Uteritt med syster yster

Idag var Mirre snäll och lånade ut sin fina ponny ( Pumba) till sin moster, min syster. Jag och syrran skrittade ut med pållarna och var nog ute ca en timme. Det var riktigt härligt! Vi pratade om allt mellan himmel och jord. 

Tidigare idag var jag och Marco ute på en lugn jogging tur med Xet också. Han börjar komma i form nu. 

Kvällen har spenderats i soffan med " paddan" och kur finalen ifrån Friends Arena. Vilken mäktig arena! Hoppas vi kan åka dit ngn gång.

Ha en fortsatt trevlig 1:a advent. 

Namnsdag

Sune har namnsdag idag! Lite X-tra godis blev det, så klart. 

Vilket underbart vackert väder det har varit idag. Strålande sol och ca 6 grader kallt. Synd att det inte är någon snö! Jag och Mirre red på ängen idag. Lite jogging och massor av övergångar blev det. Sune kändes fin. 
Har även varit och tänt ett ljus i minneslunden idag. Saknar mamma...<3

Ett år sedan

Tänk att det är ett år sedan jag, Mirre och mamma var på Globen Horse Show. Jag saknar mamma så otroligt mycket! Det är även ett år sedan vi hämtade hem Xet.

Ja, tiden går...
Idag slutade jag tidigt, så jag tog en promenad med Sune. När Marco kom hem, körde vi Xet. 
Peter träning - bildbomb

I dag har vi alltså tränat för Peter igen. Efter uppvärmningen började vi med traven, men där blir han lite av och på. Det blir lite för mycket åt passage hållet, i stället för att han travar på med energi framåt och svingar genom kroppen. Framförallt i skolorna tappar vi traven. Peter ville då gärna känna på honom, dessutom var det ett tag sedan han gjorde det, så gärna för mig. :) OJ, OJ vad min häst kan trava alltså! Jag kan lova att vi inte ens fått till hälften av det han visade idag, på tävling ännu.... Dessutom fick Peter till tre byten i varje! Det har han aldrig gjort förut. Det kanske inte är omöjligt ändå att rida en Intermediere A eller B?!
 
Som vanligt när Peter ridit får man en fantastisk känsla och det är ju jätte bra. Då vet man vad man ska leta efter. Jag kände direkt att Sune var mycket mer uppe med bogarna och hade kvar energin i rörelserna. Jag måste påminna honom att fortsätta trava, stämma av och svinga genom kroppen, MEN jag får inte bli fast i handen. Den måste vara flexibel hela tiden. Jag lyckades också göra flera byt-byt! :)
 
Framskrittning för hand
 
uppvärmning i skritt, trav...
 
 
...och galopp
 
Trav i låg och rund form.
 
Svingar traven genom hela kroppen.
 
En härlig öppna
 
 

Snabbt hej

Tittar bara in en snabbis för att berätta att träningen för Peter gick suuuper! Jösses som min häst kan trava, dessutom gjorde han tre byten i varje. Utförligare inlägg och bilder kommer i kväll.
Fram för skänkeln

Något av det viktigaste i ridningen, tycker jag, är att hästen är framme för skänkeln. Är den det kommer också lösgjordheten och eftergiften. 

Idag när jag red Pumba var det just detta jag jobbade med. Miranda upplever honom seg för skänkeln ibland,framför allt när hon rider med sina tävlingssporrar. Därför använde jag de idag och inget spö. Han måste ju svara framåt för skänkeln. 

Pumba är en sån ponny där du som ryttare måste vara aktiv och hela tiden komma på nya övningar till honom. Då blir han uppmärksam. Dvs. flytta undan för skänkeln, fram, halt, trav, halt, skritt, flytta, galopp osv, osv. Ja, ni fattar va?!

Jag fick faktiskt redan när jag började skritta med honom, säga till att han måste svara framåt för skänkeln. Många olika variationer senare svarade han bra framåt och var jätte fin i formen. Dock svarade han sämre för sidförande skänkel. Det blev så tydligt när jag red framdelsvändningar. Bröt då av en kvist som spö, för att kunna förtydliga hjälperna några gånger och då svarade han jätte fint efter det. 

Detta är något vi måste jobba med varje gång man rider. Då kommer det bli jätte bra! 
Underbart med solen

Nu ska jag göra mig klar för att åka på träning med Sune! :-)

Blogg tips

Nina Rademaekers är en dressyr ryttare som satsar mot absoluta toppen med sin fina häst Bizet. Hennes blogg hittar ni på http://ninasrader.se/

Jag kan varmt rekommendera att läsa den. Hon skriver om sin vardag, träningar, tävlingar, tips, inspiration och mycket, mycket mer. 

Ett inlägg jag fastnade för och som stämmer in så bra, var det hon skrev om  " förbättra, förändra, försämra". 

Detta är saxat ur hennes blogg, som en tränare hon tränat för sa:

”Vill man förbättra någonting i ridningen måste man förändra. Och en förändring leder oftast till en försämring till en början.”

Så, gå in läs på http://ninasrader.se/

Bild från hennes blogg

Ridhus pass

Idag tog vi med Sune och Pumba upp till ridhuset i Ånge. Skönt att få rida på bra underlag. Det är man inte bortskämd med! 

Började värma upp låg och rund i alla gångarter. Var noga att ta in vänster bog redan från början. Därefter tog jag galopparbetet; fram- tillbaka, öppnor slutor och arbetspiruetter. Jag tycker Sune var lite seg för skänkeln, så ett par gånger fick jag säga åt honom ordentligt. 

Avslutade med travarbetet. Där tycker jag att jag hittat ett bra sätt att få igång schvung och takt i honom. Det går absolut inte att stressa fram! Även här växlade jag mellan vanlig trav- passage trav- mellantrav osv. Lika som i galoppen, tycker jag att han blev seg för skänkeln, men efter till övertygelse så blev han jätte fin! :)

I morgon får han vila, sen är det Peter träning på tisdag. Då hoppas jag han är ännu bättre än idag. 

Svettig Sune
Lördag

Äntligen har man fått sett solen, det var inte igår! 

Vi började förmiddagen med att köra Xet. Eftersom det frusit på och blivit hårt, så blev det bara jogg idag. Det blev nog ca 1,5 mil faktiskt! :)

Därefter red jag och Mirre på ängen, men det var ganska hårt även där så det var svårt att göra något. Hade väl ingen toppen känsla direkt, men man kan ju inte begära mer heller på dåligt underlag. Vi kanske åker upp till Ånge i morgon...

På eftermiddagen åkte vi och tömkörde Tingeling ( Mirre tömkörde). Hon var jätte duktig idag! :)
Dressyr med Sune

Efter en dag med longering och en vilodag igår, var det idag dax för ett dressyrpass igen. 

Idag kunde jag rida på ridbanan, som faktiskt har torkat upp. :) Började att jogga honom låg och rund och där kändes han mjuk och fin. Galoppen red jag lika dant, men där fick jag galoppera ordentligt framåt för att han skulle komma igång. 

Efter uppvärmningen fortsatte jag med galopparbetet; fram-tillbaka-fram osv. Red endel öppnor och slutor för att få honom mer eftergiven. La även in några byten, som var bra. 

Avslutade med travarbetet och travade även över bommar för att hitta rätta takten och schvunget. Försöker att tänka på det Peter sa; att inte rida som att en pilbåge är fullt spänd hela tiden! Jag måste våga vara flexibel i handen och lita på att Sune travar själv. Fyll på med energi när det behövs, inte hela tiden! 

Jag fick till det riktigt bra, men fick säga åt honom ordentligt några gånger, att faktiskt fortsätta trava. När traven kändes bra började jobba svaga öppnor och här stötte vi på lite problem. I vänster öppnan vill Sune räta ut sig för mycket och krypa upp i formen. Jag jobbade då med att få till ordentlig böjning och att han inte fick krypa upp i formen. Alltså: innerskänkeln upp mot yttertygeln! 

Jobbigt blev det, för både mig och Sune, men oj så fin han blev på slutet. Vi måste verkligen vara mer noga med den där vänstersidan och eftergiften. 

Kunde avsluta med en härlig känsla där vi växlade mellan passagetrav-vanlig trav- mellantrav osv, med jätte mjuka övergångar. :) I morgon får han vila ( långdag på jobbet) och i helgen blir det en dag med dressyr och en dag med uteritt. 

Arkivbild

Körning med lampa

I eftermiddag/ kväll har vi testat att köra Xet i mörkret med en lampa ( köpt på Gravströms) på rockarden. Det funkade jätte bra! Dessutom är det gatlysen en liten bit, så där blev det väldigt bra ljus. 

Tanken är att vi nu ska kunna köra en par kvällar i veckan och en dag på helgen, i stället för att bara köra på helgerna. Redan i kväll märktes det att Xet var mycket mer taggad än tidigare ( tredje passet han går). 

Det var svårt att knäppa kort, men det är Xet på bilden.

Xet efter dagens passPonny dressyr

Tänk att det är så roligt att rida ponny! Jag tycker det är så himla roligt att trimma Pumba. Tur att jag får låna honom iallafall en gång i veckan. :)

Idag blev det ca 40 minuter allt som allt, med mest fokus på galopparbetet. Vi ska ju stärka honom i galoppen i vinter är det tänkt, så jag jobbade mkt öppnor och slutor. Han har lite svårt att " runda" till sig i högersidan. Jag vill kunna lätta på höger hand och han ska då vara kvar i höger ställningen. Det blir gärna att han rätar ut sig i stället, men han blev ändå bättre efter lite jobb. Dessutom är det ju ngt vi måste hålla efter hela tiden. 

I morgon får Pumba en välförtjänt vilodag. Då blir det Sunes tur i stället. Jag tänkte longera honom över bommar då. 
Uteritt och körning

Vi började dagen med en härlig uteritt, jag och Mirre. Full galopp uppför en lång backe! 


Därefter körde vi Xet, eller Marco kör och jag åker med. Xet fick gå och jogga lugnt i 1,2 mil. Det gick jätte bra. Han har tappat lite flås, men inte så mkt ändå. Framför allt verkar han väldigt fräsch! 

När Marco fixade klart allt i stallet for jag och Mirre in till pappa där Mirre tömkörde Tingeling. Hon var så duktig, men hade lite svårt med styrningen. :) Det var minst ett år sedan sist och då var hon inte heller så mkt tömkörd. Lite träning så blir det bra. 


Se även filmklipp på min Instagram @sunepuneFina hästar

Ja, alla hästarna var jätte duktiga idag. Sune kändes mjuk, lydig och jag hittade den luftiga, schvungfulla traven utan att sätta massa tryck i honom . Pumba var superfin för Mirre. Jag gav de olika övningar att jobba med, framför allt i galoppen. I morgon blir det en uteritt för de två, med galopp! 

Idag har vi även satt igång Xet. Han har vilat i 2,5 månad och verkade tycka om att komma igång igen. Han skrittade på väldigt bra och ville helst av allt trava på hemvägen! ;) I morgon ska han få jogga lite. 

Var även och longerade Diego idag. Mirre passade på att snygga till shettisarna medans. I morgon tänkte Mirre prova på att tömköra Tingeling! 

Lördag

Idag blir det både körning och ridning. Vi ska nämligen sätta igång  Xet idag igen. Blir spännande, han verkar väldigt pigg i hagen iallafall. Återkommer senare om det.

Sune och Pumba rider vi nog ett pass på ängen med i dag. Sune gick ett lättare pass igår på ridbanan, men det var ganska hårt så det blev mkt övergångar. Jag valde att longera honom innan jag red, eftersom han var så pigg sist. Nu var han som vanligt igen, skönt! :) Även om det är roligt att han är pigg och glad, så har jag ingen lust att åka av.

Jag saknar mamma så otroligt mycket. Tänker på henne varje dag och kan inte fatta att hon aldrig mer kommer tillbaka! <3Överskottsenergi

Eftersom Sune vilat en vecka ( pga sommarskor), så tänkte jag att det var bäst att longera honom idag. Hade en liten misstanke att han skulle vara pigg....

Det var bara förnamnet! Han började med att vara väldigt lugn när jag skrittade, men när jag satte igång honom i trav brakade det lös. Han hoppade jämnfota rakt upp i luften, bockade, drog järnet och inte bara en gång! 

Efter ett tag lugnade han i allafall ner sig så pass att han kunde galoppera sansat på linan. Då fick han springa lite till. :)

Efter denna urladdning blev Sune så här trött...

Pumba var också pigg, men inte lika mkt som Sune. Annars såg Pumba jätte fin ut! Vinterskor och klippning

Idag har jag klippt Xet. Vilken otroligt snäll häst att klippa! Han står som ett ljus hela tiden. Dessutom ska de få vinterskor idag, så då kan vi köra igång med vinter träningen sen. Även Xet ska sättas igång nu. Han har vilat i två och en halv månad, så det blir lugnt från början. Kul blir det iallafall! 
KM idag

...för Mirre och Pumba. Hon tänkte vara med på Sune också, men eftersom vi inte kunnat rida på en vecka, fick det räcka med en häst.

Med tanke på förutsättningarna Miranda har haft denna vecka, tycker jag att de gjorde det fantastiskt bra idag. Faktiskt två av de bästa ritterna de har gjort. Miranda har alltså inte ridit Pumba på nästan en hel vecka. Hon skrittade honom lite igår, det är allt. Hästarna har ju sommar skor ännu, men på tisdag ska de få vinterskor! 

Hur gick de då? Jo, första klassen red hon en LA:1, som de vann på nästan 63%. De missade i ryggningen och tappade lite energi. Nästa klass var KMet. Där red hon en LB:1 och alla andra red LC. Där kom de tvåa på dryga 64%. En prydlig ritt, men lite bristande energi. Miranda var ändå jätte nöjd med dagen och nu vet vi vad vinterns träning ska bestå av. :)

Ofrivillig vila

Snön som kom i tisdags har legat kvar. Snö och sommarskor på hästarna är ingen bra kombination, så Sune har fått vila sedan träningen i tisdags. Därav den dåliga uppdateringen också. 

Nu är det ju ingen katastrof att han fick en ofrivillig vila just nu. Det är ju inga tävlingar och vi har gott om tid för vinterträningen ändå. På tisdag kommer hovslagaren och sätter på vinterskor, så då är vi redo för vintern och kan köra igång igen. 

Lite tråkigt för Mirre dock, att det blev så här. Hon ska rida KM på Pumba i morgon och har inte kunnat rida på hela veckan! Jag red honom i tisdags och då var han jätte fin. Det är bara att göra det bästa av situationen. Vi ska se om vi kan sätta i brodd i trakterna idag, så kanske hon kan mjuka upp honom lite i skritt i allafall. 

Peter träning

Idag har jag äntligen tränat för Peter igen. Som vanligt, när man rider för honom, gick det jätte bra! 

Efter uppvärmning fick jag börja trava över bommar. Det är verkligen ett super bra sätt att hitta takt och rytm. Jag måste tänka på att jag inte "överrider" hela tiden. Det blir lätt så att jag rider " som om pilbågen är spänd hela tiden". Samtidigt som jag säger åt Sune att gå framåt hela tiden. Jag måste börja åka med, bara räta upp mig räcker ibland, när jag vill stämma av. Inte ta åt mig handen så mycket, utan lätta av och låta honom vara. Rida med känsla! Lättare sagt än gjort, men vi fick till det och jag kunde faktiskt åka med. 

I galoppen var det samma tanke. Släppa igenom sprången genom kroppen. Sune ska ju fortsätta att galoppera med samma språng och genom ryggen både när jag rider framåt och när jag samlar. När jag samlar ska de bli mera uppåt i stället. Fick till en riktigt bra galopp av det här jobbet. 

Nu blir det till att fortsätta med det här jobbet på Sune fram till jul, sen börjar vi med krumelutterna igen. :)

Tyvärr inga bilder från träningen idag, glömde kameran. :(

Sune innan vi åkteDet finns dagar

... när jag verkligen önskar att vi hade ett ridhus. Idag är en sådan dag. 3 grader varmt och spöregn!!

Nåja, det finns ju inget dåligt väder heter det ju, bara dåliga kläder. Det var alltså lika bra att rida direkt. Därför tig jag Pumba direkt ur stallet i morse, innan de gick ut. 

Ridbanan är väldigt blöt, men ändå hyfsat fast under, så det gick ändå ganska bra att rida där. Jag kunde jobba Pumba i alla gångarter och han kändes jätte fin. Jobbar mkt övergångar, tempoväxlingar och svaga öppnor, samtidigt som jag försöker hålla honom låg och rund.


Stallet är klart och jag tänker ta in alla hästarna när jag åker och tränar. Det är så himla blött! 

Mer uppdatering kommer i kväll, om träningen.

Peter träning idag

Äntligen är det dax för träning igen. Det var ett tag sedan sist. Har ju varit endel annat....

Sune vilade igår och är väl inte direkt på topp just nu, men det ska han inte vara heller. Jag vill jobba med grunderna nu och det är ju Peter bäst på. :) Tänkte mest jobba med de fram till jul/nyår, för att då börja slipa på mer rörelser och detaljer. 

Innan jag åker till Ånge ska jag mocka och rida Pumba. Vädret är skit idag. Regn och 3 grader varmt. Lika bra att sätta fart...

Det viktiga grundarbetet

"Tänk vad grunderna är viktiga!! 
Alla rytttare oavsett vilken nivå vi är på vill ju hela tiden lära sig mer och utvecklas framåt tillsamans med sin häst. 😊 Men att hoppa över grundarbetet och slänga sig in i skolor, byten , serier, piuretter utan att ha sin häst mellan hjälperna, blir inte bra, visst hästen kanske gör det men inte på ett korrekt och bra sätt och därmed lär man hästen att utföra dessa rörelser på fel sätt."

(Saxat från Emma Mattisdotters blogg.)

Ett väldigt bra inlägg som jag verkligen håller med om. Jag är glad att min tränare är super noga med grundarbetet. 

 Läs hela inlägget här:
http://emmamattisdotter.blogg.se/2014/november/grunderna-och-ater-grunderna.html

Sune jätte fin

Idag när jag red Sune, tänkte jag på att hålla honom låg och rund i formen. Var även noga med att han bjöd framåt. 
I traven på slutet växlade jag mellan att ha honom låg och rund, för att i halvhalterna tänka lite passagetrav och sen låg/ rund igen. När jag gjort det ett tag var han sedan i den luftiga traven av sig själv! :)
Allhelgona lördag

I dag ska vi åka och tända ett ljus för mamma och andra vi tänker på....


Det är en grå dag idag. Bara ngn grad och regn. Blää!! Tänkte försöka longera Sune på ridbanan idag. Han har vilat i tre dagar nu, eftersom jag bl a jobbat sent. Vi tänkte även försöka tömköra Pumba idag. 

Ha en bra dag och tänk på era nära och kära! 

RSS 2.0