Miranda och Gem

I morse släppte vi i hop alla hästarna. Det var helt odramatiskt. Jag tror Sune är lite förtjust i Gem faktiskt. :) Skönt att kunna ha alla tillsammans. Ingen verkar ha tagit ngn skada efter gårdagens dramatik, skönt! 

Idag red Mirre Gem för första gången här hemma. Det gick JÄTTE bra. Gem är en väldigt arbetsvillig ponny och verkar lättlärd. Hon jobbade på riktigt bra, även om det bara var ett lungt första pass. Hon kan verkligen röra sig den här ponnyn! Ska bli spännande att se hur långt vi kan komma med henne. Det beror ju även på hur länge hon blir kvar förstås. Gem är ju nämligen till salu! 

Gem och Mirre

Träningen igår

Igår var det träning för Linnea hela dagen i Ånge. Så roligt att se utvecklingen på alla ekipage. 

Linnea tyckte att Sune verkade lite seg. Han är ju en ganska bekväm herre och kan bli lite seg i bakbenen och inte riktigt framme för skänkeln. Speciellt nu, när vi precis börjat komma igång med dressyrtrimmningen igen. 

Linnea satt upp på Sune ett tag. Jag tycker det är super när tränaren kan sitta upp på hästen. Dels känner hon hur hästen är och kan på så vis hjälpa ryttaren bättre, men även att ryttaren kan sitta upp direkt efter och få känna " hur det ska kännas". Det är då lättare att sträva efter den kännslan själv när man rider. 

Linnea och SuneLinnea är inte bara en duktig tränare, utan också en väldigt duktig ryttare. När Linnea ridit en stund fick Mirre sitta upp igen och då tyckte hon det var stor skillnad. Han var kvickare och mer framme för skänkeln. 
Mirre och Sune <3


Vi ska nu fortsätta att jobba med kvickheten i honom. På torsdag kommer hovslagaren, så jag får försöka rida så gott det går fram tills dess. 

Mardröm!

I kväll när jag skulle gå ut och fylla vatten innan vi tog in hästarna, ser jag att hagen mellan Gem och övriga är riven. Gem är borta och de andra tre travar bort över på vägen. Vi följer spåren som leder ner mot E14 och ser där bilar vid sidan av vägen med blinkande ljus! Gissa om man blev rädd!? Jag tänkte, nu ligger det en häst på vägen! Som tur var, hade de kommit undan med blotta förskräckelsen. Hästarna var ganska lugna och Marco och en väldigt snäll kvinna, som stannat, kunde leda hem de. 

Jag och Mirre for tillbaka hem och följde hovspåren efter Gem. De ledde låååångt upp i skogen vid huset bortanför oss. Där stod Gem stilla och väntade och vi kunde lugnt leda hem henne. 

Allt verkar ha gått bra med alla fyra hästarna! Tack gode Gud för det! I morgon får alla gå tillsammans, eftersom det var tråden emellan de som ngn försökt gått igenom. Det blir nog inga problem att släppa i lag dem. Sune verkar ganska förtjust i Gem. 

Mirres träning idag gick jätte bra, men mer om den i ett annat inlägg. 

Träning i Ånge

I morgon åker vi till Ånge för träning med Linnea. Mirre rider Sune 10.30. Det är träning hela dagen, för den som vill komma och titta! Typiskt nog har Sune tappat en baksko och eftersom vi inte hittar den och kan slå på den så tar Marco av den andra i morgonbitti. Ska inte vara ngt problem att träna ändå. 

Idag fick Sune ett lättare tömkörningspass och medans passade Mirre på att borsta och bekanta sig med Gem. På söndag tänkte hon rida henne. Då har Gem fått ngn dag att "bo in sig" lite. 
Fina GemVälkommen GemUrsäkta för dåliga bilder.

I kväll har vi hämtat Gem. Hon gick raka vägen in i sin box och började äta. Sune blev väldigt nyfiken på henne, men hon var mer intresserad av maten. ;)

Det ska bli så roligt att arbeta med denna ponny och se vad vi kan göra med henne. Gem är alltså till salu och hon ska stå hos oss under tiden. 


Nu är det klart!

I morgon åker vi och hämtar en ponny som vi ska ha till försäljning här hos oss. 

Bild från annons

Lahinch Gem, eller Gem, som hon kallas är ett 10-årigt D-ponny sto ( Irländsk import). Hon har tävlat tom LB hoppning, men behöver stärkas och jobbas i dressyren. Miranda ska nu träna och tävla henne, under tiden hon står till försäljning här hos oss. Jag kommer också hjälpa till med träningen/ utbildningen av henne. 

Det här kommer bli så himla bra för Mirre. En ny ponny att jobba med, som är jätte snäll. Det blir bra för hennes självförtroende, som behöver jobbas upp efter allt som hänt. 

En bättre presentation av Gem kommer när vi hämtat henne. :) 

Vilket väder!

Idag har man nästan vårkänslor. Varmgrader i solen och jag är ledig, kan det bli bättre! 

Red ett lite rejälare pass på Sune idag och han känns bara bättre och bättre. Snart är vi i full gång igen. 


Efteråt passade jag på att frisera honom. Det är dax att börja se lite mer representabel ut nu. Klippte bakom öronen och lodjurstoffsarna i öronen, samt skägget. Tog även och kapade manen lite. 
Före
 
Efter


Passade även på att plocka ihop lite i sadelkammaren. Har inte gjort det på ett tag. Allt blir mycket roligare när vädret är bra! 

Det vi gjorde i söndags blir nog klart i morgon kväll, om det blir eller inte blir..... berättar mer när allt är bestämt. ;)

Jogging i Ånge idag

Idag har jag och Mirre varit upp till ridhuset i Ånge. Så skönt att få rida på bra underlag. 

Jag började känna på Sune. Han var lite tung i handen i början och lite seg i bakbenen, men efter lite övergångar och mer aktivitet bakifrån blev han bättre. Sune känns ändå pigg, fräsch och mjuk, trots att han inte arbetat riktig på ett tag. 

Mirre red efter mig och jobbade lite skolor och några byten. Mot slutet såg han riktigt fin ut och vi är väldigt nöjda med honom. 


I morgon ska vi ev göra en rolig grej, som ev kan leda till ngt framöver....berättar mer om/när det blir klart! ;)

Lite snöpulsning i kylan

Så blev det kallt igen, ca -20! Det är lite för kallt, men jag hade bestämt mig för att rida Sune idag. 

Kunde hålla till på ängen idag. Perfekt med lite snöpulsning. Började att longera honom eftersom han varit ganska pigg ( gammel  gubben), för att sedan sitta upp och rida lite. Det blev endast grundläggande, men Sune känds fin. Jämt stöd i handen och mjuk i sidorna. Dock  vågade jag inte galoppera framåt som jag skulle vilja. Det är fortfarande is under snön och det blir lite halkigt i bland. 

I morgon planerar jag och Mirre att åka upp till ridhuset och trimma lite. Hoppas det inte blir för kallt bara...

Så här skönt tyckte Sune det var att rulla sig efter dagens pass...
Det sista om detta

Egentligen vill jag inte skriva mer om detta, men när våran dotter blir indragen i massa skit prat, då är det för djävlig! Hon är 14 år för Guds skull! 

Hon är ledsen nog över allt som hänt och behöver INTE läsa kommentarer på blogg och Instagram om att vi tog fel beslut, hur dåliga vi är som människor och andra väldigt elaka saker. 

Jag valde att ta bort inlägget jag skrivit tidigare och alla kommentarerna. Man blir bara så ledsen.... när sedan människor som inte alls har all bakgrundsfakta ( det ser jag bla på hur kommentarerna är skriven) skriver elakheter, ja då kanske ni är några som förstår hur det känns. 

Vi vet att detta beslut var det bästa och det enda! Jag tänker nu inte skriva mer om det här, utan nu ser vi framåt. Dante kommer alltid att ha en speciell plats hos oss. 

Tack till alla som stöttat oss i det här. För det finns trots allt många fina människor också. De är faktiskt fler! 

Jag tänker inte posta några negativa kommentarer, så ni behöver inte skriva några! 

Igång igen

I kväll longerade jag och Mirre hästarna i månljuset! Vi fick inte igång lyset på ridbanan, så då fick månljuset räcka. Tur vi har snälla hästar! 

Sune har ju tagit det ganska lugnt nu ett tag, pga kyla och annat, så nu kör vi igång igen. Den 30/1 ska Mirre träna för Linnea. Han har inte vilat helt under den här tiden, utan rört sig lite lättare. 
Ett år, fyra månader...

Bild från Google 
De evigt gröna ängarna

....där har Dante det bra nu! <3
Så jäkla tragiskt

Vet inte riktigt vart jag ska börja...

Vi är ju nere i Uppsala med Dante,för andra gången. Hans beteende, att vilja dra iväg och få av ryttaren, är fortfarande kvar. Både vi och Jan anser att något är fel. Han är hur cool som helst i övrigt och världens snällaste, men när man rider honom kan det komma som en blixt från klarblå himmel! 

Utom idag... Vi började utredningen med longering i ridhuset. Ena varvet gick bra och allt såg bra ut. Jag bytte varv och allt såg bra ut.... sedan sa det bara PANG! Helt utan förvarning ställer han sig upp, går omkull. Det ser nästan ut som han krampar och han är okontaktbar. Han ställer sig upp och bara snurrar runt, runt. Tillslut stannar han och allt är som vanligt. Det såg riktigt otäckt ut och veterinären sa i efterhand att hon trodde han skulle dö.

Nu förstår i allafall våran veterinär vad vi pratat om hela tiden och ingen får rida honom, sa hon.  Hon tänker även omgående att det kan vara ngt neurologiskt. Hon anser även att han inte går att rida på/ använda. Efter kontakt med försäkringsbolaget, så gör vi en hals- och rygg röntgen... som inte visar något, tyvärr! Det skulle vara så skönt att få en förklaring till hans beteende, då det uppenbarligen är ngt som stör honom. 

Vi beslutar att göra en neurologisk undersökning i morgon ( fanns ingen tid idag). Tyvärr tror inte vi el veterinären att det är så stor chans att det går att ställa en diagnos. Det kan vara precis vad som helst! Vi vill i allafall göra detta och hoppas att det visar ngt. 

Tyvärr ser det inte så lovande ut med Dante. Detta är ju verkligen maximal otur och bara så jäkla tragiskt! Men vad ska vi göra när det inte går att rida honom. Det är ju riktigt farligt. Veterinären tror vi kan få honom utdömd...Framme i Uppsala

Resan ner till Uppsala, Ultuna gick bra. Dante stod helt stilla hela vägen ner. Det tog lite drygt 5 timmar ( med stopp)! Dante är installerad och jag och Mirre är installerade. Vi köpte med oss sallad som vi nu har ätit. Resten av kvällen blir TV och slappa. I morgon åker vi ut till Dante vid 9-tiden. 9.30 har vi tid och då kommer även Janne dit. Håll tummarna att allt går bra....


Longering och pigga hästar

Kylig morgon igen, men nu ser temperaturen ut att stiga lite, skönt! 

Både igår och idag har jag longerat Sune och Dante. Det är pigga och glada hästar just nu, men båda är lydiga och lyssnar fint. 
Dante verkar stormtrivas tillsammans med de andra hästarna i hagen. Han är pigg och glad och springer omkring och leker och jagar de andra. Alla hästar rör sig mkt mer i hagen nu och det är ju jätte bra! Dante är lite som en kattunge, han springer runt och busar och leker, sen helt plötsligt blir han tvär trött! :)

Det är lite ovant med en yngre häst hemma igen, men så himla roligt. Hoppas att allt går bra nu med Dante. I morgon åker jag och Mirre till Uppsala och på måndagsmorgon är det dax för undersökning, igen....

Så är det kallt, igen...

-24 grader nu. Det blir nog kallt i natt! 

När jag kom hem från jobbet var det ca -18. Jag mockade två boxar innan jag gjorde i ordning Dante för longering. Han var duktig i dag igen. Friserade honom lite efteråt. Klippte svans, bakom öronen och hans gigantiska lodjurs tofsar. 

Sedan var det Sunes tur. Nu verkar han inte ha samma överskottsenergi i allafall. Mockade klart och gjorde i ordning hö, innan jag gick in och värmde mig. Då var det -21! Kallt!!!

Hoppas det blir lite bättre i morgon! 

Dante

Idag när pappa skulle lägga ut lunch hö till hästarna, då hade Dante gått igenom tråden och in till de andra. Vi hade ju honom i en egen hage, eftersom han varit borta så länge och han har ju aldrig gått med Pumba. Dante tyckte väl det var onödigt och tråkigt att gå själv, så han gick in till de andra. Hur som helst, så gick allt bra och nu får de gå i lag allihopa.  Dante är åter igen kungen i hagen ( yngst och ponny)! 

Jag longerade Dante idag och han var jätte duktig. Han var lydig och lyssnade fint. 


Det är så roligt att ha honom hemma igen, samtidigt gruvar man sig inför måndagens besök i Uppsala. Jag hoppas att de hittar ngt och att det går att göra ngt åt. Dante är verkligen en ponny för framtiden och han är ju så ung, så vi har ingen brådska om det skulle ta tid. 

Hämtat Dante

Idag har jag och pappa varit upp till Jämtland och hämtat Dante. Han gick raka vägen in i transporten när vi lastade. :)


Dante får nu gå i en egen hage tills vi vet hyr allt blir med honom. Pumba var väldigt nyfiken på sin nya kompis. 


Även Dante var nyfiken på Pumba...Ska longera Sune sen, får se om han är lika pigg som i söndags?! Vi kommer även att longera/ tömköra Dante några gånger innan vi åker på söndag. Veterinären tyckte vi skulle hålla igång honom lite. 

Ryggröntgen inbokad

Idag har jag pratat med veterinären och vi har bokat in en ryggröntgen nu (18/1) för Dante. Jan kommer att möta upp oss på Ultuna på måndag morgon. Han kommer även att kunna rida honom och visa hur han gör. Jag hoppas nu att vi kan få ett riktigt svar, en gång för alla! I morgon följer pappa med mig upp och hämtar hem honom. 

Fina DanteRidhus ridning i kväll

I kväll har jag och Mirre varit uppe i ridhuset i Ånge med Sune. Äntligen är temperaturen betydligt bättre, men då snöar det i stället.

Jag kan säga att  Sune var väääldigt pigg i kväll! :)

Jag började rida honom och kände direkt att han var pigg. Det låg några bommar ute, så vi travade över dem. Dessutom låg det en bom upphöjd på liggande sockerbitar, som jag och Sune hoppade över! Jo, han hoppade! Här gäller det att ta i ordentligt, verkade Sune tycka. Roligt tyckte han att det va i allafall! 

När Sune är så här pigg blir han väldigt känslig för det som är runt i kring och det var några ponnysar samtidigt i ridhuset, så då hetsade han upp sig ännu mer. När Mirre red honom gjorde han ett bocksprång! Hör och häpna, 17-åriga gubben är pigg och glad! Mirre hade inte lust att åka av igen ( vilket jag förstår), så jag longerade av honom det värsta och sedan red jag honom lite till. 

Han kändes ganska lugn och avspänd när jag slutade. Jag vill ju inte rida honom helt slut heller. Det är ju bra att han har energi, men idag var det lite överskott. Egentligen är det inte så konstigt. Han har vilat nu några dagar pga kylan och sen blir de X-tra pigg av just kylan. 

Nu när det kommit snö då räcker det med några dagars jobb i den, så är han som vanligt igen. :)

Sune nöjd och gladIngen resa idag

Det är -27 grader, så vi åker inte och hämtar Dante idag. Känns onödigt att åka när det är så kallt. Jag är ju ledigt på tisdag och då ska det bli mildare, så vi hämtar honom då i stället. 

Bild från GoogleHästarna är i allafall ute och mumsar hö. De har täcken, hö och vatten så det går ingen nöd på dem. 
Jag hatar när det är så här kallt! 

Hämta Dante

I morgon åker vi upp till Jämtland för att hämta Dante, inte för att "problemet" är löst...
 Ska prata med veterinären på måndag och vi har ju en tid bokad den 18/1, så då blir det närmare att köra hemifrån oss . Vi hoppas kunna göra en ryggröntgen och en riktig utredning, eftersom både vi och Jan tror att det sitter högre upp på honom. Hans beteende i ridningen är inte normalt, i förhållande till hur han är i övrigt. Kallt!Har precis varit ute och fixat stallet och gått en promenad med Sune. När jag kom in visade termometern på -22,8 grader! Det enda jag faktiskt frös om var ansiktet. 

Jag tycker INTE om vintern. Allra helst inte när det är så här kallt. Allting blir så besvärligt, speciellt när man har hästar. I morgon skulle det bli ÄNNU kallare...usch, vill ha vår och sommar i stället. 
Sune på promenaden idagVi jobbar på

Ja, vi jobbar på jag och Sune. Det blir mycket grundläggande nu, men det är ju alltid bra. Just nu jobbar vi med att få igenom eftergift i vänstersidan och att han ska ta stöd på yttertygeln. Det blir bättre och bättre, men jag önskar verkligen att vi hade ett ridhus på gården!!! Nu är det inte så, det är bara att gilla läget....


Kommande dagar ska det tydligen bli kallare....hatar vintern! 

2016

Ja, då var det 2016 då! Herregud vad tiden går...

Sune är nu 17 år. Helt otroligt. Tänk att han bara var 2 år när vi köpte honom.
Stjärnorna <3

Även övriga hästar är ju ett år äldre. Majsan 14, Diego 19, Moyalie hela 32 år, Tingeling 7( tror jag) och Pumba ( är ju inte våran) är 18. 

Tittade tillbaka på mina tankar och mål från i fjol vid den här tiden och endel har jag uppnått och andra inte:
-Först och främst prioritera Miranda och hennes tävlingar, både med Pumba och Sune. Ja, med Sune har vi prioriterat hennes tävlingar. Med Pumba blev det inte så många.
-Träna regelbundet för tränare. Nja, det har väl blivit så där...
-Förbättra piaff och passage. Vi jobbar på med små piaffliknande steg just nu. Passagen tränar vi inte just nu, eftersom han gärna använder den som försvar när det blir jobbigt.
-Träna vidare med bytena i varje ( kunna göra fler än tre). Har vi tränat alldeles för lite på.
-Tävla avslappnat och kunna rida den stora traven på tävling. Det är nog det vi har svårast för och har fortfarande inte fått till ngn riktig fullträff.
-Göra några nationella starter ( PSG och Int.I) och ha jämna bra resultat. Blev ingen start i Int., men hyfsat jämna resultat.
-Göra någon start med Pumba i LA, Msv C.
Startade MSV C med Pumba på 64%. 

Nu är ju tanken att nya mål ska skrivas, men eftersom vi inte vet ännu hur det blir med Dante, så är det svårt att göra det. Det är mycket OM och MEN just nu. Mirre kommer fortsätta tävla Sune även i år och vill nog satsa ordentligt. Jag tänker så klart också träna och tävla honom. Vi får se helt enkelt....

RSS 2.0