Satt och lekte lite med telefonen


SNÖ :)

Det snöar ute! :) Jag hoppas att det vräker ner snö i natt så att det blir mjukare att köra och rida. Dessutom blir det ju mycket ljusare och så gör det ju att man får lite julstämning också... så här i adventstider. :)
 
 

Och de nominerade är...

...Chelsea Boko, Fascination, Friction och Sebastian K. Det är fyra meriterade travare som Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) valt ut. Vem blir året travhäst 2012? Vem tycker du ska vinna? Eller tycker du ngn helt annan?
Läs mer om nomineringarna på Hästmagazinet.
 
Sebastian K och Åke Svanstedt

Globen horse show

Ni har väl inte missat är det är från Globen till helgen! Det börjar redan på fredag! Massor av hästar att titta på alltså! :)

 

 

Fredag 30 november

16.30-17:00 SVT Play/Mobil: Höjdhoppning (barbacka) och internationell tävling med Islandshästar

Kommentatorer: Maria Wallberg och Jenny Mandal

 

Lördag 1 December

12.00-14:00 SVT Play/Mobil Sammandrag från världscupen i dressyr, Grand Prix

Kommentatorer: Roger Blomquist och Gunilla Byström

15.30-17:00 SVT Play/Mobil: Matinéföreställning med bland annat riddarspel, ryttaragility och internationella shownummer

Kommentatorer: Roger Blomquist, Lotta Björe och Gunilla Byström

 

Söndag 2 december

11:00-12:00 SVT1/Play/Mobil: Direkt

Grand Prix-hoppning , världseliten tävlar i en 150-hoppning med omhoppning

Kommentatorer: Maria Wallberg och Lotta Björe

 

15.30 SVT1 (i Vinterstudion) Sammandrag från världscupen i dressyr, Kür. Världseliten gör upp om värdefulla världscuppoäng.

Kommentatorer: Roger Blomquist och Gunilla Byström

13.00-16:00 SVT Play/mobil  Direktsändning från Världscupen i dressyr, kür. Världseliten gör upp om värdefulla Världscuppoäng.

Kommentatorer: Roger Blomquist och Gunilla Byström

 

20.00 SVT24/Play/Mobil Sammandrag av internationell hoppning 1.50cm och världscupen i Fyrspann

Kommentatorer: Roger Blomquist, Lotta Björe och Kerstin Björndal


Häst x 3

Idag har jag jobbat med tre av våra hästar...
 
Började att rida på Cocco på ängen. Hon är ganska mjuk och fin i sidorna nu, men det är fortfarande höger bog- vänster bak. I galoppen, däremot blir hon lite för stark tycker jag (byta bett?) och vill bara springa i från arbetet. Hon var ändå duktig tycker jag.
 
Efter Cocco tömkörde jag Sune på ridbanan (tur vi  har lampor). Eftersom det är ganska hårt, så blev det lite piaff och passge jobb. Ingen galopp.
Sunepune
 
Efter Sune avslutade jag med att tömköra även Princessan. Det blev mkt uppmjukning i skritt, men även endel travarbete. Hon är väldigt mjuk och fin och arbetar i en för henne bra form.
 
Princessan
 
 
 

Nu äre klippt!

Ha, ha fyndig rubrik va?! Jag har nämligen klippt Cocco i kväll.
 
Jösses va päls hon har! det var så maskinen korkade igen. Det blev en halvklipps variant. Kan säga att det är 3:e gången i mitt liv jag klipper en häst, så det är kanske inte super snyggt.
 
Före....
 
 
Efter...
 
 
. ..lite tuffsig på magen fortfarande, men det får jag ta en annan dag.
 
 
 

Två veckor sedan...

... var det sen jag red Sune nu. Jag har ridit Cocco och Mirre har ridit Sune, men idag fick jag rida min prins.
 
Vi började att rida ut en sväng, för att därefter rida lite på ridbanan... och sedan avsluta med att skritta av dem ute också. Blev ganska lugnt med Sune, mest jogging, men med aktiva bakben. Mirre red Cocco jätte bra och fick loss henne bra i sidorna.
 
Har även kört Princessan idag och hon kändes fin! :)
 

Inget KM!

Det blev inget Km för Mirre och Sune igår.
 
Vi har haft transporten på verkstad i två veckor nu och vi trodde att den skulle bli klar tills i lördags. Tyvärr är det problem med leveranserna av grejorna till transporten, så det är alltså inte verkstadens fel. Tur i oturen är  väl att det inte är ngn riktig tävling, utan att det är nu när det ändå bara är en Klubbtävling. Det kommer fler...

Framåtbjudning

I kväll red jag Cocco igen, men bara ett lugnare pass med skritt och trav.
 
Det jag kände ganska väl nu när vi red på ridbanan och jag red en bit innanför spåret, var att hon inte bjuder riktigt fram till handen. Därför blir det också ganska vingligt och baken far ut här och bogen där. När jag däremot red fram lite mera och hade stöd på ytter tygeln då blev det mycket bättre! :) Det lustiga var, att idag var det inga problem att få in höger bogen och att ställa/böja henne utåt i vänster varv. Däremot var det lite svårare att göra tvärtom i andra varvet!? Kanske fick jag igenom höger sidan igår, kanske hade hon lite träningsvärk.
 
Huvudsaken är att hon blir bättre och bättre, så det är bara att jobba vidare. Nu får hon vila i två dagar, sedan blir det uteritt på söndag.
 
Sune blir fortsatt riden av Mirre och det går jätte bra. I kväll red hon igenom båda programmen hon ska rida på lördag och det gick hur bra som helst. Ser så himla fint ut! :) Nu är det bara att hoppas att våran transport blir klar i morgon, annars blir det ingen tävling på lördag (vore jätte tråkigt).
Arkivbild på Mirre och Cocco

Höger bog och vänster bak

Två dagar i rad nu, har Cocco gått ganska tuffa pass. Hon börjar kännas jätte fin i traven, även om det blir lite jobbigt när jag kommer åt henne. I galoppen däremot, är det mycket jobbigare! Hon kan ju inte gå rakt! Jag får hela tiden tänka höger bog och vänster bak.
 
I vänster varv vill jag ställa henne utåt, men då sätter hon ut vänster bak i stället. Så jag får nästan tänka lite åt "höger sluta hållet", när jag rider i vänster varv. Hon måste ju kunna gå utåtställd (höger) och ändå svänga vänster! I höger varv vill jag att hon ska gå ganska böjd åt höger, utan att vänster bak sätts ut. OJ, så svårt och jobbigt... både för mig och Cocco.
 
Ja, det är bara att jobba vidare. Traven har ju blivit mycket bättre och hon är mkt lättare i handen. När hon väl orkar och förstår vad hon ska göra i galoppen kommer det att bli JÄTTE bra! För det är ju just det, att hon ska ha styrkan också. Jag kommer nog att forsätta rida henne även nästa vecka, men då ska Mirre känna på henne lite mera. I morgon blir det ett lättare pass, med bara lite trav. Mirre ska även rida Sune då (det har hon gjort hela veckan), sedan får Cocco vila fred, lörd. Sune vilar fredag och därefter är det KM på lördag!

Vårkänslor

https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3936244/images/2012/pic_50ac95d7ddf2b35ff60013dd.jpg" class="image">


8° varmt!

Kan ni fatta, det är rena våren ute! Härligt är det iallafall. Nu blir det mjukt i backen igen...
 
Idag ska ...
  • vi köra Princessan
  • jag och Mirre ska rida (ska göra i ordning hästarna tills hon kommer hem)
  • mocka (så klart)
... det är nog dax jag går ut nu!

KM till helgen

Nu på lördag är det alltså dax för KM för stor häst. Miranda ska tävla Sune för första gången! Blir spännande!

Hon har däremot bestämt sig för att inte starta med Cocco. Det är ju dessutom jag som rider henne nu och det tänker jag fortsätta med den här veckan också. Mirre kände på henne i lördags och tycker att det är skillnad på henne, så det är ju bra.😄


Böld!

Igår kväll när vi tog in hästarna upptäckte jag ngt "geggigt" vid ganaschen på Cocco. Sista veckan har hon luktat väldigt illa just på den sidan. Vi trodde att hon legat i ngn "dynga", så att det var därför hon luktade så illa...
 
Nu visade det sig att det var en böld! Jag tvättade henne överallt, både under och bredvid innan jag hittade vart den satt. Hon har ju så mkt päls överallt. Usch, den hade nu spruckigt, så det kom var ur den. Det var nästan så att jag tror hon tyckte det var skönt, för hon stod helt stilla medans jag gjorde rent och klippte bort hår runt ikring.
 
Inte så konstigt att hon varit lite "tjärv" i ridningen. Bölden satt ju precis så att den var i vägen när hon arbetade i rätt form. Sista dagarna när jag ridit hade den nog spruckigt lite redan, därför har hon varit så fin att rida igen. Stackars Cocco!

Så fin

I kväll när jag red Cocco var hon super fin! :) Det blev bara skritt och trav, för ridbanan är så hård nu.
 
Jag började att flytta henne i skänkelvikning längs fyrkantsspåret, sedan gick jag över till att rida slutor. Nu var hon plötsligt lättare i högerslutan. Det var lite svårare att få in bogen i vänster slutan, men hon jobbade på riktigt bra! Red även svaga diagonal slutor, t.o.m detta gick ganska bra. Samma jobb gjorde vi i trav och även här kämpade hon på bra, även om det gick lite trögare så gjorde hon rätt.
 
Cocco var mjuk och fin i handen på en gång i kväll och kändes loss och fin i sidorna. Hon känns mkt stadigare och bjuder jämt stöd i bägge tyglarna. Tyvärr blev det ingen galopp, men hoppas kunna ta det på ängen till helgen. Det är ngt mjukare där det är gräs. Annars vore det inte helt fel med lite snö nu!!!

Cocco mkt bättre

Igår vilade Cocco och det var nog välbehövligt, för idag var det en annan häst (ponny). Hon hade nog en dålig dag/ träningsvärk sist.
 
Jag började att känna på henne i skritten och hon vill gärna sätta ut vänsterbak i höger varv, samtidigt som det då blir jobbigt att ställa igenom höger sidan. Efter lite övertalning och förtydligande så förstod vi varandra och hon blev jätte fin! Jag jobbade henne i lite "sluta tänk", för att komma åt henne ordentligt. I vänster varv är det då ytterbogen som måste in mot kroppen (ha henne rakare), samtidigt som inner bak måste in under kroppen.
 
Så kom vi då till galoppen, som var hemsk sist. Jag hade satt på henne en graman, för att slippa bråka med henne. Den behövde jag endast använda i från början, sedan lät jag den hänga och hon jobbade fint ändå. Jag tror att hon kommer att bli jätte fin, bara hon vet hur hon ska arbeta. Jag ska fortsätta att rida henne den här veckan, sedan får vi se...
Söta fina Cocco!

Nu byter vi...

... hästar med varandra, jag och Mirre. Cocco har varit väldigt stel och styv ett tag nu, framför allt i galoppen, så därför har vi beslutat att jag ska rida henne under den här veckan (sen får vi se). Miranda får då rida Sune åt mig och det passar ju bra nu innan KM:et.
 
Cocco är en ponny som är som bäst när hon rids regelbundet i form. Hon blir lätt annars lite stel och kantig. Hon har nu under några veckor mest ridits ut och inte haft så mycket krav på sig. Miranda har hittat helt rätt i travarbetet på henne och fått henne mer liksidig, men i galoppen är det svårare, så därför tänker nu jag rida henne lite så får vi se hur det blir.

Cocco och Sune

 
Uteritt idag...
 
 
 

Fars dag och Princessans dag

Idag är det fars dag, (grattis pappa) men tycker också att det är Princessans dag. Hon går verkligen från klarhet till klarhet nu och blir bättre och bättre. Vi är nu mkt mer konsekvent i körningen och kräver att hon ska ta i hela tiden. Det har gjort stor skillnad och idag fick jag faktiskt lite ont i armarna. :)
 
Egentligen är det som med ridningen, man vill ha en häst som bjuder framåt och svarar kvickt för skänkeln (tömmen). Enda skillnaden är, att i ridningen vill man inte ha ngt i handen, men i körningen måste man ha ngt i tömmarna. Detta jobbar vi med nu och hon blir bara bättre och bättre! :)
Princessan står och mumsar havre, efter ett bra träningspass.

Hårt!

 
Fast att det varit 5 ° varmt idag, så är det stenhårt i backen! Usch det är så tråkigt!
 
Både igår och idag har vi ridit på ridbanan. Det är en anings, anings mjukare där. Mirre vill trimma båda hästarna lite tills hon ska vara med på KM:et med Sune och klubbtävlingen med Cocco (Om två veckor). Jag började att rida Cocco igår, det var ett tag sedan jag red henne nu. Hon kändes väldigt stel och styv i sidorna och ville inte ta stöd på yttertygeln, men efter ett tag blev hon bättre. Man får hela tiden kolla så att yttersidan är på plats, samtidigt som man måste hålla henne mjuk i innersidan. Cocco försvarar sig nämligen med att bara böja på halsen och kommer då inte igenom hela kroppen. Mirre fick sedan känna på Cocco och fick då en känsla för hur hon ska arbeta henne.
 
Idag fortsatte Mirre arbetet med Cocco och hon var jätte fin i traven. I galoppen är hon inte riktigt lika loss, men det beror nog även på att hon inte kunnat arbeta den på samma sätt på ett tag nu. Dessutom har vi ridit ut mkt utan några krav. Nu är det bara att jobba vidare på detta, så kommer det att bli riktigt bra!
 
Sune då... ja, han är lika fin som alltid. Idag red Miranda igenom LB:1 och det gick jätte bra! Det märks att de är lite försiktig på det håra underlaget och man törs inte rida på ordentligt, blir mest jogging och övergångar.
 
Princessan fick sig ett tömkörningspass idag. Hon var oväntat jätte fin! Oväntat, därför det var ett tag sedan jag tömkörde. Hon bjuder på bra framåt och arbetar i en bra form. Riktigt kul!
Gammal bild på Princessan

Hästtjejer vs machomän

En mkt bra och läsvärd krönika ur ÖP, läs här.

Önskar mig

Har tittat runt på lite olika hjälmar och tycker att Lamicell Master är rätt så fin. Önskar mig en sån...
Man skulle ju kunna "blinga" den lite också. Dessutom tror jag att jag vill ha en svart hjälm, trots att fracken är mörkblå! Emma på "Dressyrsnack" har en mörkblå frack och en svart hjälm och det ser inte konstigt ut tycker jag.
 
Bild lånad från Dressyrsnack.
 
Visst ser det bra ut? Svarta stövlar, svart hjälm och mörk blå frack!

Vilken tur...

... att vi har lampor på ridbanan! Nu är det ju mörkt vid 16-tiden och jag gillar inte att rida i mörker. Så, idag blev det alltså ridbanan för pållarna (Sune och Cocco). Jag tömkörde Cocco medans Mirre red lite på Sune. Tyvärr är det hårt underlag nu, men det är det ju överallt, så man får försöka göra det bästa av det ändå.
 
Cocco kändes fin, men hon har lite svårt att ta stöd på yttertygeln, tyckte ändå att hon blev bättre mot slutet. Efter ett tag bytte vi, eller Mirre bytte så att hon fick känna lite på Cocco (Sune fick stå och titta på). Cocco såg stundtals riktigt fin ut, men hon blir lite stark och Miranda upplever att hon blir så efter tömkörningen. Nästa gång ska jag rida henne innan i stället, får se hur hon tycker att det känns då?!
 
Fina Cocco (lite rund).
 

I väntan på Mirre


Mål för 2013

I år har jag nästan bara ridit Msv A och St. Georg regionalt. (en nationell tror jag). Rekordet är 66% i Georg och runt 64% i Msv A. Jag har, som jag skrivit tidigare inte EN start under 60% i år. Det tycker jag är ganska bra. Trots missar har jag ibland legat på nästan 64%! :)
 
Målet inför nästa år är att kunna rida på en ännu högre procent i Msv A och Georg. Förhoppningsvis kan vi även kvala och kanske, kanske starta en Intermediere. Kvalreglerna är ju ändrade nu och man måste kvala i en nationell klass. Men först och främst ska vi bli stadigare på en högre procent!
 
Rörelserna till Int. tränar vi på. Bytena i vartannat sitter bra, men piruetterna måste bli bättre. Dessutom måste han bli bärigare och luftigare framtill, men det jobbar vi på. ;)
 
En gammal bild (när jag red i hatt), som en arbetskamrat "fixat" åt mig. En fin bild, tycker jag!
 
 
 
 
 

God morgon! Måndag!

Japp, idag är det måndag och jag är ledig! :) Idag när Mirre kommer hem från skolan ska vi rida ut. Nu ska jag gå ut och mocka...

Mental vila!

I snart en vecka nu har Sune fått vilat... från dressyren på ridbanan. Min plan och tanke är att han ska få vila i MINST två veckor från dressyren (ev. längre). Så nu rider vi mest ut (löshoppar). Det Miranda rider på honom på banan, räknar jag inte. Det blir ganska kravlöst när hon rider och det passar honom bra just nu.
 
Jag tycker det är viktigt att även en dressyrhäst på Sunes nivå får vila mentalt ibland. Naturligtvis behöver de vila fysiskt ibland, men jag tror framför allt att de behöver vila psykiskt! Vi ställer aldrig av våra hästar någon längre period, utan de får i stället några dagar- en vecka här och där under hela året i stället. Jag tror hellre på aktiv vila.
 
Det gäller att hålla hästarna motiverade, glada och positiva till det arbete man begär av dem. När Sune har haft den här "vilan" är vi redo att ta oss ann nästa säsong på bästa sätt.
 
 

Vad har du gjort i dag då?

Själv har vi, som jag nämnt tidigare löshoppat Cocco och Sune:
Cocco hoppade några jätte fina språng!
 
 
Tyvärr blev det inga kort på Sune över själva hindren... men här är ett precis efter! ;) Sune var lite skeptisk till hoppningen idag och hoppade VÄLDIGT stora språng över hindren. Det blev även en tvärnit  när jag höjde lite grand, så jag sänkte direkt och då hoppade han igen. Det var inte läge att hoppa högre idag.
 
Efter hoppningen var det Princessans tur:
Härlig bild , tycker jag. Det här är uppifrån backen där vi både kör och rider. När man har kommit hit upp planar det ut ca 500m, där körde vi några intervaller idag.
 
Princessan kändes riktigt fin idag. Nu är vi mycket mera konsekvent med henne, att hon ska ta i och vara på "bettet" hela tiden, även om det inte alltid går så fort.
 
Ja, det var våran söndag det. En ganska vanlig söndag, med andra ord. vad har du gjort idag då?
 
 
 

Löshoppning!

Idag blir det nog löshoppning för Sune och Cocco. Hoppas jag kan ladda upp några bilder...

Kommande ekipage...

 
(Ursäkta den suddiga mobil bilden.) Är det ett kommande junior ekipage på storhäst? Jag tror det i allafall, om Miranda vill.  I allafall ska hon rida KM:et på Sune i Ånge den 24/11, så därför red hon honom igår, medans jag tömkörde Cocco.
 
Miranda rider honom jätte bra och de är så fina tillsammans! :)

Trevlig helg!

Igår eftermiddag red jag och Miranda ut på en härlig uteritt. Tyvärr ligger inte snön kvar, men det var ganska bra underlag ändå. Naturligtvis tog vi långbacken i full galopp! :) Både vi och hästarna tycker att den är rolig.
 
Den här helgen är även en tid att minnas våra nära och kära som inte finns ibland oss längre. Vi var ner på kyrkogården i går kväll och tände ljus. Det är så otroligt fint där med tända ljus överallt. Så hoppas nu att ni får en trevlig helg!!!
 
 

RSS 2.0