Min bästa vän

Tänk att vi har haft Sune i 13 år! Vi känner verkligen varandra. Min bästa vän! <3
Monte jobb

På lördag ska vi åka in på banan med Xet. Han ska få gå ett monte jobb. Tror det kan vara bra för honom att göra ett annat jobb inne på banan, än ett med vagn. Ska i allafall bli väldigt spännande. Michelle Larsson ska rida honom.
Mor- dotter syndromet

Säkert är ni många som känner igen er, när det gäller mamman som ska hjälpa sin dotter i ridningen?! Jag själv kommer ihåg hur det var när min mamma skulle försöka hjälpa mig. Det gick inte så bra alla gånger.

Nu är jag där själv när jag ska försöka hjälpa Miranda. Det är många gånger vi varit rejält ovänner ute på ridbanan. Det  är verkligen inte lätt. 

Jag tror att jag och Mirre är ganska lika varandra i ridningen. Vi vill att allt ska vara perfekt på en gång. Även om jag de sista åren lärt mig att allt tar tid,  men man måste vara noggrann och konsekvent i sin ridning. 

När det är något som inte fungerar för Mirre, kan hon ibland tycka att hon är dålig på att rida. När det i själva verket är precis tvärtom! Jag försöker förklara för henne, att bara för allt inte känns perfekt jämnt, så betyder inte det att man är en sämre ryttare. Ibland blir hon så frustrerad när hon inte får till saker att hon blir arg på sig själv, som i sin tur gör att ridningen inte alls funkar. Någon som känner igen sig? Detta gäller nog många ryttare!

Jag försöker att vara lugn och förklara för Miranda hur jag menar, men i bland är jag inte så bra på att förklara heller :) Miranda å andra sidan, har ibland svårt att ta mina instruktioner, fast det kan vara samma saker som Peter säger. Det slutar med att vi båda tappar tålamodet och så är vi igång.

Jag tycker ändå att det har blivit bättre. Vi får båda jobba med oss själva och vi försöker att hitta lösningar, som gör att det ska fungera. Vi blir ju alltid sams igen, efter ett tag.

Det här med bett...

... det är en djungel. Att byta mellan två, tre bett då och då är ju bara bra, men det gäller ju att hitta de som hästen trivs med. Det är inte så lätt alla gånger.

Vi har provat ett tvådelat plastbett ( i stället för ett tredelat) på Pumba ett tag nu och han är ngt bättre på det, men inte helt bra. Idag testade jag ett rakt gummibett. Det verkade han gilla! Han kändes mkt bättre redan från start idag. Mjuk i handen och han tog ett jämnare stöd i handen. Jag tror att ett rakt bett kan vara lättare att ta ett jämnt stöd på, än ex två- eller tredelat. 

Det man ska tänka på, är att bara för att man byter bett, är det inte säkert att man löser ev problem. Det är ingen "kvick fix". Oftast hänger det på att hästen arbetas på rätt sätt (riktigt lösgjord), att den behöver stärkas eller att den faktiskt kanske inte är riktigt fräsch. I Pumbas fall tror jag det handlar om lösgjordhet och styrka, men vi har ju bara haft honom i fem månader också.

Jag började jobba med mkt slutor i skritten och här har han blivit mkt bättre. När jag sedan började trava var han mjuk och fin, på en gång. :) Jag får fortfarande jobba med jämnheten och att han inte får lägga sig på, men det är skillnad. Om det beror på bettbytet eller de senaste dagarnas arbete med honom, det vet jag inte. En kombination kanske?!

I galoppen red jag på 3/4- linjen, för att få honom rak och jämn. Han vill gärna slingra sig och det märks så väl när man rider innanför spåret. Ett riktigt bra jobb av Pumba idag! I morgon ska Mirre rida, får se om hon tycker det är ngn skillnad?!

Fräsch 11-åring!

Idag kom vi äntligen iväg på kliniken för att kolla upp Xet. Det är en fräsch 11-åring vi har. Blodprovet var exemplariskt och det enda han visade på böjprovet var en halv grad lågt på höger bak. Alltså inget att behandla, utan vi ska linimenta själv och linda med Back on Track.

Nu är det bara att fortsätta träna som vi gjort! : D

Då gör vi ett nytt försök

På tisdag ska vi vet.checka Xet. Hoppas och tror inte det ska vara ngt större fel!Styrketräning...

.... för mig! Red idag ut på Xet.... oj,oj vad han låg på, på hemvägen! Jag var helt slut när jag kom hem, benen skakade och armarna värkte. När jag skrittade var det en blandning av passgång, skritt och trav. :D 
Maharajah vann!

Maharajah vann idag världens tuffaste travlopp, helt fantastiskt, otroligt!Genomkörare

Idag fick sig Pumba en rejäl genomkörare. Jag fortsatte på gårdagens jobb, men med lite mer krav på samling. Det jag jobbar med är:

Jämnt stöd i handen.
Lätt i handen, alltså mer vikt på bakdelen.
Mjukheten i sidorna, utan att förböja sig.

Stundtals var han riktigt fin idag, men fortfarande tycker han att det är lite jobbigt att sätta sina små bakben in under sig, men som sagt... det tar sig!
Kolla in rock n roll luggen...

P.S . Sune var jätte fin idag, behöver inte säga mer! :)

Dagens Sune och Pumba

Båda hästarna fick idag gå lösgörande. Rund, låg form, framme för skänkeln och lätt i handen.

Jag började med Pumba. Han vill gärna putta ut vänster bog, förböja sig till höger. Här ställde jag till vänster( för att få in bogen) och flyttade undan han för höger skänkel. Efter ett tag kunde jag räta ut lite mer. Han måste bli jämnare på båda tyglarna, men vara eftergiven i sidorna, utan att förböja sig. Jag fortsätter med samma arbete i morgon tänkte jag.

Sune då.... ja, han har lite samma "problem",  Vänsterbogen vill åka ut lite i bland. ( Han känns förövrigt väldigt fin). Skillnaden är, att på Sune är det lättare att få allt på plats. Men man får heller inte glömma att vi bara haft Pumba i fem månader! Det tar tid att rida till och rida ihop sig på en ny häst. 

Helomvändning

I morse när man vaknade var det bara -9 grader, helt otroligt! Det var -23 i går kväll!

Skönt är det i allafall. Mirre är fortfarande sjuk, ligger på 38,5 i temp hela tiden. :(  Eftersom det inte är så kallt idag och det inte blev ngn träning, ska jag rida lite lösgörande med både Pumba och Sune tänkte jag.
Hörs hej!

Omänskligt

Fy, usch... -26 grader kallt i morse! Jag hatar vintern!

Det blir ingen träning för Peter i morgon, dels för att det är så kallt, men också för att Mirre är sjuk. Hon har hög feber, som inte vill ge med sig. 

Förhoppningsvis blir det lite varmare, så kan man rida lite hemma i stället.Ljuset

Tänk vad ljuset gör mkt. Dagarna känns längre och man (jag) tycker man hinner med mkt mer. Hästarna är ute längre på dagarna och allt blir lite enklare.

I går skrittade jag och Mirre ut en sväng och när klockan var ca 15.50, var det inte alls mörkt än. 
Tog den här bilden då....Vass

....kan man verkligen säga att X et va idag när vi körde! Nu är det äntligen plogat hela vägen upp mot Björnåsen, så nu kunde vi köra på lite. Tjoho, va de gick, bara att hålla i sig. X et tyckte det var roligt att få springa lite fortare och blev bara vassare och vassare hela tiden. Det var lite att hålla för Marco, kan jag säga! :)Sune och Pumba

Idag har jag ridit både Sune och Pumba. Red lösgörande i skritt och trav.

Började med Pumba, som var lite stel och styv i sidan, men efter mkt övergångar, flytta, ställa O.s.v, blev han riktigt fin. Han var mjuk och fin i handen också och svarade bra för skänkeln. 

Sune red jag bara ett kort pass på. Han kändes mjuk och fin från början, så vi joggade bara lite.I morgon tror jag vi rider ut en sväng. Träning för Peter till helgen

På lördag åker jag och Mirre till Näset och tränar för Peter Nordlander.... äntligen! :) 

Pratade med Peter idag, om hur/ vad jag tränat på och det tyckte han lät bra. Det ska ju så klart bli ännu bättre, men det är ju det Peter ska hjälpa oss med. 

Bra också att Mirre får träna, hon som ska tävla i slutet på februari. :)

En fröjd att rida

Idag kunde vi äntligen åka till Ånge och rida. Tror det var två veckor sedan sist.

Sune har tagit nattens bravader bra, som tur är. Vi började jogga fram rund och låg, samma i galoppen. Efter lite pustande, fokuserade jag dagens pass på galopparbetet.

Vi började med bytena. Här var jag bara noga med att de skulle vara raka, så därför räknade jag inte emellan bytena. Var han inte rak, så bytte jag inte.

Jobbade ganska intensivt, men kort med varje övning; slutor, arbetspiruetter m.m.

Avslutade passet med lite travarbete och han var helt enkelt super fin på en gång. Stor luftig trav, med schvung och gung. Gjorde några öppnor och slutor, innan jag travade av, otroligt nöjd med dagens pass ! :)

Utbrytarkungen

I går morse när Marco kom ut till stallet var Sunes boxdörr öppen, men Sune stod i boxen. Han hade då varit ut och ätit lite havre. Jag tänkte att jag måste ha glömt att stänga dörren ordentligt på kvällen.

I morse när Marco gick ut till stallet, så stod Sune i stallgången! Den här gången stod han och åt ur X ets fodertunna ( müsli). Dessutom hade han varit i betfortunnan!  Men vad vi kan se har han inte fått i sig nå mycket torrbetfor. Vi får ha lite X- tra koll på honom under dagen.

Nu är jag säker på att jag stängde dörren igår kväll. Han måste ha lyckats få upp den ändå, på ngt vis...

Nu har vi ställt in fodertunnorna i sadelkammaren, OM han skulle lyckas ta sig ut igen. Nu bli det vinter, på riktigt

Det har snöat i natt och nästan hela dagen idag. Lagom till jag och Mirre skulle rida, tittade silen fram. Härligt! 

Vi började förmiddagen med ett kortare pass med Xet. Han är riktigt pigg! Väldigt löpvillig!  I morgon får han gå lite längre tänkte vi.

Mirre och jag red på ridbanan igen. Sune känns väldigt mjuk och fin. Mot slutet av passet idag, plockade jag upp honom i formen. Från början var han lite seg i bakbenen, men blev bättre eftersom. 

I morgon ska vi äntligen åka till Ånge och rida igen. Blir skönt att få rida på bra underlag. Då blir fokuset mest på galoppen.

Äntligen fredag

Idag har jag ridit på ridbanan. Första gången på evigheter.  Har inte velat rida där eftersom det är blankis under snön, men det gick faktiskt bra. Det är bara pudersnö, så Sune fick bra fäste på isen. 

Skrittade och travade. Mkt lösgörande och rund, låg i formen. Från början var han lite kort i halsen och hög i nacken, men efter ett tag släppte han igenom och sökte sig nedåt, framåt. Sune kändes väldigt pigg, framåt och känslig för skänkeln, som jag vill ha honom.

I morgon blir det nog ett lika dant pass och på söndag hoppas jag att vi kan åka upp till Ånge och rida inne. 

Trevlig helg på er!!

Dålig

... uppdatering! Ja, det har varit lite dåligt, men det har heller inte hänt så mkt. 

Det har ju kommit lite snö nu och det hade ju varit perfekt om det inte vore blankis under överallt. 

Härom dagen longerade jag Sune på en läggde och tänkte att där hade nog isen tinat bort innan snön kom. Icke, det var is under på vissa ställen. Det gjorde att Sune halkade till ngn gång och spände sig. 

I morgon rider vi efter vägen, fram och tillbaka, om de inte plogat en längre bit. Det är nämligen blankis efter vägen också, under snön. Längre upp är det inte grusat nå heller, så då är det inte roligt att rida där. Båda hästar och ryttare spänner sig.

På söndag hoppas jag att vi kan åka in till Ånge. Marco ska försöka fixa hjulen på transporten innan dess. Hoppas...

Jag hatar kylan!

Nu till morgon skulle vi ha åkt in på kliniken för att gå igenom X et. Eftersom vi redan visste att hjulen på våran transport frusit, så skulle vi få låna Jannes hästbil. När vi hämtat bilen och skulle fälla ner bakluckan, så har hydraliken för luckan frusit! Den går inte att fälla ner! Det var bara att ringa återbud.... skit också!

Till helgen ska vi ställa in transporten och torka upp den ordentligt. Hoppas på att jag och Mirre ska kunna åka och träna på söndag.

Jävla skit!! (Ursäkta språket)

Men jag och Mirre hade tänkt åka till Ånge och rida idag. Då har hjulen på transporthe****e frusit fast. Det är så typiskt, inte går det att rida med ngn ordning hemma heller. Gahhh!

Det blir så här när det först är varmgrader och sedan blir kallt. Dessutom rullar den ju inte varje dag. Nu har Marco satt en värmefläkt under transporten, så får vi se... Vi som ska ha den på tisdag också, när vi ska ner med X et på kliniken. Jag blir så less!

X et, idag

Idag har X et gått ett träningspass igen. Han känns jätte fin, är pigg och glad! 

Marco kunde hålla honom i ett lugnare joggingtempo den här gången. Han är en sån häst, som du inte få ge en millimeter av tömmen, för då tar han chansen och smyg ökar tempot hela tiden. Han blir då även ganska stark! :)
Promenad i dag

Det är vackert väder och ca 12 grader kallt idag, dessutom har det nu kommit lite snö. Tyvärr ligger den bara uppe på all blankis. 

Vi tog i allafall en promenad med hästarna, bra sätt att hålla värmen också. De skrittade på bra. I morgon åker vi nog in till ridhuset och rider. Tyvärr blev det ingen träning för Peter på tisdag, hoppas det blir nästa gång! 
Ont i magen

Majsan har haft lite ont i magen nu på f.m. Vi såg genom fönstret att hon helt plötsligt la sig ner i hagen. Hon bara låg kvar. Vi gick ut och fick upp henne och började att promenera fram och tillbaka. Fick även ta på henne ett X-tra täcke och en hals, eftersom hon skakade. Efter ett tag började det att låta i magen på henne och hon blev piggare och piggare. Vi kunde då släppa ut henne igen och så småningom började hon plocka lite med några höstrån. 

De andra hästarna blev jätte orolig när hon gick efter vägen. Det märks att hon är tryggheten ihagen.Planerar och funderar

Sitter och tittar på årets tävlingsterminer. I vårat distrikt finns det bara en Nationell tävling och den är i augusti, tråkigt! 

Jag har funderat på Högbo i april. Det är en Nationell.... Men det är även en i Söderhamn i maj. Dit är det ju lite närmare. Fick även idag reda på att Norrlandsmästerskapen för ponny- dressyr, går i Umeå i början av juni. Det är även en Nationell storhäst dressyr då på samma tävling. Vi skulle alltså kunna åka båda på samma tävling, men det är ganska långt... och kostar en hel del. Men om vi skulle åka dit båda två, då vill jag ha gjort åtminstone en tävling innan.

Jag vet inte riktigt hur jag ska göra än. Det kostar ju endel att åka på meeting, samtidigt som det är jätte roligt. I vårat distrikt kan jag bara rida regionala PSG och Msv A. Jag vill ju gärna rida några Intermediere ! 

Ja, som ni ser har jag endel att fundera på...

Mirre har precis anmält till sin första tävling idag, som är i Hudiksvall  i slutet av februari. Bra för henne att få en tidig start på säsongen.Vet check - X et

På tisdag ska vi vet. checka X et. Inte för att det är något fel vi vet om, utan för att ge honom de bästa förutsättningarna för träning och tävling framöver. Vi vet ju inte om han har ngt med sig sedan tidigare, så det känns bra att få kolla upp honom. Förhoppningsvis är han helt O.K och annars får vi ju det åtgärdat om det skulle vara något.

Bästa häst serien

Har ni sett Heartland-serien, om inte kan jag varmt rekommendera dessa! Jag och Mirre har redan plöjt igenom 3 säsonger, 5 skivor för varje säsong och det är ca 15 timmar/ säsong. 

Den har allt...kärlek, intriger, spänning, humor och framför allt, massor av hästar! 

Nackdelen är att den inte finns med svensk text, utan är på engelska, men det går bra ändå och Mirre får samtidigt träning i engelskan.


Så himla bra just nu

Efter att ha skrittat ut med Sune en dag och vilat en dag, så for vi idag upp till Ånge igen. Våran ridbana ser ut som en skridskoplan och efter vägen är det också is, så för att kunna träna ordentligt blir det nog en hel del ridhusbesök framöver. Vi får rida ut däremellan, så det blir variation.

Nu till dagen pass....
Sune bara fortsätter att gå från klarhet till klarhet. Jag fortsatte att jobba med samma saker som sist, dvs rakriktningen i bytena, öppnor, slutor, galoppsaxen . I öppnorna tänkte jag på att rida en bit innanför spåret, så att jag inte tappar yttersidan. De blir mycket bättre då. Det som känns svårast just nu, det är åtta meters volterna i traven. Vi tappar takt och schvung där. Det är ngt vi får jobba vidare med. 

I övrigt tänkte jag på att sänka och inte dra bak min hand idag. Jag tycker jag fick ett mkt jämnare stöd i handen då. 

Hoppas nu att Sune fortsätter att gå framåt, som han gör nu. Det känns i allafall lovande inför säsongen 2014! :)

Ridbanan hemmaNy header- design....och annat

Ja, som ni kanske redan har sett så har bästa Lina Wikberg, gjort om min header. Jag tycker den blev superfin! STORT tack till Lina! Hon har även gjort om Mirandas, så kika in där så får ni se hennes. Kika även in på Linas blogg. ( se länkarna här på sidan). 

Kan även passa på att berätta att X et är  helt bra i benet och tränade på bra idag, som vanligt. Han hade ju aldrig ont, men vi ville vara säker innan vi tränade på, så därför fick han stå över ett jobb och ta det lugnt i nästa. 

Idag har jag även städat ut julen, skönt tycker jag! 

Lämnar ett spår..

 
Lämnar ett spår efter mig.. Nu sitter det en ny header på plats här och lite koder är ändrade till det bättre. Så nu hoppas jag att Lizette blir nöjd och glad! :) Kika gärna in hos mig när ni ändå är i farten --> Min blogg!  
 
Ha det så bra!! // Lina Wikberg 
 
 

Riktigt fin!

I dag var jag och Mirre upp till Ånge och red igen. Vi var fem stycken som samsades idag och det är bra träning för mig och Miranda, som alltid rider själv annars. Jag var fokuserad och koncentrerad på mitt och kom till bra ridning.

Sune var jätte fin idag. Det var ett sånt pass när man kan göra lite av varje... och det gjorde vi. Bl.a. galopp saxen i Int., som vi inte gjort sen i somras. Från början blev sista bytet lite sent, men efter några gånger blev det bättre. Red även skolorna i trav, som de är i Int. Många saker flöt helt enkelt bara på idag. 

I galoppen gjorde jag även "styrke övningen" jag fick av Peter: 
Man rider på ex vis kvartslinjen i sluta ( en bit), sedan rider man en halv volt, med tagen bakdel och fortsätter i sluta på nästa sidas kvartslinje osv. Det är väldigt viktigt att man håller linjen och inte glider ut. En väldigt jobbig, men bra övning.

Testade även ngn serie i vartannat och de funkade bra. Här jobbar jag med att hålla honom rak. Annars när jag jobbar med bytena, räknar jag inte utan tänker på kvalitén i stället, att det blir rakt. 

Helt enkelt ett jätte bra pass. Ev. åker vi upp på tisdag igen. Marco tyckte vi skulle åka in och rida nu när det inte går hemma. Vilken man, man har! <3 I morgon skrittar vi ut i allafall, för det kan man göra....


X et

X et stod över ett pass i torsdags, eftersom han var lite svälld i höger framben. Han var bättre i benet redan på kvällen när vi tog in dem. Ömmade inget och inte halt, så troligtvis ngt han gjort i hagen, på isen.

Idag körde vi ett lugnt och kortare pass med honom. Eller, ja Marco hade fullt upp med att hålla honom. Han ville bara springa! Han är fortfarande lite, lite svälld, men han blev inte sämre nu när vi körde. Får se hur han ser ut i kväll.... Han verkar inte ha ont i allafall.
Träning i ridhus- nu kör vi

Efter ngn lugn dag efter nyår, for vi i dag in till ridhuset. Skönt att få rida på bra underlag och dessutom jätte roligt!

Miranda har en kompis här några dagar, Hanna, som dessutom är en duktig ryttare. Hon provade både Sune och Pumba idag och red båda jätte bra. En jätte trevlig och gullig tjej, som vi hoppas vill komma tillbaka fler gånger till oss! Roligt för Miranda med en kompis som rider, dessutom dressyr.

Jag jobbade Sune mest rund och låg i formen i dag. Tog upp honom lite på slutet och han kändes riktigt fin. Passade på att rida mkt raka linjer, som är lättare när man rider inne. Jobbade lite med bytena och att få de riktigt raka. 

Nästa gång ( ev till helgen) blir det mera styrke träning i galoppen. Känner mig riktigt motiverad att träna på nu!

RSS 2.0