Behandlad i vänster fram

Nu är Xet behandlad i vänster fram. Det var där det satt. Antagligen därför han visade höger bak. 


Nu blir det boxvila idag och i morgon. Därefter sjukhage i 14 dagar. 

Tänk ändå va bra han gick i fredags, med tanke på det här!

Klinikbesök idag

I dag har vi ett inbokat besök på kliniken med Xet. Det bokade vi in före starten i fredags, eftersom det är ngt som spökat i höger bak. Dock inget som syntes när han startade. Vi får väl se vad/ om de hittar något. Återkommer med hur det gick....Trimning med hästarna

Vi for upp till Ånge i kväll, jag och Mirre. Dressyrstaketet är uppställt ute, så vi tänkte passa på att trimma lite program, båda två. 

Jag började rida Sune, först bara låg och rund i formen. Efter uppvärmning plockade jag upp honom i formen och red igenom Intermedieren. Gick väl så där. Han var inte riktigt framme för skänkeln märkte jag, så travdelen blev lite av och på. Tog om den på slutet och då var han lite bättre. Tyckte inte jag fick igenom vänsterslutan riktigt heller... Ja, ja nu vet jag vad vi behöver slipa på tills nästa helg! ;)

När jag var klar med Sune, bytte jag och Mirre häst. Miranda red igenom två program, med lite hjärnsläpp i bland, men annars såg det jätte fint ut. :-)

Med Pumba har hon inte riktigt hittat hur hon ska jobba honom för att han ska bli kvick för skänkeln, men det kommer. Det gäller att inte bli klämmande, inte så lätt. Miranda red honom igen efter mig och då bjöd han bättre. 

Sune och Miranda
Variation

I dag blev det dressyr efter vägen igen. Dessutom en härlig galopp uppför en backe! :-)

Hade kandaret på Sune idag. På hem vägen jobbade jag öppnor, slutor i både trav och galopp. Han hade härlig bjudning, så det var bara att åka med. Jobbade även med samlingen i galoppen, kvalité på sprången. 

Vädret är lika underbart idag med, sååå härligt!
Försommar dag

Sol, värme och ..... massa flugor! Idag har vi tagit på hästarna nya flyghuvor. 

Xet verkar ha tagit loppet bra. Idag njuter han i hagen....


Mirre red igenom LA:4 med Sune idag. Det gick jätte bra! Jag red Pumba och han blev riktigt kvick för skänkeln efter ett tag. Efteråt svabbade vi av de och naturligtvis gick de rakt ut i hagen och rullade sig. :-)

I morgon rider vi ut! 

Xet kom 2:a!

Nu är vi på väg hem, nöjda och väldigt glada! Xet gjorde ett jätte bra lopp och kom 2:a, endast slagen med en halv längd. Duktiga killen!
Start i kväll

I kväll eller i e.m åker vi till Östersund, för start med Xet senare i kväll. Spännande som vanligt! 

Sune får vila idag. Vi red ut en sväng igår och red då dressyr efter vägen. Härligt när man kan rida på kvällen och solen skiner! 

Nu ska jag åka och jobba några timmar innan jag ska hem och packa och fixa Xet.
Pyssel med Xet

Har pysslat med Xet i kväll. 

Började att borsta av honom all lera, för att sedan massera honom. Smorde in Arnika uppe på baken och på benen. Lindade sedan bakbenen med Back on Track. 


Smorde hovarna och karlederna med vaselin. Klippte lite hovskägg och håret runt hovarna. 


Klippte även skägget på huvudet. Xet njöt verkligen av all uppmärksamhet han fick i kväll.

Peter träning idag

Idag har både jag och Mirre tränat för Peter. 

Miranda började, eller Peter började att rida Pumba. Hon behöver få hjälp med att få honom känsligare för skänkeln. Det är ngt Peter är expert på. :) Pumba var jätte fin och Mirre fick känna hur han ska kännas efteråt. Läs mer på www.mirandapadellaro.horseworld.se

Sune då, ja han var jättefin redan från start. Jag fick beröm på en gång för galoppen. Det är inte bara traven som blivit bättre, även galoppen har utvecklats. 

Jag började jobba med galoppen, efter uppvärmning. Red några öppnor och diagonal slutor, där jag i slutorna måste tänka på att sitta kvar på bakbenen, så att han inte dyker fram till. 

Gick sedan över till att rida öppna-piruett-öppna. Det gick helt O.K, men jag måste kunna gå ur när jag vill. Märkte även att vi tappade lite galoppkvalitet, så vi gick över till att rida stora arbetspiruetter i stället. Med fokus på galoppsprången och att behålla samma rytmen hela tiden. Detta var ngt Sune tyckte var jätte jobbigt! Men väldigt nyttigt. Nu vet vi vad vi ska jobba vidare med hemma. 

Avslutade med en superfin trav! :) Är jätte nöjd, som vanligt. Det är så roligt att träna! :)
Uteritt idag och Peter träning i morgon

Idag har det varit helt underbart väder, ca 18 grader varmt! 

Jag och Mirre red ut en sväng idag. Passade även på att prova en annan sadel på Pumba, som passar Mirre bättre. 


I morgon är det Peter träning igen, för båda. :) Nu i kväll har vi putsat lite grejor, behövdes kan jag säga. 

Hästarna har njutit idagMan kan ju bli gråhårig

Först var Xet svälld och halt och nu är han inte svälld och inte halt! Man kunde ju bli gråhårig för mindre. 

Hur som helst, så for vi ner på banan för att testa honom idag och där såg han ut som en rund miljon! Han var klockren. 

Tar han nu detta jobb bra och inte visar ngt i bakbenet, så blir det start på fredag. Han gör oss gråhårig, man slits mellan hopp och förtvivlan. ;)
Umeå i sommar med NM för ponny

I kväll kl 18.00 öppnade anmälan till Södra  Umeå's dressyr tävlingar 6-8 juni. Med bl a Norrlands Mästerskap för ponny. Det gällde att vara snabb med anmälan, om man ville ha stallplats på klubben, vilket vi lyckades med. :)

Det blir enda tävlingen i år som jag och Mirre kommer att åka tillsammans med både Sune och Pumba. Mirre ska rida NM:et och jag rider PSG och Intermediere. Ska bli jätte roligt! 
Vilken häst, vilken ryttare- vilken ritt

Charlotte Dujardin är verkligen en förebild för dressyren. Idag vann hon Världscupfinalen på över 92%! En fantastisk fin ritt där allt ser så enkelt ut, precis som dressyr ska se ut. Dessutom är det ett stort plus att hon rider med hjälm , tycker jag! ;)

Bild från GoogleSöndag....eller vad är det för dag?

Ja, man blir lite dagvill när man är ledig i flera dagar. 

Idag har Mirre ridit båda hästarna. Började med Pumba , som har blivit bättre i sin bjudning nu. Vi märkte dock att Miranda sitter bättre i min sadel på Sune, så nu ska vi testa en annan sadel på Pumba i morgon. Hennes skänkel blir för långt fram i den hon har nu. 

Pumba och Miranda

Med Sune red hon igenom LA:3, 2 gånger. Andra gången var riktigt bra, lite små saker bara! ;)

Miranda och SuneHärliga dagar

Både vi och hästarna njuter av att det är lite varmare. Tyvärr betyder värme: mygg! Stora som reaplan! 

Majsan och Xet fick i allafall vara nakenfisar igår ( idag med). Sune fick på sig ett tunnare täcke efter ridningen. 

Xet


Miranda och jag bytte hästar från början , igår. Pumba kändes bra, även om man får påminna honom att jobba på hela tiden. Miranda rider Sune jätte bra, men hade lite problem att hitta knapparna ibland. Idag ska hon rida både Sune och Pumba själv, så kan jag hjälpa henne lite. 

Ska försöka ta lite bilder och ev filma lite sen....

Glad Påsk

Har haft en härlig dag idag. Började med att rida ett lösgörande pass med Sune. Efter mockning och "fix" i stallet, for vi och hälsade på mamma. 

När vi kom hem hade vädret klarnat upp och solen tittade fram. Dessutom blev det vindstilla, så vi tog och eldade lite! :)

I morgon ska vi motionera Diego och Sune och Pumba. Mirre börjar med Sune i morgon och sedan byter vi. 
Skit också!

Xet har varit lite svälld till och från i höger bakkota, efter senaste starten. Han har efter den bara tagit det lugnt, endast tömkört honom. Tyvärr så verkar det inte bli bättre, utan vi har nu beslutat att kolla upp honom till veckan. :(

Troligtvis var det även därför han galopperade i montejobbet i onsdags. Tråkigt, när han dessutom kom med till Östersund  nästa fredag ( spår 1). Det är inte så mkt att göra, kommer flera lopp och vi vill ju hästens bästa. Kan ju även nämna att han har lite "historia" just kring detta högerbak ben.

ArkivbildHoppelihopp

I kväll har vi varit ner på banan med Xet, för ett montejobb med Michelle. 

Michelle kände direkt att han inte var som vanligt och han galopperade flera gånger. Först provade hon att korta checken , men han fortsatte lika dant. Efter ca 5000 m avbröt vi och hon red tillbaka till stallet. 

Vi funderade om det kunde bero på järnskorna ( har gått med aluminium tidigare), men då kom Michelle på att han inte får ngt fäste! Det stämmer, han är väldigt beroende av fäste och förut har han haft brodd. 

Bra ändå att få testa och veta sånt nu. Han var väldigt laddad och ville verkligen springa. Det är ju positivt! Dessutom skönt att det inte är ngt fel på honom. 


Efteråt fick han stå på kylning ett tag...Världscup final

Till helgen är det världscupfinaler i både hoppning och dressyr i Lyon. Jag tänker i allafall försöka se dressyrfinalen (kur).

Här är tiderna för helgen:

Fredag 18 april

20.00-22.00 Hoppning SVT24/SVT Play

Lördag 19 april

15.00-18.00 Dressyr SVT1/SVT Play

20.15-22.45 Hoppning SVT24/SVT Play

Söndag 20 april

13.35-15.15 Dressyr SVT Play 

15.15-17.00 Dressyr SVT2/SVT Play

Måndag 21 april

14.00-17.00 Hoppning SVT2 


Planering hästarna v. 16

Ungefär så här blir veckan med hästarna:

Sune:                                Xet:

Månd:vila.                          vila
Tisd: tömkörning.               vila
Onsd: vila/jogg            montejobb banan
Tors: vila/jogg.                    Vila
Fred:dress/uteritt.               vila
Lörd: dress/uteritt.            körning
Sönd:dress/uteritt.             vila

Som ni ser är det väldigt öppet under helgen. Det beror på lite väder och så. Ngn dag ska även jag och Mirre byta häst. 

Skoning och tömkörning

Idag har hovslagaren varit här och fixat fötterna på Sune och Pumba. Skönt att få bort snösulorna!

Efteråt tog jag och tömkörde Sune. La fram lite bommar och jobbade lite tramp och lite passage med honom. Han är sååå duktig! :-)

Övriga hästar vilar idag. Jag måste ge mig på att städa.... Blä! :( 
Ska försöka skriva en planering för resten av veckan senare. Nu är det bara att sätta igång....
Sune idagMiranda och Pumba

Sune har vilat idag, så i kväll hjälpte jag Mirre med hennes ridning....

Vi  jobbade med sitsen och framåtbjudningen. Både Pumba och Mirre var riktigt duktiga. Faktiskt så sitter Miranda redan bättre! Får påminna henne om skänkeln ibland, men det blir bättre och bättre. 

Sen fick jag en idé om att vi skulle prova att trampa lite med Pumba. Vissa hästar kommer igång väldigt bra av detta. Oj, vad duktig han var, Pumba. Han trampade till riktigt bra flera gånger. I bland blev det lite hopp och skutt, men han förstod mer och mer vad vi ville. Efteråt var han superfin i traven, så detta är ngt vi ska fortsätta med! :-)

ArkivbildHästarna idag

Idag har det varit en "hästig" dag igen. 

Började med att ha lite sitsträning med Mirre. 


Därefter tömkörde jag Xet. Han blir bara bättre och bättre. Fortfarande lite svårare i höger varv, men ändå klart bättre. 

Red ett pass på Sune, rund i formen och ingen stor trav ( förrän lite på slutet).  Gjorde några byten, som blev mkt rakare när jag fokuserade med blicken dit jag skulle. Jobbade även piruett-öppna-piruett. Ett bra pass av prinsen! :-)
Efter honom for jag till mamma och longerade hennes häst, Diego. 
Nu ska här sys

Jag och Miranda har varit och inhandlat mantråd. Vi ska nämligen testa att sy våra knoppar på hästarna! Får väl se hur det går, men det är väldigt snyggt i allafall, om man kan. Köpte även ett "måttband" , för att kolla vikten på hästarna. 
Girls day

Idag får hästarna vila. Jag gjorde klart stallet i morse. Jag och Mirre ska nämligen åka till stan och gå på bio! :) Vi ska även på Hööks och köpa några småsaker och så ska vi passa på att hälsa på mamma. 
Trevlig lördag! 

Ridning och borstning

Idag började jag rida på Pumba och Mirre på Sune. Pumba kändes mjuk och fin på en gång. Vi jobbar honom i ett högre grundtempo nu för att få mer bjudning i honom och han har blivit bättre. 

När Miranda ridit klart på Sune , som går hur bra som helst (de skulle kunna tävla i morgon), bytte vi så jag red Sune. Jobbade mest galoppen. Lite byten och några piruetter. Avslutade med lite högre form i trav, för att sedan lägga ner honom och rida lätt. 

När vi var klar i stallet gir vi till mammas hästar. Longerade Diego och borstade Moyalie och Tingeling. På söndag tänkte vi rida Diego. 

Tingeling

Vi passade även på att borsta Majsan och Xet när vi tog in de. Xet har fått nytt täcke! :-)

XetPigg och glad

I dag red jag och Mirre ut en sväng med Pumba och Sune. Kände lite på Pumba först, på ridbanan. Mirre tyckte att han var så ovillig igår, så hon undrade om det var ngt fel....

Det var det inte kan jag säga. Jag tror att både Miranda och Pumba hade en dålig dag helt enkelt. Det visar bara att det inte är några maskiner vi håller på med. 

Sune kändes pigg och glad att få komma ut en sväng. Vi mötte även två timmer bilar! Inte det roligaste att möta när vägen är så smal. Vi skyndade oss att rida in på sidan, så det var inga problem. 

I morgon byter Mirre och jag hästar igen, för att sedan byta tillbaka mot slutet av passet. Mirre behöver ju träna lite med Sune nu när de ska tävla. 
Vassa tänder

I kväll har Kjell Hansson varit här och raspat tänderna på Xet. Vi har misstänkt att han varit vass och att han nog inte varit kollad på ett tag. Mycket riktigt, han var riktigt vass! Han hade inga sår, som tur var. Nu kanske han går ännu bättre!? ;-)

Sune och Pumba idag tisdag

Precis när ridbanan nästan torkat upp och är jätte fin, då måste det komma snö! Blää! Vi som har tagit av hästarna alla broddar också. Som tur är verkar de klara dig bra ändå och det gick även att vara på ridbanan idag, trots att det är lite snö längst upp. 

Jag började med Pumba idag. Vi fortsätter att rida utan spö och jag rider med Mirres sporrar. Redan när jag skrittar fram ser jag till att han svarar för skänkel . När jag kortar tyglarna ska han fortfarande svara framåt. Brukar börja med stora framdelsvändningar för att få honom att svara för sidförande skänkel, samt att jag går loss honom i sidorna. När jag flyttar för höger skänkel måste jag ha honom väldigt rak i halsen, nästan lite vänster ställd. Åt andra hållet kan jag ställa igenom lite X-tra.

Genomgående passet igenom, kollar jag sedan att han svarar för skänkeln och att vänster bogen är på plats. Jag fick säga åt honom några gånger ordentligt med skänkel /sporren, men sen svarade han jätte bra.

Sune vilade igår, så han longerade jag idag. Han går avspänt och fint.
Excellent Launcher

I de två senaste starterna Xet har gjort, har han sprungit det näst snabbaste han gjort i hela sitt liv och då är han 11 år! Det måste ju betyda att han trivs hos oss och att våran träning passar honom.

Efter den senaste starten har han vilat i fem dagar. Eller vilat och vilat, efter vi släppt i lag de har han väl rört sig 4-dubbelt så mkt i hagen, motför tidigare. 

Idag tömkörde jag honom. Han är fortfarande väldigt stel, även om det blir bättre och bättre. I skritten släpper han igenom lättare, men traven är svårare. Framför allt höger varv, men på slutet var han jätte duktig, så då avslutade jag.  Till helgen ska jag nog rida honom. 
Framme för skänkeln

I dag fick Sune sig en rejäl genomkörare. Han kändes väldigt mjuk och fin i uppvärmningen, men var lite seg för skänkeln. Jag har bestämt mig för att rida utan spö nu, för att riktigt få han att svara för skänkeln. När jag rider med spö och tycker att jag inte använder det, så blir det ändå så att man är där och petar. Man får ju inte ha spö på tävling! 

I galoppen var han riktigt fin. Jobbade med det Peter sa sist på träningen; öppna-piruett-öppna. Det är så himla roligt att piruetterna blivit mycket bättre. Nu orkar han ju sätta sig och vända runt. Jobbade även med sluta-flytta bakdelen-byte-ny sluta. Är lite svårare i vänster slutan, men vi jobbar på med detta. 

Avslutade med travarbetet. Där fick jag säga åt honom ordentligt några gånger att fortsätta ta i framåt. Framförallt i öppnorna och slutorna. Han var inte riktigt framme för skänkeln helt enkelt. Efter ett tag blev han jätte fin, då avslutade jag och travade  av honom.

Sune blev rejält svettig idag, men det var ett bra pass. Det märks att jag behöver jobba mer med att han ska vara riktigt framme för skänkeln. Ridning utan spö är det som gäller! 


Söndag

Då var det söndag då, sista dagen på helgen. Det gäller att ta till vara på dagarna, vilket vi verkligen gör. :)

Dagens planer är att rida Sune. Ett lite tuffare pass idag. Pumbas förra ägare kommer och hälsar på. :) . Vi ska även rida honom lite. 

Xet, som vilar efter onsdagens lopp, ska pysslas med. Han rör sig väldigt mkt nu när de går tillsammans. Vi tror stenhårt på att ha hästarna tillsammans. Ja, det är en risk, men det är en risk vi väljer att ta då vi ser vad det gör för hästarna. Jag tror inte att så många har dressyrhästar ( ponny) och start hästar i trav tillsammans!?

Ha en bra söndag!Ombytta roller

Eftersom Miranda ska tävla Sune i början av maj, så ska hon rida honom nu minst en gång i veckan. Så idag bytte vi helt enkelt hästar.

Mirre jobbar just nu med att få Pumba känsligare för skänkeln. Vi har bestämt att inte rida med spö och när jag rider honom har jag Mirres sporrar. 

Pumba var jätte duktig idag. Svarade bra för skänkeln och jobbade på bra. Försöker att variera väldigt mycket när jag rider honom. Det blir öppnor, slutor, skänkelvikningar, övergångar, ryggning, halt ....ja ni fattar!? Allt för att kolla så att han tänker framåt hela tiden. 

Miranda red Sune jätte bra! De fick till och med till den stora luftiga traven. :)
I hopsläppt

Nu har vi släppt i lag Xet med de andra. Ganska odramatiskt blev det. Sune vaktar Majsan och Pumba lite. :)


Lite hoppning

I kväll har både Sune och Pumba fått hoppa lite. Sune tyckte det var super roligt, han var som 4 år på nytt! :)

Eftersom det var ett tag sedan vi hoppade, så "hopplongerade" jag honom. Ja, jag är en fegis! Kan säga att jag är glad jag inte satt honom idag. 

Travade även över lite bommar. Det brukar jag göra uppsuttet också! ;-) Även över de var Sune lite övertänd från början, men lugnade ner sig efter ett tag. 

Miranda och Pumba

SuneDuktig kille

Xet gjorde ett jätte bra lopp i kvällens start på V86. Han blev först utan pengar (7:a, 6 som fick pengar). Loppet gick fort och han blev trött på slutet. Sprang ändå på 13,9. Hans rekord på autokort är 13,5. Vi är jätte nöjd med honom. Han är ju ändå med. Vore ju inte roligt om han blev helt omsprungen och långt efter alla andra. Dessutom ska man komma ihåg att V 86 är snäppet under V 75! 

Arkivbild på XetKlart för start

Nu har vi gjort det vi kan med Xet inför morgondagens start. Idag har han fått på sig "barfotaskor" och jag har tömkört och masserat honom. Han verkar pigg och glad, samtidigt som han är avslappnad och harmonisk. 

Så här fin var han idag...

Jag har packat alla grejor, så det är bara för Mirre och Marco att lasta och åka. Ja, borsta och snygga till honom förstås! :-)

Själv kan jag inte följa med ( typiskt), vi har planeringskväll på jobbet. :-( Jag får titta på TVn i stället.... 


Miranda årsdebuterar på Sune

Ja, det blir Miranda som kommer att göra årsdebuten på Sune. De ska tävla på Ånges dressyrtävlingar 3-4 maj. Hon rider LB, LA på lördag och en LA på söndag. Ska bli jätte roligt att se. 

Nu ska hon rida Sune en gång i veckan( minst) fram tills dess. 

Själv årsdebuterar jag med honom 10-11 maj i Söderhamn. Vi fick både box och boende där, så det är klart. 
Peter träning

Idag har vi tränat för Peter igen. Det gick jätte bra! Låter kanske löjligt att det alltid går bra, men det gör det när man tränar för Peter.

Efter uppvärmning började vi med arbetspiruetter, för att sedan göra de mer centrerad. Jag fick då göra helpiruetterna som de ligger i GP. Inte helt enkelt, men vi fick till det ganska bra till slut. Bl.a. Vänsterpiruetten var jätte bra! :) Han har blivit så mkt starkare. Det jag ska tänka/ träna på är att få med mig honom åt sidan redan i första språnget. Bättre att göra den större sen i stället. Sen måste jag passa så han inte går åt sidan när jag går ur piruetten. Så nu ska jag träna öppna- piruett-öppna. 

Jag bad även Peter att titta på saxen, som den är i Intermediere. Där stötte vi på problem när jag i vänsterslutan ska flytta över bakdelen till vänster innan bytet och högersluta. Här fick jag inte över honom tillräckligt, så då kom bakdelen före i högerslutan. Fick då rida  bara vänstersluta, ta tid på mig att verkligen få över bakdelen till vänster innan bytet och sedan rida öppna rakt fram. När jag gjort det ngn gång kunde jag sedan gå tillbaka och rida saxen och då gick det mkt bättre. :-) Det jag ska träna här är sluta-flytta över bakdelen-byte-öppna rakt fram.

Avslutade med lite trav där jag fick runda till honom ett litet snäpp, så blev det super bra. Jag måste bara tänka på att andas! 

Sune <3RSS 2.0