Mål 2013

Satt och funderade över mina mål inför nästa säsong och kom fram till följande:
 
Mina mål med Sune:
 • Fortsätta att utveckla gångarterna och rörelserna, samt att kunna rida de på ett bra sätt även i programmen..
 • Förbättra piruetterna
 • Få Sune ännu känsligare för skänkeln
 • Kvala i nationell klass för att rida Interm.
 • Starta Intermediere 1.
 • ( fortsätta utveckla piaff och passage)
 • (fortsätta träna byten i varje)
Mina mål med mig själv:
 • Att tänka positivt, i alla lägen!
 • Att mina tår ska peka rakt fram.
 • Att inte min skänkel ska vara klämmande hela tiden
 • Att ha roligt (även när jag tävlar)

Longering

Idag blev det longering. Sune var pigg och glad och jobbade på bra. Det är väldigt nyttigt att se hur sin häst jobbar från marken i bland.. Sune blir så otroligt mycket bättre när han blir lite långsammare i sin takt och tar lite längre steg. Han vill annars gärna bli snabb i sin takt och bara pinna på.
 
 
Suddig Iphone bild
 

Just nu

Nu ska vi ut i snöyran och rida!


Film Princessan

Här kommer ett litet filmklipp från gårdagens pass med Princessan....
 
 
 

En film

  Miranda har varit snäll och klippt ihop en liten film från dagens ridpass! (Det börjar bli dax att skotta ridbanan nu.)
 
 

Annandagen

Idag red vi hästarna på ridbanan. Cocco var jätte pigg och glad, Miranda fick galoppera mycket innan hon lugnade ner sig och hon kunde komma till ridning. kul med pigga och glada hästar! :)
 
Sune avslutade med super fin trav idag. Bra i formen och luftig i framdelen! :) Red mycket variation i galoppen idag, fram och tillbaka. Väntar nu på att ridbanan ska bli skottad så vi kan börja träna på allvar.
 
Ny hjälm och nya ridbyxor!
 
 

Intervaller

Princessan har gått intervaller idag igen och hon blir bara bättre och bättre! :) Körde med rockarden idag med, men nästa gång blir det nog speedcarten.
 
Det hon har lite svårt för, är att växla tempo flera gånger, men det kommer nog. Vi tränar på så här. nu kan vi kolla pulsen riktigt också, Marco fick en pulsmätare i jul klapp!
 
Dagens bild får Majsan stå för... fina tänder va?!
 
 

Juldagen

Vi hade en jätte trevlig och mysig julafton hemma och hos mamma och pappa.
 
Jag måste ha varit snäll, för jag fick både en hjälm, ridbyxor och en tröja! :)
Lamicell Master
 
Ridjeans Hööks
 
Men julen handlar ju inte om vad eller hur många julklappar man får, utan om att få vara tillsammans med familjen. Helst av allt önskar jag mig att min nära och kära får vara friska och krya. Detta gjorde sig x-tra påminnt, då vi fick ett tråkigt besked i går kväll...
 

Julen 2012


Julritt

Idag har jag och Mirre ridit ut. Hästarna var jätte pigga å glada!


God Jul!!!

 

Princessan, dán före dán

I dag har jag ridit Princessan igen, var säkert ett halvår sedan sist! Hon kändes mjuk och fin. Ngt sämre i vänster varv, men ingen katastrof (hon är nog mjukare än de flesta 4-åringa varmblodstravare, är ju snart 4 år). Hon är fantastiskt snäll! 
 
Dålig musik, tycker Mirre som klippt i hop filmen till mig.
 
Det är inte så lätt att sitta på henne. Hon rör sig väldigt stort och mycket! :)
 
Cocco och Sune fick sig ett pass på ängen i djupsnön igen. Sune tyckte det var jätte roligt ( pep som ett sto)att galoppera uppför backen! I morgon blir det en härlig ute ritt!

Mirre dan före dan! :)


Tunga intervaller!

I dag när vi körde Princessan fick vi ändra våra planer lite. Det var nämligen alldeles för mkt snö efter vägen (är bara plogat en bit), så det gick inte att köra med ngn ordning. Vi vände i stället och körde ner mot vägen ( E 14), vände innan vägen. Vi körde sedan intervaller fram och tillbaka den sträckan som är plogad, är nog ca 1 km enkel väg. 
 
Faktiskt så blev hon lite trött idag. Inte så konstigt med tanke på att vagnen är tung och dessutom är vi två stycken i också! Vi ska fortsätta att köra på det här viset, det här behöver hon nu. Det är speeden som fattas och att kunna hålla tempot en längre sträcka. Dessutom ska vi köra en dag till i veckan. Nu ska här tränas!
 
I morgon ska jag rida henne igen, var ett tag sedan sist.....

Pulsat i snön

I dag red jag och Mirre på ängen, i djupsnön. Det är roligt, men jobbigt för hästarna så det blir många korta skrittpauser. Cocco ser jätte fin ut nu, även om Miranda har "snodden" på henne så är den mest ett stöd.
 
Det snöade tagvis...
 
Cocco hade rosa benlindor idag...
 
Världens vackraste ögon...

God morgon!

Tänk att det verkar som det fungerar med strömmen nu och att hästarna håller sig i hagen (peppar,peppar). Skönt!
 
I går red jag och Mirre på ridbanan. Det är ganska mkt snö där, så det är nog dax att skotta snart. Mirre red Cocco på snodden och hon så väldigt fin ut. Det kändes inte som hon bet fast heller , tyckte Miranda. Sune fortsätter att kännas fin, även om vi inte har de högsta kraven ännu.
 
Idag ska jag och Mirre rida, blir nog på ängen i djupsnö! :) Jag och Marco ska även köra Princessan. Vad ska du göra i dag?

Ståltråd!

Idag när mamma och pappa var hit för att titta så hästarna var i hagen, vilka står UTANFÖR hagen...igen!!!! Ja, mycket riktigt, Cocco och Sune! Jag tror jag blir vansinnig... eller VI blir vansinnig. De hade bara gått rakt igenom tråden, så de lagade den och stängde in hästarna i hagen igen...trodde de. När Marco kom hem var de ute igen!!!!
 
Men nu har Marco satt STÅLTRÅD överst. Den leder strömmen bättre, dessutom går den inte sönder lika lätt, som den andra tråden gör. Resten av eftermiddagen/ kvällen var de iallafall i hagen. Får se hur det blir i morgon!
 

Angående tänder och bettsling

Satt och kikade runt på olika sidor om hästarnas tänder och olika bett. Hittade denna text på den HÄR sidan:
 
"Betsling, att tänka på!
Jag arbetar som hästtandtekniker sedan 10 år och behandlar både rid- och travhästar. Under behandlingarna ser jag ofta bettrelaterade skador i hästens mun. Ofta utan att ryttaren känner till saken och tror att hästens beteende beror på något annat.
Mycket har sagts och kommer att sägas om bettet i hästens mun. Informationen jag ger här är ur en hästtandläkares synvinkel. Med många behandlade hästar bakom mig har jag fått en god insikt i ämnet. Fel betslade hästar ger problem vid ridningen och skador i munnen.

Ett väl anpassat bett ska ligga i ett vilolägo i munnen när du inte tar i tyglarna. Det är först när du kräver något av hästen/ tar i tyglarna som hästen ska påverkas och du få önskad reaktion.
Ett exempel på detta är alla dessa för korta sidostycken. Längden på detsamma ska vara så att bettet kommer just i mungipan. Kontakt med mungipan utan att bettet trycks upp och in mellan tänderna.

Det finns tre grundtyper av bett: Ledat, rakt och portal

Ledat: De allra flesta hästar fungerar väl på ett ledat bett. Att föredra är ett 3- delat. Det ligger mer naturligt över tungan och ner över lanerna. Ett sådant bett ger ett fördelat tryck över tungan och lanerna. Att tänka på är att välja ett lagom långt och tjockt bett. Är det för långt kommer hästen få knipskador på insidan av mungiporna och en häst som frenetiskt biter i bettet. Är det för tjockt kommer hästen att gapa då bettet inte får plats. Använd hellre ett smalare än ett tjockare bett. Visserligen är det skarpare men det får plats.
Se till om möjligt att bettet har fasta D-ringar. Det gör att hästen inte kan få knipskador på utsidan av mungipan.
Är bettet för långt får hästen knipskader inne i munnen. Hästen skyddar sig då med att suga in bettet och bita tag i det. Med tiden blir det ett nedslipat mellanrum och då alltså ännu lättare att bita tag i bettet. MÅNGA hästar går med för långa bett!
Många ryttare har för korta sidostycken och pressar på detta vis in bettet mellan tänderna. Självklart biter hästen då tag i bettet. Har du betslat på detta vis får du dina "2 veck i mungipan", fast av fel anledning. Börja med att sänka/justera sidostyckena, så att bettet ligger i viloläget! Därefter tar du med ett finger i bettringen och sträcker bettet i munnen så att det ligger rätt/rakt över tungan. Se till så att bettringen ligger intill på motsatt sida utan att pressas in i munnen. Om du då får ut ett överskott på andra sidan är bettet så här mycket för långt.

Rakt: Ett mindre antal hästar accepterar inte tryck på lanerna. Du löser detta genom att betsla hästen med ett rakt stångbett. Detta gör att allt tryck kommer över tungan och befriar lanerna.
Längden är inte lika avgörande för dessa bett. Det har inga leder och kan därmed inte knipa hästen i mungipan på insidan.

Portal: Ett mindre antal hästar accepterar inte tryck på tungan och behöver då alltså tungfrihet. Det finns olika modeller på marknaden så i detta fall får man prova sig fram.

Material: Det finns olika metaller i betten. För att öka salivproduktionen i munnen är det bra att välja ett bett med koppar eller sötmalm i.

En del väljer gummibett eller läderklädda bett för att de ska vara snällare mot hästen. Gummi är ok om det är helt men så fort du får bitmärken skadar det hästen. Då river det på slemhinnorna som om du hade rullat sandpapper runt bettet. Obs! besiktiga ditt gummibett ofta.
Läderklädda bett används mer inom travsporten. När läder blir blött av saliven gnider det mot slemhinnorna och det går hål. Jag kan faktiskt aldrig rekommendera läderklädda bett. Jag ser ofta rejäla skador på lanerna efter användning..

I dessa fall rekommenderar jag raka stångbett och bettlyftare under en period.

Val av tjocklek: Bettet måste få plats, så det är en bedömning. Dessutom är grovleken på lanerna viktigt när hästen har ett ledat bett. Känn på de nedre lanerna! Vissa hästar har grövre och vissa smalare/tunnare. På två tillsynes likadana hästar kan alltså ett bett ge helt olika effekt. Trycket/mm blir högre om hästen har smala laner och därmed trycket högre.(Läs skarpare bett.)

Aachen nosgrimma stänger hästens mun men samtidigt ligger remmen framför bettringarna och pressar bettet mot kindtänderna. Har hästen redan för långt bett får hästen det ännu enklare att bita fast.

Hävstänger och kedjor finns till de flesta grundtyper av bett. De kan vara nödvändiga om du har en het häst. Prova alltid först utan. Du ska sträva mot en så enkel och skonsam betsling som möjligt.

När du provar ett nytt bett är det viktigt att göra en bedömning först efter 3-4 veckor. Har du tidigare haft ett bett som gett vissa skador på slemhinnor, känns det först befriande för hästen.
Efter en tid vet du om det nya bettet fungerar bättre (läs: ger mindre skador i munnen)."


Läsvärd och tänkvärt, eller hur?! Måste erkänna att jag är väldigt dålig på att variera bett. Det blir mellan det vanliga tvådelade (bridong) och kandaret. Tror vi ska sänka ner bettet ett hål på Cocco.... kanske man ska prova ett rakt på henne....? 


Va bra!

FEI lanserar hjälm kampanj, äntligen ett steg i rätt riktning! Jag valde själv att lägga min hatt på hyllan under 2012. Det är ngt jag INTE ångrat!

http://www.tidningenridsport.se/Tavling/Tavling/2012/12/FEI-lanserar-hjalmkampanj/

 
                                                       Patrik Kittel, Toy Story på prisudelning
 
Roligt att se att fler och fler av de internationella ryttarna numer använder hjälm på prisutdelningar, framridningar och vissa även under själva tävlingsritten.

Jag blir tokig!!!

Idag när Mirre och jag kom hem, bråttom hade vi för vi skulle iväg till kliniken med Cocco, vilka står utanför hagen IGEN!? Jo, naturligtvis...Sune och Cocco, de står vid höbunten båda två. ...¤%&/¤)%)%/, ....%&/)(=//%%&¤# HÄSTAR!!! Vi skyndade oss att ta in allihopa innan vi lastade och åkte till B-åker.
 
Hur gick det med Cocco då? Jo, veterinären var väldigt grundlig i sin undersökning av Coccos tänder. Det visade sig att hon var lite vass på höger sida och att hon hade små sår i tandköttet på bägge sidor (eller det var mer som ärrvävnad). Hon filade ner så mycket hon kunde och rundade av kanterna.  Dessutom hade hon en tand längre in som det var HÅL i! Ja, ett stort hål, men det är inget man lagar på hästar och det är inte så att det fortsätter bli hål längre och längre upp, utan hon får heltenkelt leva med detta. 
 
Så blir hon nu inte bättre i munnen efter detta, då är det iallfall inte tänderna det är fel på. Coccos förra ägare hade skrivit på Mirres blogg att Cocco var väldigt känslig i munnen, så det kan ju räcka med att hon var lite vass. Hoppas det!
 
När vi kom hem var det bara att fixa hagen. Marco lyckades få till strömmen i översta tråden, så hästarna blev faktiskt lite skeptiska till tråden när de fick gå ut igen. :) Hoppas nu bara att de håller sig där de ska i morgon!

På rymmen.... igen

Idag när vi kom hem från jobbet, stod en kille med orange overall nere vid vägen och väntade på oss. Ja, mycket riktig.... Sune hade rymt igen! Men Majsan och Princessan stod inne i hagen. Den enda vi inte såg på en gång var Cocco. Hon stod så klart vid höbunten, också utanför hagen!

Av spåren att dömma, verkar de varit ute en stund. Det var spår runt hela gården. Om det bara är Sunes spår eller Coccos också, de vet vi inte. För-askade hästar, kan de hålla sig i hagen!!!!


Upp som en sol...

... och ner som en pannkaka! Så kändes det med ridningen idag. Efter att ha sett clinicen med Patrik Kittel på datorn i går kväll, var jag riktigt inspirerad i dag när jag skulle rida Sune. Patrik sa samma saker som Peter säger när jag tränar för honom. Dessutom poängterade han vikten av att vara noga med grunderna, gas och broms måste fungera. Hästen ska gå fram för skänkeln för små signaler, de ska ta jämnt stöd på bägge tyglarna. Variera tempot i alla gångarter, men bibehåll takten. Sagt och gjort... jag fortsatte alltså som jag brukar med Sune. Han börjar bli riktigt fin nu, är sååå roligt att rida honom. Han blir kvickare och kvickare för skänkeln och jag kan använda mindre och mindre signaler. Det var endel snö på ridbanan, så det blev många korta skrittpauser. Nu till det som kändes pannkaka.... Jag fick inte till det med Cocco idag. Hon bara biter fast på vänster sidan och blir stark. Hon har gjort det ett tag nu, men ibland kan det kännas bättre och man tror man är på rätt väg, men nu får det vara nog. Jag har i dag beställt tid på kliniken för en ordentlig tandkontroll. Vi fick tid redan på onsdag, skönt så att man vet OM det är tänderna ändå. Vi kollade ju tänderna på henne i somras också och då var hon vass, men det är lika bra att kolla igen för att utesluta det. Miranda tycker att hon var bättre i somras än hon är nu, så jag tror att det är ngt med tänderna.

Skönt att vara utan täcke

Idag fick hästarna gå ut utan täcke. Det tyckte de va skööönt....
 
 

Star Rider

Tyra Sjöstedt lanserar sin nya kollektion Star Rider. Endel fina saker faktiskt och inte så super dyrt heller! De här tyckte jag va fint...
 
Snygga ridbyxor
Ganska fin kavaj, men nu rider jag nästan aldrig i det.
Snyggt schabrak...
...med matchande huva till
 

Mirre julbakar!

 
7 sorter blir det minsann!!!!

Se Patrik Kittels Globen clinic

HÄR kan du se Patrik Kittels clinic från Globen. Den är i fem delar.

Glada hästar!

Idag fick hästarna gå ut en stund utan täcken, det tyckte de om....
 
Och så lite julbilder....
 
 
Fin va??? :)
 
 

Snöpulsning

Idag har det varit fantastiskt skönt väder! Runt 0 grader och lätt snöfall i mellanåt. Det har kommt i ca 1 dm snö i natt, så idag blev det en härlig uteritt i snön. De plogar nämligen bara vägen till sista huset, sedan är det riktig snöväg. Riktigt härligt var det! Vi tog en galopp uppför "långbacken", men inte ända upp, för det var ganska jobbigt för hästarna i all snö.
 
På hemvägen stannade vi till och red runt lite på en äng. Det var snö upp till knäna på Cocco!
 
 

SNÖ!!!

Ja, nu får vi snö vi också, så vi tiger skulle jag tro. För nu snöar det åt alla håll och kanter. Fördelen är att det inte är så kallt -2 grader är alldeles lämpligt. I morgon ska jag och Mirre rida ut med Cocco och Sune och pulsa i snön.
Tänk om det ser ut så här när vi vaknar i morgon bitti...... :)
 

Idioter eller?!

Ja, jag pratar förstås om oss själva. Det är nog bara idioter som ger sig iväg med bil och transport i detta väder. Men vi gav oss iväg i allafall mot Bergsåker, med Princessan. Vi tog oss både dit och hem helskinnade, men det var ett j-la väder och väglag. Tror inte att vi gör om det igen!
 
Hur gick det då? Jo, Jonas tyckte att Princessan var bättre än sist, men hon är fortfarande inte lika bra som hemma. Han tycker ändå att vi är på rätt väg, men att vi ska öka på träningsdosen med en dag till, samt utöka sträckan. Vi känner ändå att det går åt rätt håll nu, för hon tar ju i riktigt bra hemma. Det har hon inte gjort förut. Bara att nöta på. Nytt banjobb om ca två veckor. Fram tills dess ska vi träna på ännu mera, passar bra nu när vi blir lite ledig över jul och nyår.
Det var inte många fler ute kan jag säga
 

Som om inte vädret var nog, ändå sedan vi kom hem har vi hållit på och j-las med transporten. Började med att Marco körde ner i diket när han skulle backa och ställa undan den. Det går ju inte att SE någonting, allt är VITT!  Vi fick hit en traktor som hjälpte oss att dra upp den. Sedan skulle jag fara och ställa den på gården, uppför en liten backe....tror ni att det gick? NÄ, naturligtvis fastnade jag när jag kommit nääästan enda upp. GAHHH!!! Våran 4-hjuls drift på bilen funkar nämligen inte. Kan säg att vi svor ett antal gånger över bilen. Vi fick hålla på och backa, koppla lös, koppla på o.s.v, tillslut fick vi den på plats vid stallet.
 
En sån dag!!!!!! Hur har din dag varit??

Äntligen

Idag kändes det som det lossnade endel i galoppen med Cocco. Hon var stundtals jätte fin! :) Det hon har svårt med är att ta jämnt stöd i handen. Hon vill gärna ta stöd på ena eller andra sidan och därigenom slingra sig ur arbetet. MEN idag tyckte jag att det var på väg åt rätt håll. har även bytt bett på henne, till ett vanligt med fast ringar.

Travfolk och ridfolk

Om någon hade sagt till mig för 10 år sedan att jag skulle ha en egen travhäst och vara amatörtränare idag, skulle jag nog tycka att de va knäpp. Jag har alltid varit bara en ridtjej, tills för ca 5 år sedan. Då fick nämligen Marco chansen att gå med som delägare i en travhäst på hemmaplan. Då började mitt travintresse, mer om detta kan jag skriva i ett annat inlägg.
 
Det jag tänkte skriva om nu är att jag tycker "travfolk" och "ridfolk" har så mycket att lära av varandra.  Vi har ju förmånen att vara "båda delarna" och kan därför plocka bitar från båda sidorna. Sedan vi började med trav, för ca 5 år sedan, har jag/vi lärt oss massor av nya saker och då har jag ändå haft egna hästar sedan jag var 10 år! (Det är i 28 år)
 
När jag nu nämner travfolk/ ridfolk menar jag naturligtvis inte alla,  det finns undantag överallt.
 
Travfolket är:
 • ofta väldigt kunniga på träningsfysiologi med allt vad det innebär
 • kunniga på olika sorters skor och vad de är bra/ inte bra för
 • börjar tidigt att hantera sina unghästar, kan vara både bra och dåligt.
 • ofta väldigt trevliga och man känner att man kan prata med alla
Ridfolket är:
 • ofta bättre på att hantera sina hästar från backen (ledarskapsövningar)
 • ofta bättre på att arbeta och gymnastisera sin häst i ridningen (dressyr)
 • ofta bättre på att variera sin träning
 • ibland lite "märkvärdiga"
(Finns många fler saker att ta upp,  men det tänker jag inte göra nu)
 
Vill förtydliga några av ovanstående punkter:
 • Travfolket börjar tidigt att hantera sina unghästar, bra och dåligt? 
Jag tycker att det är positivt att man börjar att tömköra och ev. också sätta för vagn redan som 1-åring. Ofta görs detta innan sommarbetet eller direkt efter betet. Man ska inte glömma att det handlar inte om ngn hård träning, utan att dra en lätt vagn på slätt underlag. Naturligtvis finns det även här de som pressar sina unga hästar hårt för att de ska prestera och det gillar jag inte, men det finns det ju också inom ridningen.
 
Nästa ridhäst vi skaffar blir antagligen en 1-åring, den ska vi då köra in. Man har ju så mkt gratis när den sen ska börja ridas. Den kan start, stopp, svänga o.s.v Dessutom får den i tidig ålder komma ut i naturen och miljötränas. Naturligtvis ska all träning av den unga hästen göras med måtta, och det är viktigt att den får perioder med återhämtning, men samtidigt tror jag att det är bra att tidigt stärka senor, leder och ligament. En till positiv fördel med att börja tidigt med hästen, är att det är betydligt lättare att handskas med en 1-åring än en 2-3 åring. :)
 
 • Ridfolket är ofta bättre på att hantera sina hästar från backen (ledarskapsövningar)
Jag upplever det som att ridfolket är mer nogranna när det gäller att "fostra" hästarna från backen. Många tränar ledarskapsövningar med sina hästar. När de t.e.x leder hästen, så ska hästen gå bakom eller möjligtvis bredvid. Inte att man hänger med en hand instoppad i grimman och nästan inte får stopp på hästen. Lite överdrivet kanske, men faktum är att detta har vi sett så många gånger på stallbacken.
 
Ja, detta blev ett långt inlägg och glöm inte att jag drar inte alla över en kam!

Lucia

Här är ett gammalt klipp på Miranda och Moyalie, luciadagen 2008! Då var Miranda 7 år. Visst är de söta?!
 
 

Gamla bilder

Hittade några gamla bilder på hästarna och hästar vi haft på foder eller varit delägare i....
 
   
 
 
 
 
Herrös Crown- en väldigt talangfull travhäst som vi var delägare i, men som tyvärr fick vandra vidare till "de evigt gröna ängarna" alldeles för tidigt på grund av skador.
 
Livet är en strid- han gör verkligen skäl för sitt namn. Den här hästen har blivit påkörd av en buss och kommit tillbaka till travbanorna, när ingen trodde att han skulle klara sig. En fantastisk häst med en otrolig vinnarskalle! Vi är inte ägare på honom nu.
 
Sune på en tävling på SFRK -08.
 
Terry Jack, "Terry"- en fantastisk liten shettis som tyvärr inte finns ibland oss längre. Han blev 26 (27) år.
 
Millan- en foderponny vi hade till Miranda -11.
 
Pinnen- en fantastisk läromästare vi hade på foder till Miranda - 11/-12.
 
Moyalie och Miranda -08- en trotjänare som "still going strong", trots sina 28 år (blir 29)!!!!
                                                             

Onsdag 12-12-12 :)

Idag var det äntligen lämplig temperatur ute, -12 grader. Alltså kunde vi jobba med hästarna idag.
 
Vi började att köra Princessan i morse innan Marco for på jobbet. Hon blir bara bättre för varje gång nu. Äntligen tar hon i ordentligt! Blir spännande att se hur hon är på banan nu, när hon är så förbättrad hemma.
 
Princessan efter sitt pass
 

Därefter red jag Sune på ängen. Vi koncentrerar oss på grunder och att han ska vara framme för skänkeln. Går riktigt bra! Red inte så länge, för han kändes så fin.
 
Sune innan dagens pass
 
Till sist var det Coccos tur. Hon tycker att det är väldigt jobbigt att hålla in höger bog och sätta in vänster bak under sig. Trots allt kämpar hon på bra och blir bättre och bättre. (Även om det är jag som får slita mest) När jag har henne riktigt mellan hjälperna och riktigt på yttertygeln, så är hon jätte fin.
 
Cocco innan sitt pass idag

Nya TR publicerade

Nu finns nya TR publicerade på nätet. Kolla in din gren HÄR och håll dig uppdaterad vad som gäller när du ska ut och tävla 2013.
 
 
 
 
"Jag hanterar hästen på ett sätt                                                        
som jag kan stå för och som jag 
är stolt över inför omvärlden

Jag behandlar alla hästar med
respekt
Jag ser till att hästen finns i en
trygg- och säker miljö och jag
reagerar om den far illa
Jag tränar och tävlar i samspel
med hästen och kräver inte mer
än vad vi har förutsättningar att
klara av
Jag ansvarar själv för att öka
min kunskap och kompetens om
hästen" TR 2013

 

"Jag visar respekt för alla 
människor
Jag bekräftar och berömmer 
andra
Jag berättar öppet och tydligt 
om jag har olika uppdrag och 
roller
Jag är en god förebild för 
ridsporten
Jag tar ansvar och agerar om 
någon bryter mot våra regler"

TR 2013


Mycket läsvärt!

Under två dagar höll Carl Hester en clinic under British Dressage Convention. Lär hela artikeln om clinicen HÄR. En mycket läsvärd text, som man bör ta sig tid att läsa igenom tycker jag.
 
                                                         Bild från Google

Hästar på rymmen!

Idag har hästarna varit på rymmen en sväng. De har antagligen hängt över tråden så att den gått av. Som tur var gick de inte så långt. De hade gått till en bonde som har kor, en bit bort. KOR.... Sune som är rädd för kor, men dit kan han gå!

Marco hämtade Sune, så följde de andra efter. Tur att det gick bra, de hade nog inte varit ute så länge, för de var inget svettig eller så.

Kallt är det också, -22,5 är det ute nu!!!! Usch, fy, alldeles för kallt för att rida. Hoppas de blir bättre i morgon, när jag är ledig.


Jag funderar...

... på att vara med på nästa markarbetes träning för Ulla! Bommar och några småskutt ska vi väl klara?! Eller rättare sagt... ska väl JAG klara. Sune både kan och vill hoppa, så det är inga problem. Sune blev faktiskt bästa hopphäst när han var 4 år! Han fick 9-10 i betyg, inte dåligt!
 
Jag däremot hoppar inte så mkt längre, blir några enstaka små hinder (50 cm) ibland. Men det såg väldigt roligt ut det Mirre var med på igår....
 
Jag började ju min "karriär" som hoppryttare (en si så där 23-24 år sedan), så det ska jag väl klara! :) OJ, är det så länge sedan....jag var väl en 15, 16 år....ja åren går... ;)
 
Det här är när jag och Sune hoppar i somras.... i dressyrsadel.
 

20 miljoner kronor!!!

Ja, så mycket de slanta upp för den 5-åriga hästen som vann unghäst VM i dressyr, när det var PSI- auktion i Vechta i helgen. Helt fantastiskt, tänk er 20 miljoner svenska kronor!!!
 
Så här ser den ut; Sa Coeur heter den.
Foto: PSI
 
Läs mer här och se även film på den. En fantastiskt fin häst!

OS Guld vinnare i dressyr

Charlotte Dujardin har lanserat en ny hemsida, se här.
 
Bild från Hästmagazinet

Duktiga Miranda och Cocco!

Idag har Mirre och Cocco varit med på en markarbetes träning för Ulla Ågebrant, i Ånge. Vad duktiga de var! Det var mkt bommar, både i trav och galopp. Dessutom hoppade de några småhinder, bl.a tre studs! Se mer om träningen på Mirres blogg.

What a Princess!

Idag var Princessan minst lika fin som igår. Nu börjar t.o.m Marco bli nöjd med henne och då är det bra. :) 
 
Vi körde i rockarden idag med, så det är ganska tungt, eftersom nästan hela vägen är oplogad ockå. Vem behöver en tryckvagn......? Nu tar ju äntligen Princessan i som hon ska. Det är super kul att köra henne nu. Bra underlag och en häst som vill springa, kan de bli bättre? 

Att förmedla en känsla och teknik

Det kan vara svårt att förmedla en känsla man har själv, till en som är 11 år! Det fick jag verkligen erfara igår när vi red. 
 
Vi hade köpt ett nytt bett till Cocco, som Miranda provade och tyckte att det kändes bra. Hon ville ändå att jag skulle känna på henne också, så det gjorde jag. Jag tyckte då att hon inte ville ställa igenom riktigt till vänster och ta stöd på höger, yttertygeln. ( Cocco var ändå bättre på det här bettet, men det var lite långt, ska byta det)Fick jobba hon ett tag innan jag blev nöjd och sedan var det Mirres tur igen. Försökte då förklara att det inte får kännas som bogen går före, eller som att hon ramlar ner på bogen. Det är det här som är så svårt att förmedla. Ändå är Miranda en jätteduktig ryttare, trots sina 11 år. 
 
Jag försökte visa hur hon ska tänka och jobba henne, för att hålla efter det här när hon rider själv. Det blev nog bara krångligare för Miranda, så vi avslutade efter ett tag. 
 
Det är svårt att förklara tekniskt hur hon ska göra, samt att förmedla känslan hur det ska och inte ska kännas! Någon som har några förslag? Jag tipsade henne om att läsa olika böcker om ridning, för att se teoretiskt hur man gör. Svårt är det.....

Hemsidan

Nu är hemsidan igång igen, för de som är intresserade!
Se här

Dagens rid och kör pass

Sune var jättefin idag. Vi började med att skritta ut en sväng, innan vi jobbade lite på banan. Fortsatte med grunderna och att han ska vara kvick för skänkeln, gick riktigt bra!:)

Prinsessan var kanon bra idag!!! J-lar vad hon gick, med tung rockard, båda i vagnen och snö på vägen. Både jag och Marco var ett stort leende när vi kom tillbaka!

Sune sträcker lite på sig, medans han står och väntar på Cocco.


Igår

Vid gårdagens ridpass fokuserade jag på rund form och att Sune skulle svara kvick för skänkeln. Jobbade endel fram och tillbaka i galoppen och fick ibland säga till på skarpen att han skulle lyssna på mig!

Rider inte så mkt krumelurer ännu, utan det är mkt basic. Rund form, framme för skänkeln, kvick i bakbenen. Sune känns riktigt fin emellanåt, även om han blir lite bekväm ibland! :)

Ursäkta den dåliga bilden, svårt att knäppa m mobilen i snö och mörker!


Myggfritt!

Idag när jag och Mirre kom in efter ridningen var det -22 grader! Det är på gränsen att rida i, hade aldrig gått utan värmepåsarna.

Hästarna var pigga och glada i kylan. Sune försökte sig t.o.m på en brall. :) Det blev bara lösgörande idag, rund och låg. Mycket övergångar och skänkelvikningar. Jag var även noga med att han svarade direkt för skänkeln och var aktiv bak. Han var riktigt luftig och fin i traven på slutet! :)


Värmepåsar

Nu har jag varit och inhandlat värmepåsar. Både engångspåsar och sånna man kan koka och använda igen. Mirre och jag ska prova de sedan när vi ska rida.


Lika kallt idag

Det är fortfarande runt - 20 grader kallt! MEN idag tänker jag och Mirre trotsa kylan och prova rida. Jag känner mig mycket bättre i kroppen också idag! :)


Bloggtips för dressyrnördar

Här kommer några tips på bra dressyr bloggar: (utan inbördes ordning)
 

Ryttarsmycken

Kolla in denna sida med ryttarsmycken! Sidan är inte riktigt färdig ännu, men man kan beställa om man vill. :)
 
 

Vila och kaaallt

- 20 grader var det i morse, usch lite väl kallt!
 
Jag är hemma och vilar kroppen idag. Har ont, framför allt i höger sidan. Tänker dock försöka jobba i morgon, för att känna hur det känns. Är ju ledig på onsdag igen.
 
Även Sune får vila nu ngn dag, har inte kunnat rida ändå som det känns nu. Tur att han är en häst som kan vila några dagar utan att han blir "tokig". Tvärtom, kan han bli jättefin efter några dagars vila! :)

Rekord av Tinne, igen!

Tinne Vilhelmson Silfvén på sin fina Don Auriello, vann dagens Grand Prix KÜR och slog dessutom till med ett nytt svenskt rekord, igen! Det nya rekordet är 84,700%.
 
Bild från Google
 
 

Luften gick ur mig!

Det kan man lugnt säga att den gjorde igår...
 
När jag och Mirre tog in hästarna igår kväll, så tänkte jag att jag skulle byta täcke ute på Sune, innan vi tog in honom. Mirre tar ut Sune ur hagen och jag stänger efter henne, sedan går jag fram till Sune, bakifrån! Han ser inte mig och blir jätte rädd, samtidigt som han sparkar bakut och träffar mig i magen. Jag har aldrig tappat luften på det viset tidigare. Tog en stund innan jag kunde få fram att det trots allt gick ganska bra. Inget brutet! Mirre blev så klart jätte rädd och sprang in för att hämta Marco.
 
Så här i efter hand skulle jag ju inte gått fram till honom bakifrån, för att byta täcket. Är huvudet dumt får kroppen lida! Jag är idag otroligt mör i hela kroppen, känns som jag har världens träningsvärk, överallt. 
 
 

Klättring

Idag har jag och Mirre klättrat med hästarna. Väldigt bra träning! Men vilket snöväder!


RSS 2.0