Gott Nytt År!

Gott nytt år, hoppas ni alla får en bra nyårsafton! 

Denna bild sammanfattar året ganska bra...

...vi har sålt två hästar och köpt en.... Mirre hittade sin drömponny, men det är ju en historia för sig som de flesta känner till nu. 

Pumba kom " hem" igen och står inhyrd hos oss. Både Mirre och jag har tävlat, med blandade resultat, men det är alltid lika roligt! 

Vi har varit till Turkiet... och jag och Marco har varit till Rom. 

Våfflan fick tre fantastiska ungar och vi behöll en själv, Flisan! 

Saknar mamma varje dag....

Lediga dagar

Så skönt med några lediga dagar. Vi har inte gjort så mycket, försökt att röra på hästarna, men det är inte så lätt med is överallt! Framöver blir det till att åka upp till ridhuset! 


Kika gärna in på Mirres blogg; www.mirandapadellaro.blogg.se


En sista chans

Har pratat med Jan i helgen angående Dante. Efter allt jobb han har gjort med honom nu, så ska han inte reagera som han gör i ridningen. Han kan vara bra någon dag och sedan spänner han till och bara drar iväg. Jan tror att det ändå är något med ryggen på honom och tycker vi ska göra en röntgen ( han har ju trott detta hela tiden). 

Har varit i kontakt med Uppsala idag igen och preliminär bokat en tid den 18/1. Våran veterinär som vi hade sist är tillbaka den 11/1 och ska ringa mig då. Även Jan ska prata med henne. 

Det här känns förstås skit tråkigt, men samtidigt skulle det vara bra att få veta om det är något fel. Tänk om han faktiskt har haft ont hela tiden...tänk om det är något som man kan behandla, då har vi ju en kanonponny! Går det inte att göra något åt...ja, då är det inte så mycket att göra, men värst är det OM det inte är någonting alls!!!

Vi ger honom iaf alla chanser och det här blir det sista...

En pigg "old man"!

I dag när jag tänkte rida Sune, visade han upp "skolor ovan mark" i hagen. Jag bestämde mig då för att longera honom i stället. 


Han höll sig lugn i longeringen, som tur var. När jag sedan släppte ut honom i hagen igen, hann jag precis släppa lös honom så drog han järnet. Roligt att han är så pigg och glad, trots att han snart är 17 år! ( kylan hjälper väl till).

Juldagen och stormvarning

Efter nattens spöregn, är det nu blank is överallt igen! Typiskt, när underlaget var så bra. Vi har i allafall skrittat hästarna idag. Bättre än ingenting, nu när de inte rör sig något i hagen. 

I kväll/ natt väntas storm eller stormbyar. Vi har förberett oss med att fylla upp vatten, om det blir strömlöst, eftersom vi har eget vatten. 

Denna fick jag av Mirre i julklapp. Det värmde i mamma hjärtat! <3God JulDan före doppare dan

Idag ( i kväll) är nästan mysigare än själva julafton tycker jag. Vi städar, lagar mat och stökar på i lugn och ro. Jag och Mirre ska spela bingo i kväll och Marco tittar då på trav. 

Vi har redan ridit ett pass på ängen. Mirre red Pumba idag igen och han ser så pigg, fin och fräsch ut! 


I eftermiddag ska vi även åka och tända ljus för nära och kära. Saknar mamma ännu mer när det är storhelger, framför allt jul....så många minnen...

Dagens goda gärningSom förr

Idag red jag Sune... och Mirre red Pumba. Det var precis som förr! Pumbas ägare är så snälla och låter Mirre rida honom hur mkt hon vill. Det kan hon behöva nu när det är lite tufft med Dante. Pumba är ponnyn man kan lita på till 100%. Vi tänkte rida tillsammans i morgon också. :)

Arkiv bild på Mirre och Pumba<3Upp och ner

Tanken var att vi skulle hämta hem Dante i mellandagarna, men efter ett långt samtal igår, ser nu planen annorlunda ut....igen...

 Dante är inte " färdig" ännu för att kunna tas hem. Han kan vara bra i flera dagar och så helt plötsligt får han för sig att dra iväg. Han blir då ibland som en betongklump och kan vara svår att få stopp på. Kan tillägga att Jan har jobbat väldigt mycket med att kunna " dra stopp" på honom i en tygel och från början gick det överhuvudtaget inte att böja huvudet åt sidorna. Det går ju nu, men i bland blir han helt stum. Jan klarar förstås att dra stopp, som är karl men frågan är om Mirre och jag klarar det. Vi vill hur som helst inte ha hem en ponny som gör på det här viset. Det är ju farligt också och det får inte hända något! Jag är medveten om att unghästar kan göra "glädjesprång" och de kan bli rädda för saker osv. Jag har ju ändå ridit in flera, men aldrig har någon varit så här tidigare. Det här är något helt annat och det är inte O.K. Som han är nu är han inte en bra tävlings- /ungdomsponny anser jag. 

Dante är en otroligt dominant ponny med kaxig attityd. Vi visste från början att man måste visa sitt ledarskap från marken och det gjorde vi. Det fungerade också bra. Han hade redan hos uppfödaren visat lite av sin attityd. Nu är han  (för det mesta) väldigt cool i hanteringen och även lastningen och duschning fungerar ju bra. 

Beteendet han visar nu, att dra iväg och kasta av, det har han haft i sig hela tiden. Det kommer fram när han inte vill, när han blir rädd eller bara har en dålig dag. Egentligen har det inget med att han blev rädd för kon att göra. Det hade kommit fram förr eller senare ändå. Han var inte alls mycket riden när vi köpte honom och inga speciella krav hade ställts, så jag tror att han hade inte visat dessa sidor tidigare, förutom i hanteringen när han var ung och att lastningen inte gick så bra. 

Nu låter jag väldigt negativ. Det har ju gått massor framåt också. Det gick ju inte alls att sitta upp på honom från början och nu har vi ju ridit honom både jag och Mirre, men han är fortfarande för oberäknelig. 

Vi har verkligen gjort allt för den här ponnyn tycker jag. Han har varit hos två veterinärer, varav en gång i Uppsala. Vi har även haft en equieterapeut på honom. Det är inget fel på honom! Han är behandlad en gång för inflammation i hasen, som troligtvis uppkom i samband med olyckan. Vid återbesöket var han helt återställd. Detta var efter de första två veckorna hos Jan. 

Vi har nu haft honom i snart tre månader där uppe ( vi trodde en från början) och vi ger honom till efter nyår, sen får vi nog fundera hur vi ska göra. Jan har gjort ett otroligt jobb med honom och han är fantastiskt duktig. Ingen annan hade kommit så här långt med Dante! Jan har många års erfarenhet av den här typen av hästträning. Han är dessutom i absoluta eliten i reining i Sverige. Jan får nu göra ett sista försök att ta ner Dante på jorden, så får vi se sen....det känns så jäkla tråkigt.... men vi hoppas! 

20:e decemberPrecis så känns det idag och alla andra dagar. Idag är det ett år och tre månader sedan min älskade mamma somnade in...

Härlig lördag

Idag har det varit jätte skönt väder! Någon grad kallt bara och till och med lite sol. 

Mirre hjälpte mig i stallet, innan jag red på Sune. Han kändes fin. Fortsatte lite med " trampet" och det blir sakta bättre och bättre. Jobbade även endel med piruetterna. Jag vänder bara ett eller två språng och sen rider jag rakt fram, vänder igen ngt språng osv. Detta för att han ska tänka framåt hela tiden. Han tappar så lätt galoppen annars. 

Avslutade med travarbetet och han blev riktigt fin mot slutet. Fortsätter med samma jobb i morgon. 
Kylig morgon

-15 grader var det i morse! Det var bara att bylta på sig och gå ut till hästarna. 

När de varit ute en stund och ätit och jag fixat klart stallet, så gjorde jag ordning Sune för ett pass på ridbanan. Underlaget är helt O.K där nu, men skulle bli perfekt med lite mer snö. 

Red ett lugnt joggingpass på Sune i alla gångarter. Mycket övergångar och ställning och böjning. Sune känns pigg och glad och frustade nöjt efter en stunds arbete. 

Pigg Sune

Skyndade mig att rida ett pass på Sune på ängen, innan det blev mörkt idag. Han kändes pigg och glad. Varvade lite tramp med travarbete och det blev han jätte fin av. Galoppen kändes jätte fin efter detta. :) 
Dante!

Nu har vi kommit hem från Jämtland, där vi har hälsat på Dante.

Vi var först där igår kväll. Då red Jan först och Dante visade lite humör och försökte dra iväg. Nu går det dock att få stopp på honom. Jan tyckte att det var bra att det kom fram, så att han kan jobba honom ur det. När han ridit klart frågade han om Mirre ville sitta upp?! Trodde aldrig hon skulle göra det, när hon sett hur han gjorde...men hon satt upp och skrittade och t.o.m travade lite! Tufft gjort! 


Idag syntes det direkt att Dante var på bättre humör. Han var lugn och avspänd direkt. Jan red en liten stund innan Mirre fick sitta upp. Idag vågade hon rida på lite mer och travade en hel del. 

Så himla skönt att det går framåt och att Mirre kunde rida honom i helgen. Nu siktar vi på att ta hem honom i mellandagarna. Jan ska nu försöka komma till gränsen (flera gånger)när han protesterar, så att han kan ta igenom det med honom. 


Det finns så otroligt mycket kvalitéer i denna ponny. Det har vi verkligen sett i helgen. Han har en otrolig självbärighet, trots att han bara är 4 år. Kan vi få honom att använda sin nerv, attityd och känslighet på rätt sätt, är jag övertygad om att han kan gå hela vägen! 

Luciashow på Wången

Idag har vi varit och tittat på en fartfylld julshow på Wången. 

Det var luciatåg, kadrijler med både sulkys och monteryttare. Det var islänningar och westernuppvisning. En av westernryttarna var Jan Persson. Det var en fartfylld och häftig uppvisning! 

Dessutom var det med en ren, som hoppade och gick i vagn!
Nu är vi på vandrarhemmet och har precis ätit. Vid 19.30 ska vi åka bort till Dante....

Longering och tramp

Har precis longerat Sune och "tramptränat" honom lite. Det blir sakta bättre och bättre! Hoppas att detta ska göra honom kvickare i sina bakben. 

Idag åker jag och Mirre upp till Jämtland och Dante. Ska bli så spännande...

Kvicka bakben

Idag red jag Sune på ängen. Det gick ganska bra att rida där nu när det kommit lite snö. Man kan inte tro att det snart är mitten på december. Idag har det varit 5 grader varmt! Det känns mer som en vårdag. 

Sune kändes fin, som vanligt. Jobbade honom i en låg och rund form med fokus på kvicka bakben och kvick för skänkeln. Mirre gör ett super bra jobb med honom och han är mkt känsligare nu, men det ska bli ännu bättre. 

Idag började jag lite med " trampjobbet" på honom. Förhoppningsvis ska det göra honom ännu kvickare. Han var riktigt duktig, tycker jag. Ska fortsätta med detta, lite varje gång jag rider. 
Wången

På lördag åker jag och Mirre upp till Dante, som jag sagt tidigare. Men vi kommer först att åka direkt till Wången! Det är juluppvisningen där och Jannes familj ( dottern) ska vara med i den ( inte med Dante alltså). 

Jag har inte varit på Wången på säkert 20 år. Det har nog förändrats en hel del. Ska bli roligt att se anläggningen och juluppvisningen. Därefter åker vi till Dante och ser när han jobbas och kanske även rider! :-) Det blir en spännande helg....

Några fler bilder


Lite mer från galopparbetet...Linnea träning söndag

Idag låg fokus på lite mera trav, men de började med galoppen. Även idag jobbade de lite piruetter och idag var det lite jobbigare tyckte Sune. Ändå bra för Mirre att få verktyg hur hon ska göra när det blir lite jobbigare och man tänjer på gränsen. 

De avslutade med travarbetet. Red skolorna som de ligger i PSG (!) här fick hon jobba med att verkligen rida traven och vara nogrann. Mirre har utvecklats så otroligt mycket som ryttare och hon rider Sune jätte bra, faktiskt bättre än mig! Hon håller ju fortfarande på att lära sig och nu tränar de ganska svåra saker, som hon inte gjort så mkt tidigare, men de blir bättre och bättre för varje gång. 

Bilder från söndag...
Vi ska även jobba lite mer med att trampa ( piaffera) Sune, så att han blir lite kvickare i sina bakben. De provade lite idag, men det var väldigt längesedan jag gjorde det och har inte gjort det så mkt heller, men det kommer att bli jätte bra tror jag. 

Nästa träning blir ev i slutet av januari. 

Linnea träning lördag

Nu är vi hemma efter en jätte trevlig och givande träningshelg för Linnea, i Ånge. 

Under lördagens pass fokuserade Mirre och Sune på galoppen. De gjorde jätte fina byten från vart 4:e ner till vartannat. Jobbad även galoppslutorna, som de ligger i MSV A och början till piruetter. Nu börjar det hända grejor! 

Här är några bilder från lördagen...

Kvällen avslutades med teori och gemensam middag. Alla var väldigt nöjda och glada! Dålig uppdatering...

...är det nu, men det är för att det händer inte så mkt! 

Jag försöker att hålla igång Sune så gott det går, trots att det är stenhårt överallt. Lite snö vore inte helt fel! Idag tömkörde jag honom i hagen. Det gick ganska bra, förutom att han klev av sig en baksko. "Hovis"skulle titta förbi i morgon och slå på den. Mirre ska ju träna i helgen med honom, så han behöver ha skon på. 

Sune hade förresten lite kolikkänning igår morse. Som tur var kunde Marco stanna hemma och promenera med honom tills det släppte. Idag har allt varit som vanligt.

Det är en tråkig tid nu, att ha häst. Speciellt när man inte har ridhus på gården och det inte är ngn snö. Dessutom har inte Mirre någon ponny hemma, så det blir ganska ensamt. Vi har delat på Sune ganska länge nu och det funkar ju bra, men det är ju roligare om vi har en varsin häst att rida. 

Nu i helgen är det, som sagt träning i Ånge båda dagarna för Linnea. Vi är ett ganska stort gäng som ska träna och så ska vi ha gemensam teori och middag på lördagkväll, blir trevligt! Kameran följer med, så det blir lite bilder och uppdatering från helgen. 

Nästa helg ska vi upp till Dante. Ska bli sååå spännande....sen dröjer det nog inte allt för länge innan vi tar hem honom. :-)

Det går framåt!

Fick glädjande nyheter idag , att Dantes träning nu går framåt! :) Äntligen ser det ut som allt löser sig, till slut. Ser verkligen fram emot nästa helg, när jag och Mirre ska åka upp och vara med under Dantes träning. 

Jag är så glad för Mirres skull. Hon har verkligen varit tålmodig och positiv i detta, trots att vi tvivlat i vissa stunder. Turen med detta strul med Dante, är att vi haft Sune. Hon har kunnat rida och träna med honom i stället och det har nog betytt mycket för henne. 

Bild från Mads träningen, som gick super bra! 

Snart ser det ut så här igenRSS 2.0