Senaste dagarna

Har inte samma lust och inspiration till bloggen just nu. Det känns inte som jag har så mycket att skriva om egentligen. Vi rider på och jobbar med Sune och Gem, men det känns som jag bara skriver samma hela tiden. Även om ni är några som kikar in här varje dag, så får ni nöja er med att jag uppdaterar när jag har tid och lust. Jag vill ändå ha bloggen kvar, för det är roligt att kunna titta tillbaka.

Både jag och Mirre uppdaterar på Instagram, så man kan följa oss dagligen där: @lizettepadellaro
@miranda_dressage

Hur som helst så har båda hästarna jobbat på bra senaste dagarna. Gem har gjort stora framsteg på endast en månad, som hon nu har stått hos oss. Vi rider nu helt utan snodden på henne och hon blir stadigare och starkare hela tiden. 

Idag har vi varit upp till Ånge med båda. Mirre red igenom LCn för första gången på Gem. De red den två gånger och andra gången var mkt bättre än första. Det märks att detta är helt nytt för henne och hon vet inte riktigt vad som förväntas av henne. Därför ska vi nu fram till tävlingen, om tre veckor fokusera på program träning. 

Sune hade, innan vi for upp idag, lite ont i magen. Han var lite gasig, så det var nog därför. Jag longerade honom lite lätt innan vi for och uppe i Ånge red jag ett lättare pass bara. Han kändes i allafall som vanligt när jag red, skönt! 

På tisdag har Mirre friluftsdag på skolan och får då åka och träna i stället, så då åker vi ner till Linnea med Gem. Vi lägger lite X-tra krut på henne nu, eftersom hon ska tävla snart. Sune kan ju dessutom sina saker! ;)


Det är så härligt med längre och ljusare dagar nu tycker jag. Man blir piggare och man hinner mer! 

Gamla minnen

Hittade några gamla album på våra hästar vi haft:

Kitz, våran första häst. Ett arabsto, som jag och mamma delade på från början. Kitz kördes även in och gick i både enbett, par och fyrspann. Kitz var även min kurshäst när jag gick RIK O . Tyvärr fick hon somna in pga en tumör. 

Little Moyalie, Moyalie som hon kallas, henne köpte vi när hon var endast 7 månader. Hon var sällskap till Kitz, men även henne körde vi in. Har gått enbett och par. Moyalie är "still going strong", 32 år gammal! 


Saga, ett fantastiskt arabsto som vi köpte när jag och mamma inte kunde dela häst längre. :) Vi körde och red in henne själv. Det var henne jag började min tävlingskarriär på. Jag tävlade först i hoppning, men efter en skada blev det dressyr. Vi tog massor av vinster och placeringar upp till det som nu är Msv C. En helt fantastisk lite häst, som jag lärt mig så mkt på. Vi startade tom ngn Msv B. Saga blev dessutom "Årets arab" i dressyr, tre år i rad!  Även hon fick somna in i förtid pga en cysta.Terry Jack, kallad Terry. Han hittade vi när vi skulle byta bil! En jätte fin shettis, som vi körde in. Terry fick somna in pga ålder och dåliga tänder. 


Sison, ett halvblod som kom till oss med en lastbil från Skara, endast ett år gammal. Red in och utbildade och tävlade honom tom Msv B. Såldes senare till Finland, där han tävlade både i hoppning och fälttävlan. 

Alla dessa hästar har lärt mig så otroligt mycket och vi har haft så mycket roligt med de. Det är många fina minnen! 


Duktig tjejBelöning efter ännu ett bra pass på Gem. 

Jobbade galoppen idag med, fattningar-avbrott. Hon är så duktig! Efter tre bra pass, får hon komma ut med Mirre i morgon och smälta allt. 

Sune gick ett vanligt pass idag. Han får nog också gå ut i morgon. 

Belöna med kortare pass

Slutade tidigt idag, så jag passade på att rida Gem. Ska nu mest fokusera på galoppen fram till tävlingen, då hon mest behöver jobbas där. 

Hon kändes fin redan från start och jag började tidigt med galoppen. Lät henne först få rulla på några varv så hon blev uppvärmd. Sedan gick jag över till att jobba fattningar och avbrott. Höger galopp är ännu så länge bättre än vänster, men det är bara att jobba vidare. Tyckte hon var så pass duktig att jag gav mig efter ca 25 minuter. Belöning kan vara att rida ett kortare pass också ibland. 
Bättre idag

Både vädret och ridpasset! 

Red Sune på förmiddagen idag. Plusgrader och en liten solglimt, härligt. Jobbade mest med galoppen och piruetterna. Den till höger börjar kännas riktigt bra ( för att vara oss). Vänster är lite svårare, men vi fick till några fina språng även där. 

På eftermiddagen har vi varit i Ånge med Gem och jag var samtidigt på årsmöte. Gem går verkligen framåt hela tiden. Vi behöver nu jobba mest med galoppen, hon ska ju göra dressyrdebut om en månad! :) 

Tyvärr blev det ingen träning den 28/2, så vi åker nog upp och rider själva då. 

Bild från förra träningen på Gem och MirreSkitväder

Det är typiskt! Precis när jag och Mirre ska rida idag, då blir det snöstorm! 

Vi red en liten stund, men det var inte särskilt roligt när det snöade på tvären. Jag provade i allafall att trampa Sune några steg och det kändes helt O.K faktiskt. Alltid ngt positivt i allafall. 

Vi provade ett nytt bett på Gem, men Mirre tyckte inte det kändes nå bra, så vi kör på det vi haft. Det funkar bra. Mirre ska rida igenom henne ordentligt i Ånge i morgon. Det är årsmöte, så vi tänkte åka upp. 

Vi tog in hästarna när vi var klar i stallet och de var väldigt nöjda att få komma in.

Att vara inom ramen

Strålande vackert vinterväder idag, ca 15 grader kallt i morse. 

När stallet var klart tog jag en promenad med Sune på ca 30 minuter. Jag hade klätt på mig ordentligt och blev sjöblöt i svett. Pust, va jobbigt...för mig. 


Efter Sune var det Gems tur. Idag hade jag bestämt att rida hela passet utan snodd, även galoppen. 

Gem har svårt att hålla alla kroppsdelar på plats, dvs vara inom ramen. Det sätts gärna ut en bakhov här och en där. Jag började med att försöka hitta en bra kontakt och hålla alla delarna på plats. Jag tänkte direkt börja med den lite lugnare traven. ( vi ska jobba henne där, så hon blir stark och bättre i kontakten) Så här i efterhand skulle jag ridit lite mer framåt från början, så att hon lättare kunde ta ett bra stöd i handen, därefter hade jag kunnat jobba med den lugnare traven. Nåja, man lär sig hela tiden... Gem tyckte det var lite jobbigt att hålla alla delar på plats, men efter lite tragglande blev det mkt bättre och hon förstod vad jag menade. Framför allt i höger varv, där får man tänka lite sluta.

I galoppen känner jag att det är lite svårare med "knapparna", men när vi gjort några fattningar och hon fått rullat på lite i galoppen, blev hon jätte fin! Hon har en jätte härlig galopp! Här är det ännu svårare att " vara på plats", men jag tycker hon gjorde det riktigt bra till slut. Även kontakten var mycket bättre mot slutet och jag tror "poletten" trillade ner lite. 

Det handlar ju även om att jag som ryttare måste hitta ett system hur jag ska rida henne, samt att hon måste bli starkare och förstå vad det är vi vill. Det är inte så lätt, när hon inte är riden på det här viset tidigare. 

Det är bara att fortsätta jobba på, så tror jag det kommer att bli jätte bra! 

Svettig GemLinnea träning

I e.m/ kväll har både jag och Mirre tränat för Linnea. Nu har jag suttit på läktaren ett år och tittat på, så nu ville även jag träna. 

Efter uppvärmning började vi med galoppen. Jag berättade för Linnea att jag vill ha hjälp med piruetterna. Först och främst fick jag sätta mycket mera snurr på galoppen. Växla fram och tillbaka till piruettgalopp, fram osv. Något jag verkligen måste jobba med, är att komma ner och sitta i sadeln! Jag glider liksom omkring uppe på. När galoppen kändes bra, gick jag in och vände. I höger varv kändes det riktigt bra.I vänster varv måste jag ha honom rakare och vända något språng, rida rakt och vända något språng igen. Där vill han gärna välta inåt annars. 

Efter piruetterna checkade vi av bytena, som inte är något problem bara han är riktigt igång. 


Gjorde allt från 4:or ner till 2:or. 


Avslutade med traven, där vi började att växla mellan passage och vanlig trav. I passagen är det viktigt att han inte blir långsam och att han verkligen vinklar in sina bakben. Det tycker Sune är lite jobbigt! ;)


Avslutade med lite piaffjobb och Sune gjorde några riktigt fina tramp och börjar förstå mer och mer vad det handlar om. 


En jätte rolig träning! 

Mirre var med på Gem för första gången. Det gick också jätte bra, även om Gem tyckte att det var lite jobbigt ibland. Speciellt när Mirre kom åt henne och fick henne i ramen. Läs mer på : mirandapadellaro.blogg.se


Alla hjärtans dag och namnsdag

Idag är det alla hjärtans dag och dessutom har Marco namnsdag ( Valentin). Grattis Marco, älskar dig!!!

Bild från RomRen svans

Har precis kommit in från stallet där jag och Mirre tvättat Gems svans. Måste ju vara ren och fin till träningen i morgon. 

Det blev ett lättare pass med båda på ängen idag. Brukar alltid vilja rida ett uppmjukningspass dagen innan träning. Då får man mest ut av själva träningen, tycker jag. 

Gem blir förresten bara bättre och bättre. Jösses, vad hon kan trava den damen! Finns mycket att utveckla där...

Lördag

Nu blev det vinter igen! Ja, det ska väl vara det under februari, men man har blivit så bortskämd med den senaste tidens väder. Det snöade igår och det snöar idag...

Mirre var hos en kompis igår, så jag passade på att tömköra Gem igen. Jag höll till på ängen, så Gem fick minsann jobba i snön. Fortsätter arbetet med att stärka henne i galoppen och det blir sakta bättre och bättre. 

Idag blir det ett lösgörande pass på Sune, inför träningen i morgon. Mirre ska rida ett lika dant pass på Gem. Blir första gången Gem är med också, spännande... Sen ska vi väl packa i ordning och putsa upp grejorna lite inför i morgon. 
Hörs hej! 

Inte det bästa

Underlaget på ridbanan är inte det bästa just nu. Det är isigt och lite knaggligt, men man får göra det bästa av situationen. 

Sune vilade igår, så idag blev det ett joggingpass på töm. Han var duktig! Efteråt gjorde jag iordning Gem tills Mirre kom hem. Började att tömköra henne och även om hon inte riktigt förstår ibland, så försöker hon verkligen. Hon släppte till efter ett tag och blev riktigt fin. Traven har hunnit längre än galoppen, men det är bara att jobba på med den, så kommer hon att bli starkare där också. Mirre fortsatte jobbet med övergångar och att flytta för skänkeln. Ska bli roligt att se de båda på träningen på söndag! :)
Filmklipp finns på min Instagram @lizettepadellaro

En dålig mobilbild.Gem och Mirres första tävling

Nu är Miranda och Gem anmäld till sin första dressyrtävling tillsammans. Gems första någonsin! Den är inte förrän 19/3, så vi vet ju inte om Gem är kvar heller då, men vi hoppas. Om allt går som vi tänkt, bör hon vara startklar för en LC och LB då. 


Sunes årsdebut blir nog inte förrän 9-10 april, i Umeå ( med Mirre). 

Tisdag, ledigdag

Jag älskar när vädret är så här. 4-5 grader varmt i februari! Det är så skönt att slippa frysa när man håller på med hästarna. Man kan till och med vara utan vantar....ett tag. 

Först ut idag, sedan stallet var fixat, var Sune. Han tömkördes igår, så idag kunde vi ta ett lite rejälare dressyrpass. Jobbade mest med öppnor och slutor idag, i både trav och galopp. Diagonal slutorna till vänster är svårare, så de måste vi jobba på. Tror det är därför vänsterpiruetten är svårare också. Avslutade med att leka lite med växlarna i traven, passage-trav-passage-mellantrav osv. Sune var duktig idag, även om det var lite jobbigt!

Efter Sune var det Gems tur. Idag tömkörde jag henne för första gången. Tror inte hon är tömkörd någonsin förut, men hon var jätte duktig! Tror det finns mycket att utveckla gångartsmässigt i den här damen! Jag ska nog jobba henne mer i tömkörning nu när hon är under uppbyggnad. Har även börjat att frisera hennes man idag. 

Gem

Början på friserad man


 

Det går inte en dag

....utan att jag tänker på mamma. Saknar henne så otroligt mycket! 

Fick den här texten av en fin vän idag:Tävlingsplanering

I helgen har jag och Mirre suttit och gjort en tävlingsplanering (grovplanering). 


Vi har även planerat in tävlingar med Gem, men det beror ju alldeles på om hon är kvar eller inte. Hennes debut blir i så fall i Härnösand, 19/3. Vi räknar med att hon är startklar för en LC och LB då ( om hon är kvar).

Mirre kommer även i år att göra mest tävlingar med Sune. Blir väl en eller ett par starter för mig och Sune. Det gör mig ingenting, eftersom jag tycker det är så roligt att följa med Mirre och se hennes utveckling. Dessutom fortsätter jag ju ändå att träna Sune ( och även Gem just nu). 

Ser fram emot en rolig säsong! 

Uteritt i plusgraderHelt otroligt! 5 grader varmt nu i kväll när jag tog in hästarna! 

Jag och Mirre skrittade ut en sväng på Gem och Pumba idag. Det är så skönt att slippa frysa. Hoppas det här vädret fortsätter. 

Gem skrittade på med en härlig energi, men verkar väldigt snäll och trygg. Sune vilade idag, så han ska gå i morgon. Ser fram emot nästa söndags träning! 

Gem och Sune idag

I dag fick Gem följa med till ridhuset i Ånge, för att jobbas på bra underlag. Som vanligt, longerade jag henne lite grann som uppvärmning. Därefter hoppade Mirre upp och red. Vi hade snodden på för att hjälpa och stötta henne i galoppen. Vi fokuserade mest på galoppen idag. 

Gem är så duktig och positiv. Hon försöker hela tiden att göra rätt och blir aldrig sur om det blir lite jobbigt. Film klipp finns på Instagram: @lizettepadellaro 

Sune red jag på ängen när vi kom hem. Han jobbade på bra, men vi blev lite oense när jag skulle rida en skrittpiruett till vänster och fatta galopp ur den, för att vända några språng i (en piruett). Till höger gick det jätte bra och han gjorde så fina språng. Jag fick helt enkelt rida en piruett som vanligt i stället, till vänster. Sune fick lite kortslutning och förstod inte alls vad jag ville ( det var väl lite jobbigt också). 

Avslutade med travarbete. Här tänkte jag snabb passage-trav-passage-trav osv. Oj, vad han travade!!!

I morgon blir det uteritt! 

God morgon lördag

Har precis mockat och gjort klart i stallet. Skönt väder är det också idag, det gillas! :)

Mitt på dagen ska vi ta med oss Gem och åka upp till Ånge, så Mirre får jobba henne på bra underlag. Hon har varit hos oss lite drygt en vecka nu och har redan gjort framsteg. Ska försöka fota och kanske filma lite. 

Sune rider jag antingen innan vi åker eller när vi kommer hem. Hovslagare och tänder

I dag har Lisa varit och skott Sune medan jag jobbade och trots att hon hade ryggskott! Tack snälla! 

Tömkörde Sune idag och han var riktigt fin. Passade på att jobba lite med trampet också. Därefter gjorde jag i ordning Gem tills Mirre kom hem. Vi började att longera henne med snodd igen. Efter det blir hon väldigt fin. Mirre fortsatte att jobba med att flytta henne för skänkeln. Hon lär sig fort! Hoppas vi kan åka till Ånge med henne på lördag. 


Nu i kväll har vi haft Kjell här som har kollat tänderna på Sune. Sune ville inte riktigt vara med den här gången, så Kjell kunde bara ta lite grann ( har gått bra alla år hittills). Jag får nog åka in på kliniken med honom framöver. När han ändå var här fick han titta på Gem också och hon var rejält vass! Med henne var det däremot inga problem, duktiga tjej! 

Gem idag

Idag har jag haft nöjet att jobba med Gem. 


Jag började att longera henne med snodd i alla gångarter. Hon behöver ännu lite tid att komma igång och då är det bra att göra det utan ryttare tycker jag. Hon var jätte duktig! Är även bra att jobba på övergångar på det här viset. Hon har framför allt jobbigt med övergången från galopp till trav. Där vill hon gärna fara iväg i " släng trav", men hon gjorde några fina övergångar. 

Efter uppvärmning på lina , satt jag upp och red. Vi jobbade endel på att flytta undan för skänkeln. Hon förstår inte riktigt, men lär sig  fort. Hon har egentligen inte svårt för det. Efter detta jobb blev hon jätte fin i formen och jag kunde rida med en låg och stadig hand där hon tog ett jämt mjukt stöd. Vi jobbar vidare med övergångar; skritt-trav-skritt-halt osv. Hela tiden noga med formen. 

I morgon får hon vila och smälta senaste dagarna, sen jobbar vi vidare. :)


Sune är verkligen förtjust i Gem. Det är inte ofta ngn får äta ur samma hög som honom! <3

Februari

Idag är det 1:a februari! Nu går det verkligen mot ljusare tider. En riktig vinter månad till, sen är det lite mer vår/ vinter. Det är så skönt att se hur dagarna blir längre och längre. 

Slutade tidigt idag, så när jag kom hem fixade jag klart i stallet och sedan tömkörde jag Sune lite lätt. Han har ju inga bakskor, så jag vill inte slita för mkt på hovarna. Hovslagaren kommer nog på torsdag. 

Efter det gjorde jag i ordning Gem till Mirre. Hon hade långdag idag, men vi har ju lampor på ridbanan så det funkar bra att rida där trots att det blir mörkt. Mirre fortsatte jobba med övergångar och att flytta lite för skänkeln. 

Gem

I morgon är det min tur att rida henne. Ska bli så kul! :)

RSS 2.0