Så söt

Har nu sett ngt så gulligt?! Ett stoföl som kom i natt. Mamman heter Isa Spotlight och pappan är Jobie Tempest. Xet på G igen

Eftersom inte halsundersökningen visade ngt när vi var in, så tror vi helt enkelt att Xet tappat lite form och smidighet i starten senast. Inte så konstigt med tanke på att han stod i två veckor i och med behandlingen. 

Nu har vi alltså börjat träna som tidigare igen. Dvs. vi kör hemma ngn gång i veckan ( bara lugnt), samt att jag rider dressyr el tömkör honom. 

Han är 11 år och "nosar" på sina rekord.  Då gäller det bara att hålla honom positiv och mjuk och smidig. Springa kan han! :)

I onsdags när Marco körde var Xet sitt vanliga "vassa jag". Idag blev det dressyrarbete på töm. Han är lite stelare än tidigare, men blir bättre och bättre. 
Ändrade planer

Idag var det meningen att Miranda skulle ha tävlat Pumba på Åsbygden, Östersund. Tyvärr var det så få anmälda, att LAn inte blev ngn klass ( 2st). Vi bestämde då att inte åka så långt för endast en klass, LB. Jätte tråkigt med så lite anmälda! 

I stället ska Miranda idag rida igenom programmen de ska rida i Umeå nästa helg, LA P:1 och L A:4. Hon debuterar dessa klasser då med Pumba. Jag ska även "dömma" henne idag, så det blir en bra träning. 

Det är även Norrlandsmästerskap för ponny då och Mirre och Pumba ska vara med, för första gången! :) Det blir alltså både debut i två klasser och NM debut. :)

Sune och Xet ska också ridas idag. Bäst att sätta fart...

Ett bra pass i regnet

I dag blev det ett pass på ridbanan, ( i regn och blåst) med kandaret på. 

Efter uppvärmning började jag med galoppen. Varierade sprången och gjorde några arbetspiruetter. Fortfarande är den bättre till höger. Red även några slutor och delar av saxen. Där tänkte jag på att han skulle vara kvar på bakbenen och uppe med nacken. Gick riktigt bra! 

Avslutade med travarbete, där jag även där började med att variera stegen, samlad trav-passage trav- mellantrav O.s.v. Efter ett tag blev han jättefin! Uppe med framdelen och stora luftiga steg. Tänk när vi får till det på tävling....
Jag kunde rida öppnor, slutor och han var kvar i samma trav. Travade sen av i en låg form innan jag slutade passet. 

Uteritt och stora sommarhagen

Idag började jag och Mirre med att rida ut en sväng. Det blev en lugn tur med mest skritt, utan några krav. 

Medans vi red hade Marco börjat fixa i ordning stora sommar hagen. När vi var klar med den släppte vi dit hästarna. Härligt, tyckte dem! 
Svettigt pass

Har ridit både Sune och Pumba idag. 

Började med Sune. Hade kandaret på idag och jobbade mest med galoppen. Tänkte mkt på formen, att nacken ska vara uppe. Jobbade även endel med piruetterna. Först på en fyrkant, vände i varje hörn. Sedan helpiruetter. Den högra är bättre än den vänstra. Vi jobbar på med att få ett bättre första steg. 

Pumba fick jag jobba lite med från början idag. Han ville inte riktigt ta stöd på höger tygeln i vänster varv. Jag upplever även att han inte ställer igenom till vänster riktigt. 

Efter ganska mkt galopparbetet där jag ändrar mkt på honom, så blev han till slut bättre. Jag märkte även att man måste rida honom med ganska mkt ytterhjälper, för att vända med honom. Det är så lätt att man bara vill dra i innertygeln, när man i stället måste ha honom på båda tyglarna. 

Han blev i allafall jätte fin på slutet. Red både öppnor och slutor i trav utan problem. Svettigt blev det....
Fin i halsen

Xet var så fin man kan vara i halsen. Skönt att det inte var ngt. Hoppas i stället att han går framåt med senaste loppet i kroppen. I morgon ska Marco köra honom igen och då hoppas vi att han är lika taggad som han brukar! :)

Pumba och Sune har fått nya skor också idag. Så här ser de nya flyghuvorna ut, som vi köpt på Hööks. Sitter riktigt bra faktiskt! Hals undersökning

I morgon har vi tid på kliniken, för en hals undersökning på Xet. 

Eftersom han hostade till ngn gång efter sista starten, så vill vi kolla för säkerhets skull att det inte är ngn halsinfektion. 

Martin (kusken) tyckte även att han inte var riktigt lika bra som Gångerna före. Han gjorde absolut inget dåligt lopp, men han har varit bättre. Kan även vara så att han tappat lite form, efter att han behandlats. Förhoppningsvis går han framåt nu med senaste loppet i kroppen och så får vi se om det visar ngt i morgon. 

Dessutom har han fått ngn sorts hudinfektion på vänster framben. Är små "krustor" på benet och kotan. Jag har nu rakat bort håret där och tvättar med klorhexidin schampo. Smörjer sedan med mjukgörande. Tycker att det är ngt bättre redan. 

Uteritt- med lite dressyrjobb

I kväll red vi ut en sväng med pållarna, jag och Mirre. 

Sune kändes pigg och glad. Jobbade lite dressyr efter vägen. Växlade formen,  hög-låg. Tempoväxlingar i galoppen, fram- tillbaka ( piruettgalopp). Jätte bra att jobba med detta ute, när de har naturligt med framåt bjudning. :) Red även lite skänkelvikningar tvärs över vägen ( i galopp) , med byten. 
Ett bra pass! 
Rosor, choklad, middag och elitloppet

Ja, så firades min morsdag. Kan inte bli bättre!

Elitloppet vanns ganska odramatiskt av Timoko. Jag hoppades på Nahar, men han gick inte vidare från försöken.

Hästarna vilar idag och fick gå i lilla sommar hagen hela dagen. Ganska skönt för dem med regnet, slipper alla kusar. I morgon rider jag och Mirre ut!
Hästen behöver mkt vatten

Nu när det varit så varmt i flera dagar är det viktigt att hästarna har tillgång till mkt vatten . 

* Vatten är det fodermedel som hästen konsumerar mest av. Hästens underhållsbehov av vatten är ca 5 l per 100 kg kroppsvikt och det beror på hur stora vätskeförluster genom träck, urin och svett hästen har.  (Hastmagazinet.com)

Läs mer här:
http://www.hastmagazinet.com/newsItem.aspx?id=76127

Sune idag

Lika varmt idag också, ca 27 grader! Redan tidigt i morse var det varmt.

Hästarna fick gå en stund i beteshagen, innan jag och Mirre red. Idag red jag Sune rund och låg i formen. Fick säga åt honom några gånger att ta i lite mer med vänster bak och då blev han mkt bättre. Red ingen samling idag, utan mer framåt i stället. 

Därefter gjorde vi oss klar och for till Härnösand, fotboll för Mirre! :) 

28 grader

Helt otroligt vilket väder och vilken värme det varit idag, 28 grader varmt!!!

Uppe i Kramfors var det dock lite svalare, men väl hemma visade bilen på 28 grader. Vi släppte hästarna i lilla gräshagen ca en timme innan vi tog in dem. Det var fruktansvärt kusigt!

Alla hästarna fick ett ryck och sprang som tokar. Xet som gått ett lopp några timmar tidigare, sprang med svansen rakt upp. :)
Näst sista pengen

Xet gjorde ett bra lopp igen, trots att han inte är på topp. Tiden blev 15,7 ( rekordet 15,2). Det gick riktigt snabbt sista varvet och han lyckades ta näst sista pengen. 

Nu blir det dressyr ridning igen, eftersom han tappat lite smidighet. Dessutom ska vi kolla halsen också. Han hostade till lite idag, så vi vill i allafall utesluta att det inte är ngn infektion. On the road again

Nu är vi på väg till Dannero och start med Xet, spännande blir det! 

Sune får vila idag, kan han behöva! 
Hörs hej!

Det gick åt h-vete!

Ja, det kan man lugnt säga om dagens start, lite drygt 57%!!!!!

Idag var planen att spänna bågen ordentligt. Ha han väl framme för skänkeln och att han skulle behålla bärigheten i den stora traven. Göra centrerade piruetter där jag ville att han skulle sätta sig och vända redan på första steget. Det gick jätte bra på framridningen, han var superfin där...

Inne på banan spände han till ngt och stod emot lite. Jag försökte rida på honom och travdelen var väl helt O.K, även skritten. 

När jag kom till första piruetten sätter han sig bra, lite för bra. Han orkade inte riktigt och det blev ett omslag.....som jag, min knöl, inte rättar. Vilket resulterar i betyg 0 (!) på bytet efteråt!!!! Sen gör jag samma dundertabbe en gång till... en till 0:a efter andra missade piruetten!!! 

Såååå, summa sumarum, med tanke på två missade piruetter, där det är kofficient och två dundermissar av mig med två 0:or som följd... ja då är jag faktiskt nöjd med resultatet. Jag har hellre 57% och rejäla missar i protokollet, än inga missar och 62%.

Jag var fullt medveten innan dagens start att det kunde bli många missar, när man trappar upp ett snäpp. Jag tyckte att denna tävling var bra att testa på. Nu vet jag mer hur jag ska rida i Umeå när vi ska dit och tävla och det är jag glad för! :)Dressyrprogram-tips

Kolla in den här nya sidan, för att lära sig dressyr program.
www.dressyrprogram.se
Ny inköpt

I söndags när vi var i Ånge, var Butik Quse där. Jag köpte ett par nya vita hanskar och en hand trimmer till hästarna. Perfekt för huvudet och andra mindre klippningar! Ska testa den på Xet sen. 

Lite segt och trasig tygel

Idag när jag skulle rida Sune, gick jag med honom först. Det var väldigt kusigt och han stannade och kliade sig. Jag var lite oaktsam och vips, så hade han klivit av stångtygeln! Gahhh! Jag som ska tävla i morgon...får försöka fixa en ny på ngt vis. 


Själva ridpasset gick väl så där. Han kändes lite seg. I och för sig inte så konstigt när han vilat i två dagar... Dessutom fick jag ta Mirres sporrar, som inte satt nå bra, för mina ligger i Marcos bil! De åkte ner hela tiden, så det var lite svårt att komma åt honom.

Piruetterna var bättre idag. Jag tog ett hoppspö på högerbogen i vänsterpiruetten och då fick jag med honom bättre redan i första steget. 

I traven var han som sagt lite seg tycker jag, men blev ändå bättre mot slutet. Jag tror och hoppas att han är bättre i morgon, så jag tror att jag ska spänna bågen ytterligare i morgon, försöka i allafall. :)

Pumba var lite styv och stel från början, men efter ganska mkt galopparbete blev han mkt bättre! :)
Tävling i morgon

I morgon kväll åker jag och Mirre till Sundsvall, där jag ska starta en Msv A. Bra med kvällstävlingar ibland tycker jag.

Jag har inte riktigt planen klar för mig, hur jag ska rida i morgon. Har inte bestämt mig ännu. Antingen ska jag rida mer på " säkerhet" ( som jag gjorde i Söderhamn), inte ställa så stora krav på Sune... eller så tänker jag försöka sätta mer tryck i honom och få mer luft i ffa traven. Försöka hitta traven vi har på träning. Om jag gör det sist nämnda, så kan det bli fler missar, men å andra sidan så är det en bra tävling att testa på. Jag får se hur han känns idag helt enkelt...

Startlistorna just nu...Vilken dag

Idag har det verkligen varit en fantastiskt fin dag. Ca 25 grader varmt! 

Jag och Mirre har tillbringat dagen som funktionär på Ånges hopptävlingar, för stor häst. Jag var på banan och Mirre stod vid insläppet. Det var helt O. K faktiskt, att stå på banan. Man såg ju väldigt bra! :) Solbränd har jag blivit också. 


I morse när Pumba gått ut, såg vi att han haft en "rumskompis" i natt...
Hopptävlingar

Nej, jag ska inte vara med! :) Jag och Mirre ska vara funktionärer på Ånges tävlingar idag. Det är stor häst idag. Kan bli riktigt spännande och roligt faktiskt. Är ju inte varje dag vi är på hoppning. 

Hästarna vilar idag. Ha en bra söndag!

Sune idag

Jobbade med piruetterna idag, vänster är svårare. Avslutade med travarbetet och där var Sune riktigt fin!


Så läcker

I morse kl 07.00, for vi ner till Bergsåker för ett jobb med Xet. 8.30 var han selad och klar. 

Redan i värmningen såg vi att han var super fin! När han sen gick jobbet, ja då var han bara så jäkla läcker! Han har aldrig sett så fin ut, när vi har haft honom och då har han ju inte heller varit dålig. 

Det ska bli så spännande på torsdag. Då startar vi på Dannero. :)

 

När vi sen kom hem, då var det mockat, diskat och fanns nybakade muffins! Behöver jag säga att vi har världens bästa dotter!


Vilar sig i form

Sune är en sån häst som oftast bara blir finare om han får vila ngn/ några dagar efter en tids träning/tävling. Det är ju även därför jag aldrig planerar in ngn längre tids vila, utan där känner/ lyssnar jag på Sune och ger han ngn/ några  dagar lite här och där. Vi känner varandra så väl nu.

Han har nu vilat måndag, tisdag efter helgens tävlingar, så idag red jag ett pass igen. Planen var att jobba med piruetterna och skritten, eftersom det var ngt vi inte riktigt fick till på tävlingen. Skritten tränar jag överlag alldeles för lite. 

Jag började direkt i uppvärmningen med att han skulle vara riktigt framme för skänkeln, redan när jag skrittade. När jag sedan skulle rida mera samlad skritt, tappade han energin. Jag fick då picka till med sporren och då gick han framåt igen....några steg för att sedan vara tillbaka i samma lunk igen. Fick säga till han några gånger, att han måste fortsätta skritta hela tiden. Tillslut blev det bättre. 

Lite samma sak var det i piruetterna. Även här fick jag säga till honom ordentligt, att fortsätta galoppera, fast att jag samlar. Det blev också mkt bättre. Allt handlar ju om att han inte är riktigt framme för skänkeln helt enkelt. Det var därför inte piruetterna blev så bra på tävlingen.

När jag sedan avslutade med trav i tävlingsform, var han super fin! Han bara flög fram i öppnor och slutor i en stor härlig trav. Jag försökte att tänka mkt framåt och små halvhalter, så att han blir kvar på bakbenen. Tänker jag för mkt samling, så tappar jag bjudningen och energin. Då finns ju inget kvar att stämma av. Enkelt, eller hur!? ;)

Nu får han faktiskt vila torsdag, fredag igen, sen rider jag i helgen och filar lite till på skritten och piruetterna. Nästa onsdag ska vi ju tävla igen, en Msv A. Då tror jag att jag ska köra en annan taktik än på förra tävlingen, men det tar vi en annan dag. :)

Finaste Pumba

Som vanligt på min lediga dag, rider jag Pumba. Mirre red ett bra pass på honom igår och det märktes idag. 

Han var mjuk och fin redan från början. Förra gången fick jag jobba endel med att få upp honom på höger tygel och ställningen i vänster varv, men idag var han mycket bättre! 

Jag red öppnor,  förvänd sluta, vanliga slutor i både trav och galopp. Han kändes riktigt fin helt enkelt. Mycket jämnare stöd och mjuk i handen. Dessutom var han känslig för skänkeln.  :) 
Miranda har verkligen kommit ett snäpp vidare med honom och är helt klart på rätt väg! 
Nu är det bara att köra

Nu är vi på väg hem. Återbesöket med Xet gick bra! Nu är det bara att sätta igång lite lugnt igen. 
Sune v 20

Den här veckan får Sune "bara" vara häst ute i hagen några dagar. Han vilar åtminstone måndag och tisdag. 

Efter det fortsätter vi att träna på inför SFRK:s kvälls tävlingar den 21/5, där jag rider en Msv A. 

Sune njuter utan täckeEn tur med Xet

I dag tog vi en kort, lugn sväng med Xet, för vagnen. Har inte kört honom efter den senaste starten och efter behandlingen. 

Marco tyckte han kändes jätte fin! :) I morgon ska vi på återbesök, men blir förvånad om han inte går igenom. Han ser väldigt fräsch och fin ut nu. 
Några bilder från helgen

Här är ngn bild som Miranda tagit. Hon har både filmat och knäppt kort, samtidigt!Intermediere I idag

I dag startade jag först i Intermedieren. Det är endast andra gången jag rider detta program. 

Sune kändes lite seg på framridningen, men jag hade ändå en O.K känsla. Programmet flöt på ganska bra, men travökningarna blev lite matt. I galoppen blir han lite låg i slutorna och i piruetterna tappade vi energin. Vi fick ändå 63,99% och det är ngt bättre än debuten! :) En domare hade mig på 65%, synd inte de andra hade det. 

Jag är jätte nöjd med helgen, var ju våran årsdebut. Lite drygt 64% i PSG och nästan 64% i Int. Det får jag vara nöjd med, dessutom var ju båda Nationella klasser. I går var vi precis utanför placering och i dag andra utanför. 

Det som är så bra är att det finns massor att förbättra och det är långt i från det han visar på träning, men vi är på rätt väg! :) Är även nöjd med min egen ridning i helgen och jag känner att jag kunde hålla min plan. 

Sune var jätte glad att komma hem och få gå ut i hagen. Jag hann knappt släppa lös honom, innan han drog gärnet. :)

Nöjd med årsdebuten

Precis utanför placering blev vi, på drygt 64%. Lite surt att i te ta en placering, men jag är jätte nöjd ändå. Framför allt är jag nöjd med känslan. 

Vi hade lite småmissar, bl a i serien i vart tredje och vänsterpiruetten kan vi göra bättre. Det blev även lite små kommunikationsmissar, men som sagt...en bra årsdebut! :)
En bra natt

Sune har tagit natten bra. Han har legat, ätit och druckit. 

Vi har nu gått en promenad med honom och mockat. Sitter just nu och tittar på tävlingarna.
På plats

Nu har vi landat i sängen, på plats i Söderhamn. Vi var framme strax före 19.30. Resan gick bra, men hade gått snabbare om inte vägen varit avstängd mellan Gnarp och Hudiksvall! Fick åka en om väg , som säkert tog 40 minuter X-tra. 

När vi installerat Sune i det jättefina gäststallet och hittat vårat rum, red jag Sune i ridhuset. Tävlingarna har blivit tvungna att flytta in i morgon pga allt regn, så det var bra att få rida lite där inne. Sune var lite kantig från början, men blev bättre. Han är säkert ännu bättre i morgon. :)

I morgon får jag och Mirre sovmorgon. Klubben fodrar både morgon och kväll, vilken service va?! Nu ska jag ladda inför morgon dagen, god natt!

Stallet, Sunes box

Vårat rum


SuneNytt om Xet

Idag fick Xet gå ut i stora hagen tillsammans med de andra hästarna. Han har nu stått en dryg vecka i sjukhage. 

I morse när han gick ut var han väldigt lugn, men nu i kväll har han och Pumba sprungit som tokar! Sune och Majsan var med lite grand. ;)

Han ser väldigt fräsch och fin ut! Packning

I kväll har jag och Mirre gått en promenad med hästarna. Efter det hjälpte Mirre mig att börja packa allt inför helgen. Det är mkt som ska packas och endel att planera i förväg. Vi har vägt upp hö, packat skåpet, annat foder, täcken, skydd m.m m.m Sen är det allt som vi själva ska ha med oss också! 

Nå ja, roligt ska det bli! Program träning- Sune och bra pass med Pumba

Idag har jag ridit igenom båda programmen jag ska rida i helgen, PSG och Int. 

PSGn red jag bara en gång, kändes helt OK. Intermedieren fick jag ta om galoppdelen en gång. Var inte riktigt nöjd med vänster piruetten och saxen första gången, men sen gick det bättre. 

Hade en bra känsla idag och känner mig taggad inför helgen. Har en plan för hur jag ska rida på tävlingen och hoppas kunna följa den! ;)

När man inte har en lång bana, får man improvisera med koner på ängen! ;)


Red ett bra pass på Pumba också. Fick jobba endel med att få upp honom på höger tygel i vänster varv och ärligt ställa igenom vänster sidan. Växlade mkt mellan öppna-förvänd öppna-öppna i alla gångarter. 

Pumba var jätte duktig idag och mycket  känsligare för skänkeln! :)


Inför helgen

Till helgen gör jag alltså min första tävling för säsongen. Sune har ju redan varit ute, med Miranda. 

Det blir ett meeting i Söderhamn, för oss en ny tävlingsplats. Ska bli roligt! Det blir bara jag och Mirre som åker, eftersom Marco måste ta hästarna hemma. 

Sitter just nu och skriver på en packlista. Är ju en hel del grejor man behöver ha med, när man åker en helg. ;) Sen idag ska jag även rida igenom båda programmen. 
Veckans planering-Sune

Har försökt att göra en planering för kommande vecka, eftersom vi ska tävla till helgen. 

Månd. Vila
Tisd. Dressyr/programridning
Onsd. Uteritt
Tors. Vila
Fred. Lättare dressyr ( troligtvis i Söderhamn ). 
Lörd. PSG Nat
Sönd. Intermediere I  Nat

Fin ritt idag igen

I dag debuterade Miranda ännu ett nytt program, LA:4. Trots endel missar fick de lite drygt 60%. Bra jobbat!

Sammanfattningsvis tycker jag att Miranda varit super duktig under dessa dagar. Började med en andra placering med Pumba i torsdags. Därefter en vinst i LBn med Sune på lördag. Dessutom 60% i båda LA klasserna, som hon aldrig ridit förut. Det är inte dåligt. Man får inte glömma att hon är bara 12 år och dessutom har hon inte ridit Sune många gånger innan den här tävlingen. 

Jag tror att hon har lärt sig massor denna helgen, framför allt att vara lite ödmjuk mot sig själv. ;)

Sune njuter av att vara hemma

Nu är det bara för Sune att ladda om, för till helgen ska jag och Mirre till Söderhamn. Då är det min tur att tävla Sune. Ska bli jätte roligt! I morgon får han dock vila. Ska göra en planering sen för resten av veckan. 

Miranda och Sune-bilder

Här är några bilder från idag...

Foto: Bernth


Lite missar i andra klassen

Det blev lite små missar ( en fel ridning b la) i andra klassen. Det är inte så lätt att rida förvänd galopp på en häst som är känslig för byteshjälpen! Lite drygt 60% blev det och fullt godkänt, första gången de rider programmet. 

Foto: Bernth

Nu är det bara för de att ta nya tag i morgon. 


Vinst i LB

Det blev vinst i LBn idag för Mirre och Sune, på 70%! De är så duktiga! Nu ladda om till La!
Annorlunda

I helgen ska Miranda tävla Sune. Hon rider två klasser på lördag och en på söndag. Det blir lite annorlunda motför hur det brukar vara. Känns ovanligt att inte tävla ngt själv, men det ska bli jätte roligt och spännande. 

Nästa helg är det min tur. Då åker jag och Mirre till Söderhamn med Sune. Där ska jag rida en PSG och en Intermediere. Säsongsdebuten med Sune, det gör Miranda i morgon! :-) Håll tummarna!

Miranda och Pumba - bilder

Här kommer några bilder från gårdagens tävling för Mirre och Pumba.

Foto: Bernth


En 2:a placering

...blev det med Pumba idag. På fina 65,8%! Mirre var inte helt nöjd med känslan (!), men Pumba bjöd bättre än tidigare starter, så nu är vi på rätt väg.


Nu är det bara att ladda om, för Miranda. Till helgen blir det tre starter med Sune.

Program träning

Nu på förmiddagen har Miranda ridit igenom LB:2 med Sune. Det gick jätte bra! 


Nu har vi packat och putsat, så om en lite stund ska vi gå ut och knoppa Pumba, sen åker vi mot Ånge. Håll tummarna för Mirre idag nu! 

Tävling idag

I dag ska Miranda tävla med Pumba, i Ånge. De ska rida en LB:1. Innan vi far ska hon rida Sune och rida igenom LB:2, som hon b.la ska rida/tävla med honom på lördag. Vi ska även putsa grejor och packa skåpet, så det är väl bara att sätta igång! :)
Uppdatering kommer under dagen....

RSS 2.0