Trappar upp

Nu trappar vi upp träningen igen med Elke. Schemat blev lite ändrat, så båda hästarna vilade igår. Idag tömkörde jag först Elke och sedan red jag en stund. Hon blir bättre och bättre i tömkörningen och det är verkligen ett bra komplement. Hon är super fin i traven nu, så idag testade jag några fattningar när jag tömkörde. Hon är pigg och glad och var riktigt duktig. Tror det blir jätte bra att kunna stärka hennes galopp med tömkörningen. Vänstergaloppen är svagare, men jag tycker ändå det gick bättre nu än före vilan ( skrittvila). 

Avslutade med att ta på sadeln och rida lite, i skritt och trav. Testade även att flytta henne för skänkeln i trav och hon var riktigt duktig. Det är lättare undan höger, men hon kämpade väl åt andra hållet också. Hon är så mycket mjukare nu och det går bättre och bättre att kontrollera bogarna även i trav. 

Dessvärre tror jag att sadeln inte ligger så bra längre! Den åker fram. Kan vara att hon faktiskt breddat sig nu. Tror jag ska prova hoppsadeln nästa gång. 


Mirre ska rida programdelar ( Msv a)på Sune,  när hon kommer hem idag. 

( Tränings-) tävlingsvecka- Mirre och Sune

På söndag är det tävlingar i Ånge, men eftersom det bara är en LB, LA så kommer inte Mirre att starta. 

Vi kommer att vara där och hjälpa till och jag ska skriva i båda klasserna. Efter tävlingarna har klubben träningstävling för de som vill och då tänker Mirre passa på att rida Msv A! Ett jätte bra tillfälle att få träningstävla denna klass som hon vill debutera nästa år. Då vet hon vad de ska träna på i vinter. Så vecka blir nog så här:

Månd: Sune vilar, Elke till Ånge
Tisd: Sune vilar, Elke tömkörning 
Onsd: Mirre rider Sune lösgörande, Elke promenad?
Torsd: Mirre rider programdelar ( Msv a) på Sune, Elke vilar.
Fred: Sune vilar, Mirre rider Elke
Lörd: dressyr båda
Sönd: träningstävling Sune, Msv a. Elke vilar.

Miljöträning

Igår kväll tog jag och Mirre med oss Elke upp till Ånge för att träna innanför det vita dressyrstaketet. Det är uppställt nu inför helgens tävling. 

Själva dressyrstaketet brydde hon sig inte mycket om, i stället var det allt som hände runt omkring som gjorde henne lite spänd. En bra miljöträning med andra ord! 

Nu blir det till att åka upp och miljöträna en gång i veckan. Vi kommer att träna ute nu så länge det går, eftersom det är ute det händer mer saker. 

Sune som vilar måndag och tisdag, hade sprungit som en galning medan vi var i Ånge med Elke igår. Tokstolle! 

Bilder- tävling

Så fina de här två är tillsammans. Så himla stolt och glad för Mirres skull.


2:a i MSV B!

Vilken dag det har varit! Strålande väder och Mirre tar och slår till med 67,2% i MSV B:4 och tar med det en 2:a placering.

Nu satte hon i allafall första kvalet till MSV A, med råge. I MSV C gick det också bra. Där fick de 66,9% och blev först utanför placering.

Nu är Mirre lite i " valet och kvalet" om hon ska anmäla till Färsta ändå och försöka ta det andra kvalet.... Vi får väl se hur hon gör. Det är helt upp till henne.

Mirre och Johanna tar första och andra platsen.

De tre placerade var alla unga tjejer, Mirre yngst med sina 15 år.

Mer bilder kommer....


Först Elke och nu tävling

Idag är det tävlingsdag för Mirre och Sune, säsongens sista faktiskt.

Vi började dagen med att göra klart i stallet, putsa grejor och Mirre har ridit Elke. Jag fick inte rida henne idag. ;) Idag travade de lite för första gången på 2,5 vecka och Elke såg fantastiskt fin ut! Den här skrittperioden har nog bara gjort henne gott. 

Nu ska vi strax gå ut och göra i ordning Sune för tävling. De startar första klassen 15.50. Den tar de som uppvärmningsklass inför Msv B, som de startar 17.25. Håll tummarna för ett bra  avslut på säsongen. 

De gjorde även årsdebuten på samma ställe och då var Sune väldigt spänd, hoppas det går bättre nu! Grattis Marco!

Idag fyller Marco år, hipp hipp hurra! :)
Ska inte avslöja här vad jag ska överraska med...

Hästarna vilar idag. Både Sune och Elke gick i går. Elke red jag ut på själv för första gången. Hon är verkligen en cool tjej. Mirre red programdelar med Sune och han såg jätte fin ut! 

I morgon joggar Mirre med Sune och  jag tar Elke, innan det är dax för säsongens sista fotbollsmatch för Mirre. 

ElkeTävlingsvecka Mirre-Sune

På söndag tävlar Mirre och Sune igen, en Msv C och en Msv B i Sundsvall. Så här ser veckan ut ( halva har gått):

Månd: Sune vilar, Elke promenad
Tisd: Sune vilar, Mirre rider Elke
Onsd: Mirre rider lösgörande, rund form på Sune. Jag rider Elke
Tors: Mirre rider programdelar. Jag promenerar/ rider ut på Elke.
Fred: Sune vilar. Elke vilar.
Lörd: Mirre rider lösgörande. Jag rider/ tömkör Elke. 
Sönd: Tävling, Msv C och Msv B. Elke vilar. 

Mycket mjukare

Mirre har inte ridit Elke på ett tag nu. Dels har hon varit sjuk och sen har hon fokuserat på Sune inför Jeanna träningen. I går var alltså första gången på nästan två veckor, som Mirre red Elke. Hon skrittas fortfarande och jag har jobbat mycket med mjukheten i sidorna och att kunna kontrollera bogarna, samt lite skänkelvikning. Vilken skillnad och vad mjuk hon är, sa Mirre nästan direkt när hon satt upp. Jag blir så glad att höra detta och det gör ju bara att jag verkligen vill fortsätta hjälpa både Elke och Mirre. Det är ju roligt när det ger resultat det man gör och att Mirre känner skillnad. 

Idag var det min tur att rida Elke igen. Hon är såå mjuk och fin nu, så man vill så gärna börja trava med henne igen, men vi skrittar väl över helgen i allafall ( då har hon skrittat i 2,5 vecka). Sedan kan vi kanske börja med liiite trav. Ska höra med Mirre. :)  Tänk att Elke som var så svår att skritta med förut, är nu så himla fin. 

Mirre red förresten Sune samtidigt som jag red Elke idag. Sune har vilat i två dagar, så det var lösgörande arbete idag med fikus på låg och rund i formen. Just rund i formen "mer på tygeln", var ngt som Jeanna påpekade också. Sune vill gärna gå i sin komfortzon och gärna trycka upp nacken och bli ngt öppen i formen, framför allt i rörelser. Mirre jobbade honom väldigt bra idag och hade honom riktigt rund redan från start i skritten. I morgon blir det mera rörelser och programdelar. På söndag är det tävling! 

Två år av otrolig saknad

Idag är det två år sedan älskade mamma somnade in. Tiden har gått så fort, men ändå inte... Jag saknar henne så fruktansvärt mycket!!! Det kommer fortfarande över mig ibland, som ett slag i magen och det gör så ont.

Det har hänt så mycket under den här tiden. Jag önskar så att jag kunnat berätta allt för mamma, önskat hon hade kunnat varit med mig på allt jag/ vi gjort. 

Jag tror ju ändå att hon är med mig....hela tiden...men jag önskar så att hon verkligen var här. 


MiljöträningDet blev bra miljöträning för Elke på promenaden idag. Det är nämligen dax för grovsopor, så det var endel att titta på. Nu är Elke en cool tjej, så hon gör inte mer än just tittar och sedan går hon lugnt förbi. Kossor verkar hon inte heller bry sig om! :)

I fredags fick hon traska över en pressening vi hade lagt ut på ridbanan. Det var bara lite läskigt första gången, sedan gick hon lugnt över. Vi hade även ställt ut ett uppfällt paraply...det tänkte hon bita i. :)

Bilder Jenna träning


Jeanna träning dag 2

I dag red Mirre redan kl 8.40. De fick fortsätta med samma saker som igår ( öppnor, slutor, byten och piruetter) och det gick lika bra idag. Sune var faktiskt snäppet mjukare idag t.o.m.

Mirre fick även chansen att rida fam Bergqvists fina Danne ( Dayson TS) idag på träning. Gissa om Mirre blev glad över det! Att rida många olika hästar är alltid bra för att utvecklas ytterligare som ryttare och att få göra det på en så fin häst, under en träning för Jeanna, ja sånna chanser får man inte ofta.

Mirre har ridit Danne en gång tidigare, för ca ett år sedan men det gick jätte bra. Dessutom red hon nu på kandar! Det var inga problem det heller. Hon är verkligen jätte duktig Mirre. Danne och Sune är väldigt olika hästar att rida. Sune är kort och liten, Danne är hög och lång. Båda är 17 år och riktiga gentlemen.

De fick jobba med samma saker som när hon red Sune.

En jätte trevlig och lyckad träningshelg har det varit. Björkbackegård, är en jätte fin anläggning där vi hoppas att det blir fler sånna här träningar.

Nu får Sune ta det lugnt ngn dag innan det är dax att ladda inför tävling nästa helg.


Jeannaträning dag 1

Vi kom fram till fina Björkbackegård på eftermiddagen, så vi hade gott om tid att titta på andra ekipage och sedan göra i ordning Sune.

Sune installerad

Mirre rider tillsammans med Johanna på sin fina Steinhauser, båda dagarna. Man rider i 40 minuter ganska effektivt. 

Träningen gick jätte bra! De fick jobba med att Sune ska vara riktigt framme för skänkeln och riktigt rund i formen. De gjorde även lite serier ner till vart 3: e som satt klockrent. Jobbade även lite samling och vändning i galopp. Där blev Sune lite sur och bekväm, men Mirre kom igenom det på ett bra sätt. 

På slutet fick de växla mellan passage och fram i trav, passage osv. Han blev då jätte fin! En bra träning och jätte bra ridet av Mirre. 

Idag ( sönd) rider de 8.40! Bilder kommer senare.

Kämpigt först

...men sen blev det mycket bättre. 

Idag var vänster arbetspiruett väldigt jobbig tyckte Sune. Jag vill att han ska behålla galoppkvaliten och samtidigt vända runt. Det ville inte han! Den till höger är mkt bättre, men för att den vänstra ska bli lika bra så måste jag någon gång ställa lite mer krav... Till slut lossnade det och han hade en kvick samlad galopp och vände runt riktigt bra. Då nöjde jag mig med dem för denna gång. 

I stället provade jag att göra några byt-byt och det funkade direkt, på första försöket! Sune fick massor med beröm och en skrittpaus. Sen tänkte jag, jag måste prova igen så det inte bara var en lyckträff. Vi fick till det igen och igen ( även om några försök misslyckades). Det känns som vi äntligen börjar hitta tekniken! Jag märkte ju idag, att när Sune är kvick och riktigt framme för skänkeln, ja då funkar ju det mesta mycket bättre. Enkelt va?! :)

I morgon vilar prinsen och på fredag rider Mirre ett lättare pass inför helgens träning. 
Jeanna träning

Till helgen ska Mirre och Sune träna för Jeanna Högberg. En väldigt duktig ryttare och tränare, som bl.a. var tvåa i unghäst VM nu. Läs mer om henne här: http://www.jeannahogberg.se

Det ska bli väldigt spännande och roligt. Mirre rider både lörd, sönd ( delar pass). Både vi och Sune kommer att övernatta, så vi kommer även att titta på andra ekipage då det är väldigt lärorikt även det. 

Sunes vecka ser ut så här:
Månd: lätt pass, bommar
Tisd: Mirre rider rörelser
Onsd: jag rider rörelser
Tors: vila
Fred: Mirre rider ett lättare pass
Lörd: träning Jeanna
Sönd: träning Jeanna

Förutom Sune så ska både Pumba och Elke skrittas. Pumba fick stå över idag, men Elke tömkörde jag ( för andra gången). Från början tyckte hon det var lite läskigt med tömmarna på baken och hon var lite fundersam varför jag gick bakom, men efter ett tag brydde hon sig inte. Hon var riktigt duktig och hon har blivit så mkt mjukare i sidorna. Nu kan man ställa henne både utåt och inåt när man följer spåret! 

Skrittövningar

Tänk vad bra det är att kunna Googla på skrittövningar och man får upp massor av bra tips! 

Nu när både Elke och Pumba ska skrittas så gäller det att kunna variera och försöka göra det roligt, även när man skrittar på ridbanan. I dag blev det skritt över bommar, slalom mellan koner och flytta för skänkeln. Varvat med halter, kunna ställa åt båda hållen och volter åt olika håll. 


Det gick riktigt bra. Mirre red Pumba och jag red Elke. Elke som haft lite svårt med skritten. Den blir gärna lite kort och hon har svårt att fokusera, gjorde det riktigt bra idag. 

Promenader och uteritt

I går lördag, red Mirre ut på Pumba, jag promenerade med Elke och även Marco gick med. Pumbas ägare är bortresta, så vi ska skritta honom kommande vecka. Passar ju utmärkt nu när även Elke ska skrittas. 

Idag gick Marco med Pumba och jag red på Elke när vi gick ut. Elke var pigg från början, men hon gör inget utan skrittar bara på väldigt snabbt och lite kort i steget. Vi gick förbi korna, som jag inte ens märkte först, men när de kom springande emot oss då valde jag faktiskt att hoppa av. Inte för att Elke gjorde ngt, utan mest av säkerhets skäl ( vi har ju inte så goda erfarenheter av kor). Korna ställde sig alldeles intill vägen, men Elke hon bara tittade och skrittade glatt förbi. När vi gått förbi en bit så hoppade jag upp igen. 

Pumba har en väldigt bra skritt och har ett väldigt bra övertramp. Elke blir lite kort i steget och hög i nacken, men när hon skrittat ett tag sänkte hon nacken och klev på riktigt bra även hon. Det blir nog bra att hon får stärka sig i skritten, så blir även den bättre. När man rider ut kan man ju också jobba med rakriktningen. Elke vill gärna bli lite slingrig, men jag tänkte hela tiden på att ha henne rakt inunder mig. 

Elke verkar vara en väldigt cool och förståndig ponny. Hon är inte brydd över mkt och får hon bara titta på saken så är hon nöjd. Även Sune fick komma ut på promenad idag. Han vilade igår.


Byt, byt

Idag jobbade jag och Sune med bytena. Han har ganska lätt för de och byter klockrent ner till vartannat. Jag skulle så gärna vilja lära honom att byta i varje, men det blir långt mellan gångerna vi tränar på detta. 

Idag gjorde vi ett försök igen och fick till några byt-byt. Men jösses vad snabb man måste vara. Jag ger alldeles för stora och långsamma hjälper märker jag. Det är ju heller inte helt enkelt att lära Sune, när inte jag själv kan. Har ju helt klart underlättat om jag haft tekniken för det...., men vi gör väl som med allt annat...vi lär oss tillsammans! Det tar lite längre tid, men det gör inget. 

Sune och jag kommer aldrig starta en Grand Prix tillsammans, men jag vill gärna att han ska kunna alla rörelser som ingår. Piaff och passage har han ganska lätt för, om vi bara skulle träna det regelbundet, ffa passagen. Tänk vad häftigt att ha utbildat en häst själv till alla rörelser i GP! 
Klinikbesöket med Elke

Idag har vi varit in på kliniken med Elke för att kolla upp hennes högra bakben, samt att hon varit så ovillig i vänster galoppen sista veckan. 

De började att ta en röntgenbild, då de trodde det kunde vara en griffelbensfraktur.... Det var det inte! Skönt att veta när vi ändå har ridit henne. Jag fick longera henne och hon böjdes, men visar ingen hälta. Dock välter hon inåt i vänster galopp och har svårare att hålla den galoppen. Efteråt stod hon även och vilade bakbenet. 

Vi gjorde även ett ultraljud för att vara säker på att ingen sena är skadad och allt såg bra ut, skönt! 

Veterinären kunde inte hitta ngt fel på henne nu, utan troligen är det så att Elke själv känner av högerbak ffa i vänstergalopp. Kan vara så att vi satte igång henne för snabbt efter smällen och därför känner hon nu av det lite. Hon vilade ju bara lite drygt en vecka direkt efter. 

Nu ska hon skrittas i 2-3 v, därefter sättas igång lugnt. Vi ska kyla benet och smörja med Voltaren gel. 

Vi trodde först att hon måste vara stenhård som inte visar ngt om griffelbenet är av, men det kanske är precis tvärt om att hon är väldigt känslig! Skönt ändå att det inte är ngt allvarligt och att inget var trasigt eller en senskada. Veterinären kunde heller inte se ngt annat fel på henne, så det känns ändå bra. Det blir nog bra att hon får skrittas ett tag och hämta igen sig i både kropp och knopp, vi tror hon vuxit också. 


En stor guld stjärna för uppförande får hon också! Hon har ju ingen erfarenhet av detta tidigare, men var super duktig. 

Dålig dag eller...

Idag blev det inget bra pass med Elke. Eller ja, skritten och traven funkade ganska bra. Det går nu bättre att ställa henne utåt och inåt, men hon är väldigt känslig i munnen...

Vänster galopp gick inte alls idag! Så fort jag skulle fatta galopp körde hon upp huvudet och ställer utåt, samtidigt som hela hon välter inåt. Det går inte att galoppera då! Hon blir nästan ostyrbar när hon gör så. Höger galopp var inga problem och att trava på volten i vänster varv gick bra, ända tills jag fattade galopp..... Jag fick ge upp till slut, för det känns som hon protesterar för ngt?! Kanske ngt i munnen eller ngt annat som stör henne? Eller bara en dålig dag?

Som tur är har vi ju en tid på kliniken på fredag, för att kolla upp knölen på höger bak (som nu har blivit mkt mindre). De får kolla igenom henne ordentligt då och även kolla i munnen. Funderar även på om det är ngt med höger bak, där hon fick smällen , som spökar? Eller har det gjort att hon snedbelastat...men hon har inte visat ngn hälta på hela tiden!?

När jag tittar tillbaka ( ganska bra med bloggen), så har vänster galoppen blivit sämre och sämre sista veckan ( dryga). Är väl ingen idé att spekulera, vi får se på fredag. Hon får vila i morgon och på torsdag tänkte jag longera henne för att se hur/om galoppen funkar då. 

Sune gjorde jag ett morgon pass på idag. Satt på honom före 08.00 i morse. Jobbade mest galoppen idag, arbetspiruetter och slutor. Det var ngt segt för skänkeln från början, men blev mkt bättre till slut. Ett bra pass! I morgon får även han vila. 

Bättre idag

Ridit både Elke och Sune idag, eftersom Mirre är sjuk än. Roligt att rida Elke, men tråkigt att Mirre är sjuk.

Elke var mkt bättre idag än sist. Idag kunde jag direkt från skritten ställa både utåt och inåt efter långsidorna. Däremot hamnar hon lite i ett läge. Hon är inte riktigt med på att jag kan lägga en volt när som helst, men efter lite jobb med detta så blev även det bättre. Blev bara skritt och trav idag, då ridbanan var lite lös. Tänkte ta galoppen i morgon i stället. 

Sune fick även han jobba i skritt och trav. Växlade faktiskt lite mellan passage och fram i trav-passage o.s.v. Var noga med att han hela tiden var framme för skänkeln. Växlade även framåt i öppnor och slutor. Han blev riktigt fin av det här jobbet. Även på honom sparar jag galoppjobbet tills i morgon. 

Tror Sune är lite avis på tjejerna :-)Promenad... med finaste Elke. Gäller att passa på att vara ute i skogen. I morgon börjar älgjakten! 

Mirre är fortfarande sjuk, så jag rider nog både Elke och Sune i morgon. 

Bland det bästa som finns... är att rida på en nysladdad ridbana. 

Sune kändes jättefin efter fyra dagars vila. Han var mjuk, lätt i handen och kvick för skänkeln ( red utan sporrar). Det blev ett joggingpass i alla gångarter. 

Mirre har tyvärr gått och blivit sjuk, så nu får jag ta hand om Elke i några dagar. Inte mig emot! :)

Över en tröskel

I går bad Mirre mig att rida Elke, för att känna hur hon känns nu. I bland är det man ser inte alltid det som känns. Jag har sagt åt Mirre att rida Elke rakare, för att få med ytterbogen. Mirre är en "lydig " elev och har gjort som jag sagt. Jag har då missat eftergiften i innersidan, framförallt i vänster varv, därför var det väldigt bra att jag fick känna det själv igår.

Jag jobbade mkt med att ställa henne utåt på långsidorna och flytta henne lite för skänkeln. Detta tyckte hon var jätte jobbigt i båda varven, men mest i vänster. Hon vill liksom tippa inåt i vänster varv, så jag jobbade endel med att lägga volt så fort hon la sig emot innerskänkeln. Detta blir mest tydligt i galoppen.

Efter endel tragglande fick jag henne att släppa igenom riktigt bra i skritt och trav. Kunde t.o.m ställa henne inåt på rakt spår i vänster varv. I galoppen krävs det fortfarande endel jobb, men det är bara att jobba på. Vi har kommit så långt att vi nu ska över en tröskel, för att kunna komma upp till nästa trappsteg. Detta ser jag enbart som positivt. Jag tycker det är så himla roligt att få utbilda hästar/ponnysar. Det är därför jag alltid har velat rida alla ponnyer som Mirre har haft. Jag tar det som en utmaning, att "få till" dem.

Emellanåt såg det ut så här.....

Tillslut blev hon jättefin!


It's Friday!

Fredag, igen och jag är ledig. Har min lediga dag på fredagar nu. Inte helt fel, även om det var skönt att vara ledig tisdag också. Jag kan nog vänja mig att vara ledig fredagar. ;)

Har städat och tvättat inne, så nu ska jag gå ut i stallet. Sune ska igång igen efter några dagars vila. Elke ska skos idag, sen ska Mirre rida henne. De hade ett jobbigt ( skitpass) tillsammans igår. Båda två lika tjuriga! Tillslut kunde de mötas halvvägs i allafall och det var Mirre nöjd med. I bland behöver man dessa pass för att komma vidare. Förhoppningsvis är hon bättre idag. 

I helgen hämtas hästarna på Nordanberg hem. Några har redan åkt och en åker i kväll. Sedan har Mirre jobbat färdigt för den här sommaren. 

Nu ska jag sätta fart...

Sune och ElkeRSS 2.0