vi hann precis innan det började att åska ordentligt och sedan kom spöregnet! 

Xet såg fin ut och blev mer och mer taggad. Det lovar gott de, för på måndag ska vi nämligen starta honom igen, på Bergsåker. Det är 2140 auto, spår 11, Michael M Andersson kör. Spännande....

Så här ser Xets planering ut för veckan:
Tisd. Körning
Onsd: vila
Torsd: körning
Fred: vila
Lörd: körning
Sönd.: tömkörning/ uppmjukning och massage
Månd.: start Bergsåker

Xet idagPrommis idag

Ett bra sätt att röra på sig själv är att ta med hästen ut på en promenad eller springtur. Idag blev det en promenad. :-)
RSS 2.0