Världens finaste...

 

Frågestund! :)

Jag gör som många andra, i brist på blogg inspiration....jag kör en frågestund! Så fråga på, vad som helst!
 
 
 

Fin efter vila!

Ja, Sune har varit jätte fin nu lördag och söndag. Han har ju vilat i några dagar, så igår blev det bara lösgörande. 

Idag red jag på kandaret och lite mer rörelser. Fokus båda dagarna har varit framåtbjudning, kvick för skänkeln. När jag inte tänkt på traven, utan mer på att han ska vara framme för skänkeln, då kom traven av sig själv. Enkelt va?! :)

Om två veckor gör vi sista tävlingen för säsongen. Hoppas på ett bra avslut...Fleece täcken till salu!

Kolla in på Mirres blogg: mirandapadellaro.horseworld.se
Där säljer hon fleece täcken, passande bl.a. C-ponny. 

Peter träning

I går var det Peter träning i Ånge, men den här gången var det Miranda som var med, på Pumba.

Det var första gången Mirre tränade för Peter och hon var jätte nöjd efteråt! :-)
Peter tyckte Pumba var en fin ponny och han tror att det kommer att bli riktigt bra.

Läs mer om träningen på Mirandas blogg: mirandapadellaro.horseworld.se


Aktiv vila

Sune har bara tagit det lugnt den här veckan, men idag blev det lite aktiv vila. Vi tog en promenad tillsammans med Miranda och Pumba.

Vi brukar aldrig ställa av våra hästar några längre perioder. I stället låter vi de få korta ( ca 5-7 dagar, i bland ngt längre) viloperioder under hela året. Tycker det är bättre att göra så än att släppa de på ex vis bete hela sommaren. Det är ju under sommarmånaderna man kan rida, träna och tävla!

Jag tror på hållbarare hästar om man gör så här. Det är ju under vilan hästen bygger muskler också och då behöver den korta vilo perioder under HELA året.

Tror att det är viktigt att man " lyssnar" på hästen och känner "av" när dessa perioder behöver läggas in. Det kan vara efter en tuff tränings- eller tävlingsperiod, vid pälssättning/ fällning osv.

Dessutom brukar det automatiskt bli en lugnare period när det blir hårt i backen. Då brukar vi passa på att skritta ut, göra ngn ting annat i träningen.

Vad tycker ni? Hur brukar ni göra med viloperioder?


Funderingar och bilder från tävlingen

Sune har utvecklats jätte mycket senaste året och travar som en gud på träning. I lördags på tävlingen var han jätte fin på framridningen. Han var luftig och fin i traven, med takt och schwung. 
 
Så fort jag red upp på medellinjen och gjort halt- hälsning, tappade jag allt! Traven blev springig och orytmisk. Jag ändrar på min ridning när jag kommer in på banan och vill antagligen för mycket så det blir bara pannkaka av allt. Varför kan jag inte bara rida runt?! Visst, jag vill ha det där trycket i traven, men kanske jag måste hitta ett mellan läge på tävling... och fortsätta jobba på det på träning?!
 
På nästa tävling ska jag bara försöka att rida runt, utan så mkt krav. Försöka att hitta en bra rytm och ett jämnt flyt, utan att han måste trava stort och flaschigt. Kanske kan vi då hitta ett bra läge, där jag ändå kan visa upp honom på ett bra sätt....
 
Sune gjorde det ändå fantastiskt bra i lördags, som alltid. Först vinna LB:3 med Miranda på 70% och sedan gå ut och göra en bra (Sune var bra, matte mindre bra) Msv A, på drygt 64%. Nu har vi en tävling kvar i oktober, på Färsta. Då blir det en Msv A och en PSG.
 
Här är några bilder...
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pumba idag

I morgon tisdag, ska Miranda och Pumba träna för Peter för första gången. Därför red jag Pumba idag i stället. Han verkar vara en ponny som ju fler dagar i rad han går, desto finare blir han. 

Mirre red honom igår och jobbade grunder. Jag fortsatte det arbetet idag, med lite rörelser som svaga öppnor, slutor och skänkelvikningar. 

Från början var han lite stel i vänster sidan och ville inte runda sig runt skänkeln, men när jag tagit genom detta i skritten först, gick det bra sedan.

Ska bli roligt att höra vad Peter säger i morgon!Grattis!

Hurra, hurra idag är det Marcos födelsedag!Boring...

Idag ska vi göra bland det tråkigaste som finns.... hämta spån!

Sen ska jag hjälpa Mirre med Pumba. Det blir mkt roligare. Sune vilar...


Lyxigt

När vi kom hem igår, efter en lååång dag i Östersund, var det mockat i stallet, mat stod i kylen och en ros stod på bordet. TACK mamma och pappa!


Jag vann, jag med!

Vilken lördag vi har haft! Först vann Mirre på 70% i LBn, sen vann jag Msv A på drygt 64%. Trots att jag hade flera missar. 

Jag tycker inte jag fick till ngn fullträff, men vi vann ju ändå på ganska bra procent, med tanke på missarna ( ett byte, ett missförstånd i travslutan, för rak öppna).

Som vanligt är det jätte trevliga tävlingar i Östersund. Jämtarna är sååå trevlig! Synd att så många strukigt sig?! Vart var alla Ånge ekipage? Banan var jätte fin, trots de senaste dagarnas regn.Vinst i debuten, på 70%!

Miranda och Sune vann på 70% i LB:3! De gjorde en fantastiskt fin ritt!Tävlingsdax!

Nu har jag och Mirre putsat både utrustning och Sune. Vi har packat skåpet, hö m.m.

Tidigare i kväll red Miranda Sune lite, mest övergångar och det såg bra ut. Själv tömkörde jag Pumba. Vet inte om han varit med om det förut. Han var lite fundersam från början, men släppte till mot slutet.

I morgon blir det alltså tävling med Sune. Första gången Mirre tävlar honom. Själv rider jag en Msv A. 
Promenad

Det blev en promenad med Sune och Pumba idag. Vi hade sån tur att det slutar regna också. 

Gud va det har öst ner regn! Ridbanan är som en sjö. Det var tänkt att Mirre skulle ridit Sune där idag, men vi får se om det går på fredag kanske.Pumba verkar O.K

Nu är Sune och Pumba omskodd. Hovslagaren kände även på Pumbas ben,där han har såret och han trodde inte att det var ngt att oroa sig över. Såret är bara ytligt, men han är lite svälld.

Jag longerade honom för att se hur han rör sig på böjt spår och jag kan inte se ngn hälta.

Sune vilar idag och imorgon ska Mirre rida honom.


Dålig uppdatering!

Har inte haft tid helt enkelt.

Sune vilade i söndags och hade tänkt att han skulle vila igår med, men... jag red ändå. Han får vila idag i stället.

Red igenom Msv A två gånger och det kändes helt O.K. Tog om bara travdelen på slutet och då var han riktigt fin! :-) Det känns som om jag skulle kunna spänna bågen, framför allt i traven, på lördag.

Pumba har fått ett sår på högerbak och är lite svälld, men ej halt. Ska longera honom sen så jag får se hur han rör sig.

Väntar just nu på hovslagaren. Sune och Pumba ska skos.


Lördag

I dag började jag dagens pass med Pumba. Red mkt böja och ställa, flytta undan för skänkeln, övergångar osv.

Mirre red igenom LB:3 med Sune och det såg riktigt fint ut! Ska bli så spännande nästa helg!

Efter ett tag bytte vi häst och Sune kändes superfin, på en gång. Det blir nog bra att Mirre tävlar före mig. :-)


Ridning framåt

Idag, efter en uppvärmning i rund och låg form, arbetade vi endast med traven en stund.

Eftersom Sune vilade i går ville jag rida honom i en rund form, utan så mkt samlande rörelser.

Fokuserade bara på att få igång Sune bak och att rida framåt! Red mest raka linjer och stora volter. Hela tiden med energi framåt och mjukhet framtill. Red bara ca 30 minuter. I morgon rider vi ut en sväng tillsammans med Mirre och Pumba.


Miranda ska tävla Sune!

Nu har vi anmält Sune och Mirre till en LB:3 i Östersund. Samma dag som jag rider Msv A.

Det blir deras första tävling tillsammans. Ska bli så roligt att se! :-)


Nästa tävling

Det blir i Östersund den 21/9. Rider då en Msv A.

Inte så många anmälda än, men tiden har inte gått ut än heller.
Tänk att det är två från Ånge som rider denna klass...


Underbar höstdag!

Efter en grå dag igår, är det åter en fin höstdag idag.

Igår gick vi en promenad med hästarna, måste ju visa Pumba omgivningen . Jösses vilken skritt den ponnyn har!

Idag började jag med Pumba. Eftersom han har svårt att ta ett jämnt stöd i handen, tänkte jag att jag måste ju erbjuda honom stöd i båda tyglarna också samtidigt som han måste bjuda fram till handen. Därför red jag honom lite rakare idag, men ändå med mjukheten i sidorna. Jobbade mkt övergångar , både från skritt och trav. Han var riktigt duktig och idag var klart bäst hittills. :-)

Efter honom var Sunes tur. Idag jobbade vi med programledarna ur Msv A. Galoppen gick riktigt bra, men framför allt traven gick bra! Jag kunde rida alla rörelser och behålla traven hela tiden!

Jag får vara lite bestämd från början och säga åt honom att ta i med sina bakben hela tiden, men när han gör det är det en fantastisk känsla att rida.


Sune och Pumba 8/9

Gårdagens pass med Sune, tror jag var det bästa han har gjort hemma. Han var suuuuper fin! Vi började med galopparbetet, som blir mycket bättre när jag tänker framåt och uppåt. I traven hade vi lite svårt att hitta takten och framåtläge från början, men när jag fått igenom det så var han så himla härlig och rida. Han gjorde jätte fina öppnor och slutor.

På Pumba gjorde jag bara uppvärmning gen, sedan fick Mirre ta över. Han blir mkt bättre om man värmer tidigt i galopp- förvänd galopp. Han har fortfarande lite svårt att ta ett jämnt stöd i handen och vill gärna skjuta ut högerbogen, men vi jobbar på detta och det kommer att bli bättre och bättre. Han ÄR redan bättre!

Dessutom släppte vi ilag de igår. Det var väldigt odramatiskt. Sune har lite koll på Pumba, så att han inte går för nära Majsan, annars är det lugnt.


Fina hästar

I förmiddags red jag först Pumba och därefter Sune. Med Pumba jobbade jag med lösgjordhet och att han ska ta ett jämnt stöd i handen. Efter endel böja, ställa och förvänd galopp, var han riktigt fin! 😃Han kommer att bli riktigt fin! Mirre fick avsluta på honom.

Sune blev det mest galopparbete med. Stora arbetspiruetter, som gick bra. Provade några "byt- byt", som går bättre och bättre. Avslutade med trav och Sune var jätte fin. Jag var noga med att han inte får bli stram i handen och att jag rider framåt.


Välkommen Pumba!

Nu har han äntligen kommit, Pumba. Han verkar trivas bra, både äter och dricker.Han går i en egen hage bredvid de andra. Sune har hälsat på sin nya kompis och accepterar honom bra.

Det var förvånansvärt lugnt i stallet när vi tog in de i kväll. Majsan sparkar lite i väggen, men det gör hon ändå. :-) Sune bryr sig inte så mkt om honom, de vet nog vart de har varann.

Vi måste ordna en ny box skylt....


Idag kommer Pumba!

Nu har Marco, mamma och pappa åkt för att hämta Pumba. Ska bli så spännande och roligt att få hem honom. Mirre har längtat jätte mkt. Sune och Majsan blir nog också glad åt en ny kompis.

I morgon ska jag rida honom och Mirre rider på söndag.


Kvällspass

I går vilade Sune, så i kväll blev det ett pass igen.

Vi fortsatte lite på samma bana som på träningen i tisdags. Dvs. skänkelvikningar i galopp på diagonalerna. I traven ville jag ha en jämn bjudning och samtidigt behålla takt och schvung. Jag tänkte även på att rida lite mera framåt. Red bara ca 25 min, det räckte för Sune var så fin. :)


Fina Sune- film

En snutt från Peter träningen.


Finaste Sune- träningen igår!

Sune var verkligen suuuper fin igår på Peter träningen.

Jag berättade för Peter att jag jobbat mkt med grunder och eftergiften. Det tyckte han var bra!

I uppvärmningen fick jag en bra galoppövning; rida skänkelvikning på diagonalen, fortsätta i förvänd på kort sidan och sedan skänkelvikning nästa diagonal osv. En jätte bra övning, där Sune kom loss och blev rund och fin i galoppen.

Sedan var det dax för det riktiga arbetet i traven. Peter hjälpte mig från början genom att peta lätt på honom, så han kommer igång och vi hittar takten.

Red några slutor både längs långsidorna och diagonalen. Wo ho, vad han travade!!! Jag måste bara tänka på att rida lite mera framåt, släppa kontrollen lite.

Peter var jätte nöjd med Sune idag och jag ännu nöjdare. I höst och vinter ska vi fortsätta med Intermediere rörelserna och även piaff, passage och bytena i varje.

Jo, just ja.... Pumba gick rakt igenom besiktningen. Vi hämtar honom på fredag. :)

Har försökt att ladda upp en film från träningen på Video Fy , men det går inte. :(


Dressyr på ängen

Idag blev det ett pass på ängen, eftersom ridbanan är för blöt och tung efter regnet.

Jag red på kandaret idag, länge sedan sist . Passet gick ut på att ha Sune rund, loss och eftergiven. Dessutom ville jag ha honom kvick för skänkeln. Lyckades ganska bra med detta, så nu är vi taggade inför morgon dagens träning! :)

I morgon ska även Pumba besiktas, håll tummarna!


Peter träning i morgon, tisdag

I morgon är det träning för Peter Nordlander igen, i Ånge.

Här är de som ska träna:


Provridningen

Idag har vi provat en ponny igen. Den var väldigt trevlig i hanteringen, trygg och snäll.

Ridmässigt var den lite stel från början, blev bättre mot slutet. Ägarna har heller inte kunnat arbeta den riktigt på drygt en månad, men man märkte ändå att den kan sina saker. Den har tävlat Nat. FEI. Med riktigt grundarbete tror jag den blir jätte bra till Miranda.

Vi har alltså bestämt oss för den här ponnyn, som heter Pumba. Nu återstår bara besiktning, får se när den kan bli....


Regn

Jösses vad det regnat i natt!! Vilket betyder att ridbanan ligger under vatten. :( Sune får nog vila idag. Hoppas jag kan rida lite i morgon, inför träningen för Peter på tisdag. Det ska bli super roligt att träna igen. Var ju ett tag sedan sist.

Idag ska vi provrida, igen....

Ridbanan , knäppt genom fönstret.


RSS 2.0