Planering Sune

Som alltid när det är tävling på G, vill jag gärna planera upp veckan lite X-tra. Jag och Sune ska starta i Timrå till helgen. En nationell PSG på lördag och en på söndag. Så här tänker jag mig resten av veckan

(Månd. Träning)
Tisd. Vilodag
Onsd. Programdelar, skritta av ute
Torsd. Vilodag
Fred. Joggingpass, skritta av ute
Lörd. Tävla nat PSG
Sönd. Tävla nat PSG

Skor och tömkörning - Dante

Idag har Dante fått skor på fötterna ( läs: hovarna) för första gången i sitt liv. Sune har också blivit skodd, dock inte för första gången...;-)

Dante var jätte duktig och stod snällt stilla hela tiden. Jag höll i honom i grimma och grimskaft, dessutom fick han stå och mumsa hö. 

Har även tömkört honom idag, eftersom Mirre är ganska ofärdig. Jag hjälpte henne ut så hon kunde sitta och titta på. Dante var lite loj idag, då han redan hade motionerat själv i hagen när jag for iväg med Sune i morse. Han jobbade ändå på bra och med lite mera rutin och träning blir det kanon. Han är så jä...a fin denna ponny och det syns att det finns så mkt i honom! 


I morgon blir det vilodag för båda. Har en lång arbetsdag på jobbet och sen föräldramöte på kvällen. 

Träningen idag

Idag har jag tränat för Susanne Rudholm. Något jag inte gjort på många, många år. Sussie är ju bl.a. GP domare i dressyr, så det är toppen för mig att kunna träna för henne. 

Det märktes att jag inte haft tränarögon på mig, på ett tag. Jag har fuskat lite med de där små detaljerna som gör så mkt. Sune gjorde ett bra jobb idag och nu vet jag vad jag måste jobbare vidare med till nästa gång. Fick även bra tips och hjälp hur jag ska jobba med piruetterna och Sune vände några jätte fina språng idag. Är jätte nöjd med träningen och Sune idag. 
Dagens planer

Ny vecka, nya tag! Nu på morgonen ska jag åka till stan och träna med Sune. Ska bli roligt och spännande! Mer om det när jag kommer hem. 

Dante och Sune ska skos, första gången för Dante. Dessutom ska jag tömköra Dante. 

Mirre är hemma idag och vilar, förhoppningsvis blir hon bättre och bättre, men lär nog kunna vara stel idag. 

Ha en bra måndag! 

Besök på akuten

Dagen blev inte riktigt som vi tänkt oss...

Jag och Mirre gav oss ut på en promenad med Dante och Sune. Mirre red, jag gick. Vi hann bara en bit bort, så står det en ko alldeles intill vägen. Båda hästarna stannar till. Precis när Dante tänker gå förbi, rör kon på sig! Dante blir livrädd och vänder på en femöring och Mirre åker i backen. Hon landar på högersidan ( höft och armbåge). 

Det blev en eftermiddag på akuten med röntgen som visade att inget var trasigt, men en rejäl blödning och tre stygn i armen. En rejält blåslagen Mirre, som ändå klarade sig förhållande vis bra. 

Dante klarade sig också bra. Han sprang hem och in i stallet. Stackarn, han har nog aldrig sett kor och blev livrädd. Förhoppningsvis är Mirre bättre om några dagar, så hon kan rida snart igen. Nästa gång vi går ut kommer vi att leda Dante förbi korna. 

Ridning och lastning

Idag fick Sune gå ett kortare men ganska intensivt styrkepass, men jag fick börja med att ta av honom ena bakskon som satt löst. Hovarna ser hemsk ut nu, eftersom det gått så lång tid mellan skoningarna. På måndag kommer hovslagaren, men jag ska träna innan, så jag hoppas skorna sitter! Ska försöka slå fast bakskon i morgon. 

I allafall fokuserade jag på galoppen idag. Piruettgalopp och arbetspiruetter där han behåller galoppkvaliten. Det är svårt det här och jag hoppas jag kan få lite hjälp på måndag. 

Sune fin i grönt! 

Mirre har även ridit på Dante idag. Första " riktiga" ridpasset. Det blir lite vingligt ibland, men oj vad det finns mkt att utveckla i denna ponny!  Mirre lotsar honom jätte bra! Han har lite svårare för att fatta höger galopp, han vill även skjuta ut högerbogen, så det hänger antagligen ihop. Det är bara att träna på, han lär sig fort. 

Efter ridningen var det dax för lasträning. Jag var inställd på att det skulle ta ett tag.... Efter ca 20 minuter var han inne helt. Då backade vi ut honom och lastade in igen, på några minuter. Då stängde vi och for en kort sväng och sedan lastade vi av. 

Han var så duktig och allt var väldigt lugnt och harmoniskt. Det var bara jag och Mirre och jag stod bara på sidan, så att han inte gick på sidan av rampen. Vi hade repgrimman och morötter, inga linor. I morgon provar vi igen. Tror det är bra att göra det intensivt från början, så att det befästs. 

Ihopsläppt

Igår eftermiddag tog vi och släppte ihop Dante med de andra två. Det blev helt odramatiskt, förutom att Dante var överlycklig att få gå i en större hage och med de andra. 

Sune ville gärna hålla sig emellan Dante och Majsan från början, men tillslut fick de hälsa på varandra. 


I morse när de gick ut var allt lugnt. Sune går gärna efter Dante och kollar vad han gör. :)

Ny mätning

Vi har sån tur att det blir en till mätning på Bergsåker, den 14/9! Då kommer Mirre att kunna göra ngn start senare i höst ändå. 

Idag blir det lasträning, även i morgon. Dessutom blir det ridning för båda grabbarna idag ( jag rider Sune). 
Vi hörs senare under dagen! 

Mål och utbildningsplan för en 4-åring ( Dante )

Det är ganska bra tycker jag, att ha en utbildningsplan att gå efter när man har unga hästar. Då vet man att de ligger i " rätt fas", för sin ålder. Sen kan de ju förstås alltid hända oförutsedda saker som gör att man inte kan följa planen. Dessutom måste man alltid ta hänsyn till  hästen. Vilken fysik den har, exteriör, hur den växer osv .

Så här kan planen se ut för en 4-åring (Dante):

Mål för 4-åringen, höst

Fortsatt arbete med rakriktning

Utbildningsperiod
• 4-5 mån utbildningsperiod med arbete ca 4-5 dagar/v, vila hage
• 1-2 återhämtningsperioder

Allmänt
• Longering och/eller tömkörning som komplement till ridning
• Konditions- och styrketräning utomhus

Grundutbildning
• Skritt med bibehållen takt och framåtbjudning med lätt kontakt
• Träna halter från skritt
• Fortsatt arbete sidvärtsrörelser i skritt och trav
• Arbete i trav på böjda spår för förbättrad liksidighet
• Fortsatt lösgörande/rakriktande arbete med hjälp av ridbanans korrekta vägar
• Ryggning från marken
• Variation av steglängd för utveckling av elasticitet i trav
• Ökad reglerbarhet i galopp med bibehållen rytm
• Påbörja förvänd galopp

Hoppning

• Hoppa okomplicerat på alla normalt förekommande hindertyper
• Repetition av löshoppning 

Tävling
• Lokal start i LC - dressyr

Vila
• VILA (4-8 v)
Promenad med grabbarna

När jag kom hem från jobbet idag, gick jag direkt ut i stallet och mockade och tog in alla hästarna. Det spöregnade och det är en klass 1 varning utfärdad ( ska tydligen komma massor med regn) !?

Regnet slutade? och jag och Mirre gick en promenad med grabbarna. 


Nu har det börjat regna igen, så vi får väl se hur mkt det kommer....

I morgon tänker vi nog släppa i lag Dante med de andra, spännande! 


Lasträning

Att last en ovan 4-åring, under tidsbrist är inte det optimala. 

Idag var det meningen att Dante skulle åka och mätas, men när vi inte hade tid på oss med själva lastningen och dessutom hade en tid att passa... ja, då blir det inte bra! Dante kände så klart av våran stress och vi fick tillslut inse att vi inte skulle hinna. 

Det gör inte så mkt, vi får försöka få en tid för mätning senare i år eller i början av nästa år. Anledningen till att vi ville mäta honom nu, är att Mirre tänkte starta honom i en LC senare i höst. Nu kan hon ändå starta på hemma klubbens tävlingar, som är KM. 

Nu ska vi lastträna honom, när vi har gott om tid, så ska det nog ordna sig. 

Sune och Dante

Dante var först ut idag. Tömkörning var det som stod på schemat. Vad jag har förstått, är han tömkörd förut och det märktes också. 

Han skötte sig utmärkt och jag kunde jobba honom i alla gångarter. En gång drog han iväg då jag daskade till med tömmen lite för hårt. :) Det är så roligt att se honom arbeta, från backen. Bit vis glimtade han till med takt, schvung och spänst i traven! Där finns massor att utveckla! 

Jag kommer nog att fortsätta tömköra honom, då det är ett bra sätt att stärka honom utan någon ryttare på ryggen. 

Jag hittade en fästing på honom idag. Tror att jag fick bort hela,men vi får ha lite X-tra uppsikt på honom. Vet inte om han fått den här eller om den kommer från Hammarö.

Sune kändes ännu bättre idag. Jobbade lite med piruetterna och det gick ganska bra. Jag vill så klart att de ska bli ännu bättre. Kände lite på traven och skolorna på slutet. Det kändes helt O.K. Nu är det bara att fortsätta träna på. Idag har jag även bokat in en träning i S- vall, nästa vecka. Ska bli så roligt! 
Igång igen

Idag har jag äntligen startat upp Sune igen efter hans vilovecka. 

Som jag säkert sagt ( skrivit) tidigare, planerar jag sällan in viloperioder på Sune. Jag tycker att det istället är viktigt att känna av och lyssna på hästen när den kan behöva ta det lite lugnare. Dessutom vet man aldrig om/ när det blir oförutsedda vilodagar/ perioder. 

Hur som helst, efter tävlingarna i Ö-vik, kände jag att det var dax för Sune att hämta igen sig lite. Så han har nu vilat en vecka, bara varit häst och gått i hagen. Idag joggade jag igång honom igen. Han känns som vanligt mjuk, pigg och fin. Från början var han lite väl lätt i kontakten, men allt eftersom han kom igång, tog han mera stöd längre fram. Vi började lite lugnt i rund låg form idag och i morgon trappar vi upp lite mer. 


När vi gjort klart i stallet passade vi på att träna spola benen på Dante. Han tycker det är lite läskigt, men var jätte duktig idag och vi kunde spola alla fyra benen. :-) På onsdag ska han förresten mätas för första gången, spännande! I morgon får jag äran att tömköra Dante, blir kul att se hur han jobbar. 

Hurtig idag

Ja, idag har jag minsann varit hurtig! Jag och Marco följde med Mirre på promenad, när hon skrittade ut med Dante och han går inte och "såsar" på direkt. ;-)

När stallet var klart, tog vi och tränade lite. Vi har nämligen en träningsmaskin i sadelkammaren!? Ja, den står bra där och dessutom är den bra att hänga täcken på. Nu är förstås tanken att vi ska fortsätta träna några dagar i veckan. 

Som av slutning klippte vi gräsmattan. Nu ska jag se 100 metersfinalen! 
Trevlig söndag! 
Promenad igårIgår kväll gick vi en promenad med Dante. Han skötte sig exemplariskt! Skrittade på med god energi och verkar inte bry sig om mkt runt i kring. :)

Idag, nu på morgonen ska Mirre rida honom. Vi longerar lite först, för säkerhets skull.  
Hörs senare! 

Nya ponnyn hemma

Nu är nya ponnyn hemma, Dante. Vi hämtade honom på Bergsåkerstravbana idag, dit han kom med lastbil. 


Han var lite tveksam när vi skulle lasta honom, men när han kom på stod han som ett ljus hela vägen hem. 

Väl hemma fick han gå ut i sin hage, bredvid de andra. Han har hälsat på Sune, ätit och druckit. Det verkar vara en cool kille. 
Nu i kväll tog vi in honom i stallet och Mirre har borstat honom. 


I morgon tänkte vi gå en promenad med honom, så han får börja att se sig omkring och vi ( Mirre) lär känna honom.

Totilas slutar tävla!

Efter en inte allt för bra start i EM och sedan en konstaterad skada, är det nu klart att Totilas slutar att tävla! 

Se klippet om den fantastiskas hästen här:
https://youtu.be/vZaS1rK3h5Y

Nu är han på väg
Idag vid lunchtid lastades Dante från Örebro och påbörjade sin resa norrut. I natt övernattar de i Bro och i morgon anländer de på Bergsåker ngn gång mitt på dagen. Vi åker ner och hämtar honom där. 

Jag tycker detta ska bli lika roligt som Mirre tycker. Det är så roligt att arbeta med unghästar! 

Hipp, hipp hurra

.... idag är det Mirres födelsedag! 14 år fyller världens bästa dotter! <3


Sune tröttIgår var Sune trött. Antagligen efter helgens tävlingar, men även av värmen. Nu får han vila en vecka och återhämta sig, sedan tränar vi på inför start i Timrå. Där rider jag en PSG om dagen. Det blir lämpligt för honom. Det blev för tufft att starta två klasser om dagen i två dagar. Även om det är lättare klasser, så är han ju inte så ung längre. Det var första gången på flera år som vi gjorde det nu, men nu vet vi att det blir lite väl tufft. Vi måste ju ta hand om "lillprinsen"! :)

Dancing Gold Card

....även kallad Dante, dansade idag igenom besiktningen! 

Dante är en 4-årig valack E: Speyksbosch Dancer U: Irländare

Han är inte riden så mkt, men verkar ha otroligt lätt för sig. Han har tre taktmässiga, utvecklingsbara gångarter. Det ska bli så roligt att jobba med en unghäst igen. Jag kommer att hjälpa Miranda med utbildningen. Detta är en ponny vi tror på! 

Nu hoppas vi att han får plats på lastbilen på onsdag, i så fall är han hos oss på torsdag. 

Fantastisk helg!

Vi har haft en fantastisk helg med strålande väder, mycket skratt och trevligt sällskap! 

Rent resultat mässigt har det väl inte varit den nästa helgen, men en 5:e plats i första junior/ Young rider  NMet är inte fy skam! 

Dagens första klass gick helt O.K, men tyvärr blev det en miss i den förvända galoppen och där är det kofficient, så då tappar man många poäng. Nästan 63% blev det ändå. 

Sista klassen var en Msv B och även en partävling. Mirre red ett jätte bra travprogram, tyvärr blev det mycket missar i galoppen, så procenten blev inte så bra. Ändå lyckades hon och Johanna Bergqvist komma två i partävlingen. Jätte roligt! Johanna vann även NMet för junior/ Young rider, stort grattis! 

Nu får Sune vila lite, innan jag tränar inför start i Timrå i början av september. Bilder från helgen kommer. Hög lägsta nivå.

Tyvärr var Sune spänd för blommorna i andra klassen också, men ändå fick de drygt 62%! 

Efter tävlingarnas slut idag hade de flyttat på blommorna och Mirre red lite på tävlingsbanorna. Då var Sune som vanligt igen! :)

Det är dessa blommor som varit så farliga, men här är de flyttad.

Sune skrittar avspänt på banan


Mirre och Lina kom i allafall två i dagens par klass! 


Nu laddar vi om inför morgondagen då NM ska avgöras, samt en partävling i Msv B. Då rider hon med Johanna Bergqvist. I kväll ska vi på ryttarmiddag på klubben.  


Snabb uppdatering

Sune blev jätte spänd för några stora fina blommor, i första klassen... tyvärr en NM klass. Trots detta fick de drygt 61%! Det var Mirre nöjd med.

Nu är det snart dax för nästa klass, även en partävlings klass. 

Tävlingsdax idag

Idag är det första tävlingsdagen på NM:et för Mirre. Hon rider även en par tävling med Lina Wickberg. 

Resan upp igår gick bra. Vi var framme vid 17-tiden och installerade då Sune. Efter lite mat i magen och trevlig gemenskap med fam Bergkvist, red Mirre ett lättare pass på framridningen. 

Senare på kvällen blev det en promenad på tävlingsbanan. Sune var lite spänd för alla fina blommor från början, men slappnade av efter ett tag. 


Återkommer senare under dagen! 


Härlig dag och glada nyheter!

Idag har det varit riktigt fint väder, härligt! 

Sune har vilat och bara gått i hagen. Han är så go... när jag var ut i hagen kom han springandes fram till mig och nosade mig i ansiktet! <3


Jag och Mirre har packat och gjort klart allt inför i morgon då vi åker till Ö-vik, på tävling. Vi har även fått hjälp att mocka ur vinterhagen idag. Det var välbehövligt och blev jätte bra! 

Och.... Vi har fått klart att vi får köpa ponnyn! :) Den ska självklart besiktas först, men tror inte det ska vara några problem. Så fort den är klar ska vi presentera honom! 

Jag har även blivit uppvaktad idag, fyller år. Fick jätte fina presenter av Marco och Mirre. <3 Vi firade även igår, med att äta kräftor. 

Maskoten följer med i helgen :)Ny maskot

Jag har fått en ny maskot till Sune, ( i födelsedagspresent), självklart följer den med i helgen! 


Mirre red igenom alla programmen idag, fortfarande i en lägre form. Endast några små missar, men överlag ser allt enkelt ut. Blir spännande i helgen! Det är första gången hon rider NM och hon är ju bara 14 år ( den 19/8). Konkurrensen är ganska tuff då juniorer och Young riders är ihopslagen, men chans på medalj har de! 
Promenad

Idag gick jag och Marco en promenad med hästarna. Majsan var nöjd att hon också fick följa med. :)

Arkivbild på Majsan

Nu har startlistorna kommit för helgen. De går att följa via Equipe, för de som vill. 

Snart får vi besked om ponnyn också... spännande, håll tummarna! Måndag

En vecka kvar på semestern, härligt!

Idag har Mirre ridit ett joggingpass på Sune igen, med lite programdelar. Han jobbas bara i lång och låg form nu fram till tävlingen, som är i helgen. Allt satt jätte bra! :)


I morgon blir det en skrittpromenad och på onsdag rider Mirre igenom programmen. På torsdag får Sune vila och på fredag bär det av till Ö-vik. 

Linnea träning idag

Idag har vi haft träning för Linnea i Ånge. Mirre var med på Sune.

De jobbade endel med programdelar ur de hon ska rida nästa helg och det såg riktigt bra ut! Linnea är super noga med allt, precis vad Mirre behöver och vill ha. 
De finaste <3

Se mer bilder på: www.mirandapadellaro.blogg.se

Planering Sune, kommande vecka

Så här ser planeringen ut för Sune fram till tävlingen i Ö-vik:

Fredag: joggingpass
Lörd: Mirre tränar för Linnea
Sönd.: Sune vilar

Månd.: Joggingpass med programdelar
Tisd: promenad ute
Onsd: joggingpass med programdelar
Tors: vila
Fred: joggingpass på tävlingsbanan
Lörd: Mirre tävlar LA:4 NM, Msv C:1
Sönd.: Mirre tävlar Msv C:1NM, MsvB:2,

Mirre och Sune på dagens joggingpass
På gång med Sune

Eftersom Sune vilat några dagar, får han ngn dag med longering och jogg. På lördag ska Mirre träna för Linnea i Ånge. Det blir bra inför kommande tävling, som är Norrlandsmästerskapen i Ö- vik nästa helg. 

Nästa vecka blir det alltså mest Mirre som kommer att rida Sune. De kommer att fokusera mest på program. Ska göra ett schema sedan. 

Bild från senaste tävlingen i HudikVi väntar

...och väntar, på besked OM vi får köpa den ponny vi bestämde oss för. Sen ska den förstås besiktas också, men jag tror inte det ska vara ngt problem...

Det är bara att vänta och se! 

Hemma

Vi kom hem för några timmar sedan. Resan har gått väldigt bra och vi hittade ju en ponny som vi fastnade för också. Mycket återstår ju, den ska besiktas förstås. Går det som vi vill och tror, kommer Mirre ha en jätte fin, utvecklingsbar ponny hemma inom en snar framtid. 

Våra hästar här hemma har gått ute på bete sen i måndags, så de var nöjd att få komma in i stallet och vila. I morgon blir det longering av Sune och på fredag ska Mirre rida ett lösgörande pass, inför träningen för Linnea på lördag. 

Provridningar

I måndags begav vi oss iväg söderut för provridning av ponnysar, närmare bestämt till Hammarö. Där stod den första ponnyn vi provred. En jätte trevlig 4-åring, med goda utvecklingsmöjligheter. Den natten sov vi över igen stuga på Hammarö.


Tisdag morgon startade vi tidigt och åkte ner mot Målilla, där vi provred nästa. Också en trevlig ponny, som var 5 år. 

Nästa ponny låg bara lite längre ner. Tyvärr svarade den inte på våra förväntningar, så den blir det inte. 

Efter noggrant övervägande och funderande har vi/ Mirre beslutat sig för en av de två första vi provred. Nu återstår endel praktiskt innan allt är klart....


Här sov vi inatt och idag åker vi hem! 

Bilder-tävling Hudik

Foto: Miranda Padellaro


Tävlingsdag 2

Idag var det min tur att tävla på Sune. Detta var våran andra tävling för året och vi red idag en Nationell PSG.

Red inte fram så länge idag, ca 30 minuter och Sune kändes fin. Ingen super stor och flaschig trav, utan jag tänkte mer på att ha en jämn bjudning. Jag satsade idag på att rida noggrant, jämnt och utan missar. Jag lyckades inte riktigt rida utan missar, men de får jag ta på mig. Jag är super nöjd med Sune. Dessutom känns det som vi är på rätt väg med piruetterna och där finns det mer poäng att hämta. Vi har inte riktigt råd att ha missar, så procenten blev 62,5. Ändå fullt godkänt i en Nationell Georg och vi håller oss kvar på samma nivå. 
Foto: Miranda Padellaro

Sune är fantastisk att ha med sig. Han anpassar sig överallt, men han tyckte det var skönt att få komma ut i hagen. Nu blir det lugnt några dagar, sedan ska Mirre träna vidare mot NM:et i Ö-vik. 
Kommande vecka väntar nya spännande äventyr.....


Tävling dag 1

Idag var det Mirres tur med Sune. De startade en Msv B:2, för första gången. Målet för Mirre var att få minst 62%, tyvärr blev det endel små missar idag, men de satte bytena som tidigare varit svårt. De fick drygt 59%.

Jag förstår att hon är besviken, men tycker ändå att hon ska tänka på att det är endast tredje gången hon rider Msv B och första gången i detta program! Man behöver rutin i dessa program och det är inte så lätt. Nu är det bara att träna vidare, så sitter snart det där kvalet! 


I morgon är det min tur att tävla. Ska bli jätte roligt och jag är riktigt taggad. Nu ska vi snart äta middag. Lite senare ska Sune promeneras och lindas för natten. 

På tävling i Hudik

Jag och Mirre var framme i Hudik i god tid i eftermiddag. När vi installerat Sune och oss själva, gick vi och tittade lite på tävlingarna. 

Här bor vi

Och här bor Sune


När tävlingarna var slut, red vi lite på tävlingsbanan med Sune. Ett joggingpass i rund och låg form. Sune kändes pigg, men ändå avspänd. :)
Efteråt duschade vi av honom värsta smutsen. Under kvällen har vi ätit gott med trevligt sällskap. Nu är det Godnatt, som gäller. 

I morgon tävlar Mirre, håll tummarna! 

RSS 2.0