Dante

Igår var Dante på återbesök på kliniken. Det hade gått bra. Fortfarande lite värme i hasen, men ingen reaktion nu. Så han behövde nog bara lite mer tid att läka. Nu kan Jan kan sätta igång honom lite lugnt och vi hoppas att allt går bra! Vi vill ju ha hem honom! 
Bara bättre och bättre

Idag har jag och Mirre gått en promenad med Pumba. Han tyckte det var roligt att få komma ut och röra på sig märkte vi. 

Sune fick ett joggingpass idag. Eventuell träningsvärk brukar ju vara värst andra dagen så därför ville jag mjuka upp honom idag. Jag red i rund och låg form i alla gångarter och jag måste säga att Mirre gör ett jätte bra jobb med honom. Han bjuder mycket bättre, går mera av sig själv. Dessutom skrittar han bättre! Även om det är mycket kvar att jobba på, så blir han bara bättre och bättre trots att han snart blir 17 år! Fantastiska häst!
Välkommen hem Pumba

Tyvärr funkade det inte, av olika anledningar med förra ägarna, så nu är Pumba hemma hos oss igen, men det är inte vi som äger honom. Han ska nu agera läromästare och lära en ny liten tjej och hennes familj allt han kan. Det kommer att bli super bra, för snällare och bättre "första ponny" får man leta efter. 


Först och främst ska han bantas! :) Nu blir stallet fullt igen, bara Dante kommer hem. Dante ska tyvärr tillbaka på kliniken på onsdag då han inte är nå bättre...., får väl se vad de säger.

CLINIC och träning för Mads

 
 
 
Miranda ska ju, som jag berättat tidigare vara med och träna för Mads Hendeliowitz den 14/11. Gå in på : http://www8.idrottonline.se/SundsvallsFK-Ridsport/Startsidan/CLINIC/CLINIC/    för att läsa mer om detta.
 
Bild från i somras på Sune
 

Vilken utveckling

Idag har Mirre tränat för Linnea med Sune. Vilken utveckling de har gjort sedan första gången hon tränade för henne! 

Mirre rider så bra och jäklar va bra Sune gick. De gjorde öppnor, slutor, galoppslutor och byten, både enstaka och tre i vart 4:e ( det är inte lätt). Sune är ju en bekväm herre, så det gäller att vara konsekvent och ganska bestämd att han ska svara framåt. Nu hittar de en bra trav redan i början av passet. :)

Härlig trav i fin form

Travsluta

Härlig galopp

Luftigt byte

Kvalitén på bilderna är inte den bästa, men ljuset i ridhuset är så svårt att fota i. 

Nästa träning för Linnea blir den 5-6 december. Då tränar vi i två dagar och äter tillsammans på lördag kväll. Det ska bli jätte roligt och något att se fram emot! Lördag

Idag ser det ut att bli hyfsat väder, efter en kall natt. Mirre ska jogga Sune idag, så att han är mjuk och fin inför morgondagens träning med Linnea. Vi ska stänga hage, då det troligtvis kommer att hända roliga saker inom en snar framtid....;-)
Ha en fortsatt trevlig lördag! 

Fina FlisanTräning för landslagsryttare

Lördagen den 14/11 ska Miranda och Sune vara med och träna för landslagsryttaren Mads Hendeliowich på Sundsvalls Fältrittklubb . Så himla roligt att hon kom med, då det var många som anmält sitt intresse. 

Det är även en clinik under lördagen, med temat "Hållbar häst", så vi passar på att titta på den också! :) Härligt med lite inspiration i höstmörkret. 

Bild från Google på MadsFruktansvärt
Promenad idagSune vilade igår och idag tog vi en promenad. Vi har en jätte bra väg bakom stallet, som går uppåt hela tiden. Svagt uppåt från början och brant på slutet. (Jag går dock inte hela vägen.) Bra motion för både Sune och mig med andra ord! 

På lördag rider Mirre ett lösgörande pass med Sune och på söndag tränar hon för Linnea i Ånge! :)

Trimning på ängenInga kor idag och ett superpass av Mirre och Sune! 


Se filmklipp på min Insta @lizettepadellaro

Ett år, en månad

...har det gått sedan mamma somnade in. 

Jag saknar henne varje dag. Vissa dagar gör mer ont än andra. Fortfarande kan jag komma på mig själv att tänka, " det här måste jag berätta för mamma..." , men det går ju inte. 

I kväll ska jag åka och tända ett ljus i Minneslunden. 
<3Ny vecka

Så var det måndag igen och ny vecka. Tiden går så fort...

Sune vilade igår och vi passade på att göra lite annat, så som lasta hö, sladda ridbanan och verka Majsan. 


Idag blev det en promenad för Sune. Dessutom har han blivit fin i fötterna och fått på sig vinterskor, utan brodd än så länge! Jag hoppas att det här vädret håller i sig, länge! Vill inte ha kyla och snö!

I morgon ska Mirre rida Sune igen. Hoppas korna håller sig borta! ;-)

Sune och Mirre

Dagens pass innehöll blandade känslor för Mirre. Hon har en väldig ångest över korna, som går i hagen bredvid ridbanan. Detta gör att hon har svårt att koncentrera sig, hon blir spänd och helt enkelt rädd. Även om korna var lång borta idag, så blir det att hon fokuserar på de hela tiden, ändå. 

Efter uppvärmning började de idag med galopparbetet, byten och diagonalslutor. Från början blev det lite trevande och återhållsamt. Mirre sa framåt med skänkeln och samtidigt tillbaka  med handen, pga att hon spände sig för korna. Efter några försök, som gick så där, var det helt plötsligt som om hon bestämde sig! Hon började rida mer framåt, var bestämd och fokuserad på uppgiften. Ja, då gick allt mycket bättre! De avslutade med en jätte fin trav, med schvung och energi. 


Jag förstår Mirres känsla, men det är ngt hon måste jobba på för att komma över den. Det är inte bara i Dantes huvud det satt sig, även i Mirres! ;-)

Lördag

Så var det helg igen! Veckorna går så otroligt fort. Idag ska Mirre rida Sune. Hoppas hon kan få samma fina känsla som jag fick på honom igår. Vi ska även hjälpa pappa att verka shettishovarna. Lamporna ska fixas på ridbanan och lite annat höstfix. Dax att sätta fart då! 

Finaste FlisanUppvärmning

Ibland när jag bara ska jogga Sune och inte ska rida så länge, som idag, så brukar jag bara rida en " uppvärmning". 

Sune kändes lite trevande från början idag. Inget konstigt med det med tanke på att han vilat några dagar. Efter några varv i trav runt fyrkanten, la jag in övergångar till skritt så att jag skrittade igenom hörnen. Detta gör jag för att han inte ska sladda sig igenom hörnen och gå emot innerskänkeln. Fortsatte jobbet runt fyrkanten varvat med svaga öppnor där jag la in skrittövergångar. 

Efter detta jobb kändes det bättre. Jobbade lite galopp med övergångar till trav, sedan avslutade jag med att skritta av honom efter grusvägen på hårt underlag. 
ArkivbildDante behandlad

Ja, vart ska jag börja...

Det började med att Dante idag var till en equieterapeut. Hon konstaterade ganska snart att det var ngt med höger has. Han visade en kraftig reaktion där, samt en spändhet och stelhet på baklåret och runt höften.  Hon rekommenderade då att Dante skulle röntgas, för att se om/ vad som var fel. 

Sagt och gjort, Janne åkte till en veterinär där Dante undersöktes igen. Efter böjning och bedövning, så konstaterades det att det mkt riktigt satt i hasen. Röntgen visade ingenting, som tur var och han behandlades med cortison för en inflammation. 

Troligtvis hände detta när han tvärvände, när han blev rädd för kon. Därefter har det blivit värre och värre. Ömheten och spänningarna i övrigt kommer nog av att han har försökt att avlasta hasen. Förståeligt! 

Det känns ändå skönt att vi fått en förklaring till hans underliga beteende. Janne tycker att det är en jätte trevlig ponny och han är så cool i övrigt,  så att han betedde sig så här stämde liksom inte. Bra också att Janne "såg" att ngt inte stämde! 

Nu kommer Dante att stå i sjukhage ca en vecka, han kommer att stå kvar hos Jan. Han kommer att känna igenom honom och när han är helt smärtfri så sätts han försiktigt igång igen. Janne tror att det kan förstås sitta kvar i huvudet på honom, men att det kommer att lösa sig ganska snabbt när han inser att det inte gör ont längre. Detta gör ju även att han blir kvar längre än en månad, men huvudsaken att allt blir bra! 

En annan fördel med allt det här ( om man nu ska se fördelar), är att han fått mkt lasträning, som gått bra! :) Han har fått åka på nya ställen och fått lite erfarenhet. Jag tror att Dante kommer mogna mkt efter allt det här. 

Man kan ju kanske undra varför vi inte antog på en gång att han hade ont någonstans?! Faktum var att Mirre trodde det på en gång, men vi klämde och kände på ryggen där vi trodde det kunde sitta och han reagerade inte. Han var inte halt och inte svälld... vart ska man då tro att det sitter? Det här blev ju så klart värre och värre när han arbetades. Nu är huvudsaken att Dante blir bra igen! 

Jogging efter minivilan

I dag joggade jag igång Sune igen efter hans mini vila. Han har ju vilat fyra dagar, då vi varit i Rom. Det har inte gått ngn nöd på honom direkt. Mirre har tagit hand om honom (och Majsan ) och vädret har varit/ är jätte bra. Härliga höstdagar när det är lite kallare på morgnarna och solen skiner på dagarna. 

Jag tömkörde/ longerade i en fri form där han självmant gick igen längre och lägre form. Sune var pigg och alert, så vilan har nog gjort honom gott! :-)


Nu tänker jag ge honom några pass där han successivt får komma igång mer och mer. Till helgen tänker jag rida som vanligt igen. 

Nytt om Dante

I går när vi var på väg hem från Rom, ringde Janne mig angående Dante. 

Han misstänker nu att det är ngt som stör honom på höger sida vid korset. Kan vara ngn låsning eller slemsäck som är i kläm. Janne har känt igenom honom och han reagerar när han känner där vid korset. Han är dock inte halt! 

Anledningen till hans misstanke är att Dante fortfarande reagerar vid ridning, ffa högersidan. Han är jätte cool annars.  

Janne hade haft flera hästar som reagerat precis som Dante och då var det någonting som satt fast/ var i kläm. Detta åtgärdade en equieterapeut och så blir det även för Dante. I morgon ska Monica Nilsson känna igenom honom, så får vi höra vad hon säger. 

Janne sa att det här kan var ngt han har haft sen han var liten, men som inte märkts när han inte ridits så mkt. Det är ingenting som märks vid en veterinärbesiktning. 

Jag funderar om det var ngt som " löstes" ut, när han tvärvände då han blev rädd för kon? Å andra sidan har han haft lite svårare för höger galopp hela tiden...? Han har haft lite svårare i höger varv vid longering/ tömkörning. Ja, man kan ju spekulera hur mkt som helst. Det är bara att vänta till i morgon. 

OM det nu är ngn låsning eller så, är ju Dantes beteende inte så konstigt. Då har vi kanske en förklaring....

Vi har varit i Rom!

Jag och Marco har tillsammans med Marcos jobb, varit i Rom- Italien!

Vi har haft en fantastisk weekend från fredag till måndag. Vi bodde ca 600 meter från Vatikanen, centralt alltså! Vädret har varit blandat. På lördagen, när vi besökte Vatikanen då regnade det, men det gjorde ingenting. I övrigt hade vi soligt och varmt, ca 20 grader. Härligt! 

Inifrån Vatikanen

Inne i St Peterskyrkan


Det här är ett tak...


Utsikt från Vatikanen


En riktig grav...


Vi var även in i Sixtinska kapellet, men där fick man inte fotografera och dessutom fick man inte prata där!!! 

Inne i Vatikanen och St Peters kyrkan hade vi en svensk guide som visade oss runt och berättade det som är värt att veta. Det var otroligt intressant! Och det var otroligt mkt folk där, flera tusen! 

En dag åkte vi en så kallad Hopp on hopp off -buss. En buss med guidening, där man kunde hoppa på och av vart man ville. Vi hoppade av vid Colloseum. Vilken fantastisk byggnad! 
Vi besökte även Änglarnas Borg. 


Det finns verkligen hur mkt som helst att se i Rom. Det finns gamla, vackra byggnader överallt! 

Detta har varit en resa att minnas för livet! 

Snabbt avslutat

.... det kan man säga att Mirres pass blev på Sune idag. :) Miranda har en väldig respekt ( läs rädsla) för korna sedan hon åkte av Dante. 

Nu i eftermiddag när hon red Sune och var nästan klar med passet, blev det helt plötsligt ett snabbt avslut! Hon hade precis gjort några fina byten, då såg hon korna stå i hagen intill ridbanan. Mirre stannade Sune tvärt och hoppade snabbt av honom. Även om han inte blev rädd, så vill hon inte riskera att han blir det. 

Både hon och jag skrattade faktiskt lite åt det hela. Måste sett lite komiskt ut...att sluta passet så tvärt. Nåja, jag skrittade av honom iallafall. Vi var faktiskt nästan klara med passet ändå, skulle avsluta med lite trav, men vi brukar inte avsluta våra ridpass på det här viset. :-)

Annars gjorde de båda ett bra träningspass, igen. Idag började de nosa på lite piruettgalopp och att vända några språng. 

Jag hade Sune framskrittad och klar till Mirre

Vi håller oss till valacker.... därför har vi två valacker. :-)

Träningen idag

Klockan 8.30 i morse lastade jag in Sune och for till S-vall för träning med Sussie. 

Efter uppvärmning började vi med galoppen. Sussie tyckte det var skillnad sedan sist, så vi fortsatte med arbetet att kunna göra förändringar. Det som är svårt är att bibehålla samma galopp, vare sig jag rider fram eller samlar. Det gäller att ha koll och vara noga med alla delar. Sune vill gärna sätta ut sitt vänstra bakben ngn centimeter, men det räcker för att han ska tappa bärighet. Detta är ngt jag måste tänka på hela tiden. Jag fick även rida piruetterna som de ligger i Ettan och där skulle jag tänka på att bibehålla galoppen i vändningen. Hellre rida fram ett språng och sen fortsätta vända, än att han stannar upp och häver sig runt. Nöjde oss med det på en gång, eftersom de kändes så bra. 

Efter galoppen tog vi tag i travarbetet. Det gäller samma här, att kunna påverka och förändra i rörelserna. Det som brister även på tävling, är just bärigheten i skolorna. Så, vi jobbade med skolorna som de ligger i Ettan ( öppna på medellinjen-volt-sluta och sluta-volt-öppna på medellinjen). 

Här stötte vi direkt på problem, framför allt i öppnorna. Att det ska vara så svårt! Det hänger så klart ihop med att han inte är riktigt på plats, utan fuskar. När jag väl fick honom i ramen, då gick det mkt bättre. Framför allt sista vänster öppnan vi gjorde, den kändes super , tills jag tappade linjen och vinglade. :) 

Nöjd och glad avslutade vi passet där. Eftersom Sussie såg skillnad sedan sist och tycker att vi är på rätt väg, så fortsätter jag jobbet med att kunna förändra! 

Sune var nöjd att få komma ut i hagen när vi kom hem. I eftermiddag ska han agera som den gentleman han är, samt nybörjarhäst. En lite tjej kommer och vill rida lite. I morgon får han vila och på torsdag rider Mirre. Efter det blir det några dagars vila för Sune.

Träningsdax i morgon

I morgon är det äntligen dax för träning, för mig och Sune igen. Det ska bli roligt att höra om Sussie tycker det är ngn skillnad sedan sist. Själv tycker jag faktiskt det, även om det är mkt kvar att jobba på. 

Idag red jag ett lättare joggingpass på ca 30 minuter. Rund i formen och framme för skänkeln. Han var lite ojämn i kontakten från början och ville gärna krypa upp med nacken, men blev bättre mot slutet. Han vilade ju igår också, så han är säkert ännu bättre i morgon. 

Härligt med nysladdad bana

Efter ridningen bytte jag bett på Sunes träns. Kanske lite dumt att byta efter passet och inför träningen i morgon, men jag förstår inte att jag inte bytt tidigare.... det han hade är ju alldeles för långt!!! Nu satte jag på ett kortare tre delat som även är lite tjockare. ( Han har haft en tre delad bridong nu) Ja, ja vi får väl se vad han tycker om detta i morgon. :)

Uppdatering om Dante

Idag har jag pratat med Jan om hur det går med Dante....

Allt går bra med honom och i arbetet från marken har han varit cool, men när Jan satte foten i stigbygeln och skulle sitta upp, så blev han spänd och rädd, som han blev när vi provade. Han hade fått jobba ordentligt med honom och idag gick det mycket bättre! :) Dante måste förstå att det inte är så farligt som han tror, när ngn ska hoppa upp. 

Det känns så bra att Jan gör det här jobbet med honom och kan få honom på rätt spår igen. Efter händelsen med kon, har det här satt sig i huvudet på honom och jag tror det blivit svårt för mig och Mirre att fixat detta faktiskt. 

Dante
Tävlingsdag i Ånge

Idag har jag och Mirre hjälpt till på ÅRK:s lokala ponny dressyr och KM. Jag skrev i LBn för ponny och stor häst ( alltid intressant att sitta med som skrivare ). Mirre sprang med protokoll. 

Vädret har verkligen visat sig från sin bästa sida. Frost i morse och sedan strålande sol, en härlig höst dag med andra ord. 

Sune fick vila idag och i morgon blir det ett joggingpass där han ska vara framme för skänkeln i en rund och låg form. På tisdag är det träning för Sussie igen! :)

Jobbar på

Jag fortsätter jobba på med Sune, att han ska svara för skänkeln och bjuda framåt. 

Idag startade han lite segt, men efter att jag varit tydlig några gånger, så avslutade han jätte bra! Tänker mera framåt nu, innan jag samlar och samling innebär ju inte att rida långsamt. Jag vill ha samma energi i samlingen, men mera bärighet så fronten kommer upp ( luftiga steg). 

Red även en övning för piruetterna där jag rider en skrittpiruett och fattar galopp i den och fortsätter vända några steg. I höger varv gjorde Sune några riktigt fina språng. Till vänster var det mycket jobbigare, men fick ändå till det hyfsat. Vi får träna vidare på det där! 


I morgon får nog Sune vila och på måndag blir det jogging och på tisdag ska jag träna för Sussie igen! :-)

RSS 2.0