Peter träning - film!

 I dag har vi tränat för Peter igen, så himla kul!
 
Peter frågade hur det gått sedan sist och jag berättade att jag jobbat med piruetterna och att Sune gärna stressar upp sig, kastar sig i den till vänster.
 
Vi började med traven, där Peter först hjälpte mig lite. Sedan kunde jag rida den själv och bara underhålla med skänkeln eller dutta till med spöt. Sune var sååå fin! Det märks att han blir starkare och starkare i detta. Ju starkare han blir desto mer kan jag rida på framåt.
 
I galoppen började vi med att kolla av bjudningen framåt och tillbaka. När jag samlade fick jag använda ytterst lite hand och i stället samla genom att öka aktiviteten bakifrån. Annars blir det bara långsam galopp! Jag fick testa att tänja på gränsen ordentligt och galoppera små steg nästan på stället. När detta arbete funkade bra fick jag rida en liten volt runt Peter i vänster varv. Där blev det genast jobbigt och Sune började protestera lite. Jag börjar då att dra i tygeln samtidigt som jag säger åt Sune att gå framåt!?? Rid bara framåt, klappa och beröm och gör om igen!
 
Efter lite övertalning gick det bra och jag fick vända in på linjen, diagonalen mot x och göra en halvpiruett. Det gick riktigt bra! Sune väntade på mig och vände lugnt runt. Det är just det han måste göra, vänta på mig. Börjar han att kasta sig åt sidan, vänd inte. Därefter avslutade jag passet, nöjd och glad.  Det känns som vi går framåt för varje gång!
 

Förvänd på Cocco

Tisdag, betyder att jag rider Cocco, så det har jag gjort idag. Var först till Ånge och tränade för Peter(mer om det i ett senare inlägg).

Cocco är, som jag sagt tidigare, väldigt fin nu. Idag jobbade jag lite skänkelvikningar i traven. Gick riktigt bra, när vi hittade ett framåt flyt. Gjorde även endel övergångar, där hon är mkt bättre nu.

I galoppen fortsatte jag tänja på gränsen, när det gäller samlingen. Jobbigt var det, men duktig var hon! Gjorde även fina fattningar från skritt. Där kommer hon upp väldigt med framdelen i fattningen.

Höger förvänd galopp gjorde jag bara en gång, för den gick så bra. Vänster däremot fick vi ta om några gånger. Jag fick även motställa (ställa höger) så att vänster bogen kom fram, då gick det enklare för henne. Är lite att jobba med där, men hon är redan bättre än förra veckan. :)

Nu ska Cocco få vila två dagar, dels så har hon gått ganska mkt nu och så har Miranda långdag och fotboll.


Stora framsteg

Sune gick bara ett lösgörande pass idag, inför träningen för Peter i morgon. Ska bli kul att träna igen!
 
Måste bara berätta om Miranda och Cocco. De gör framsteg för varje ridpass nu och Cocco blir bara bättre och bättre, hela tiden. Det är så roligt att se de tillsammans! :) 
 
Så här i efterhand, är jag övertygad om att det var bölden som irriterade Cocco när hon var kärv i ridningen tidigare i vintras (höstas). Nu när den är borta går hon från klarhet till klarhet. 
 
Idag jobbade de med 10-meters volterna, skänkelvikningarna, som de ligger i LA:n. Nu ska de bara slipa på detta och jobba lite mer med den förvända galoppen, så blir det nog debut i LA i sommar! :)
 
 

Årsmöte

Har varit på klubbens (ÅRK) årsmöte idag, men det blir ett nytt årsmöte!!! Ja, vi får väl se vad som händer....

Miranda fick allafall pris för bästa Privat-ponny ekipage, dressyr. Kul! Dessutom verkar det bli ett ponnydressyr lag, div 3. Blir också roligt!:)


Uteritt idag

Jag och Mirre red ut idag. Underbart väder, 7 grader varmt! Det är ju så man får vårkänslor, hästarna också.

https://cdn2.cdnme.se/3936244/6-3/pic_5129fe65ddf2b34016074821.jpg" class="image">


Nytt om Sune

Sune har sedan sist ridits ut och gått lösgörande . Idag var det dax för ett tuffare pass på banan igen.

Eftersom det var så varmt idag (4 grader) , så kunde jag rida i vanliga handskar och då blev det kandaret idag.

Tränade piruetterna idag igen. Är svårare med den till vänster. Sune vill gärna kasta sig åt sidan och får då svårt med vart han ska sätta fötterna. Vi fick ta om det några gånger och till slut fick jag lugna språng i piruetten.

Till höger funkar det riktigt bra! :) Blir bra med träning för Peter på tisdag så att jag kan få hjälp med detta.

Har ju ändå jobbat med detta som han sa att jag skulle göra och tycker att det blivit bättre , men behöver lite tips och hjälp.


Bättre...

... men långt ifrån bra! Idag gick hon med sällskap, men skillnaden är marginell. Bara att träna på säger Jonas. Det blir provlopp om två veckor. Då får vi se hur hon går med häst runt i kring sig.


På väg...

... för ett banjobb. Håll tummarna!


Våfflan!


Våran gård

Den 6/4 2010 köpte vi våran drömgård! Nu är den våran!!!!

I slutet av Juli -09, flyttade vi till våran drömgård. Ett hus, med stall på gården och fantastiska rid- och körvägar. Huset ligger ca 6 km öster om Fränsta, i Rombäck/ Öster Gissjö.

Så här ser det ut (12/8 -09.)

 

Stallet består av 4 boxar, högt i tak och en rejäl stallgång med plats för rockarden. Marco har själv isolerat hela stallet (hösten -09). Samt en stor isolerd sadelkammare. Vi har 1 stor vinter hage, samt  2 stora sommar hagar. Framför allt, fantastiska rid- och körvägar!

 

 

Juni -11 blev våran ridbana klar, ca 20 x 50 m.

 

 


Om oss

Vi är en liten hästtokig familj, som bor ca 7 mil väster om Sundsvall. Hästarna är en stor hobby i vår familj, både när det gäller ridning och trav.

 Jag heter Lizette Padellaro och är född 1974. Jag började rida på ridskola när jag var 7 år och har haft egna hästar sedan 1984. Är nu inne på min tredje häst, har ridit in och utbildat alla själv t.o.m Msv dressyr. Jag tränar regelbundet för tränare och har sedan 2004 tränat för Maria Berg,som tyvärr 2013 lämnade ÅRK. Har tidigare tränat för bl.a Inga-May Bylund, Sten Åstedt, Kristian von Krusenstierna, Sigrid Bergåkra m .fl. Tränar sedan 2012 för Peter Nordlander, som jag även tränat för tidigare. 

Jag har tävlat i dressyr sedan 1989 och har nu tävlat t.o.m St. Georg. Vinster och placeringar t.o.m Msv A/ St. Georg. Har även erfarenhet av inkörning, både ridhästar samt ponnies. Även viss erfarenhet av travhästar.

Jag är utbildad Ridledare (RIK O), har gått hästskötarkursen på Strömsholm, praktiserat i travstall. Är amatörtränare, men har ej tagit ut licensen. Är dessutom utbildad undersköterska och jobbar nu 80 % som förskolärare.

Lizette och "Sune"

Min man heter Marco och är en stor travfantast. Sedan januari 2010 har han börjat köra själv och vi har även kört in ett  varmblodssto (Princessan) själva. Marco sköter även mycket av marktjänsten på gården. Är sedan juni -11 amatörtränare. (Marco har tagit ut sin licens) 

Princessan under inkörningen, vintern -10/-11

Våran dotter, Miranda har ridit hela sitt liv!! Hon har tidigare haft två foderponnysar och har nu en egen ponny, Cocco. ( Sedan april -12).Under -12 gjorde hon sin första tävlingssäsong och målet för i år är att starta LA.  Hon rider även på min häst "Sune", ibland Har även provat på att köra lite.

"Sune" och Miranda

Vi har för närvarande 4 hästar i stallet. 


Coccos böld

Har pratat med veterinären i dag angående bölden på Cocco. Vi skulle avgöra om den skulle behöva skäras upp eller inte. Eftersom den blivit så mkt bättre och inte kommer ngt ur den, beslutade vi att inte göra ngt åt den nu. Blir den värre igen ska vi genas höra av oss, så skär de upp den då.
 
Det är ju stor skillnad, eller hur....
 
 

Princessan klippt!

I dag har longerat Princessan och klippt henne för första gången och det gick JÄTTE bra! Hon är så duktig! Det blev en halvklipps variant. Det ska fortfarande fixas lite, men i grova drag är det klart.
 
 

Andra hästen, Sune!

Tanken var att jag skulle rida igenom Georg-programmet idag, men det blev i delar i stället. :)

Jag försöker alltid vara noga nu med att Sune ska svara kvickt för skänkeln, så jag börjar redan i skritten. Försöker även att nyansera tempot, i alla gångarter så det inte blir monotont.

När jag värmt upp ordentligt började jag att rida programmet, men jag kom bara till första öppnan, så fick jag ta om. Jag fick ingen schwung i honom, utan han blev bara springig. Tog om den några gånger och märkte att jag får inte rida för fort, då blev det bättre, även om just öppnorna är svårast för honom just nu, så blev de i allafall bättre.

Galoppslutorna gick bra, lika så bägge serierna. :) Piruetterna fick jag ta om, då han fick lite bråttom i den till vänster och hade lite svårt med vart han skulle sätta fötterna.

Ett riktigt bra pass av Sune idag, även om det finns endel att slipa på.


Första hästen klar!

Oj, vad fin Cocco var idag! Har inte kunnat arbeta och samla galoppen som jag gjorde idag. Red bara ca 30 minuter, mer behövdes inte.


Piruettarbete, igen

De senaste tre dagarna har Sune... vilat en, longerats en och en dag med lösgörande med fokus på skolorna i trav.
 
Så... idag var det dax för piruettarbetet igen. (Marco tittade på mig idag.) Efter uppvärmningen började vi med galopparbetet direkt. Först kontrolleade vi så att galoppen var bra, att Sune svarade framåt och tillbaka utan att tappa kvalite´n på galoppen.
 
När det funkade bra, gick vi vidare till piruetterna. Där måste jag vara noga med att ha en bra galopp innan jag samlar för piruetten. När jag har det, funkar piruetterna mkt bättre och idag behövde jag bara göra ett varv till vänster, för den var helt O.K! :) Till höger fick jag ta om en gång, för jag tappade galoppen när jag red ur piruetten. Det jag måste tänka på är att ta med Sune mera redan i första språnget i piruetten.
 
Som avslutning jobbade vi lite med den luftiga traven och han var rikigt fin där. Har lite svårare att behålla takten i hörnen, men det är ändå på rätt väg.

Mirre och mormor

I dag har Miranda och hennes mormor (min mamma) tränat för Maria i Ånge. De var jätte duktiga, båda två. Läs mer om träningen på respektive blogg. Här kommer lite bilder från idag...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bilder Princessan

 
 

På väg hem

Nu är vi på väg hem från ett banjobb med Princessan. Tyvärr svarar hon inte upp på våra förväntningar, även om Jonas tyckte hon var bättre i bakvarv i dag än sist. När han vänder upp och kör rätvarv, tar hon inte i som hon ska!?

Nästa helg ska vi testa 40:s provlopp, bara för att hon ska få gå med sällskap. Jonas tror att det kan var det som är problemet. Dessutom ska vi testa en annan huva, som hon hör lite mera i.


Alla <3 dag!

I dag är det alla hjärtans dag och min kära man har namnsdag! Jag älskar dig! 
 
Mirre och jag red ett pass på banan i e.m. Jag fokuserade på byten idag. Känner att jag är lite ringrostig med tekniken där, men det blev bättre efter ett tag. Jobbade på lite olika linjer och la in olika serier, både 2:or, 3:or och 4: or. Svårast tycker jag att det är med 4: orna. I vänster varvet vill Sune gärna dra sig ut mot höger och tappa linjen, när vi rider på diagonalen. Får vara väldigt noga där att sitta mitt över hästen och hålla in höger bogen.
 
Testade även några byt- byt, men oj, vad svårt det är! Jag är ju alldeles för långsam med hjälpen! Fick i allafall till ngt byt- byt. :) 
 
Hoppas banan blir skottad snart, för nu är det lite för mkt snö, för att kunna göra ett bra pass. I morgon blir det nog skolorna i traven och galoppen.
 

Princessans högsta betyg, hittills!

Princessan har nu tagit det lugnt några dagar efter vaccineringen i torsdags.( Har bara tömkört henne lite). DET verkar har gjort susen och hon har tagit åt sig av träningen under vilan, för idag gick hon som ett spjut! Marco har aldrig känt henne så fin förut och gav henne högsta betyg, hittills! 
 
Vi ska ändå kolla tänderna på henne, tror hon är lite vass.
 
 
 
Ursäkta den dåliga bilden

Dagens pass - piruettarbete

Efter en uteritt i söndags och vilodag igår, var vi idag redo att ta oss an piruettarbetet igen. D.v.s dax att börja jobba med läxan vi fick av Peter (endel av den).
 
Eftersom fokuset skulle ligga på piruettarbetet idag, gick jag snabbt över till att börja variera galoppen. När han svarade bra på detta, började jag att ändra honom på volten. Samlad galopp- piruettgalopp- sluta på volten - fram igen o.s.v. Detta för att hela tiden kunna ändra och påverka honom.
 
Arbetade kortare intervaller, men intensivt. Till slut gjorde jag piruetter, där jag fortsatte att vända ca två varv. Det här är en väldigt bra övning för både Sune och mig. Dels för att Sune får tid att hitta vart han ska sätta sina fötter i piruetten och dels för att jag hinner med att känna hur jag ska rida piruetten tekniskt. Det jag kände var att han, framför allt i vänster varv, ville slänga sig lite i piruetten, men då kunde jag parera detta och hela tiden behålla framåtbjudningen, så att han fortsatte att galoppera hela tiden.
 
Naturligtvis är detta en väldigt jobbig övning och man får lägga in korta skrittpauser ofta. Jag gjorde inte så många, utan nöjde mig när jag kände att jag hittat ett flyt i vändningen. Sune tyckte att det var lite jobbigt och ovant, tror jag att vända flera varv, men får vi till detta bör det bli mkt enklare att vända i en halv piruett! :)
 
Red bara i ca 30 minuter idag. Det räckte! :) I morgon får han vila igen, sen blir det ett pass igen på torsdag. Då tror jag att det blir fokus på byten, serier och galoppslutor. Jag försöker alltid att träna en/ några saker åt gången. Dels för att det går inte att ta allt på ett pass, men även för att de då får arbeta med olika muskelgrupper hela tiden.

Nu

Massage, rykt och frisering efter dagens pass (skriver mer om det sen).


Tisdag = ledig

Japp, idag är jag ledig. Skönt! I dag ska jag:
 
 • mocka, göra klart i stallet
 • rida Sune
 • göra klar Princessan tills Marco kommer hem
 • (kanske städa lite)

Lite sugen på

Är lite sugen på detta kandar från HÖÖKS. Tycker det är fint med det rundsydda sidostyckena och den breda nosgrimman!
 
Tudor Claridge House (789 kr)
Bilder från Hööks
 
 
 
Jag är inte en sån som måste ha "märkes grejor", utan jag tycker att vanliga, billigare märken kan vara lika

Blogg tips

Matilda Holmström är en ung målmedveten tjej som har en dressyrblogg och som just nu är nere i Holland hos Adelinde och tränar. Hon och hennes häst Wanda, som hon kallas ska vara där nere i en månad!
 
Matilda skriver om träning, tävling, tankar och åsikter m.m. Extra intressant blir det att följa henne nu när hon är i Holland och tränar. 
 

Visste ni det här...

... om mig/ oss och våra hästar?
 • min första häst som var en arab, blev "Årets arab" i dressyr tre år i rad!

 • jag har kört både par och enbett, med både shettisar och araber.

 • jag har tävlat i körning (dressyr och precisionskörning).

 • jag har tävlat sedan -89 (började med hoppning).

 • "Sune" var det egentligen Marco som hittade först (jag tittade på en annan).

 • vi har haft Sune sedan han var två år, är 14 i år.
 
 • 2008 kom jag och Sune 3:a i DM och 2009 vann vi DM! (senior)
 
 • det var Marco som fick mig travintresserad (och jag fick han dressyrintresserad)
 
 • vi har båda två gått B-tränarutbildningen (Marco har löst ut licensen).
 
 
 
Ja, det var lite onödigt vetande.... något annat ni skulle vilja veta? :)

Prix de France

Ready Cash sputade ner Royal Dream i Prix de France i går söndag. 
 
Bild: Google
 

De svenska hästarna fick ingen revansch, utan Maharajah galopperade bort sig i starten, Raja Mirchi blev trött. Den som rädda de svenska färgerna var Noras Bean, som slutade på en fin 4:e plats.

En månad kvar!

I dag är det precis EN månad kvar till årets första tävling! Den 9-10 mars gör vi årsdebuten på SRK. Vi startar en Msv A och en St. Georg. Blir spännande...
 
 
 
Årets första tävling brukar alltid vara lite x-tra nervöst och i år blir årsdebuten tidigt. Har nog aldrig startat så tidigt på året förut, men det är bra att gör en tidig tävling, så man vet vad man behöver träna vidare på.
 
 
 
 
 

Lika fin efter vila

Sune är en sådan häst som det inte gör något att han vilar några dagar, tvärtom ibland.
 
Till idag hade han vilat tre dagar, efter som jag inte hunnit rida helt enkelt. Dagens pass bestod då bara av lösgörande, men ändå med lite tryck och luft i framför allt traven. Han kändes jätte mjuk och fin! :)
 

Klinikbesök

Igår var vi alltså till kliniken med Coccos böld. Det var en infektion, troligtvis som följd av ett sticksår tidigare och sedan varet i bölden kapslats in.

De tog flera röntgen bilder, för att kolla så inte skelettet var skadat eller att det var ngt annat inuti bölden. Allt såg i allafall bra ut på bilderna, skönt!

Nu blir det penicillin i 6 dagar, direkt i halsen. Jag får "plocka" fram mina gamla "undersköterske takter"! :) Skämt å sido, jag gav henne första igår och det gick bra, tur hon är snäll!

Nu får hon ta det lugnt så länge hon får penicillin. Mirre ska skritta henne lite i helgen.

Passade även på att ta med Princessan igår, för vaccinering, så nu ska även hon ta de lugnt över helgen. Tänker nog rida henne lite.

En trött Cocco....


Filmklipp från träningen

Lite från travarbetet från början och på slutet är det från galopparbetet. Det blev inget med från när jag vände flera varv i piruettena.
 

Peter träning!

I dag har jag tränat för Peter igen. Åååå, va bra det gick! Sune var super fin!
 

Efter uppvärmning ville Peter att jag skulle rida lite mera framåt, men med luft i framdelen. Det gäller att koordinera framåtdrivande - och förhållande hjälper . För att jag skulle få in den rätta känslan och känna vad jag riktigt är ute efter, hjälpte Peter mig genom att peta lite på Sunes framben i traven. OJ,OJ vad han TRAVADE! Det var en ren fröjd och njutning att sitta på kan jag säga. Jag tror faktiskt Sune tyckte det var roligt också. Det var som om han sa: Titta på mig, visst är jag duktig! Vi jobbade ganska mkt med traven och att jag skulle hitta den rätta känslan. På slutet behövde jag bara påminna honom lite med spöet, så travade han med stora luftiga steg!
 
Som avslutning kollade vi av galoppen också. Peter tyckte att han blivit mkt bättre i galoppen, att han svarar bättre på samlingen- fram o.s.v. När samlingen var så bra tyckte Peter att jag skulle prova vända i en piruett och att jag skulle stanna kvar i piruetten ngt varv. Sune har nämligen lite svårt med var han ska sätta sina fötterna i piruetten. Genom att rida flera varv, hinner han känna var han ska göra av sina ben och det blir då mkt enklare för honom.
 
Efter som han jobbat så himla bra i traven, var han lite för trött för detta piruett arbetet på slutet, men jag vet ändå vad jag ska jobba med till nästa träning. Vi ska även kolla mera på piruetterna då.
 
Film från träning kommer, ev senare i kväll eller i morgon.

Uteritt idag och träning för Peter i morgon!

Som rubriken säger red alltså jag och Mirre ut en sväng idag. Härligt väder och pigga hästar. :)
 
Mörk bild...
 

I morgon är det dax för "Peter träning" igen. Ska bli skit kul!!! Hoppas mamma kan ta lite bilder!

Kliniken på torsdag

Fick tid med Cocco på torsdag, som tur var. Idag såg den ännu större ut och det hade "geggat" igen. Tycker även att hon reagerar mer nu, när man trycker på den.
 
 
Som ni ser sitter den längst upp vid ganaschen, vilket innebär att när hon jobbar i form så kläms den i hop mot halsen. Så nu blir det kravlös ridning tills vi kollat upp den, på torsdag.

Söndag

Idag har jag ridit Princessan och Sune.

Började med Princessan, jösses vad hon travar stort! Det känns som man ska fara ur sadeln för varje steg. Jätte duktig var hon i allafall.

Därefter var det Sunes tur. Jag och Mirre red samtidigt idag, men vi kom fram till att det är mkt lättare att hjälpa henne om hon rider själv. Marco hjälper henne också, men behöver min förklaring ibland.

Marco tittade lite på mig. Samlingen i galoppen gick bra. Som avslutning red jag öppnor i trav. Högeröppnan är jättefin. Där kan han växla upp traven ett snäpp. I vänster tappar han takten i bland, men fick ändå till det bra innan jag slutade.

Efter ridningen kände jag mig helt slut. Blir nog tidig kväll i kväll, efter Ponnyakuten. :)


Har ni sett "Secretariat"?

Annars kan jag rekommendera den. Det är en film om den berömda galoppören Secretariat som vann Tripple Crown i början av 70-talet.


2/2

I dag har Marco kört Princessan igen. Hon kändes fin, men bryter ngt till höger. Kan det vara tänderna? Vi ska i allafall kolla tänderna på henne.
 
Därefter hjälpte vi Miranda med Cocco. De var jätte duktiga idag! Men Cocco har fått tillbaka bölden vid ganaschen och nu har det blivit en knöl där också! Ska ringa och få en tid på kliniken till veckan, för att kolla detta.
 
 
Till sist red jag Sune. Bara lösgörande idag och han var jätte fin. Pigg och framme för skänkeln. I morgon blir det lite mera samling och rörelser.
 
 

Fantastisk historia!

 

Reklam, gullig historia!

 

Häftigt!

 

RSS 2.0