Gott nytt år!

Nyårsafton idag, tänk vad tiden går...
Vi kommer att fira nyår hemma, pappa kommer hit också. Det blir god mat och gemenskap. Även denna dag är en sån dag när man saknar mamma X- tra mycket. Det går inte en dag utan att jag tänker på henne...

Jag och Mirre börjar dagen med ett ridpass. Jag rider Pumba och hon Sune. 

Hoppas att ni får en bra nyårsafton! 
Tankar och mål 2015

Sune blir 16 år nästa år, men han fortsätter att utvecklas och har nog aldrig känts bättre än nu. Även jag utvecklas ju och jag lär mig nya saker hela tiden. 

När vi köpte Sune hade jag som dröm-mål att kunna rida St Georg och nu har vi ridit Intermediere på nästan 64%! Nu tränar vi piaff, passage och byten i varje.... helt sjukt! 

Något annat jag tycker är otroligt roligt är att rida ponny. Pumba har/ är så rolig att rida och jag hoppas att jag får fortsätta med det och även tävla honom igen!?

Xet gör sitt sista tävlingsår, nästa år. Han blir då 12 år. Vi hoppas att han ska få avsluta sin karriär på ett bra sätt. Vad som händer sedan med honom, vet vi inte ännu...

mina mål 2015 är:
Först och främst prioritera Miranda och hennes tävlingar, både med Pumba och Sune.
Träna regelbundet för tränare.
Förbättra piaff och passage.
Träna vidare med bytena i varje ( kunna göra fler än tre).
Tävla avslappnat och kunna rida den stora traven på tävling.
Göra några nationella starter ( PSG och Int.I) och ha jämna bra resultat.
Göra någon start med Pumba i LA, Msv C.

Jag ser verkligen fram emot nästa års träningar och tävlingar. Det ska bli roligt att komma ut igen. Dessutom kommer jag troligtvis att tävla på tävla nästa år. Tycker Sune funkar bäst på det! 

Arkivbild från i somrasGör jag det för svårt?

Mirre hade ett tufft pass med Pumba idag....i den bemärkelsen att det var svårt att få till det med honom. Vi jobbar mycket galopp med honom just nu och Mirre vill gärna ha övningar av mig, att jobba med. 

Nu var det ett tag sedan jag red honom igen och det kanske märks?! Han biter sig fast och ångar på i sitt tempo. Jag satt på honom en stund i uppvärmningen, för att visa Mirre vad jag menar och så att hon får känna vad det är hon ska sträva efter. 

När hon började med själva galopparbetet, bad jag de att rida slutor längs med spåret. Pumba bara stretade emot och ville inte ta in bakdelen något. Jag satte upp igen och fick igenom det vi ville. Det blev ett ganska tufft pass, men nödvändigt. 

Nu funderar jag om jag ger Mirre för svåra övningar, men hon tycker inte det själv. Det som är svårt är att göra de på Pumba. Han kräver så mycket teknik av ryttaren. På ett sätt är det ju bra, för får hon till det på honom så kan hon rida de flesta hästar. 

Mirre har även svårt att ta till de hjälpmedel som finns. Ex. spö, graman osv. Hon tror att hon inte kan rida honom utan sen... Ett spö är ju till för att förstärka skänkeln, vid ex vis skänkelvikningar, slutor m.m. Det är bättre att ta till spöet direkt, för att få effekt av skänkeln, än att hästen lär sig att komma undan. Samma med gramanen, rider hon med den behöver hon inte tänka något på hur han är i formen, utan koncentrera sig på en sak i taget. Pumba kan lätt bli lite stark om han tycker att det är jobbigt. 

Medans Mirre skrittade av Pumba, fortsatte jag passet med Sune. Han känns verkligen så himla fin just nu! Den stora luftiga traven, känns mer och mer naturlig för honom och vi hittar den på en gång. Idag petade jag med spöt på bogen, för att få upp honom ytterligare lite till i fronten.... som han travade! :-)

I morgon ska jag rida Pumba och Mirre tittar på. Sen får hon rida Sune och känna hur det känns när man får till det. 

Xet fick också gå rejält idag, dryga milen i bra tempo. Faktiskt blev han lite spak och det märks att det fattas lite till i träningen. Då ska jag tillägga att han går med tung rockard, med två personer i och dessutom var det ca en dm snö på vägen. 
Sammanfattning året 2014, del 2

Juli
Xet startar på Bergsåker, men blir oplacerad i ett lopp som går väldigt fort på slutet. Vi är ändå nöjd med Xet. 
Vi kollar upp Pumba, som inte är sig lik. Det visar sig att vi får behandla bägge fram. Värmen kommer och man får rida tidigt på morgon eller på kvällen. Xet gör en start i O-viken, men vill inte riktigt. Det var väldigt blöt bana, eftersom de vattnat så mycket. 


Augusti
Värmen fortsätter, vi tillbringar mycket tid vid Gissjöbadet.


Xet startar monte på Bergsåker och blir 3: a! 
Mirre och jag tävlar Sune på Färsta. Mirre tar en 4:e placering i LBn trots många missar. Mig och Sune går det sämre för i PSG och Int. Hittar ingen bra känsla och bara stressar i ridningen. Procenten inget att hänga i julgranen, men ändå lärorikt. 
Xet startar monte på Solänget och tar sista pengen. Något stör honom igen. 
Mirre fyller 13 år och jag 40. Vi firar i Åre, jätte mysigt! 
Vi får tråkiga besked, men är ändå hoppfulla. Åker till Ö- vik på tävling med Pumba. Mirre tar en 2: a placering och laget blir 2: a. 


Jag gör tävlingsdebut på ponny. Rider Pumba i en L A:4 och blir 2: a på nästan 64%! 


September
En månad jag helst vill glömma! Den 20/9 somnade min älskade mamma in, efter en kort tids sjukdom! <3

Xet startar i Östersund, men blir oplacerad och något är fel. Dessutom uppdagas världens spelskandal, som senare visar sig vara ett datafel.


Mirre fortsätter plocka placeringar med Pumba och laget slutar totalt 2: a! 
Den 20/9 startar Mirre i Östersund med Sune, en LB och en LA och vinner båda klasserna!  Det är en dag jag alltid kommer att minnas, av olika anledningar....

Oktober
Xet behandlas vänster fram igen och får sedan vila i två månader.  Mirre rider sitt första junior/ Young rider DM på Sune och blir 3: a! 


Säsongen avslutad med Pumba på bästa sätt...

Hästarna får en lugnare period nu. 

November
Hästarna är pigga och verkar ta den lugna perioden på rätt sätt. Vi börjar köra igång Xet igen och har nu skaffat lampor, så vi ska kunna köra under veckorna. 


Mirre rider KM med Pumba och blir 2: a! I slutet av månaden får vi på vinterskor och kan köra igång träningen lite mer, men det blir då hårt i stället och ingen snö.

December
Jag rider Pumba endel i början och både han och Sune känns bra och verkar trivas med ett lite lugnare upplägg. Tillslut kommer snön och det går äntligen att rida ordentligt även hemma. 
Xet gör sin första start ( monte) sedan början av september och han gör oss inte besviken utan tar sista pengen. Det fattas fortfarande det där " lilla" X-tra. Julafton firas hemma hos oss, tillsammans med pappa. Var speciellt jobbigt en sån dag, när inte mamma fanns med oss. 


Det har varit kallt några dagar, men verkar äntligen ha vänt nu. Hästarna är pigga och glada! 
Nu är det bara nyårsafton kvar, sen är det ett nytt år.....


Sammanfattning året 2014, del 1

Januari
Det blev en hel del träning i ridhuset i Ånge. Ridbanan hemma var bara blankis från början. När det väl kom snö, så var ju isen kvar under. 

Ridbanan början av januari -14

Xet tränade på bra och blev bara bättre och bättre. En vet check gjordes på honom och han visade endast 0,5 grad på vänster fram, ingen behandling. 

Februari
Hästarna tränar på bra. Vädret är bra, nästan vårväder vissa dagar. Xet startar i ett P-21 lopp och blir femma. Han tar i hela vägen, trots tung bana och vi är jätte nöjda. Mirre gör en fin årsdebut i Hudiksvall, endast ngn poäng från placering.

Mars
Hästarna fortsätter att träna på bra, allihopa. Xet gör två starter och tar pengar i båda! April
Vi släpper ihop alla hästarna. Det blev ganska odramatiskt. Xet tar över ledarskapet i hagen! 
Mirre börjar rida Sune lite mer, eftersom hon ska tävla honom i Ånge i början på maj. Xet startar V86, blir försåten utan pengar. Han gör även en start i Östersund och blir 2:a! Efter den starten kollar vi upp honom och behandlar vänster fram. Maj
Mirre tävlar Sune i Ånge. De vinner LBn på drygt 70% och debuterar två LA klasser på drygt 60%. 


Jag och Mirre åker till Söderhamn för min och Sunes årsdebut. Vi rider en Nat PSG på drygt 64%, precis utanför placering och en Intermediere på nästan 64%. Jag är jätte nöjd! 


Gör en start i Msv A på en kvällstävling i Sundsvall, som går åt h-vete! Bara att glömma! 
Xet startar på Dannero i slutet av månaden och tar näst sista pengen. Det är dessutom varmt, 28 grader! 
Vi släpper hästarna i stora sommarhagen. 
Juni
Jag, Mirre och Hanna ( Mirres kompis) for till Umeå för tävlingar med både Pumba och Sune. Jag tar min första nationella placering i PSG på dryga 63% med missar. Missar även i Intermedieren men får ändå ihop drygt 62%! Är jätte nöjd med helgen! 
Samtidigt startar Xet i Östersund, men blir först utan pengar. 
Hästarna fortsätter träna på bra! 

Rena värmeböljan

Ja, det kändes så i morse när termometern visade på endast -17! :) När det sedan steg under dagen till endast ca -12 grader, ja då kändes det som rena värmeböljan. 

I dag fick Sune gå ett lösgörande pass i låg och rund form. Han behövde lite längre uppvärmning idag än vanligt, men det är inte så konstigt när det varit så kallt. När han var varm kändes det som vanligt igen. I morgon tänkte jag jobba honom lite mer med olika rörelser.

Tänkte försöka mig på någon sorts sammanfattning av året -14 också. Det kommer ev upp senare i kväll.  

Longering ändå

Ja, jag tog och longerade Sune ändå idag. Det är bra om han får röra på sig, eftersom han ganska lätt kan få kolik annars när det är så här kallt. Han äter mycket och rör sig lite. Vi har tempererat vatten ute och ger de varmt vatten i hinkar inne, så han får i sig vatten. Det brukar ju annars vara en orsak till kolik på vintern. 

I morgon måste det vara lite varmare! 

Emigrerar

I morse var det -25 grader! Blir så less...tror jag emigrerar.

Vi hoppar över ridningen idag och gör ett nytt försök i morgon. På onsdag skulle det i allafall bli varmare. Jag vill ju rida och träna, NU! 

Ska gå ut och fixa stallet nu och ge hästarna mera mat. De behöver mkt mat nu när det är så kallt. 

Längtar till våren och sommaren...
Trotsade kylan idag

-21 grader visade termometern, men idag trotsade vi kylan och red ett lösgörande pass på ängen. 

Jag blev varm när jag red, kallast var det åt ansiktet faktiskt. Tror hästarna tyckte det var skönt att få röra på sig lite. De står ju mest och äter när det är så här kallt. Båda två var iallafall jätte duktiga! 

Mirre var ändå värst idag...-21 grader kallt och ungen rider utan vantar!!!!! Hon kan inte rida med tumvantar, som jag gör. Faktum är att hon var jätte varm om händerna ändå! 

Ser ut att bli kallt i natt...Fredag

....är det väl idag?! Man blir så "dagvill" nu när det är helger. Annandagen är det iallafall idag. 

Igår kväll var vi hos syrran och hennes familj och hade jätte trevligt! Det blev ganska sent innan vi var hemma, men hästarna ska ju ha sitt ändå. :-) Det var bara att stiga upp i morse och fodra och släppa ut de. 

Nu i eftermiddag har jag och Mirre fixat stallet och tagit in dem. Det är fortsatt ganska kallt. Hoppas det blir bättre i morgon, så vi kan rida och köra! 

Ha en fortsatt trevlig annandag jul! 

Kallt

-24 grader var det i morse när jag vaknade, brrr! Strålande vackert, men lite för kallt. Hästarna har fått på sig dubbla täcken så de klarar sig. De var pigga och glada när de gick ut. De får alla en välförtjänt vilodag idag. 

Ha en fortsatt trevlig juldag! 

God Jul

Mirre och jag började dagen med en uteritt. Sune var super pigg och kändes som en bomb som skulle explodera när som helst! Jag bad Mirre att trava lite lugnt och vi red till " långbacken", där vi brukar galoppera uppför. Så gjorde vi även nu, hela vägen upp ca 1-1,5 km i drygt en decimeter med snö. Det gjorde att Sune var lite mera spak på hemvägen. Det blev en rejäl konditionsträning för hästarna, en jätte härlig tur! :)


Har även varit och tänt ett ljus i minneslunden för mamma.... känns så overkligt att fira jul utan henne! Saknar henne så fruktansvärt mycket! Pappa har i allafall varit här och firat jul med oss. 

Jag har fått nya fina tävlingsridbyxor och jätte fina vita dressyrskydd! :)

God Jul allesammans!  

Dan före doppardan

Mirre och jag startade dagen i stallet. Mockade och red lösgörande på ängen, i snön. :) Både Sune och Pumba var jätte fina, framför allt Pumba! Tog lite jul bilder också på Mirre och Pumba...


Eftermiddagen/ kvällen har spenderats till städning och matlagning. Nu är det Bingolottos uppesittarkväll som gäller. 

Det blev en "peng"

Xet gjorde oss inte besviken. Han tog en slant i kvällens monte start ( 7:a). Av förklarliga skäl stumnade han på slutet, har ju inte startat sedan början av september! Förhoppningsvis går han framåt med detta lopp och nu blir det ju kanon att träna hemma också, med all snö som kommit. :)
Monte start

I kväll ska Xet starta monte igen, på Bergsåker. Loppet är 2140m och ryttare är Susanne Osterlind. 

Det ska bli oerhört spännande att se hur han står sig i konkurrensen med dessa hästar. Han har ju inte startat sedan början av september. Efter den starten har han behandlats och vilat, så vi får väl se helt enkelt. Vi är nöjd om han skulle ta pengar! :)

Nu vänder det

Idag är kortaste dagen på året, men sen vänder det! Som jag längtar....

Allt blir så mycket enklare när det är ljust längre och man känner sig piggare. Även om det dröjer ett tag innan ljuset syns, så gör bara vetskapen om att det faktiskt har vänt så mycket. 

Bild från GoogleSune idag

Jag och Mirre for upp till Ånge, ridhuset idag igen. Tyvärr verkar inte mitt filmklipp vilja komma upp genom Videofyme ?! ( Ni kan se klippet på min Insta @sunepune) I allafall, så kändes Sune väldigt fin redan i uppvärmningen idag. 

Fortsatte med galopparbetet och avslutade med lite trav och passage jobb. Red utan spö idag och även om jag fick säga åt honom några gånger, att svara för skänkeln, så var han jätte duktig! 

I morgon blir det vilodag. Dessutom ska Xet starta i morgon kväll. Håll en tumme... eller två! 

Söndag och 4:e advent

Igår tog vi en promenad med hästarna. Lättare att hålla värmen för oss, samtidigt som hästarna fick gå av sig lite stelhet och ev träningsvärk. 

Igår var det även tre månader sedan min älskade mamma somnade in, kan fortfarande inte fatta.... Jag var och tände ljus i minneslunden.


Idag tänkte jag och Mirre åka upp till Ånge och trimma lite igen. Känner mig riktigt motiverad till att träna nu! 

Ha en fortsatt trevlig 4:e advent! 

Perfektion

Detta är perfektion! Charlotte Dujardin på Valegro, nytt världsrekord igen! Se ritten här:

Äntligen julledigt

Äntligen har jag julledigt! Det betyder att vi kan rida och köra hur mkt vi vill...

Eftersom ridhuset är ledigt på fredagar, passade jag och Mirre på att åka upp nu i em/ kväll. Lyxigt med ett helt ridhus, helt för oss själva! :)

Fokus idag, var galopparbete. Det är något vi fått vänta med tidigare,då underlaget är så hårt överallt nu. I allafall så blev det några styrke övningar i galoppen. Sune kändes fin, även om jag fick påminna honom i bland om att aktivera sina bakben lite till. 

På slutet gjorde vi byt-byt, det tar sig... Avslutade med en härlig trav, innan jag gav mig. Måste säga att traven verkligen tagit sig på sista tiden. Så kul! 


Mirre och Pumba gjorde ett jätte bra pass. Mest galopparbete för de också. Det är något de ska fortsätta jobba med. Pumba behöver stärkas mer i galoppen. Då kommer det bli jätte bra och traven kommer på köpet. 

Banjobb

I kväll har vi varit inne på banan med Xet. Det var länge sedan nu! 

Hasse körde 3- tusen meter i strax under 30 tempo, som planerat. Han var jätte nöjd med honom. Alltid roligt att höra. Då måste vi ju göra någonting rätt ändå. :) 

Nu får han gå ett lugnt pass hemma på lördag och på måndag blir det monte start på Bergsåker. Vi är jätte nöjd om han skulle ta pengar. Han har ju inte startat sedan början på september....

Xet redo för ett jobbPlaner med Xet

I morgon kväll är tanken att vi ska ner och köra ett jobb med Xet, på banan. Först ska han få aluminium skor med special sula. Han har väldigt dåliga framhovar. 


Känns allt bra då, är planen att han ska starta monte' den 22/12 på Bergsåker. Blir jätte spännande....


Det går framåt

Trots en lugnare period med mindre ridning, känns hästarna jätte bra! Båda två går framåt för varje gång, så det verkar vara ett bra upplägg just nu.

Som vanligt på min lediga dag, rider jag båda hästarna. Pumba gick först. Traven är jag ganska nöjd med nu, så jag fortsatte med galoppen idag igen. Jobbade öppna/ skänkelvikning- förvänd sluta. Det tycker han är riktigt jobbigt, men kämpade på riktigt bra. Vänster varv är svårare, höger är riktigt bra! :)

Sune bara dansade fram i traven, efter lite galopparbete idag. Vilken känsla när han travar stort och luftigt och man bara åker med. Det räckte med att jag rätade upp mig lite, så gick han över i passage! :) Big smile!

Han har inte mycket till pannlugg min prins...
Lite galoppjobb idag

Trots att det är ganska hårt, valde jag att jobba mer med galoppen idag. Har mest fokuserat på traven tidigare, eftersom det är så hårt. Nu tror jag inte att det gör så himla mycket att jag galopperade mest idag. De jobbas ju inte på hårt varje dag och dessutom red jag bara ca en halvtimme på båda två.

Först ut var Pumba. Efter lite uppvärmning, där han kändes fin, gick jag över till galopparbetet. Red öppnor, förvänd sluta. Det sistnämnda är en väldigt avslöjande men bra övning. Pumba tyckte det var jobbigt, framför allt i vänster varv. Efter lite tragglande blev han ändå bättre till slut. Han vill gärna ösa på i stället för att vi köa in sina bakben och lätta i fronten.  Detta blir en övning att jobba på i vinter. 

Sune kändes överlag väldigt fin. Vi provade några byt-byt. Tog några försök innan vi fick till det. Efter det avslutade jag. 
Inte som vi tänkt

Tanken var att vi skulle ha åkt ner på banan igår, för ett jobb med Xet men det blev inte så. 

Både på TV och i tidningen hade de varnat för oväder, snö/ regn och blåst. Eftersom vi gjorde misstaget i fjol, att åka och starta när det snöade för fullt ( var ett h- vete när vi åkte hem då), så ville vi inte göra om samma sak igen....

Tror ni att det blev oväder? Nä, lite blåsigt kanske, men ingen snö och bara lite regn! Ja, ja så kan de bli. Vi får väl se när vi kan åka in nästa gång. Det är ju endel att stå i nu! :)

Arkivbild
Håller igång

...hästarna så gott det går. När det inte är någon snö, är det bästa stället att rida på ängen. Där finns ju inga lampor, så det blir på helgerna och någon dag i veckan när jag är ledig eller slutar tidigt. Emellanåt skrittar vi även ut med hästarna. 

Nu verkar det som detta upplägg är bra, för både Sune och Pumba känns bättre och bättre. Det blir mest traven jag jobbar med. Vill inte galoppera så mkt, eftersom det är ganska hårt. Vi får ta galopparbetet så fort snön kommer! 

Pumba var först ut idag och han känns nu bara bättre och bättre. Fokuserar på rakriktningen ( jämnt stöd i handen), kvick för skänkeln. Bogarna på plats, men utan att " ratta" för mycket, utan mera forma honom med skänkeln. I dag gjorde vi skänkelvikningarna för vänster skänkel endast några steg och sedan rakt fram. Efter några gånger på det viset, sköt han inte ut höger bogen och bet inte fast. 
Pumba


Sune går bara bättre och bättre. Efter uppvärmning " gungade " jag igång traven, med mera schvung och gung. Han kom direkt in i den och jag kunde börja med öppnor och slutor nästan på en gång. Jag tänker på att rida avslappnat och inte hålla fast honom. Avslutade tidigt, då han var så duktig. 

Har även klippt Xet idag, andra gången. Tog längre ner på frambenen och lite på huvudet. Blev ganska bra, lite randigt...

XetUteritt

Det blev en skritt tur idag för Sune och Pumba. Sune var pigg och hade nerverna utanpå kroppen ibland. :-) 


Efteråt blev han väääldigt trött :)

Ha en fortsatt trevlig söndag och 2:a advent! 


Pumba fin igen

Äntligen kändes Pumba som vanligt igen. Jag bytte bett på honom, till ett rakt gummibett. Vi har haft det förut på honom och det har funkat bra. 

Jobbade honom mera rak idag, ramade in mellan hand och skänkel. Kände på några skänkelvikningar, både längs långsidorna och diagonalerna. Höger bogen vill fortfarande sticka ut när jag flyttar för vänster skänkel, men idag flyttade jag endast några steg för att sedan räta ut och rida rakt fram. Funkade ganska bra och vi får fortsätta jobba på det viset. Han var iallafall mycket lättare i handen idag. 

Sune fortsätter att kännas fin i traven, trots att underlaget är dåligt. Vi jobbar på med öppnor och slutor i den luftiga traven. 

Xet var super taggad idag! Marco fick ont i armarna, ett bra tecken! :) På onsdag kväll ska vi in och köra ett banjobb. Första på ganska länge nu, blir kul. Han ska gå ca 3-4 tusen meter i 25-30 fart. 

Våra fina hästar <3


 

Lördag

Sune har vilat i två dagar nu, men idag tänkte jag rida igen. Ska även rida Pumba idag, blir spännande nu när jag analyserat lite. :) Vi ska även ut med Xet en sväng, så det är ganska fullt upp alltså! 

Först ska vi in till byn och handla lite. Dax att sätta fart....
Att rida är inte alltid så lätt

Idag slutade jag och Mirre tidigt. Vi skyndade oss att göra iordning hästarna för ett dressyr pass på ängen. 

Eftersom Pumba kändes så stel igår ( framför allt högersidan), så ville jag hjälpa Mirre lite idag med vad hon ska tänka på/ jobba med, när hon rider Pumba. 

Hon tyckte att han bet fast i höger idag med och det var svårt att få loss honom. Skänkelvikningarna till vänster är jätte bra, men till höger vill han bara sticka ut höger bog. När hon kunde hålla honom rak så flyttade han sig jätte fint, men blir då stark i stället!?

Det är så svårt tycker jag att hjälpa Mirre när jag inte vet riktigt själv hur jag ska göra. Jag funderar ju också om jag är rätt ute... Mirre blir frustrerad när det inte funkar och hon tycker att hon inte kan rida! Jag har försökt förklara att hon är bara 13 år och alla kör fast ibland och behöver hjälp! 

 Vi funderade och resonerade om det kan vara bara att han är stel, eftersom han inte jobbat riktigt....eller ska vi ta honom till en kiropraktor? Så himla svårt...Det positiva är att han svarar riktigt bra för skänkeln nu! :)

Ofta när jag inte hittar någon lösning själv på problemet, brukar jag gå tillbaka och läsa teoretiskt. Det kan vara böcker eller sidor på nätet, så det har jag gjort även nu. Även fast man " vet" hur man ska rida, är det så lätt att man hamnar fel och det blir en ond cirkel. Man gör fel fast man vet innerst inne hur man ska göra! 
Jag har nu analyserat Pumbas " problem" och kommit fram till detta:

* vi måste gå tillbaka till rakriktningen. 
* han skjuter ut höger bog och biter fast i höger tygel, alltså; han är stark i den sidan. 
* han tar inte stöd på vänster tygel
* alltid rätta in framdelen på bakdelen. Inte tvärtom! 

Vi ska jobba med att rätta in framdelen på bakdelen , genom att leda framdelen till vänster och ge honom ett stöd på vänster tygel.  Inte böja och dra i höger tygel, vilket bara gör att han biter fast ännu mer. Ta in höger bogen genom att hålla ytter tygeln intill halsen och använda ytterskänkeln till att hålla in bogen. 

Enkelt och självklart, ja visst! Det vet ju jag med, men ändå så lätt att hamna fel!  

Nu gör vi ett nytt försök, så får vi se hur det går. :)

Blev ett långt inlägg...


Klippning och ridning

Började morgon med att mocka och göra klart i stallet. Därefter tog jag in och gjorde i ordning Sune för ett lättare dressyrpass. 

Red på ängen idag. Där är det inte riktigt lika hårt som på ridbanan. Värmde honom i skritt, trav och lite galopp, sedan fokuserade jag på traven. Han startade lite trevande och var lite seg i sin bakben, men efter ett tag blev han jätte fin. Jag varierar mellan passage och vanlig trav, men med en passage känsla i traven fast jag rider framåt. Det räckte med en halv timme idag, inklusive uppvärmning. 

Passade även på att klippa Pumba idag, en andra gång. Hans päls har vuxit jätte mycket! Nu blev han fin igen...


Efter klippningen red jag även honom. Värmde även han i alla gångarter, för att sedan fokusera på skritt och trav. Det positiva idag var att han svarade mkt bättre för skänkeln framåt, än tidigare. Däremot var han lite stark och bet fast, men han blev bättre efter ett tag. Det som jag genomgående fick jobba med idag var; höger bog och vänster bak. 

I skänkelvikningarna undan vänster skänkel, vill han hela tiden sticka ut höger bogen. Jag försökte då rida honom motställd ( som en sluta) i stället, men oj vad jobbigt han tyckte det va. I bland provade jag att bara hålla halsen helt rak och flytta honom för vänster skänkel, men det var också svårt. Red även stora framdelsvändningar där jag ställde höger, när jag flyttade honom för vänster skänkel. 

Detta är något vi måste jobba vidare på. Annars blir det ju svårt att rida höger slutor! Nu var det i och för sig några dagar sedan han jobbade riktigt, så det kan ju vara en orsak till att det var så jobbigt idag. Han känns säkert bättre i morgon!? :)

Har även klippt lite på bakbenen på Xet idag och i eftermiddag ska Majsan få på sig skor så hon kan gå i hagen. 

RSS 2.0