Något som inte stämmer

Igår och idag har Mirre varit och tränat för Jeanna med Elke. 

I går var hon väldigt spänd ( brukar hon inte vara) och vi tänkte att det var därför hon var så ovillig. Hon kickade mot skänkeln, ffa i höger varv. Där gick det inte att svänga med henne. 

Idag var hon avspänd, men lika ovillig i ridningen och då framför allt i höger varv!? I traven gick det bättre, men hon bjöd inte riktigt framåt. 

Dessa två dagar blev inte alls vad vi tänkt. T.o.m Jeanna sa att det är ngt som inte stämmer! Hon är ju så fin när hon går. 

Vi ska prova rida hemma i morgon för att se om hon är lika dan, men mest troligt bokar vi en tid på kliniken till veckan. 

Vi funderade även om det kan vara att hon är påväg in i brunst, men varför skulle hon då vara så ovillig i ena varvet?! 

(null)

Så här fin var hon emellan åt....Byten i varje

Det var nog ca en månad sedan jag red Sune. Jag har ju ridit Elke nu, eftersom Mirre vill fokusera mest på Sune. 

I allafall då red jag Sune nu i kväll...och Mirre gör verkligen ett super bra jobb med honom. Vilken ryttare hon har blivit! 

Jag kände direkt när jag hoppade upp, att han var mkt känsligare för skänkeln. Han kändes jätte pigg och fin. 

Jag tänkte jag skulle prova byten i varje, Mirre har ju gjort 6-7 stycken och det har ju sett så lätt ut...jag fick knappt till byt-byt!!!

Mirre sa att jag red för fort och sen ska jag inte göra för mkt. Det var inte lätt, hittade liksom ingen bra timing. Hoppas jag får möjlighet att prova lite mer, skulle verkligen vilja lära mig detta. 😊

Mirre har ridit Elke i förrgår och i kväll och hon tycker att hon känner skillnad på henne. I morgon fredag och lördag ska de träna för Jeanna igen. Blir spännande! 

Så tomt

Usch så tomt det va i stallet i morse....

En tom box, ingen Pumba som retar Majsan, ingen Pumba att ge mat och släppa ut...

(null)


R.I.P Pumba ❤

Idag har världens bästa Pumba fått somna in. Sista åren har inte vi ägt honom, men han har stått inhyrd här hos oss. 

Pumba har varit hos oss ca 5 år, ( allt som allt.) Tänk vad Mirre lärt sig på honom....❤

Tyvärr höll han inte för så mycket ridning och sällskapsponny var inte heller ngt alternativ. 

Nu får han galoppera vidare på de evigt gröna ängarna, det vet jag att han kommer att älska! 

(null)Hästig förmiddag

.....och solsken, nu är det tyvärr mulet. 

Iallafall har Mirre ridit Sune och wow, va fin han va! Hon har börjat med lite delar som hon tänker sig i en ev. kur. Kvalar hon till SM , måste vi göra en kur, så därför börjar vi fundera lite nu. 

Jag red Elke, men bara en snabbis, eftersom hennes pupill på ögat fortfarande är förstorad, så blir det väldigt jobbigt med ljuset åt henne. Vi har slutat med dropparna, men det kan ta ngn dag innan den är normal igen. Elke kändes jättefin, så att hon tagit det lungt gör nog inget alls. 😊

Vi tog även in både Pumba och Majsan och borstade de. De släpper nå otroligt med hår! 

(null)


Flughuva

(null)

Elke får ju ögondroppar som gör att pupillen är stor hela tiden och bör därför ha mörkt för ögat. Jag har nu sytt på en lapp på höger sida på en flughuva. 😁 Ser lite lustigt ut med en huva på vintern, men vad gör man...

Det ser redan mkt bättre ut. Hon är nästan inget svälld alls nu. På torsdag ska veterinären ringa mig, så får jag höra om vi ska fortsätta behandla . 

När hon har huvan ser hon ju inte så bra, så därför har jag bara longerat henne idag. Mirre joggade igång Sune, som tagit det lungt några dagar. 

Uppsvällt öga

I eftermiddag har vi haft Distriktsveterinären här, då Elke var uppsvälld och röd på höger öga när jag kom hem från jobbet. Jag såg i morse att hon var lite irriterad, men inte just ngt svälld då. 

Veterinären kunde konstatera en större repa på hornhinnan och flera små. Troligen har hon fått in ngt skräp och sedan kliat sig så det blivit värre. Nu var det som tur var ingen djupare skada och inget som inte ögondroppar- och salva kan avhjälpa. 

Hon ska alltså ha droppar 2ggr/ dag och salva 3 ggr/ dag. Eftersom dropparna gör att pupillen är stor hela tiden ( inte regleras av ljuset) så ska hon helst ha mörkt åt det skadade ögat. Jag har nu sytt på en lapp på en flughuva, som hon får ha på sig ute i morgon 😊. 

I morgon tänkte jag ändå longera henne lite lätt. Hon fick vila idag. Sune longerade jag idag och i morgon rider Mirre honom. 

Långpromenad

Fint väder idag med, men lite blåsigt. 

Idag blev det en långpromenad med Sune och Elke. Tror de tyckte om att få komma ut lite, ffa Elke 😊

(null)

I morgon blir det ett dressyrpass igen för båda två. 

Tjoho!

Elkes vilovecka har verkligen gjort henne gott.

 Idag kunde jag rida tre bågar i vänster galopp. I den högra som varit svårast, red jag en båge som var knappt 15 meter. Hon har blivit så mkt starkare och balanserad! Nästa gång ska jag testa bågarna även i höger galopp. 

Det har verkligen blivit skillnad i galoppen. Nu kan jag samla och påverka henne på ett helt annat sätt. Under den tid jag ridit henne nu, har jag mest jobbat med just galoppen. Jag tänker att blur hon starkare dör, så blir även traven starkare. 😊

Mirre red Sune idag och även han såg jättefin ut. 

(null)

(null)

(null)

Underbart väder även idag! 

Fredag!

I morse när jag vaknade, var det -25 grader kallt!!! Vart är våren?

Fram på dagen är det ändå jättehärligt i solen. 

Har ridit Elke idag. Hon är inte riden på en vecka, utan har endast longerats tre gånger. Hade inga speciella krav idag, utan bara att hon skulle få komma igång i kroppen i alla gångarter. Hon kändes jätte fin i galoppen! Hon verkar ha tagit vilan på helt rätt sätt. I morgon rider jag lite mer tänkte jag. 

Mirre rider Sune när hon kommer hem. Han har också haft en lugn vecka efter tävlingen förra helgen. 

(null)

Promenerade en sväng efter ridningen med Elke, som avskrittning. 

Ödmjuk, tacksam och hjälpsam

...det är Miranda det! 

Fast än hon har mycket i skolan, då hon går första året på gymnasiet, så är det aldrig några problem med någonting. 

Hon mockar, motionerar hästarna och lagar mat. Vissa saker utan att jag/ vi ber om det.  

Hon är tacksam för fina hästar och så ödmjuk. Jag vet hur hon kämpar, med helt andra förutsättningar än många andra på samma nivå. För att kunna köpa sin egna storhäst, måste hon sälja Elke ( som hon köpt för egna pengar). Det har varit tanken från första början, att utbilda och sälja. Jag (vi) unnar Mirre att hitta sin "dröm storhäst". Det är hon verkligen värd, som hon kämpar! 

(null)


Återhämtning

Idag har jag longerat Sune och Elke. Sune var pigg och det visar att han snabbt återhämtat sig efter helgen ( han vilade helt igår). 

(null)

Själva tävlingen var inte så ansträngande för Sune, då den är lättare än en träning. Resan, däremot var såklart lite ansträngande. Det tog ändå 6 timmar, med stopp och han är ju inte purung längre. 

Nu får han vila helt i morgon igen och sen blir det bara lätt arbete resten av veckan, ev en till vilodag. Jag vill inte låta Sune vila helt flera dagar i rad, den här årstiden. Han kan lätt få gaskolik då. På sommaren är det inga problem. 

Annars tycker jag vila och återhämtning är viktigt. Både på en ung och äldre häst. Det är ju när man vilar, som man bygger muskler och jag vill heller inte nöta på hästarna.  Även om en äldre hästar mår bra av att röra sig, så kan ju vilan vara aktiv. 

Vi låter alltid våra hästar vila två dagar i veckan. När vi rider dressyr rider vi ofta kort men effektivt, inget nötande. Det verkar ju som man gjort ngt rätt, med tanke på hur fin Sune är. Han är ju ändå 19 år och har varit fräsch hela sitt liv. Såklart spelar exteriör och annat in också. Hästar är ju individer och det gäller att anpassa träningen efter varje individ. 
Så jäkla surt!

Mirre och Sune började med att ta en fin 5:e placering i starkt startfält, på lite drygt 66%. Sune var jätte fin och Mirre red så bra, igen. 

(null)

(null)


Inför SM kvalklassen, så satte hon lite mer tryck i honom och Sune såg ännu finare ut. De kommer in på banan och Sune var helt avspänd och fin. 

De startar, gör halt-hälsning och ska precis rida igenom hörnet...då dyker en kvinna upp, som hämtat protokoll. ( hon dök upp bakom en vägg/pelare, så hon syntes ju inte). Hon var alltså tvungen att gå förbi just då! Hade hon bara väntat tills Mirre ridit igenom hörnet och förbi, så hade det gått bra. 

Sune blev jätte rädd och han fick "scenskräck". Allt blev farligt och han ville inte...de blev utesluten. Så jäkla surt! Både jag och Mirre tänkte innan: idag sitter det! 

Mirre blev såklart jätte arg, besviken och ledsen, men efter några mil på vägen hem, efter att hon fått ältat, varit arg och besviken, så knyter hon näven och tänker: om två månader, i Hudik, då jäklar ska det sitta! I Fagersta

Efter ca 6 timmar ( med ett stopp) , var vi framme i Fagersta. Resan ner gick jätte bra. Sune stog som ett ljus hela vägen. 

Dock blev det inte riktigt som vi tänkt när vi skulle åka hemifrån. Precis när vi gjort klar Sune och skulle lasta, så ser Mirre hur Pumba ligger helt utslagen i hagen. Han hade lite kolik känning. Vi tog fort ut honom på ridbanan där Mirre gick och longerade honom. Som tur var släppte det ganska snabbt och han blev bättre. Marco gick även senare med honom och hade uppsikt på honom hela tiden.  Nå väl, vi kom ju iväg i allafall och Pumba blev som vanligt igen. 

Sune står i ett stort fint stall på anläggningen här i Fagersta. Han fick vila en stund när vi kom fram, innan Mirre red lite på tävlingsbanan. Sune såg fin ut, även om Mirre bara joggade honom. 
(null)

Nu är vi på rummet ( som är jätte fint) och vi har varit och köpt pizza och tittar på Melodifestivalen 😊

(null)

(null)Packning och ridning

Ja, det var vad gårdagen bestod av, mestadels. 

Elke är så himla fin att rida nu. Det är så roligt att jobba med henne och hon utvecklas för varje pass. Hade jag pengar hade jag köpt henne av Mirre. 😊 Denna ponny kommer att gå hela vägen, med rätt ryttare. Hon är ju bara sju år och har redan utvecklats i raketfart. Från att bara vara inriden , när vi köpte henne för snart två år sedan, till nu när hon gör skolor, enkla byten och galoppen är mkt starkare! 

Mirre har ridit Sune och han har verkligen sett super fin ut. Han vilade igår, fredag, för idag åker vi nämligen ner till Fagersta. Mirre kommer jogga honom på banan i kväll och i morgon gäller det, håll tummarna! 

Vi beräknar åka 10.00 och räknar med sex timmar ner. Sune är ute nu och snart ska vi gå ut och packa allt. 

(null)
Fina Elke

Så himla roligt!

Det är så himla roligt att rida Elke! Är så glad att jag får jobba med henne nu, när Mirre vill fokusera på Sune. 

I kväll fortsatte vi med att jobba på styrkan i galoppen och rakriktningen. Hon har nu jobbat bra i två dagar, så i morgon får hon vila. 

(null)

Mirre red ett lösgörande pass på Sune. Hon var väldigt nöjd med hur han kändes. Sune vilar också i morgon. Hans vecka ser ut så här:
Månd: lösgörande
Tisd: vila
Onsd: programdelar
Torsd: programdelar
Fred: vila
Lörd: åka till Fagersta, ridning på banan på kvällen
Sönd: tävla Msv B :5, FEI: Lagprogram ( SM-kval).  

Vi håller tummar och tår att Mirre och Sune ska sätta sitt andra kval då. Vore så skönt för de att ha det klart. Skulle det inte gå, så har de 4 chanser ( tror vi) till i maj. 😊

Mirre och Sune -bilder

Kan inte få nog av de här två. De är så fina tillsammans. ❤️


(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Vilken ponny -bilder

I dag har jag ridit fina Elke igen. Vilken ponny detta är och kommer att bli! Vi jobbar mkt med styrkan i galoppen, genom övergångar och förvänd galopp. Hon blir bara bättre och bättre.

Mirre var snäll och fotade idag. Bortse från ryttaren ( jag) som rider i stallskor och mjukisbyxor! 😉
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Årsdebuten avklarad

I dag har vi varit i Timrå, där Mirre och Sune gjort årsdebut. 

Som väntat var Sune spänd i första klassen ( Msv B) för både domarbord och blommor, men däremellan väldigt fin. Drygt 61% ändå var Mirre nöjd med. 

I andra klassen ( Msv a) var han mer avspänd och Mirre kunde sätta lite mera tryck i honom. De gjorde ett riktigt fint travprogram! Sedan rasade det ett hinderstöd i ett förråd som Sune blev rädd för!  Därefter blev galoppen lite spänd och därav flera missar. Ändå fick de lite drygt 60% och då finns det mkt att hämta. Det är ju bara 3:e gången de rider Msv a också. 

Mirre är nöjd med dagen och känner sig väldigt taggad inför nästa helg. Då åker vi till Fagersta för att försöka sätta sista SM kvalet. 

(null)

(null)


Fredag - fortsatt kallt

Det har varit kallt hela veckan, även idag. Det var -28 i morse igen! Nu är jag less på det här! 
 
Har longerat Elke och Pumba idag. De är pigga och glada i allafall. Mirre rider Sune när hon kommer hem. I morgon är det dax för årsdebut för de. Vi ska till Timrå och där rider de en Msv B och en Msv A. De tar det som en träning inför nästa helg då vi ska till Fagersta. 
 
 
 
Det är ju jag som får äran att rida Elke nu, eftersom Mirre vill lägga all fokus på Sune inför tävlingarna. Jag rider henne så gärna. Tycker det är så roligt att jobba och utveckla henne. Hon blir finare och finare för varje pass och starkare också. Just styrkan är ngt vi jobbar mest med, ffa i galoppen. 

RSS 2.0