Tung träning...

... med betoning på tung! Idag fick Princessan gå med rockarden och med både mig och Marco i. Dessutom var det oplogat nästan hela vägen uppöver Björnåsen (kommit mera snö däruppe), så ni kanske förstår att det var ganska tungt. Bra träning med andra ord!
 
Idag var vi mera konsekvent med att hon skulle ta i hela tiden. Hon vill gärna gå i "sitt" tempo, så fort hon får chansen. Tycker att det gick riktgt bra faktiskt. Vädret var ju strålande när vi körde, -7° och solsken. :) Men jag kan säga att vi såg inte så mycket, för snön sprutade rakt i ansiktet på oss, så det var bara att "tuta och köra"!
 
 
 

TR ändringar 2013.

Nu är TR ändringarna klara inför 2013. Läs om alla ändringar HÄR.

Peter träning!

Idag var det dax för Peter träning igen. :) Alltid lika inspirerande att träna för honom.
 
Jag började med att jogga i gång i trav och redan då tyckte Peter att traven blivit mkt bättre! Det har den verkligen blivit. Han rör sig större och luftigare nu och bättre ska det bli.
 
Därefter gick vi över till galopp arbetet och där fick jag tänka svag, svag öppna och samtidigt våga lätta på handen. Det är ngt jag måste tänka på oftare, att våga lätta! Sune jobbade på riktigt bra och kändes lätt och fin i handen. När jag vågar lätta blir galoppen dessutom luftigare framtill.
 
Efter galoppen gick vi över till mera travarbete igen och då fick jag bl.a rida skolorna på lite olika linjer. Sedan fick jag göra en jätte bra övning: öppna- sluta-öpnna-sluta o.s.v. Detta utan att ändra på någon ting , förutom positionen. Alltså inte ändra på ngn böjning eller ställning. Försök att hinna detta fem gånger på en långsida och sedan hinna räta ut och rida en hörnpassering! Inte så lätt, men en jätte bra övning både för häst och ryttare. Som ryttare måste man tänka på koordinationen och hästen får jobba mycket med delen bakom sadeln och dessutom lyssna på hjälperna.
 
Innan vi avslutade fick jag rida galoppen på en volt, sex språng fram- sex språng tillbaka o.s.v. OJ, vad jobbigt både för mig och Sune. Jag tyckte att det kändes segt, men Peter sa: Hur mkt har du tränat på detta då? Ja, inte mycket, men det är ngt jag måste jobba mycket mera med. Det här är också en jätte bra övning, för att få hästen kvickare för hjälpen och dessutom är det ju massor med övergångar i övningen.
 
Som vanligt är jag jätte nöjd med träningen och fick mycket bra tips med mig på vägen.
 
 
 
 
 

Att brodda en häst!

Ja, att brodda en häst är inte helt enkelt, speciellt när "gängen" på broddhålen slitits. Jag satte ju på Sune vinterskor vid sista skoningen, men valde att inte sätta i några broddar..... BIG,BIG mistake!!!!
 
Idag var jag tvungen att försöka sätta i broddarna så att jag och Mirre kunde rida ut. Det var inte det enklaste, när gängen på brodden inte tar!!!!! Gahhh! Frusterande och väldigt irriterande! Vi lyckades få dit tre broddar på tre hovar och två broddar på en hov.
 
Ja, ja... vi kunde skritta ut i allafall...
Coolingar va?!
Härligt väder har det varit idag!
 

Ändrade planer!

Det blev inget provlopp med Princessan idag, utan det blev ett jobb i stället och så här i efterhand blev det mycket bättre.
 
Jonas Martinsson körde Princessan, för första gången och samtidigt körde Hans Björkman sitt fina sto, Exotic Launcher. Så hon fick ändå gå med häst idag. Vi fick även en del värdefulla tips av Jonas att tänka på tills nästa gång han ska köra henne, för han ville köra henne igen. :)
 
Jonas tyckte att Princessan kändes smidig och fin i traven, men att vi kan ha henne mera på bettet när vi kör hemma. Det är ngt vi ska tänka på tills han kör henne igen, om ca två veckor.
Princessan och Exotic Launcher...
 
 Princessan väntar på att duschen ska bli ledig...
 De här små knattarna värmde utanför stallet när vi var klar...

Ombytta roller!

Igår bytte jag och Mirre hästar. Det var ett tag sedan och det är nyttigt för båda två!

Cocco behöver jobbas mkt lösgörande, för att bli ärligt eftergiven. Hon har ändå blivit bättre, men det är lite att jobba med.

Miranda rider Sune jätte bra och hon provade både öppnor och slutor på honom.


Lerigt!!!

Nu är det för jäkligt i hagen, så himla lerigt! Bläää! Hästarna vill knappt gå ut eller in, för det är så lerigt. Som tur är, är det bättre längre upp i hagen. Det är som värst vid in- och ut släpp, men Marco har flyttat upp öppningen, så de behöver inte gå i värsta leran. Ändå ser de ut så här, varje dag...
 
 
Det var faktiskt inte så farligt på Sune idag, det brukar se värre ut! Vi brukar spola av benen (karlederna) med slangen ibland när vi tar in dem. Sen kollar vi varje gång vi håller på med hästarna.
 
I dag blev det ca 30 minuters lösgörande för Sune. Han kändes verkligen jätte fin! :) Luftig i både traven och galoppen. Att solen skiner gör ju inte saken sämre direkt! :) Kanske, kanske kan det torka lite i hagen också, för det blåser också.

Just nu!


Banjobb!

Idag har vi varit ner och kört ett banjobb med Princessan igen. Det gick bra även denna gången, fast hon gick själv. T.o.m så att hon var ngt bättre än sist. :)
 
Nu satsar vi på ett provlopp på lördag, Martin ska köra henne då. Vi hade tänkt ett i 25-tempo, men då ska Martin köra sin egen, så då blir det i 30-tempo för Princessans del. Ska bli spännande att se, det var ett tag sedan hon gick ett provlopp nu.
Hemma i hagen igen och hungrig förstås...
 
 

En travlegendar ur tiden.

23 årige Copiad fick i fredags avsluta sina dagar på en gård utanför Karlstad där han levt sina sista år. Copiad var den billiga hästen som slog igenom 1994, när han vann Elitloppet och slog Pine Chip. Han tog 50 segrar på 81 starter och sprang in 15,8 miljoner kronor. Copiad tränades och kördes av Erik Berglöf.
 
Duellen mellan Copiad och Pine Chip...
 
Copiad bärgade hem de största titlarna, så som; Elitloppet 1994 och 1995, Olympiatravet 1995 och 1996, Oslo Grand Prix 1994 och 1995, samt Finlandia Ajo 1994.
 
Copiad

Korna nära!

Idag red jag och Mirre ut. En härlig sväng med full galopp uppför långbacken! :) Cocco tyckte att det var lite jobbigt, men höll igång hela vägen upp. Sune slog på en tvärnit när han såg några stora stenar, som stod varandra! ( Ser ut lite som ett jätte stort sten troll). De hade han ALDRIG sett förrut! :)
 
Men nu till dagens händelse.... korna stod väldigt nära vägen både på bort vägen och när vi kom hem, men Sune gick förbi dem, utan att bli fullständigt livrädd! Han gick faktiskt ganska lugnt förbi dem. Visserligen fick Cocco gå närmast korna, samtidigt som jag ställde Sune ifrån dem, men ändå ett STORT framsteg av "Herr Ko-rädd".

Ute och kört!

I eftermiddags var vi ut en sväng med Princessan igen. Hon känns faktiskt bättre och bättre, för varje gång! Det är så roligt att köra henne nu. Hon är pigg och glad och tittar på det mesta, men springer glatt förbi allt som kan vara farligt. ;) På onsdag blir det nog banjobb igen...

V 75 Bergsåker!

I går var vi på V 75 på Bergsåker! Alltid lika trevligt att vara på trav, speciellt på stallbacken! :) Vi åt mat på "Voltrestauranten" och satt ett tag där inne och tittade på tävlingarna.
 
Mest spännande var det i Gulddivisionen där Friction vann hårfint mot stallkamraten Haraldiniho.
Bild lånad från Aftonbladet.
 
Bland kallbloden var det den kommande stjärnan Raggmunken, som vann enkelt.
 
Bild lånad från Aftonbladet.
 
Många fina hästar, som får en att själv drömma om en start på V 75 någon gång i framtiden!! Nästa V 75 på Bergsåker blir den 1/12!
 

Lösgörande

I går red vi lösgörande på hästarna, jag och Miranda. Sune har ju vilat en vecka nu, förrutom en lugn uteritt i torsdags. Han kändes pigg, fräsch och mjuk och fin!
 
Det blev mycket lösgörande, så som övergångar genom alla gångarter, skänkelvikningar i alla gångarter o.s.v. Ett bra pass tycker jag.

LDR

"Low deep round

 
Ett missförstått och missbrukat begrepp. Om man kan låta hästen söka stöd och känna frihet och söka sig framåt-nedåt med nosen så får man en önskad och lösgörande effekt. NOSEN FRAM!!!
Om man däremot rider hästen med indragen nos eller ännu värre "fastlåst" huvud med hjälp av starka bett / kandar eller "hjälp"tyglar så är det misshandel. Fruktansvärt stressande och obehagligt för hästen (tänk om någon tvingade ner ditt huvud med hakan i bröstet och samtidigt begär att du ska "träna" så. USH! Det enda man gör då är att missbruka sin makt och förstöra sitt förtroende.
Att däremot KUNNA rida hästen balanserat framåt-nedåt är oerhört stärkande för hästen och inte minst skönt för den (som uppvärmning och "check" under passet för att kontrollera att ryggen inte "fuskar". När en häst är avspänd i vill den sänka sitt huvud. Det vet vi, då frigörs endorfiner i kroppen på samma sätt som en spänd upprest nacke får hästen att producera adrenalin, redo för flykt. Vi vill ju helst ha de där endorfinerna först så att hästen kan bli kominucerbar och låta sig ridas av sin ryttare med fina hjälper.I ett senare skede kanske vi vill ha mer anspänning.
Men det där får man förtjäna som ryttare, och det är väldigt individuellt från häst till häst hur mycket övertygelse hästen behöver, och från ryttare till ryttare hur skicklig denne är att läsa och förstå hur de kan lösgöra hästen mentalt.
Däremot vill jag att ryttaren skall "visa" hästen att det är skönt att sträcka på hals och nacke framåt-nedåt. INTE tvinga den. meningen är att hästen ska förstå var komfortläget är. Det förstår den när den får eftergift. Eftergiften kan ibland vara nog när ryttaren spänner av, andas ut och mjuknar i hela kroppen. Tänk hur obehagligt det är när någon med spänt hårt grepp håller i din hand, helt plötsligt slappnar den av som blir mjuk och smidig. ÅÅÅHH vad skönt.
Hur känns det när man svankar i ryggen och hur känns det när man sträcker ut sina ryggmuskler. Det är alltid tröttande att vara i samma läge för länge och använda samma muskler för länge. Därför behöver vi ändra form, tempo, takt, gångart och pausa ofta! Nyckeln är förståelse och empati för våra vackra djur för att kunna rida dem. That´s the beauty of it!"
Text från : Dressyrbloggen
 
MYCKET läsvärd text, med tanke på artikeln i tidningen Häst & Ryttare, som man fick idag. Jag håller med den här tjejen, som för övrigt skriver mycket bra inlägg på sin sida!

Utan täcken!

Idag fick hästarna gå ut utan täcke! Första gången på länge, känns det som. Det har varit runt 10 grader varmt och faktiskt lite sol! Härligt! Miranda är mycket piggare idag, så hon har varit ute och pysslat lite med Cocco. I morgon ska hon gå på skolan igen. Jag tar nog en skrittur med Sune, på e.m.
 
 
Skööönt att vara utan täcken...
 
Så här fin blir man när man varit utan täcke ett tag... kolla in leran i pannan!
 
 
 

Vilar!

Sune har vilat sedan tävlingen i lördags, tror han kan behöva det. Dessutom har det varit fruktansvärt dåligt väder den här veckan! Får se om jag rider lite i morgon kväll, annars blir det till helgen. Då får vi starta upp igen inför träningen för Peter Nordlander den 30/10.
 
Mirre har varit hemma idag också och blir hemma även i morgon. Förhoppningsvis kan hon vara uppe lite mera i morgon och kanske gå på skolan på fredag.
 
Sune vilar, gammal bild....

Apropå fotboll! :)

Sitter precis och tittar på Tyskland - Sverige i fotboll.... eller tittar och tittar... ja, i allafall hittade jag detta klipp som jag tyckte var ganska passande, eller hur?!
 
 

Sjuk Mirre och snöslask! :(

Idag är jag hemma med Mirre, hon hade feber igår när hon kom hem från skolan. :( Dessutom är det världens skit väder ute! 1 ° varmt och snöblandat regn, bläää!!
 
Det är så blött och lerigt på vissa ställen i hagen, att hästarna nästan inte vill gå ut.
 
 

Look a like!

Nej, det är inte samma häst!!! Den översta heter Arras (bild lånad från Dressyrsnack) och den under är Sune. Visst är de lika?! Båda är efter Warsteiner, är i samma storlek och verkar till viss del lika till sättet.
 

Princessan idag.

I morse var vi alltså ner på banan med Princessan igen. Naturligtvis märkte vi i morse att hon tappat en framsko! Typiskt, men eftersom underlaget är bra, besämde vi oss för att åka ner ändå. Den här gången var vi helt själva på banan! Hur gick det då?
Jo, det gick jätte bra! Trots en sko fram, så var hon jätte fin i traven. Hon tar inte i allt hon kan, men nu går hon i allafall själv och med hästar runt sig sedan, är vi övertygade om att hon går ännu bättre! Ett bra jobb idag alltså! :)
 
Kanske ngn undrar varför vi vill att hon ska kunna gå själv, är det inte bättre hon går med sällskap?
Jo, det är klart att det är bättre med sällskap, alla hästar tycker ju att det är roligare att springa tillsammans. MEN eftersom vi bor som vi bor, vi har en bit att åka till banan, vi jobbar båda två, så vill vi inte känna att vi är beroende av andra. Vi vill kunna åka in på banan när det passar oss!
 
Princessan nyduschad ( ursäkta den dåliga bilden)

Nu

På väg hem från ett banjobb med Princessan.


Mirre och Cocco hoppar!

Knäppte några kort när Miranda hoppade lite med Cocco idag. Trots att hon inte känner sig pigg, så går hon ut och rider sin ponny, tjurig eller...
 
 
 
Försökte även knäppa några bilder på Princessan... :)
 
 
Hon vill gärna komma väldigt nära...
 
 
Till slut gick det bra!
 
Å så fina Majsan!
 
 
 
 

Summering av säsongen 2012

En kort summering av tävlingsåret 2012....
 
Först vill jag säga att jag är nöjd med säsongen, vi har tagit oss ett snäpp högre. Även om det är en bit kvar så har vi ändå höjt lägsta nivån.
 
Under 2012, så har vi inte EN ritt under 60%! På 13 starter har vi ridit ihop minst 62%, 8 gånger! Rekordet är 66% i St. Georg. Ja, vi har helt enkelt blivit mycket jämnare. Se alla resultat här.
 
 
En bra säsong tycker jag och nu siktar vi vidare mot nästa år!

Bilder från tävlingen

 
 Foto: Miranda Padellaro
 

Snöblandat!

Idag är det riktigt skit väder, snöblandat regn! Bläää, usch... hästarna gillar inte det här vädret och inte Våfflan heller...
 
 
Idag får Sune vila, ev. ska jag hjälpa Mirre senare.
 

Bra avslutning på säsongen!

(Foto: Miranda Padellaro)
Idag avslutade jag och Sune tävlingssäsongen med att rida på 63, 8 % i Msv A. Känslan i programmet var att Sune var jätte seg. Ingenting som syntes, sa Marco och vi hamnade mitt i resultatlistan. Sune var väldigt lydig och fin och det var en jämn uppvisning, men jag klantade till det och missade ett byte efter första piruetten (som inte heller blev så bra) !!!! :(
 
Summa summarum; det var  ändå en bra ritt, med tanke på att jag tyckte att han var seg OCH att jag fick en 0:a på bytet efter piruetten!!!
 
Efter ritten idag beslutade jag mig för att stryka mig i morgondagens klass. Inte för att jag var missnöjd, utan tvärtom, jag var nöjd! MEN Sune känns inte helt på topp och jag vill inte avsluta säsongen med en dålig ritt!  Nu laddar vi om inför nästa säsong och tar med oss det som var bra från denna säsongen.
 
En summering från säsongen kommer, samt fler bilder från idag!
 
 

Förberedelser för imorgon!

Ja, i morgon är det ju dax för säsongens sista tävling (eller på söndag). Idag red jag bara uppmjukande, samt ngn piruett åt båda hållen. Sune känns fin, men han svarar inte riktigt för skänkeln som jag vill. Det kan vara så att jag nu kräver mer känslighet av honom än jag gjort tidigare, så därför tycker jag att han inte går fram riktigt som jag vill. Skulle vilja att han var lite mer "elektrisk" ! Nåja, i det stora hela känns det jätte bra och jag hoppas att vi får en bra avslutning på säsongen! :)
 
Prinsen...
 Mycket morötter ska de va...
 
 

Mirandas blogg!

Ja kolla hennes blogg här! Där skriver hon om sin vardag och om Cocco!
 
 

Program

Idag blev det ett rejälare pass med Sune, på kandaret. Efter uppvärmning, red jag först igenom skolorna som de är i Msv A. Därefter galopp delarna i samma program. Fick ta om vänster piruetten några gånger innan jag blev nöjd, höger var riktigt bra!
 
Sedan red jag igenom hela programmet och det gick helt O.K, även om vi inte kan hålla den traven jag vill igenom hela programmet, men det kommer. På slutet travade han på jätte fint, så det kommer mer och mer....
 
Sune känns fortfarande lite seg i bland, men det kan ju vara en kombination av pälssättning och att det är i slutet av säsongen. Jag hoppas ändå att vi kan få till en bra avslutning på säsongen till helgen.
 
I morgon får han vila och på fredag blir det bara lite uppmjukning.

Tömkörning

 
Idag var det dax för tömkörning med Princessan igen. Hon är så duktig så...
 
 
Vet inte om det synns, men hon sölar ngt fruktansvärt när hon dricker vatten! :)

Magic Brusch!

 
 
Visst är den bäst denna borste?! Jag använder nästan bara den,dagligen.
 
 

Lite bilder...

 

Lurvpelle!

 Sune börjar bli riktigt lurvig nu, ser ut som en nallebjörn, men jag brukar inte hålla på och klippa honom. Vi rider ju mest utomhus, så då gör det inget tycker jag.
 
Idag blev det ett uppmjukningspass, mest för att kolla så att han svarar för skänkeln och bjuder till jämt stöd i handen. Han var lite seg från början, så jag fick "kicka" till med skänkeln några gånger och göra massor med övergångar. Efter ett tag blev han mycket bättre och på slutet var han super fin i traven! :)
 

Knölar?

Ofta på hösten får Sune som små, små hud knölar i huvudet. Man kan lätt knåpa bort dem och han verkar inte lida av det. Någon fler som känner igen detta? jag har för mig att jag hört att det beror på att det är så blött och fuktigt ute vid den här tiden, ngn som vet?
 
 

NY BLOGG!!!

 Ja, nu har jag alltså skaffat mig en ny blogg. :) Jag hoppas att Miranda kan hjälpa mig att fixa en snyggare design, själv är man inte så teknisk...
 
 
Jag har som mål att vara flitigare att lägga in bilder, så jag hoppas att du vill följa våran vardag kring hästarna!?
 
 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.


RSS 2.0