Nu kan snön komma....

.... även om den gärna kan vänta ett tag till.

Idag har hästarna fått "vinterdojjorna" på sig, dvs broddar och snösulor. Efteråt red vi ett pass på ridbanan med dem. Passet gick väl så där...

Sune var lite segstartad idag. Efter att jag värmt upp honom i alla gångarter, så ville jag att han skulle ta i lite till bakifrån. Jag red fram och tillbaka i traven, men tyckte inte att han bjöd tillräckligt framåt. När jag tog tillbaka ville jag att han skulle fortsätta trava bakifrån , men lite mera "upp" i stället. Det gick ganska bra, men så fort jag ville att han skulle fram, så tyckte jag att han var lite seg på hjälpen. Inte tillräckligt framme för skänkeln helt enkelt. Vi blev lite oense ett tag och Sune tyckte nog att jag var lite jobbig, men han lät sig övertalas (som alltid) och blev riktigt fin på slutet! :-)

I morgon får han vila, ev fredag också.

Intervallträning

Idag blev det ett intervallträningspass för Sune och Pumba. Trav och galopp i ca 1,7 km, där det går uppför hela tiden. (Höjdskillnaden är 207 m). Därefter skrittade vi nerför och hela vägen hem. Ett bra pass, som dessutom hästarna tycker är jätte roligt!
Travbommar

Ja, det blev lite travbommar idag. Ridbanan var inte så blöt som vi trodde. :)

Idag ville jag att Sune skulle trava större och luftigare. Det gick riktigt bra, men jag fick påminna honom ibland att ta i bakifrån. Han vill gärna bli lite långsam i bakkärran och tappar då bärigheten. Använde mig av bommarna för att få igång honom ordentligt. 

Var även noga med att jag kunde variera formen, som jag ville. Låg ibland och uppe med nacken ibland.

Avslutade med några byt-byt. Det går hyfsat bara jag är snabb med hjälpgivningen! ;)

Mirre och Pumba red samtidigt idag....Pumba var suuper fin!
Styrka och kondition

Både igår och idag har jag och Miranda ridit ut med pållarna.

I går var det ett fantastiskt väder med strålande sol och varmt. Vi red en bit uppöver tills vi kom till " långbacken" , som vi säger. Där galopperade vi hela vägen upp, ca 1,5 km. Sune var jätte taggad och jag fick hålla honom lite ( ändå galopperade vi på ordentligt). 

I dag red vi vägen som går bakom stallet. Den är riktigt brant mot slutet och även här galopperade vi på ordentligt. Hästarna fick verkligen ta i. 

Två riktigt bra styrke- och konditionspass alltså. Väldigt bra träning för en dressyrhäst. Nu hoppas vi att vi kan fortsätta den här träningen i vinter, då ni....

I morgon tänkte vi rida ett joggingpass på banan, trots att det är blött där. De kan nog ha lite träningsvärk i morgon, båda hästarna.

ArkivbildFredag

Japp, då var det fredag igen! Idag är det soligt och fint ute, flera grader varmt. Tyvärr är ridbanan jätte blöt efter allt regnande, så idag blir det en uteritt i stället. Tänkte nog ta långbacken ( galopp). 

Det blir inte samma intensiva träning nu, men vi håller ändå igång hästarna så länge marken är mjuk. När den blir hård blir det en skrittperiod tills snön kommer. Det är även två träningar för Peter kvar, i november. :-)

Trevlig helg!Vilken tjej!

Nu menar jag våran dotter, Miranda....
 
När jag kom hem från jobbet idag, efter kl 17, då hade hon mockat tre boxar. Det innebär även att tömma en tung skottkärra. Hon hade spånat till de som behövde. Gjort i ordning krafft foder och lagt in hö i boxarna. Även gjort i ordning hö för natten. Dessutom hade hon burit vatten och fyllt i hinkarna ( vi har inget vatten i stallet). Behöver jag säga att jag blev glad när jag kom hem och stolt!
 

Jag har sagt det förrut, men säger det igen....att ha häst (djur) lär barnen att ta eget ansvar och egna initiativ. Jag tror inte att många 12- åringar skulle göra det hon gör faktiskt. Ja, jag vet det är vårat barn, men hon ÄR otroligt duktig, ansvarsfull och mogen för sin ålder. 
 
 

Roligt att rida ponny

J*lar vad fin Pumba var idag. Från början var han lite stram och bet fast i höger sidan, samtidigt vill han gärna sätta ut vänster bak. Jag fick då räta upp honom på höger tygel och flytta undan honom för vänster skänkel. Efter ett tag släppte han och bjöd bra framåt, en härlig känsla! Red mycket övergångar och skänkelvikningar med honom. Riktigt roligt att få rida en så fin ponny! :-)

Underlaget på ridbanan är lite hårt nu, men det går absolut att rida där. Passar bra att jobba med grundarbetet. Dvs övergångar av alla slag, kvick för skänkeln och rund i formen. 

Även Sune var fin idag, efter lite övertalning att ta i bakifrån. :-)Placering i debuten!

Ja, Miranda och Pumba tog en 2:a placering i LCn idag på 64,8%. Fantastiskt bra gjort, med tanke på att hon bara haft honom i drygt en och en halv månad.

Även i LBn fick de bra procent, 64,6 trots en ganska rejäl miss ( ett avbrott). Dock ingen placering här, men vad gör väl det med en sån debut! 

Det som saknas för de riktigt höga procenten, är mer energi. När de får till det, då blir de farliga! De fick mycket positiv kritik av båda domarna och nästa år tror jag de blir ett ekipage att akta sig för.
Slagskämpe, eller....

Nä, Sune har inte varit i slagsmål. Men han är lite underlig vår kära prins. Sune har fått för sig att det är ngn ting som är farligt i hans box! Marco bytte gångjärn på dörren härom dagen, det är allt som är annorlunda. 

I dag när vi tog in de för att rida, så tog jag in Sune som vanligt i boxen. Han blev då rädd för någonting ( vem vet vad) och skyggade till och halkade då och gick ner på knä inne i boxen. På väg upp slog han i huvudet i vattenhinken. Ja herregud, det är Sune i ett nötskal! 

Medans vi red, la Marco in gummimattor iboxarna, så nu ska han väl inte halka?!

Ridningen då, ja den gick bra. Massor av övergångar idag. Miranda började på Sune och jag på Pumba. Pumba var lite motsträvig från början , men när han släppte igenom vart han jätte fin! :)Vad fort det går!

Otroligt vad veckorna springer iväg! Nyss var det måndag och idag är det fredag, igen. Det är ju naturligtvis bara bra, då vänder det snart igen och blir ljusare. :-)

I helgen blir det tävling igen, men för Mirandas del den här gången. Hon gör sin första och sista start för året med Pumba. De ska tävla i Timrå på söndag. Mest bara för att känna hur han är på tävling och att få göra en start innan vinterträningen drar igång. Själv ska jag bara rida hemma....

Trevlig helg på er alla! 
Nu kan den komma...

... vintern alltså. Nu har vi vinterdäck på både bilar och transport. Inte för att jag vill ha vinter, men vi är förberedd i allafall. För min del får det gärna vara varmt och snöfritt länge än. Faktum är att det flyger lite snö ute nu i kväll.
Tempererat vatten

Nu har vi äntligen en Thermobar till hästarna ute i hagen. Den gör att de alltid har tempererat vatten hela dagen, även om det skulle bli -40 grader (det får jag verkligen hoppas att det inte blir). 

Hästarna dricker mera och man undviker risk för kolik.

Idag ska Sune joggas lite på banan. Han har vilat och ridits ut sedan tävlingen, så nu fortsätter vi att träna på ett tag till.Miranda och Pumba - film

Miranda och Pumba tränar för Peter Nordlander.


Snart träning....

.... men inte för mig och Sune, utan Mirre och Pumba. De ska träna för Peter idag igen. 

Sune vilar lite nu. Tänker ev jogga lite i morgon.Sammanfattning av tävlingsåret 2013

Då var det dax att sammanfatta den här tävlingssäsongen. Jag tänker inte gå in på varje tävling och start. Först måste jag bara få säga att Sune har gjort en otrolig utveckling i träningen det här året, som inte är slut än. Det har vi Peter Nordlander att tacka för! Ni som har sett oss på träning förstår nog vad jag menar. När vi får till detta på tävling, då ni...
 
Vi har egentligen bara haft två riktiga "plumpar" under den här säsongen. Den ena var vid säsongsdebuten på SRK. Vi red då en Msv A:1 på dryga 57%. Den andra var i Bollnäs, även det en Msv A och även den fick vi drygt 57%. Båda gångerna var det spännt och jag red inte så bra. De ritterna är bara att glömma!
 
Övriga starter har vi en gång ridit på drygt 60% , två gånger på 61%, resten på 62% eller mer. Är ganska nöjd med detta faktiskt. I början av juni kvalade vi till att rida Nationellt och har sedan gjort fyra Nationella starter i år. 
 
Säsongens höjdpunkt är ändå debuten i Intermediere I på drygt 63%! Jag var överlycklig och trodde inte det var sant. Vi var inte riktigt färdig för det, utan tanken var att göra en start i år för att se vad vi ska träna på i vinter. En annan höjdpunkt är när Miranda debuterade på Sune i LB:2 och vann på 70%. Samma dag vann jag Msv A:1.
 
Vi har tagit två vinster och en 3:e placering under säsongen. Då har vi endast startat Msv A  (PSG) eller högre. 
 
Nu blickar vi framåt mot en bra vinter träning och ser fram emot nästa års tävlingar. Förhoppningsvis gör vi fler starter i Int, på ett minst lika bra sätt som i år.
 
 
 
 
 

Sammanfattning av tävling

Tänkte försöka sammanfatta helgens tävling.

Gårdagen har jag ju redan skrivit om. Där kan man säga att jag red försiktigt och på säkerhet. Så, idag var planen... satsa järnet! 

Redan första steget på framridningen var jag noga med att Sune skulle svara för skänkeln. Jag var helt enkelt tuffare i min ridning idag och Sune var super fin! Vi fick inte till piruetterna riktigt som vi kan, men jag ville heller inte sitta och nöta dem för mkt på framridningen.

Så fort jag kom in på banan, kollade jag så att han verkligen svarade för skänkeln och bjudningen inne var mkt bättre idag. 

Programmet flöt på utan några stora missar. Fick lite vingel i ena öppnan då Sune missförstod mig. Dessutom blir han lite guppig i formen i öppnorna. Annars var det små missar och vi kan göra bättre piruetter, men ökningarna var bra, serierna satt. Procenten idag blev 62,7. 

Något som var väldigt positivt idag, var att en kvinna (domare) tyckte att Sune varit väldigt fin igår ( hon har sett honom tävla många gånger). Vi är helt klart på rätt väg, sa hon!

En annan kvinna sa idag, att hon tyckte min ritt var värd runt 65%, då hon sett andra ekipage som fick det. Hon tyckte alltså att domaren var lite snål med mig. 

Nu är det ju så att den här sporten är en bedömningssport och har man gett sig in i leken... Men för den delen behöver man ju inte tycka som domaren. Den känslan ryttaren har, överensstämmer inte alltid med poängen man får. Man får då i stället nöja sig med känslan och jobba vidare. Jag utgår ju från att domaren dömer det hon/han ser för dagen. 

Nog om detta nu. Jag är nöjd med tävlingen, även om procenten kunde varit bättre. Vi är på rätt väg och jag vet vad vi behöver förbättra. Det tar vi nu med oss när vi går in i vinterträningen! Nöjd

Idag var Sune mer framme för skänkeln och kändes jätte fin. Vi fick 62,7%...

Mer sammanfattning kommer senare.

Nu kör vi...

...årets sista start!Man lär sig alltid något nytt!

Fast jag tävlat så många år, så lärde jag mig idag ngt nytt!

Man får inte rida upp på medellinjen, efter att man fått startsignal! Inte ens några meter i trav. Då får man 2 poängs avdrag för felridning. 

Jag lade en volt nere i hörnet, red några meter upp på medellinjen, innan jag svängde höger och fattade galopp. Det fick jag felridning för, hade ju fått startsignal. 

Ja, ja man lär sig hela tiden ngt nytt. Nu hade inte två poäng ngn betydelse för vilken placering jag skulle hamna på idag. Fick drygt 61% och blev 7:a av 14 startande. 

Tycker ändå att känslan var bättre i travdelen idag, än tidigare. Dock blev han lite matt och tappade lite bjudning, främst i skolorna, vilket gör att vi tappar  poäng. Han blir då lite kort i halsen och ngt låg i formen. Annars en ganska jämn ritt med en för stor högerpiruett och en liten miss i serien. 

I morgon ska jag försöka ha mera bjudning  i traven, inte dra ihop honom. Vara noga med piruetterna. :-)Innan tävling

Har ridit Sune lite lätt i e.m. Kollade mest av så att han verkligen är framme för skänkeln. Tog ngn serie och några öppnor och slutor. Det kändes bra, bara han är kvick för skänkeln.

Idag travade han riktigt bra. Är lite i valet och kvalet hur jag ska göra i morgon. Ska jag "bara rida runt", utan så mkt krav.....eller ska jag sätta mera tryck i honom och försöka få till " den där stora traven" vi har på träning?! Får funderar lite och avgöra i morgon, kanske på framridningen?

Grejorna är putsade och Sune också. Hinner putsa lite mera i morgon med.
Minna Telde, en förebild som rider i hjälm! Fredag, igen!

Veckorna går så otroligt fort. Tänk att det är fredag igen. Känns som det är bara måndag och fredag. Det är ju bra i och för sig. :-)

I dag ska Sune ridas ett lättare pass bara. Mest för att checka av att allt funkar ( gas, broms) inför helgens tävling. Sedan ska jag packa skåp och putsa häst och grejor. Har även tid på mig på lördag f.m.
Lite inspiration....

Starttid

Jag startar som nr 2 i min klass, Msv A, på lördag, 13.49. På söndag rider jag 10.08 i PSG. Resultaten går att följa via Equipe. Skritt tur i skogen

Det blev en mysig tur i skogen idag med pållarna. Vilka fina hästar!

I dag har Sune och Pumba gjort varsitt kanonpass. 

Sune hade kandaret på idag. Red igenom programdelar och på slutet red jag igenom hela PSG programmet. Det kändes jätte bra! Hade en bra känsla i travdelen. Ingen stor flaschig trav, men ett jämnt flyt och med bra takt. Utan att bli springigt. Han gjorde en jätte  bra vänster piruett. Höger va helt O. K. Allt satt helt enkelt riktigt bra. Känns bra inför helgen. 

Pumba var också han väldigt bra idag. Så pass bra att jag nu kan jobba mera rörelser, så som öppnor, slutor, skänkelvikningar, enkla byten m. m Kände även på lite mellan trav. Första biten är ganska bra, sen orkar han inte riktigt, men det kommer.Måndag

Ja, då var det en ny vecka igen. Otroligt vad veckorna går fort! Det är full rulle mest varje dag och då går ju dagarna fort. I dag tex. jobbade jag till 17.00, sedan red jag och Mirre ett pass på banan. Därefter mockade vi, fixade mat, vatten och nattade hästarna. Vid 19-tiden åt vi middag!
 
Passet med Sune idag, var mest lösgörande. Han har ju inte gått dressyr nu på några dagar, så jag ville mest kolla så att han var mjuk och fin, svarade för skänkeln och bjöd framåt. Kollade även av lite byten, serier. Allt detta fungerade bra, så då travade jag av honom.
 
I morgon blir det kandaret och lite mer rörelser/ programdelar. Rider nog igenom åtminstonde ett av programmen inför helgen. 
 
 
 
 
 

Sunes kommande vecka

Efter att bara ridit ut och myst i helgen, blir det mer uppladdning till veckan, inför säsongens sista tävling till helgen. Så här bli nog Sunes vecka.

Månd.: dressyr- lösgörande
Tisd: dressyr- rörelser ( program)
Onsd: uteritt
Torsd: vila
Fre: lättare dressyrpass
Lör: tävling MsvA
Sönd.: tävling PSG

Försökte knäppa kort när Sune stod och gäspade, efter dagens tur. Det gick inte så bra. Så fort jag tog fram kameran slutade han. : D Tillslut fick jag till detta... kolla in ögat på honom, precis när han ska till och gäspa. :-)Ny häst

Mirre vill börja med trav, så hon har köpt nytt! :)Thermobar!

Vi har beställt en Thermobar. Äntligen kan hästarna ha tempererat vatten hela dagen, i vinter.  Förut har vi fyllt med hett vatten på morgon, men är det riktigt kallt så fryser det ju under dagen. 

Viktigt att hästarna dricker mkt på vintern, annars kan det bli kolik. 
Mysig uteritt....

... på Kanelbullens dag! Visste ni att det är det idag? Mirre är hos en kompis nu och bakar... undrar om man får smaka sen? 

Mirre och jag tog en mysig skritt tur med pållarna idag. Tog en väg där det går uppför, så att de fick jobba lite. :D

I morgon får de vila. Vi ska på V75 på Bergsåker.... och titta på massor av fina hästar, bl.a. Nahar! :)
Trevlig helg!
Inte alltid bra

Mirre hade ett tufft pass med Pumba igår. Det tog ett tag innan hon fick till det och fick Pumba att släppa till, men sedan var han jätte fin. Man får ju inte glömma att hon inte haft honom så länge och det brukar ta ett år att rida in sig på en ny häst.
 
Idag var det lite kärvt från början, men det gick mkt bättre än igår och han var riktigt fin idag! Miranda sa själv att hon börjar hitta hur hon ska rida honom. När hon får honom att släppa till är han så fin och hon kan göra öppnor, slutor, skänkelvikningar osv. På slutet red hon igenom LC:1, som de ska tävla i om drygt två veckor. Det såg väldigt prydligt och fint ut, dock i lite undertempo. Galoppen red hon så samlad,så man kunde tro att de skulle starta Msv! :D
Sune då... ja han vilade igår, så vi började låg och rund idag. Var noga med att han skulle svara kvickt för skänkeln. Han kändes helt O.K, så jag red igenom några programdelar ur Msv A och PSG. Det är ju traven vi har svårt med, svårt att hitta ett jämnt flyt. Därför tänkte jag inte så mkt STOR trav idag, utan mera att han ska vara framme för skänkeln och uppe i formen....även när vi gör rörelserna. Vi blev lite oense ett tag, men efter att jag sagt åt honom att "du ska vara framme för skänkeln," så blev det bättre. 
 
Är fortfarande inte nöjd med travdelen i programmen. Jag vet inte hur jag ska hitta ett bra läge?! Det blir så mkt av och nu. Han kan verkligen trava som en gud, när vi tränar, men när vi tävlar har vi inte riktigt fått till det... ännu! På sista tävlingen tror jag att jag bara ska styra runt, inga krav... får se hur det går.

I ordning

Håller just nu på att göra klar Pumba och Sune för ett pass, när Mirre kommer hem!Enkla (byten) pass

I dag fick Sune ett enkelt pass på ridbanan. Viktigt att de ibland får ett lugnare och enklare pass, att man inte alltid rider på max. 
 
Jag red bara en halvtimme, rund och låg i alla gångarter. Krävde inte ngn stor flaschig trav, men kunde ändå känna att jag hade en BRA taktmässig trav. Efteråt skrittade jag av honom ut efter vägen.
 
Med Pumba red jag, efter uppvärmning, endel enkla byten. Han var jätte duktig och gjorde det riktigt bra när jag engagerade bakdelen alldeles innan jag gick ner till skritt. Provade även på lite öppnor och slutor idag, även detta gjorde han helt O.K. Han har fortfarande lite svårt att hålla bogarna på plats. De vill gärna glida ut här och där, men när han väl är inom ramen är han jätte fin!
 
Fina Prinsen..
 
Sune och Majsan njuter av höstsolen...
 

RSS 2.0