Mörkt och hårt

Nu börjar en tråkig period ute. Det blir mörkt tidigt och det börjar bli hårt i backen.

Idag när jag slutade kl 16, skyndade jag mig hem och longerade Sune på ridbanan, innan det blev för mörkt ute. (Vi har en lampa och har beställt en till, så snart har vi lyse på ridbanan. ) Mirre som har lov nu, hade mockat! 😊

Tyvärr har det börjat frysa på i marken nu, så det blev skritt och trav bara med Sune. Som tur var sladdade Marco banan för ngn dag sedan, så den är ganska slät åtminstone. 

Jag hatar den här tiden på året. Ska det frysa på nu, kan det lika gärna komma snö. Då blir det både ljusare och man kan rida med ngn ordning. Vi får försöka ändå att hålla igång hästarna. Vi har ju det lilla ridhuset att åka till också. 

Mirre ska träna med Sune för Issa på fredag. Nästa vecka tänkte jag boka in en vetcheck på honom. Kanske behöver han ta det lungt då, passar ju bra nu i såfall. 

Issa träning- Mirre och Elke

Idag har Mirre och Elke tränat för Issa i Matfors. Så himla bra att det ordnas träningar för henne där! 😊

Det var Elkes första träning sedan i somras och efter sin behandling. Elke var så himla fin och positiv och jag tror hon ( de) gjorde sin bästa träning hittills. Issa tycker det är stor skillnad på henne och det känns som vi lagt upp träningen bra med henne.

Nästa steg nu för Elke, är att komma mer på bakbenen. Ngt vi varit inne lite på tidigare också. Idag fick de jobba mkt med att rida fram  och sedan komma tillbaka. Väldigt nyttigt för Elke som tycker detta är lite jobbigt, men som idag jobbade på jätte bra. 

De gjorde även några övergångar skritt-galopp-skritt, där Issa gick bakom för att stötta Elke i skritten. Skritten är just nu det svåraste. Framför allt den på tygeln. Hon går då gärna och trycker emot, i stället för att tänka framåt, men hon gjorde även detta riktigt bra med lite hjälp. I övergången från galopp till skritt, fick de tänka att de skulle vända in som till en piruett ( inte alls ngn riktig utan mera tanken) och då blev övergången mkt lättare och bättre. 

(null)

Så himla fina de är! 💕 Nu vet vi vad och hur vi ska jobba vidare. 

Bomträning!

Idag longerade jag Elke över bommar, i både trav och galopp. Hon rör sig gärna stort i både traven och galoppen, men nu kunde jag använda bommarna till hjälp och få henne att bli kort och kvick i steget i stället. 

Först fick hon trava med längre steg över bommarna. Sedan höjde jag varannan på ena sidan och det var inga problem. Fortsatte lika i galoppen. Här var det från början lite svårt att hålla reda på alla benen, men efter några försök förstod hon vad hon skulle göra. 

Avslutade med att hon skulle trava över bommarna igen, men med korta steg. Det var inte så lätt! Hon tog hellre två bommar i ett steg! Trava stort kan hon, men nu ska vi träna på korta kvicka steg. 😜

Ska höra med Mirre, men jag tycker vi ska lägga in bommar ett par dagar/ vecka nu, under en period.  Just för att stärka henne och så att hon blir lite kvickare i steget och kommer mer in under sig med bakbenen ( utvecklar även gångarterna). Dessutom är det jätte bra styrke träning! 
(null)


Höstrusk

Idag har det regnat mer eller mindre hela dagen. Det har verkligen varit höstrusk och bara 4-5 grader varmt. 

Sune fick gå en promenad idag innan vi tog in alla hästarna vid 17-tiden. Då hade de varit ute sedan före 07.00 i morse. Jag kan säga att de var väldigt nöjda med att få gå in. 😊

Elke gick en promenad igår och vilar idag. Sune vilar i morgon och Mirre rider då Elke. På söndag ska Mirre och Elke träna för Issa i Matfors. Det var ett tag sedan hon såg Elke, så det blir roligt att höra vad hon tycker. 

Nu ska jag och Mirre åka och simma, tredje onsdagen i rad....👍

Nu händer det grejor

Idag har jag ridit Elke och Mirre red Sune. Bra att kunna hjälpas åt med hästarna! 😊

Jag fokuserade mkt på traven idag, då vi har jobbat mkt med galoppen sista tiden. Tog endast galopp i uppvärmning och tog då även lite förvänd. 

I traven jobbade jag med att få henne att sätta in bakbenen ett snäpp till. Detta gjorde jag genom att "dutta" lite med ett spö uppe på korset. Elke tyckte nog det var både lite jobbigt och förvirrande, för hon började svänga bakdelen hit och dit. Jag parerade bara henne lungt och fortsatte. Hon tog jobbet bra och detta ska vi fortsätta med för att utveckla traven mer. 

Ngt som är lite svårare just nu med Elke, är skritten och framförallt när man tar tyglarna lite mer. Idag blev jag less på att hon inte svarade för skänkeln, så jag tog ett spö och var super konsekvent. Hon skulle svara för en lätt skänkelhjälp, annars petade jag till med spöt. Efter ett tag kunde jag släppa spö och hon svarade bra ändå. Tror vi får jobba så ett tag om hon inte lyssnar. Det är ju ingen ide att sitta och banka och hon inte lyssnar. 

Elke går verkligen från klarhet till klarhet nu och är så rolig och ambitiös. Idag kunde jag rida både öppnor och slutor ( även diagonalslutor ). I öppnorna vill hon gärna tvära för mycket, så dem rider jag innanför spåret för att ha koll på både inner och yttersida. 

Sune såg jätte fin ut när Mirre red. Nu börjar Mirre hitta knapparna i piruetterna och en vinters träning kommer göra susen. Då blir de farliga i Msv A ( kanske även ännu högre) 😊

Söndag

Så var helgen snart till ända, men det har varit en bra helg.

Igår var jag och Marco till Sundsvall. Vi började på Bergsåker där Marco körde en travhäst. Han fick bl.a. leda defileringen.
(null)

Efter Marco kört, åkte vi och checkade in på hotellet. Vi gjorde oss klar och gick sedan och åt på Gambriniushallen. En restaurang jag varmt kan rekommendera. Vi hann även med ett besök på Casinot innan vi ganska tidigt gick hem. 😊

Mirre har fixat hästar och katter när vi varit borta, tur vi har henne. Nu har vi ridit båda hästarna. Jag på Sune och Mirre på Elke. Sune känns väldigt fin nu och Elke går bara framåt. Vi har jobbat mkt med att rida innanför spåret och det börjar nu ge resultat. Se mer här

(null)

Så fina hästar vi har! 💕

Klippning och löshoppning

Idag har vi klippt Elke för första gången. Det gick jätte bra, hon var så duktig! Vi halvklippte henne nu, så tar vi resten till våren. 


När vi var klar med det, tog vi och löshoppade hästarna. Sune fick börja. Han förstod inte vad han skulle göra först, utan sprang åt fel håll. 😜Sedan gick det bra och han hoppade jätte fint! Sune vann ju faktiskt hoppningen på kvalitets när han var 4 år. Han fick då 9-10 i betyg, inte illa. Man ser faktiskt att han har ganska bra teknik. 😊

Sedan var det Elkes tur. Hon fattade direkt vad hon skulle göra och hoppade riktigt fint även hon. 


Båda hästarna hade dock lite svårt med avståndsbedömningen, så vi skulle nog haft en bom på marken också. 😊


Marco har verkat Majsan också idag. Jag passade på att borsta och frisera till henne. 

I kväll ska vi iväg på trav och Marco ska köra häst. Han ska leda defileringen till lopp 1. Detta var ngt han fick i födelsedagspresent för över ett år sedan, men nu ska det bli av. Blir spännande och roligt! 


Vilka fina hästar!

Idag har jag ridit både Sune och Elke. 


Sune känns så himla fräsch, mjuk och pigg. Jag red ett lösgörande pass, med fokus just på lösgjordhet och att han svarade framåt....och det gjorde han, utan sporrar dessutom. 


Fick även rida Elke idag. Där började jag med att mjuka upp henne i sidorna, därefter gav jag henne mer och mer stöd på yttertygeln. Elke kändes jätte fin idag och jobbet vi gör nu börjar ge resultat. Vi jobbar nu med rakriktning, lösgjordhet och fram för skänkeln. 


Det var ett tag sedan jag fick en så bra känsla på Elke från start till slut. Enda gången hon tjurar eller inte går fram riktigt, är när man tar tyglarna i skritt. Där fick jag säga till henne några gånger. 


Träning...för mig

Igår blev det lätt longering med Sune. Han tar det fortsatt lugnt några dagar. Därefter gick jag en promenad med Elke. En väg som bara går uppför och jag gick i gummistövlar. Det kändes i vaderna kan jag säga! 


När jag kom tillbaka mockade jag fyra boxar, gick in och åt middag, för att sedan lasta av en vagn med spån. Det var jobbigt! 


Efter det var det bara att packa väskan och åka och simma. Mirre har lyckats få med mig på motionssimning. Vi simmade lite längre denna gång än sist, men faktiskt så känns det inget i kroppen idag. Lite stel i ryggen kanske, är nog efter spånskottningen. 

Jag tycker att allt som allt var det ett ganska bra träningspass...av mig! 😜


Jeanna träning

I helgen har jag och Mirre varit på fina Björkbacke gård för Jeanna träning. Jätte trevligt och bra ordnat, som alltid! 


På lördagen frågade vi om Jeanna ville rida Sune och det ville hon. ( Mirre hade pass själv både lörd, sönd) OJ, vad fin Sune va!!😊 Så roligt att se en så skicklig ryttare på honom. Jeanna kände på piruetter och jämnheten i travskolorna, det Mirre vill ha hjälp med. 

Vad tyckte hon då; ja, Sune var inte riktigt lösgjord och inte riktigt framme för skänkeln, så det jobbade hon också med. Sune vill ju gärna hamna i sin bekvämlighetszon, så man måste lägga honom där man verkligen påverkar honom. När Mirre hoppade upp lite på slutet, så kände hon STOR skillnad direkt. 
"Sune har nog aldrig varit lösgjord tidigare, för så här har han aldrig känts! " 
Dessutom behövde hon inte använda skänkeln, han gick av sig själv. Så himla bra för Mirre att få känna " hur det ska kännas", så hon vet vad hon ska sträva efter. 

På söndag red Mirre själv och redan från start var Sune mer ihop och framme för skänkeln. Hon fick känna på piruetterna igen och fick till några riktigt bra. Hon har nu lite nya verktyg att jobba vidare med detta hemma. De kände även på skolorna i traven och även här fick de till det riktigt bra. Mot slutet blev Sune trött och började protestera lite. Mirre red då bara rakt fram framåt och kunde avsluta på ett bra sätt. Förstår att Sune blev trött. Det satt säkert i från lördagen och så ett ganska tufft pass till på söndag. 

Både Sune och Mirre har varit super duktiga, som vanligt! 😊 Nu väntar vila för Sune några dagar och sedan blir det en lugn vecka med endast lösgörande arbete ( nu vet vi hur lösgjord han ska vara). Härlig skritt tur

Idag skrittade jag ut med Elke och Marco gick med mig som sällskap. Solen kikade faktiskt fram lite ett tag, så härligt! 


Elke har lite svårt att slappna av och ta ut steget i skritten, men idag red jag på halvlånga tyglar hela tiden och efter bara en liten bit sänkte hon huvud och hals och kunde då ta ut steget. Hon skrittade riktigt bra! 😊 

Senare idag åker vi med Sune på träning till Björkbacke gård. 😊


Kämpigt!

Idag red jag Elke och Mirre red Sune. 

Både jag och Elke fick jobba ordentligt kan jag säga. 

Redan i uppvärmningen var jag noga och konsekvent med att hon skulle svara för skänkeln. Jag fick säga åt henne några gånger, men sedan lyssnade hon riktigt bra. 

Efter uppväming, jobbade jag galoppen. I vänster varv har hon svårt att ställa/ böja sig utåt och ta riktigt stöd på yttertygeln. I stället vill hon skjuta ut höger bog och gå med bakdelen innanför sig. Jag fick jobba mkt med detta. Samma sak i höger varv, där vill hon inte ställa/böja igenom riktigt inåt ( till höger). Även här fick jag jobba med henne ett tag. 

Det blev mkt galopp idag och hon tyckte det var lite jobbigt, men samtidigt måste det här jobbet göras. Jobbar vi med det här nu, så blir det mera finlir sedan. 😊

Mirre joggade bara Sune i alla gångarter. I helgen ska de träna för Jeanna. Jag ska gå en promenad med Elke innan vi åker och på söndag får hon vila. 


Regn

Idag har det regnat mer eller mindre hela dagen!


Jag och Mirre longerade båda hästarna och faktiskt var ridbanan inte så illa som jag trodde. Visst, den är blöt, men det är ganska fast under. 

I morgon ska jag rida Elke och Mirre rider Sune. Sen blir det Jeanna träning för de i helgen. Spännande, vi tänkte höra om Jeanna vill rida Sune lite. 😊


Back to basic

Nu har Elke får en lugn igångsättning på fyra veckor, där vi successivt trappat upp ridningen. Vi är nu inne på femte veckan, så nu ökar vi på arbetet. 


Det är grundarbete som gäller! Svara kvickt för skänkeln och rakriktning. Hon spårar ganska bra i höger varv, men i vänster vill hon gärna gå på dubbla spår, så nu ligger fokus på detta. Kommer att jobba detta mest i galopp, där det är svårast för henne att vara rak. 

Vi lägger även in lite rörelser nu, som långa skänkelvikningar, bakdelsvändningar samt förvänd galopp. 

Sune som vilat i två dagar, fick flera tokryck nu i kväll och drog flera bockserier i hagen. Pigg och glad 18-åring! 😊


Spänd Sune

Det var en farlig vit dörr i ridhuset, som idag tänkte äta upp Sune! 😂


Skämt å sido, Sune tyckte att dörren var farligare idag än andra klassen igår!? Så är det med levande djur och det visar ju ändå att Sune är pigg och vaken. 

Det blev många missar idag, men Mirre lotsade runt Sune på ett jätte bra sätt. Så klart blev hon besviken när han är så " fjantig", men så är det. De fick ändå drygt 61%, så de har verkligen höjt sin lägsta nivå. Hade det varit dessa missar i fjol hade de legat långt under 60%. 

Detta var säsongens sista tävling och den slutade väl inte riktigt som Mirre tänkt, men hon tar ändå med sig att de höjt sin lägsta nivå, Sune är oförskämt pigg och fräsch och springer med spetsade öron hela tiden. Vi har fått flera kommentarer om att Sune är så fin i formen nu och det är han verkligen. 


Nu väntar en hel vinter med mer träning och finslipning, för både Sune och Elke. Vi smygstartar den redan nästa helg med träning för Jeanna. Det blir Sune som tränar då och sedan ska han vetcheckas, innan han fortsätter tränas. Kika in på Mirres blogg här

Tävling Mirre-Sune

Idag har vi varit i Sundsvall på tävling. 


Mirre och Sune har tävlat, först en Msv B. Där var Sune lite spänd och tittig, så det blev endel missar. Dessutom red Mirre fel, trots detta fick de 61,8%. Mirre var ändå nöjd. 

Sedan var det dax för deras andra start i Msv A. Sist de startade den klassen var i maj och då gick det inte så bra (tror de fick 54-55%). Målet de hade idag var att få 60%. Sune var inte lika spänd i denna klass och de gjorde ett bra program. Högerpiruetten är svårast just nu, men det är hon medveten om ( blev en 4:a). Den till vänster är bättre och där fick de en 6:a. Serien i vart 4:e var jätte fin, en 7:a. Tyvärr fick Mirre hjärnsläpp och red fel 2 ggr! Sånt som händer. Hon har ju inte direkt rutin i denna klass än. Ändå, fick de dryga 60%, så det är ju jätte bra. Det finns ju massor mer att hämta! 😊

Mirre som har ibland väldigt höga krav på sig själv, tyckte att hon ridit skit dåligt! Hon var jätte besviken och ledsen först, men efter lite pepp från fina vänner, så insåg hon nog att det var helt O.K ändå. 

Herregud, tänk vilken utveckling ungen har gjort detta år. I morgon tar de nya tag och rider en Msv B. 😊


Friskvård!

Detta är verkligen friskvård! Avkopplande, avstressande, frisk luft och motion! Vård för kropp och knopp, helt enkelt! 😊👍


Kämpigt!

Idag hade Mirre det lite kämpigt med piruetterna. Den vänstra är helt O.K, den högra har hon lite svårare med. Sune sätter ut bakdelen och tappar galoppen. MEN, att rida piruetter är skit svårt! Jag kämpade många år med dessa, då både jag och Sune skulle lära oss. 


Mirre tar så lätt åt sig när det inte går bra och hon tycker då genast att hon  inte kan rida! Oftast är det bara det passet, som hon tycker är skit, sen brukar hon kunna knyta näven och komma igen. 

Just nu känner hon sig lite stressad över Msv A starten på lördag, men herregud, det är hennes andra start i denna klass...någonsin! 

På ett sätt är hennes vilja att göra allt bra, även hennes styrka. För oftast brukar hon knyta näven och komma igen bättre än någonsin. Det är många gånger hon gjort så på tävling och i år har verkligen ridit så jäkla bra! Dessutom har dem ju tagit ett SM kval och jag är övertygad om att de kommer ta det andra också! 

I morgon vilar hästarna och på fredag får de göra ett nytt försök med piruetterna. 😜

Jag red Elke idag igen och nu börjar vi öka kraven lite mer. Idag fick jag verkligen ta igenom ställning och böjningen i vänstersidan, utan att hon ska sätta ut höger bak. Red många vänster diagonalslutor, i skritt för att få igenom detta och efter ett tag blev det mkt bättre. Vänstergaloppen blev superfin efter detta jobb. I galoppen är jag nu noga med att hon inte får lägga sig på och bara ånga på framåt. Jag vill ha henne upp och lätt framtill. Elke kämpade på bra och var riktigt duktig idag. Rider mycket innanför spåret också, för att få henne mellan hjälperna och mera på bakdelen. 


Mirre har köpt nya grimmor till hästarna...med mycket "fluff"! 😊


Uppdatering och tävlingsvecka

Lite dåligt med uppdateringen här men hinner inte riktigt med. 


Jag har fortsatt ridit Elke då och då för att hjälpa Mirre. Nu är fotbollen slut för säsongenmen hon har ju skolan också. Dessutom rider jag så gärna Elke. 😊 Förra veckan började vi ju med lite galopp och denna veckan ökar vi på den ytterligare. 

Sune jobbar på, just nu jobbar de med lite piruettarbete, vilket inte är helt enkelt. Till helgen ska Mirre starta sin 2:a Msv a! 

Sune har fortfarande lite jobbigt med pälssättningen, men förhoppningsvis blir det bättre snart. 

Planeringen för veckan ser ut så här:

Månd: promenad med Sune och Elke
Tisd: joggingpass för båda
Onsd: lite tuffare pass/ programdelar för Sune.
Torsd: vila
Fred: joggingpass, båda
Lörd: Mirre och Sune tävlar, Msv B och Msv a
Sönd: Mirre och Sune tävlar Msv B 


RSS 2.0