Träning för Linnea

Idag har Mirre tränat för Linnea Lidholm, för första gången. Hon red både Sune och Pumba och fick verkligen jätte bra hjälp! Linnea är tydlig, engagerad, noggrann och jätte duktig. Hon är precis den hjälpen Mirre behöver. Nu ska vi boka flera tider med henne, alla som var med var väldigt nöjda! 


Läs mer om träningen på: www.mirandapadellaro.blogg.se

Tävlingsplanerat

Jag och Mirre har suttit och gjort en grovplanering för tävlingssäsongen i kväll. Det blir inte så många tävlingar för mig, men det gör inget. Jag vill rida PSG och Int I, men har ingen lust att fara land och rike runt. Jag har tävlat sedan 1989, men då var det hoppning först och sen dressyr.  Därför känner jag att det är viktigare att Mirre får satsa nu och det vill hon. Jag kommer ändå att fortsätta vidareutbilda Sune och tävla lite grand.

Mirre kommer att tävla både Pumba och Sune och har nu satt upp tydliga mål för båda hästarna, både kort- och långsiktiga. Jag tycker att det är lika roligt att åka med Mirre på tävlingar, som att tävla själv, men mycket mer nervöst! ;) Det kommer att bli en rolig och spännande säsong. 

Idag blev det ett lösgörande pass på ridbanan. Endast låg, rund form och inte så mkt krav. I morgon ska Mirre träna med båda hästarna för Linnea. Blir spännande! 

Xet gick också att pass idag, väldigt lugnt. Vi har nu lättat på hans träning, efter en tung vinter träning. Han var väldigt pigg och glad! 
Ny tränare till helgen

På lördag ska Mirre prova en ny tränare i Ånge. Hon kommer att rida både Pumba och Sune för henne. Blir spännande... Det blir första gången hon rider Sune för en tränare, förutom mig då. ;-) Återkommer om det på lördag. 

Själv ska jag stå i cafeterian, men kommer självklart smita iväg för att titta på Mirre och även de andra ekipagen. 

Sune har tagit det lugnt i två dagar nu, så i morgon blir det lite uppmjukning och lösgörande, inför träningen på lördag. Även Xet ska gå i morgon. 
Underbar vinterdag

Och jag är ledig! 

Morgonen började med 12 grader kallt och strålande sol. Nu är det ca 4 grader varmt, i solen! Hur härligt som helst och dessutom på min lediga dag. 

Som alltid på tisdagar får jag äran att rida Pumba. Alltid lika roligt och idag var han riktigt mjuk och fin! Red bara i en låg, lite längre form men ändå rund. Trodde att han ev skulle ha lite träningsvärk efter träningen, men det var inget som kändes i allafall. Något som jag märkt funkar bra med Pumba, är att i skritten under uppvärmning, flytta honom till och från spåret i skänkelvikning. Jag bryr mig inte så himla mycket om formen då, utan mer att han ska bli kvick för sidförande och framåtdrivande skänkel. När det funkar kommer formen nästan av sig själv.

Efter mockning var det Sunes tur. Även här var planen att rida låg och rund för att få bort ev träningsvärk. Idag tänkte jag på det Peter sa, att vara mer noggrann, redan i uppvärmningen. Sune kändes även han mjuk och fin, så jag kände lite på den förvända galoppen som vi gjorde den på träningen. Den gick jätte bra, även åt det svårare hållet. På slutet tog jag ngt varv i trav där jag kände att jag kunde rida den schvungfulla traven, utan att sätta särskilt mkt tryck i honom. Det gick väldigt bra. Den traven börjar kännas mer och mer naturlig för honom nu. Därefter lade jag ner honom i formen igen. 

I eftermiddag är det Xets tur. Hästarna njuter verkligen idag. 
Peter träning idag

Äntligen träning för Peter igen. Det var i november sist! 

Redan när jag värmde i galopp fick jag påbackning. Även om jag rider en större galopp, där han är låg och rund i formen, så måste jag bestämma varje språng. Noggrannhet redan från början alltså! 

När jag värmt, fortsatte vi att jobba med galoppen. Här jobbade vi mkt med den förvända. Ngt man lätt "glömmer" när man kommit upp en bit i klasserna. I allafall jag, kan jag erkänna. Fick rida en väldigt nyttig övning; där jag red i skritt i vänster varv. Ställde och formade inåt, som om du ska fatta vänster galopp, men du fattar höger. Inte helt lätt, då man gärna vill ställa åt galopphållet. Växlade mellan övergångar till skritt och så ny fattning igen, på samma sätt. Fick även jobba på att galoppkvaliten skulle kännas lika bra, som om jag red rättvänd galopp. 

I höger varv var det svårare. Här fick jag börja med att faktiskt ställa åt galopp hållet, för att sedan gå över till att motställa. Han ville väldigt gärna byta åt det här hållet, men vi fick ändå till det bra. Här var det svårare att påverka kvalitén. En väldigt nyttig övning, som kan tyckas lätt, men det är den verkligen inte. Detta utvecklar och stärker galoppen, så detta blir " läxan" till nästa träning. 

Vi avslutade med travarbetet, där Peter såg stor skillnad. Jag måste fortfarande våga lätta av i handen och rida framåt. Här blir jag lite feg, för jag är rädd att han ska bli springig, men han blev inte det. :) måste även jobba med att ställa igenom vänster sidan lite till. Då är slutorna bra. Nu har vi lite att träna på till nästa gång! 

Här är han fin...

Undra vad jag tittar på? :)Tårna petar ut, som vanligt..." Svarta Satan"

.... eller Tingeling, som hon egentligen heter var jätte duktig idag! Mirre tömkörde henne, i snö upp till magen. 


Vi har även verkat hovarna på båda shettisarna. Tänk att Moyalie blir 31 i år...


Mammas älskade DiegoLördag

Den bästa dagen, på hela veckan faktiskt. Som vanligt blir det en massa häst idag. 

Vi börjar med Xet, som får gå sin vanliga mil. Sen ska jag och Mirre rida ett lösgörande pass på ridbanan, som är skottad nu! 

När stallet är klart här hemma, ska vi till pappa och verka hovarna på shettisarna. Mirre tänkte även tömköra Tingeling och jag kanske longerar Diego. 

Det är våran lördag. Dessutom är det ju V 75 på TVn, från Bergsåker som man måste se. :)
Nu är jag klar

Nu är jag klar ute i stallet för idag, förutom när de ska in då. 

Alla hästarna har gått jätte bra och Pumba och Sune är omskodd. Dagens guldstjärna får nog Pumba ändå. Red mest raka linjer ( övergångar) går inte att göra så mkt mer på ridbanan just nu, men jag testade ngn skänkelvikning åt båda hållen och de var riktigt bra! Han har haft svårare med den undan för vänsterskänkel. Red även ngn svag öppna åt båda hållen, även dessa var bättre. 

Sune känns fortsatt lika fin som tidigare dagar, så jag ser verkligen fram emot träningen för Peter på söndag. Det blir nu några lugnare dagar igen för Sune innan helgen.  

Xet fick jobba i dressyr under tömkörning idag. Det var ett tag sedan sist, men väldigt välbehövligt. 


Det är verkligen lyxigt att kunna vara ledig en dag i veckan och hålla på med hästarna hela dagen. 

Tisdag

4 månader...det känns som lång tid , samtidigt som jag känner att det har " bara" gått 4 månader...
" Jag saknar dig varje dag, mamma! "


Idag ska Sune och Pumba ridas. Hovslagaren kommer och skor om dem två. Dessutom tänkte jag hinna longera Xet. Jag börjar med Pumba, NU! 

En fin sak, av en fin vän! Lite piff och puff idag

Har tömkört Sune idag och passade då på att träna lite "piff och puff". Sune är faktiskt ganska duktig på det i tömkörningen. I passage jobbet fick jag säga åt honom att gå lite mer framåt, då han gärna ville samla sig lite för mkt på stället. När han väl gick mer fram, blev han jätte fin! Körde inte så länge, eftersom det är ganska tungjobbat i all snö på ridbanan. Senare i kväll ska Mirre tömköra Pumba också, får se om de vill ha ngn hjälp. 
Vi kom inte med

Tyvärr kom vi inte med i monteloppet, som vi ville med Xet. Han blev 3: e reserv. Tråkigt, när han verkligen känns fin nu. Det är väl bara att träna vidare, så får vi se vart vi anmäler härnäst. 

Sune lika fin idag och Pumba gentleman

Red bara ett kort pass med Sune idag också. Raka linjer och mycket övergångar. Han kändes lika fin idag med. 
Prinsen

Pumba agerade gentleman idag. Det är han bra på! Han fick agera nybörjarponny, till en tjej som kommer och rider en gång i veckan hos oss. Miranda brukar hjälpa henne i vanliga fall, men hon har ju varit hos en kompis i Gävle i helgen. 

Nu har jag sagt till om skottning av ridbanan också. Hoppas han kommer till veckan...
Lösdrift eller uppstallat?!

Vad tycker ni om att ha hästarna på lösdrift alt uppstallad? Detta verkar vara ett "hett" ämne i bloggvärlden just nu, så jag tänkte skriva vad jag tycker. 

Först och främst tycker jag att det behöver inte vara svart eller vitt. Jag vill ju tro att alla hästägare gör sitt bästa för sin häst utefter sina förutsättningar. Bara för att vi inte har lösdrift och inte vill ha det heller, innebär ju inte det att jag tycker att lösdrift är dåligt eller att alla som har det gör fel. 

Lösdrift kan säkert vara bra för vissa hästar. Lika väl som att ha de uppstallade är det bästa för andra. Det är helt enkelt individ anpassat och till vilket ändamål du använder hästen. Ja, jag vet att det finns tävlingshästar som går på lösdrift! Även vissa travhästar ( starthästar) gör det, men jag vet också att många då stallar in hästarna några dagar innan en start, för att de ska få vila. 

Våra hästar vill gå in på e.m/ kvällen. Det är inte enbart för att de är vana att gå in och få mat. På sommaren har vi ganska mycket kusar här, vilket gör att hästarna börjar springa för att komma ifrån de och de blir då svettiga och kusangreppen blir ännu värre. Hästarna springer till grinden och när de kommer in i stallet, riktigt ser man hur de kan slappna av och äta i lugn och ro. 

 Vi tränar och tävlar så pass mycket med våra hästar att de behöver den vilan de får när de står i en box på natten, för att kunna prestera och göra det vi kräver av de.  Men det är säkert många tävlingshästar som klarar av att gå ute dygnet runt också och ändå prestera. Som sagt individanpassat...

Att ha en välskött lösdrift innebär ju inte mindre jobb. Jag läste en kommentar som en tjej skrev; det är nästan mer jobb nu när de går på lösdrift, eftersom jag mockar flera gånger om dagen! 
Tyvärr tror jag många ( inte alla) missuppfattar det här med lösdrift och tycker att det är mycket lättsammare. Det kanske det är, till viss del....

En annan skrev att hon gjort en variant. Hon hade en stor ligghall, för sex stora hästar. ( Tror inte hon hade så många). Där hon stängde om de på kvällarna. Hon såg att de var lugnare och alla låg ner och vilade. 

För att sammanfatta det hela så tycker  jag att man måste anpassa till individen, ändamål och förutsättningar. Hästarna idag

Ja, nu har alla hästarna rört på sig ( utom Majsan då). Började med Xet, som verkligen visar stigande form. Vi hoppas att vi kommer med.....
Här en länk till ett klipp från idag:
https://app.videofy.me/v/9655957

Ridbanan behöver skottas nu. Det är lite tungjobbat där. Pumba gjorde ändå ett bra pass idag. Jag fick förtydliga de sidförande hjälperna, men sen var han jätte duktig! Jobbade även galoppen på en mindre volt och  tänkte på att få med yttersidan, samtidigt som han var mjuk och loss i innersidan. 

Sune måste bara få dagens guldstjärna! Oj, så fin han va! Det räckte med att jag satt till lite med sätet, så gjorde han halvhalter där han verkligen kom in under sig. När jag sedan lättade lite i handen, så bara växte han uppåt- framåt! Red flera sånna längs spåret, sedan gav jag mig för dagen. 
Lördag

Hästarna har fått tagit det lite lugnare nu ngn dag efter massagen, men idag ska jag rida både Sune och Pumba som vanligt tänkte jag. Mirre är hos en kompis i helgen, så därför får jag äran att rida hennes pålle! :)

Xet ska också ut på ett träningspass idag. Efteråt blir det massage och stretching på alla hästarna. Dax att sätta fart, hörs hej! 

Jogging och lite muskelstretching

Idag blev det ett lugnt jogging pass med Sune, i alla gångarter. ( Vi skulle ta ett lugnt pass efter massagen) När jag joggar rider jag en rund, låg form. Mycket raka linjer och övergångar mellan olika gångarter. Jag vill känna att han tar ett jämnt och lätt stöd i handen. Att han känns jämn och mjuk i sidorna och att han driver på lika mycket med sina bakben. Sune kändes väldigt fin! 

Efter ridningen gjorde jag mina " övningar". Man kanske kallar det för att man stretchar musklerna!? Sune är en häst som väldigt lätt tar åt sig av detta. När jag var klar sänkte han direkt på hals och huvud och tuggade. Han blev väldigt avslappnad. 


Så här såg det ut när massören la en spikmatta på hästarna. Det tyckte de om! Bild från Google. Massagen

Först och främst vill jag varmt rekommendera Josfin Frisk, Multihorse, som massör. Hon var hos oss idag och gick igenom tävlingshästarna. Jag tycker att hon verkar jätte duktig och hon förklarade och visade hela tiden det hon gjorde. Dessutom visade hon mig flera " övningar" eller vad man kallar det, som jag ska jobba med själv på hästarna för att det ska bli så bra som möjligt. 

Vi började med Sune. Han hade ngt framdragen höft på vänster sidan. Där jobbade hon med musklerna så det blev bra. Hon lossade dessutom honom i bogarna, hals och käke. Jag fick några övningar att fortsätta jobba med i ca 10 dagar, därefter räcker det med en gång i veckan. Sune svarade så bra på behandlingen direkt, så hon tycker inte att han behöver ngn mer. En fin 16- åring vi har! Roligt att höra med tanke på hur mkt han går och den nivån han är på. 

Pumba var sne i bäckenet. Därför har han svårare för ex vis skänkelvikningarna till vänster. Antagligen ngt han haft länge. Han svarade ändå förvånansvärt bra på den behandling hon gjorde idag. Lossade även hals, bogar och käke på honom också. Vi ska även se om vi ska ta bort padden vi har under sadeln, eftersom han har musklat sig sedan vi köpte honom och det var lite spända muskler i sadel läget. Fick även övningar att jobba med här. 

Xet, här var det , som väntat, en hel del. Absolut ungen katastrof på ngt vis, utan det som vanligtvis blir på travhästar. Inskränkt rörlighet höger bäckenhalva, sne i en kota, muskelbristningar. Mycket blev bättre redan av dagens behandling, men det är en del att jobba vidare på, som jag nu ska göra själv. Lossade även bogar, hals och käke på honom med. 

Xet och Pumba behöver ytterligare behandling om ca en månad. Sune behöver ingen mer, om det inte skulle hända ngt speciellt! 

Pumba ska vila i morgon. Sune får ett lättare joggingpass och Xet kör vi till helgen. Nu är det bara att träna på och bygga mera muskler, samt att hålla efter så att musklerna blir symmetrisk och byggs på rätt ställe! 

Tur jag fick protokoll på alla hästarna, så jag kommer ihåg vad som ska göras. :-)Massage idag

Idag ska grabbarna få sig massage. Det kommer hit en tjej mitt på dagen och ska ta alla tre. Först tänkte jag jogga både Sune och Pumba. Dax att sätta fart...

Tips och inspiration

Har ni läst artikeln på Hippson om Carl Hesters clinic? Ni vet han som tränar världens bästa ekipage, Charlotte Dujardin och Valegro! Om inte tycker jag ni ska gå in på länken här nedan och få tips och inspiration:
http://www.hippson.se/artikelarkivet/dressyr/18-lardomar-fran-varldsmastarens-mastare.htm

Bild från HippsonStigande form

I förmiddags var vi ut med Xet också. En mil i ca en dm med snö och dessutom en tung rockard och bra tempo! Behöver jag säga att han börjar bli ganska vältränad!? Tror faktiskt inte han varit så vältränad i våran ägo tidigare. 
" Mängd ger styrka, styrka ger snabbhet"  Det sa en tränare till oss en gång och det är någorlunda tagit fasta på! 

Det skulle vara så roligt om han kom med i monte loppet, som vi hade tänkt åt honom. 

På tisdag ska även han få sig en genomgång av massören. Det blir bra för honom. Han kommer få några lugna dagar nu till veckan, sen kör vi på igen. 

Bra men jobbigt

Idag var det ridhusdax igen. Den här gången tog jag ett par andra sporrar också. De är ngt mindre, men sitter bättre. 

Började med galopparbetet och red bl.a. saxen som den är i Int I. Fick ta om den en gång för att få till sista bytet. Jobbade även lite arbetspiruetter och Mirre filmade mig då. Det är så himla nyttigt att se sig själv. Den till höger är bättre, men vi måste helt klart träna mer på detta! Nästa gång ska jag ta ett spö, så jag kan " dutta" med det på bakdelen. 

Avslutade med travjobb. Började först att rida fram och sen tillbaka, för att hitta takt och schvung. När det funkade gick jag över till att rida skolor. Här ville jag att han skulle växa och ta för sig mer framför mig. Det tyckte Sune var lite jobbigt och lägger då in galopp i stället. Efter lite övertalning så gick det bättre och han blev riktigt fin! 

Här är en länk till ett litet klipp från idag:
http://videofy.me/v/9624598

I morgon blir det vila och på tisdag endast lite jogging. Sen på eftermiddagen kommer en tjej och ska massera hästarna ( alla utom Majsan). Det blir spännande att höra....

Busväder

Det snöar och blåser, värsta tänkbara vädret! Vi tog in hästarna tidigare idag och det var de nöjda med.

Mirre frågade om jag ville rida Pumba idag och det ville jag så klart! Han kändes väldigt fin. Fick påminna honom lite från början att svara kvickare för skänkeln, men sen blev det bättre. Han tog jämt stöd och var lätt i handen. Jobbade bara lösgörande, eftersom vi ska till Ånge i morgon. 

Sune fick vila idag. Hade ingen lust att rida honom i snöstormen. Xet har motionerat honom i hagen, så han har rört sig ändå. ;) Xet har farit fram som en tok i hagen idag! Han är super pigg! 

PumbaVilat

Det har varit dåligt med uppdateringen några dagar, men Sune har vilat onsdag, torsdag. I går longerade jag honom och idag blir det ev endast lite lösgörande. I morgon tänkte vi åka upp till ridhuset och trimma lite. 

Vi var ute med Xet också igår och han var superfin! Han börjar verkligen komma i form, så nu gäller det att hitta något lämpligt lopp också. Vi har ett på gång ( monte), men vi får se om han kommer med där...
Arkivbild på Xet Sune idag

Vi har alltså trimmat i ridhuset idag, igen. Det var faktiskt några fler ekipage där idag och som mest var vi 5 stycken. Alltid nyttigt att rida flera tillsammans. På framridningar kan de ju vara många ibland och det gäller att fokusera på sitt. 

Sune då, jag red utan spö idag eftersom jag vill ha honom kvickare och känsligare för skänkeln. Mina jä--a sporrar sitter inte som de ska, utan åker bara ner hela tiden. Väldigt frustrerande! Det blir att jag kommer åt honom ett tag och så åker de ner och då tar de inte...gahhh! Jag måste lösa det! 

Jobbade lite galopp från början, byten bl.a. och de var bra. Fokuserade sedan på traven där jag växlade mellan passage- samlad trav- mellan trav. Han kom igång riktigt bra och jag kunde då rida öppnor och slutor. Jag vill ändå ha honom ännu känsligare för skänkeln, men det är svårt när sporren inte sitter.... Överlag ändå ett bra pass. 

Nu får han vila i två dagar. Viktigt med återhämtning emellanåt. Dessutom är det slut på ledigheten :( Till helgen kör vi på igen. 

Lösgörande

Eftersom Sune vilade i går, så blev det endast lösgörande idag. Då rider jag i en rund och låg form i alla gångarter. Red lite skänkelvikningar och att kunna ställa/ böja inåt, fast man rider på rakt spår. Hela tiden i den låga formen. 

Sune är ju praktiskt taget byggd " på tygeln" och går gärna i sin bekvämlighets form så fort man tar tyglarna. Det är därför väldigt nyttigt att lägga honom ännu lägre, så han får komma upp med ryggen och stretcha ut den ordentligt. 

I morgon blir det ridhuset!
Det här med mamma-dotter

Ni är säkert många där ute som känner igen sig i " mamma- dotter syndromet?!" Det var samma när jag var ung och min mamma skulle hjälpa mig. Det var många gånger vi blev ovänner. 

I vårat fall var det så klart i ridningen det gällde. Som tur är blev det bättre ju äldre jag blev. Nu står jag där själv, i samma situation som mamma! 

Jag och Miranda har varit så ovänner i bland, när jag ska hjälpa henne. Vissa gånger har det gått jättebra, andra inte alls. Nu tycker jag faktiskt att det går bättre och bättre. Vi kan oftast prata om saken. 

Varför blir det så här då? I mitt fall tror jag det beror på att vi är för lika. Båda är lika tjuriga. Dessutom är vi båda tävlingsmänniskor och vill att allt ska vara perfekt. 

Miranda har ju naturligtvis inte samma erfarenhet som mig. Hon tycker ofta själv, att hon borde kunna mer/ vara bättre än vad hon är. Jag har försökt att intala henne att hon är bara 13 år. När jag var i hennes ålder hade jag inte ens börjat tävla ännu. 

Men eftersom jag vet att hon vill att allt ska vara så bra det kan, försöker jag att hjälpa henne med ridningen efter det. Jag vet att hon kan bli så oerhört besviken på sig själv när det går dåligt ( aldrig på hästen). Jag vet vad som krävs av både henne och hästen, för att det ska visa sig på tävlingsbanorna. Av den anledningen tror jag att jag ibland blir lite för hård med henne, men jag vill ju inte se henne så besviken.... 

Om Miranda hade varit en sån tjej som är jätte nöjd över att rida en LB på 50%, ja men då hade det varit annorlunda! Nu är hon inte det, hon är som mig. Det är ändå viktigt att kunna vara lite ödmjuk mot sig själv ibland. Även om man inte fick den där topp procenten, så kanske man får se på vad som var bra med ritten och ta med sig det till nästa gång. Hästarna är ju inga maskiner och allt kan hända! 
Mirre och Pumba

Miranda har gjort en otrolig utveckling i sin ridning och hon kommer att nå långt. Hon har lärt sig så mycket, då hon har haft två ponnysar som verkligen kräver teknik och ridning. Hon rider ju även på Sune mer och mer nu och på honom kan hon lära sig alla svåra rörelser.

Nu går det som sagt bättre och bättre för Mirre och mig, men ibland så blixtrar det till mellan oss, men då löser vi det. :-)
Ridhuset igår

Jag och Mirre tog alltså med oss Sune och Pumba upp till Ånge igår. Så skönt att få rida på bra underlag.

Började jobba med galoppen efter uppvärmningen, diagonala slutor, saxen som är i Int I och arbetspiruetter. Från början var han lite seg för skänkeln och lite stel i sidorna. Efter lite jobb blev han bättre, så då avslutade jag med lite travarbete. Han kom igång mer och mer, men var även lite seg här tycker jag. 

Jag får inte upp filmen direkt från Videofyme , men här är en länk till ett klipp:
http://videofy.me/v/9558101

Idag får de vila, vi ska köra Xet. I morgon  blir det ett lösgörande pass och på tisdag blir det ridhuset igen. Då tänker jag fokusera mer på traven. 

Provade mina nya fina skydd också:)Efter regn kommer solsken

Förmiddagen började med regn, men varmt ( 5grader). Vi körde Xet vanliga turen på drygt en mil och han blir bara bättre och bättre. Det märks att han tar åt sig av träningen nu. 


Lagom tills vi kom tillbaka klarnade det upp och solen tittade fram, härligt. Jag och Mirre passade på att skritta ut idag , med klättring. Väldigt bra träning! 

I morgon åker vi upp till Ånge för lite trimning igen. Blir roligt! 

2015

Då var det nytt år då, 2015! Nyårsaftonen var lugn, god mat och trevligt sällskap.

Hästarna är nu ett år äldre, tänk att Sune är 16 år! Herregud vad tiden går... Förhoppningsvis har han många år kvar. Han fortsätter att utvecklas och än har vi inte visat vad vi kan, på tävlingsbanorna. 

Idag är det en lugn dag. Mirre ska tömköra Tingeling och jag longera Diego. 
RSS 2.0